Autor Wątek: nadwrazliwośc czy nie  (Przeczytany 1575 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

slonceslonce

• Bywalec
  • **
nadwrazliwośc czy nie
« dnia: Luty 07, 2012, 23:15:53 »
Szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie,czy mój syn ma nadwrażliwość czy nie,wymienię kilka za i przeciw temuMoże podsuniecie mi jakieś pomysły,z synem mam tez kilka innych problemów które również mają za i przeciw diagnozom i stoimy w martwym punkcie ze wszystkim...

co do nadwrażliwości

lubi się przytulać,gładzi mnie z rana po buzi i daje buziaki  ;D mój mały mężczyzna  ;D
czasami przytulony wyrywa się i piszczy
daje się czesać,czasami cofa głowę
uwielbiał się kąpać już o 18 zawsze zaprowadzał mnie do łazienki,w lato potrafił włożyć głowę pod wodę bo mu się to podobało  ;D
dzisiaj wrzeszczy,piszczy i kąpie się co kilka dni bo nie da rady częściej,bo po takiej histerii nie potrafi spać i chodzi spać o 2-3 godz później,siedzi pod biurkiem,za szafą i wyje przeraźliwie,jakby miała stać mu się krzywda
podczas kąpieli nie lubi polewania wodą w szczególności pleców,wygina się jak polewam go wodą jakby woda była gorąca (a nie jest,jest odpowiednia)
bawi się ryżem,grochem,makaronem...
je słonecznik łuskany palcami,posypkę do tortów,chipsy np.laysy,ryż preparowany,draże
w wakacje potrafił na ogródku biegać na czworaka po betonie
jak się przewróci wstaje,wyciera rączki i biegnie dalej
bawi się piaskiem,ale jak jest mokry wyciera często dłonie
raz nie przeszkadza mu że się ubrudzi np.budyniem a za innym razem słysze "o nieeeee" i smutek na twarzy i pokazuje lepką dłoń
o smarowaniu buzi nie ma mowy,ale to chyba większośc dzieci nie lubi  ;)
nie toleruje szalika,strasznie sie denerwuje i szarpie go gdy ma go na sobie
nie może mieć czapki wiązanej
ubrań z metkami
nie można go chwycić na dłużej za rekę bo dostaje histeri,zaczyna krzyczec,piszczeć,skakać,tupać i szczypać,po puszczeniu uspokaja się odrazu
po domu lubi chodzić boso
podczas zasypiania ociera stopą o prześcieradło ;)
sporo tego i może coś pominelam

slonceslonce

• Bywalec
  • **
Odp: nadwrazliwośc czy nie
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 07, 2012, 23:48:05 »
zapomniałam dodać
do fryzjera nie chodzimy-sama nauczyłam się obcinać włosy bo musi to być robione na spaniu  ;)
o paznokaciach na żywca nie ma mowy,bo jest płacz przeraźliwy i mówienie "ała pu" oznacza,że mam go puścić bo go to boli
o brudziku spod paznokci też nie ma mowy
ale uszy pozwala czyścić

gosia44

• Aktywny
  • 06.94r. Tomcio
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 08, 2012, 09:04:40 »
Z opisu typowe reakcje przy nadwrażliwości, z Tomkiem było to samo nawet bardziej z wiekiem potrafi już sobie z tym radzić mimo iż nadwrażliwości nie minęły. Przy nadwrażliwości dotykowej bardzo pomogły masaże gąbkami i materiałami o różnej strukturze (sam wybierał, które chce).
Są chwile upadku woli,
kiedy wola aby się ratować
musi zmienić się w upór

slonceslonce

• Bywalec
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 09, 2012, 01:10:38 »
Z opisu typowe reakcje przy nadwrażliwości, z Tomkiem było to samo nawet bardziej z wiekiem potrafi już sobie z tym radzić mimo iż nadwrażliwości nie minęły. Przy nadwrażliwości dotykowej bardzo pomogły masaże gąbkami i materiałami o różnej strukturze (sam wybierał, które chce).

nam narazie polecono naszycie na gabkę bardzo delikatnego materiału

iwonunia jawor cd

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 15, 2012, 19:39:08 »
podczas zasypiania ociera stopą o prześcieradło

to akurat jest niedowrażliwość
Michałek 29.09.2001
Gabrysia 24.04.2004

"Nikt w swojej inności nie może pozostać sam"

gosia44

• Aktywny
  • 06.94r. Tomcio
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 15, 2012, 20:23:44 »
podczas zasypiania ociera stopą o prześcieradło

to akurat jest niedowrażliwość

??? na jakiej podstawie ????
Są chwile upadku woli,
musi zmienić się w upór

iwonunia jawor cd

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 17, 2012, 15:55:39 »
Poszukiwanie mocnych bodźców, doznań, wrażeń:

- słaba albo żadna reakcja na ból
- nie płacze przy skaleczeniach, przewróceniach, uderzeniach
- pocieranie niedowrażliwymi partiami ciała o różne materiały
Michałek 29.09.2001
Gabrysia 24.04.2004

slonceslonce

• Bywalec
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 21, 2012, 22:04:21 »
i widzicie to tak u nas wygląda jakby niedowrażliwość i nadwrażliwość...  ::)
jedno się zgadza a inne nie

zosia_

• Global Moderator
  • Zasłużony
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 21, 2012, 22:10:34 »
Tak też bywa. W jednych obszarach nadwrażliwość, w innych niedowrażliwość.
Podpisujecie petycję ! Działajmy :) http://www.petycje.pl/7000

Zosia  II 2000
Jasiu  XII  2006

polecam  http://www.dzieci.bci.pl/strony/autism/Biomed.htm

gosia44

• Aktywny
  • 06.94r. Tomcio
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 22, 2012, 20:10:20 »
U nas było podobnie - nie zwracał uwagi na ból przy upadku, ale przytulał się tylko do "milutkich" rzeczy, przy trądziku zdrapywał krostki, nie dawał się dotknąć i zdiagnozowany jest jako nadwrażliwość.
Są chwile upadku woli,
musi zmienić się w upór

iwonunia jawor cd

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 24, 2012, 10:08:01 »
Myślę, że rzadko mamy doczynienia z samą nadwrażliwością lub niedowrażliwością.

Odbieranie wrażeń dotykowych odbywa się za pomocą czucia powierzchniowego i różnicującego. Czucie powierzchniowe pozwala nam lokalizować miejsce dotyku bez udziału wzroku, odróżniać faktury materiałów, powierzchnie i kształty.
Czucie różnicujące to odbieranie wrażeń związanych z bólem, temperaturą i ciśnieniem.

Nasze dzieci maja problem jednocześnie z jednym i drugim czuciem.

Mój syn wiele lat temu był nadwrażliwy na obcinanie włosów, mycie zębów i jednocześnie niedowrażliwy w okolicach oczu - wyrywał sobie brwi - wszystkie.

Moim sprawdzonym sposobem w przypadku niedowrażliwości jak i nadwrażliwości było stosowanie przemienne masaży ciepłem i zimnem.
Michałek 29.09.2001
Gabrysia 24.04.2004

slonceslonce

• Bywalec
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 25, 2012, 19:07:16 »
dzisiaj ciut z perspektywy czasu,chociaż tego czasu niewiele upłynęło od pewnej wizyty u lekarza...zastanawiam się czy to aby na pewno nadwrażliwość.
Bo dla mnie,osoby która nie miała w pewnym czasie pojęcia o różnych zaburzeniach odbierałam to jako nadwrażliwośc...ale teraz zastanawiam się czy aby na pewno myślałam czy też myślę w dobrym kierunku.
Byliśmy u neurologa,najpierw krótki wywiad,przebieg ciąży,poronienia,zdrowie rodziców...no i miałam rozebrać dziecko,to zabrałam się za rozebranie syna,który odrazu przy próbie zdejmowania bluzki zaczął się drzeć,nie wspomnę o reszcie ubrań,wcześniej ciągle myślałam o tej nadważliwości,bo gdy jest pora kąpieli i syn siedzi w tej wannie nie chce bym go myła,siedzi i wyje  :o odrazu na myśl nasuwa się "nadwrażliwość na dotyk" ale czy aby na pewno ?
Po rozebraniu syna u tego lekarza ten rzucił się na podłoge w samych majtkach i leżał,nie chciał by go podnosić bo padał odrazu znowu.Lekarka zapytała czy on się tak ciągle zachowuje,odpowiedziałam że od jakiegoś roku,stwierdziła że ma zaburzenia emocji...Teraz pytanie,czy na pewno nadwrażliwość czy po prostu zaburzenia emocji i stąd takie reakcje.W badaniu neurologicznym wypadł bardzo dobrze,neurolog nie widziała nieprawidłowości.Ale zapytała o mowę,zachowanie i ogólny rozwój (siadanie,raczkowanie,chodzenie) czy szczepiony,czy choruje.

zosia_

• Global Moderator
  • Zasłużony
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 25, 2012, 23:13:11 »
No jasne... zaburzenia emocji. A powód? Błedy wychowawcze czy choroba psychiczna?  :(
Taka emocjonalna reakcja ma swoje przyczyny i u Twojego maluszka najprawdopodobniej sa to przyczyny  sensoryczne (które zresztą też mają swoje głębsze przyczyny, neurologiczne, czysto fizyczne).

Zosia  II 2000
Jasiu  XII  2006

slonceslonce

• Bywalec
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 27, 2012, 12:04:53 »
No jasne... zaburzenia emocji. A powód? Błedy wychowawcze czy choroba psychiczna?  :(
Taka emocjonalna reakcja ma swoje przyczyny i u Twojego maluszka najprawdopodobniej sa to przyczyny  sensoryczne (które zresztą też mają swoje głębsze przyczyny, neurologiczne, czysto fizyczne).

no właśnie powód ?
Zawsze wydawało mi się,że dobrze postępuje z dzieckiem,jeszcze nikt mi nie powiedział że robię coś źle,nie zwracał uwagi itp...będę się w tym zagłęciać nadal,a choroba to nie mam pojęcia co by to mogło być.
Neurolog mówiła o neurologii dziecięcej...muszę znowu umówić się do niej na termin,ale z opiniami od wszystkich lekarzy u których byłam tzn.psycholog,pedagog poprosiła o opinię psychiatry również,jutro się do niego wybieram umówić,idę prywatnie więc albo odrazu pójdę albo po kilku dniach...Poleciła zrobienie badania mózgu które mamy już na 12 marca,opinię logopedy i wszędzie gdzie byliśmy,ma posiedzieć nad tym wszystkim i zastanowić się co dalej...Pierwszy raz cieszyłam się że syn tak się zachowywał u lekarza :-X bo chociaż lekarz zobaczył co u nas to znaczy "na porządku dziennym" i jak się zachowuje od pewnego czasu.
Ostatnio byłam u pediatry po skierowanie do laryngologa znowu bo muszę iść po skierowanie na przycięcie wędzidełka,ale z tym się nie spiesze,ale termin warto już mieć zarezerowany no to mój aniołek kucał przy ścianie i nawet nie spojrzał na lekarza.Myślę że w kwietniu może w maju będzie już coś wiadomo.

Ale zastanawia mnie jedno,bo psycholog i pedagog są z tej samej poradni,psycholog nie widzi nic złego w rozwoju mojego syna jeszcze prosiłam o poradę jak z nim postępować usłyszałam by nie ulegać,nie popuszczać jednak podczas wcześniejszej rozmowy trwającej godzinę mówiłam wszystko co mi przyszło do głowy czyli jak postępuje z synem,za co ma karę,jakie kary...jestem uparta fakt,ale to w niczym mi nie pomaga,pedagog jednak ma inne zdanie,mam konsultację z nią 2 marca i się dowiem o co jej chodziło i może opinie będą gotowe,bo poradnia ma czas 30 dni na wystawienie takiego papierka.

Integrację sensoryczną mamy też w marcu,więc z opinią od neurologa się przejdę,ale ta Pani jest młoda,może niedoświadczona i obawiam się że sobie z moim łobuzem nie poradzi  :-\
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2012, 12:15:00 wysłany przez slonceslonce »

zosia_

• Global Moderator
  • Zasłużony
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 27, 2012, 14:42:43 »
To jest Twoje dziecko a nie dziecko przychodni czy pani psycholog, pedagog itd. To Ty znasz je najlepiej, tylko Tobie naprawdę zalezy na jego dobru i zdrowiu i tylko Ty możesz i powinnas decydować o metodach leczenia i terapii.
Jeśli masz wątpliwości co do diagnozy, nastawienia czy podejścia jakiegoś specjalisty - to idż do innego, konsultuj, sprawdzaj, zasięgaj różnych opinii. I nie daj się zbyć. Opinie neurologa, psychologa, pediatry, psychiatry... itd mogą być bardzo pomocne, ale wlasnie pomocne a nie decydujące. Decydująca jest TYLKO Twoja opinia.
Czytaj forum, zdobywaj wiedzę i nie dawaj się zbyć.
Zaburzenai rozwoju - to nie wynik błedów wychowawczych. Mają swoje przyczyny i kwestią zupełnie podstawową jest ich szukać a nie zadowalać się mądrymi medycznymi nazwami objawów.
A jesli chodzi o wychowanie i kary - to znacznie lepsze efekty uzyskuje się stosując wzmocnienia pozytywne niż negatywna. Czyli - lepiej nagradzac i chwalić za dobre, niż karać za złe zachowanie.

Zosia  II 2000
Jasiu  XII  2006