Autor Wątek: Teflon,plastik i piżamy dla dzieci czyli Konserwanty zabijają powoli *  (Przeczytany 12194 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
*powyższy tytuł wątku mojego autorstwa
 
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=18386
wklejam poniżej by zostało za użytkowniczką Sana z forum dobradieta.pl


Artykuł na podstawie książki "Mordercza gumowa kaczka. Jak toksyczne środki, z którymi się na co dzień stykamy, wpływają na nasze zdrowie." Ricka Smitha i Bruce'a Lourie'a.
Wygląda na całkiem pasjonującą lekturę 

link źródłowy:http://fakty.interia.pl/nauka/news/konserwanty-zabijaja-powoli,1607595,14

Konserwanty zabijają powoli

Niedawno spotkałam lekarza medycyny sądowej z wieloletnim stażem. Wśród wielu tematów rozmowy jeden zapadł mi w pamięci najbardziej. Zwłoki wydobywane z grobów (w celu ekshumacji) trzydzieści lat temu i teraz, przechowywane w podobnych warunkach, zasadniczo różnią się stopniem rozkładu, mimo takiego samego czasu pozostawania pod ziemią. Obecnie stan zwłok jest nieporównanie lepszy niż kiedyś.

Ilość konserwantów, które spożywamy podczas życia nieustannie rośnie /AFP
Coraz częściej rozmaici specjaliści twierdzą, że ilość konserwantów "pochłoniętych" przez nas w różny sposób podczas całego życia powoduje, że nasze ciała po śmierci rozkładają się o wiele wolniej i są jak zwłoki faraonów w pewien sposób zabalsamowane... Trucizny, toksyny i konserwanty otaczają nas wszędzie.

Będąc producentem, sprzedawcą czy innym usługodawcą, każdy z nas, mniej lub bardziej jest zaangażowany w dystrybucję różnych substancji trujących w pracy, w domu, w sklepie i na boisku, w szkole, szpitalu, kinie i na placu zabaw dla dzieci. I bynajmniej żadna z rzeczy opisanych poniżej niestety nie jest fragmentem thrillera medycznego...



Nieprzywieralne

Wiele lat temu górnicy zanim weszli do kopalni najpierw wpuszczali do niej kanarki. Jeśli ptaki zdychały oznaczało to, iż stężenie metanu jest zbyt wysokie i trujące również dla ludzi. W dzisiejszych czasach kanarki i papużki (również szczury i myszy) zdychają w oparach podgrzewanych patelni i garnków teflonowych, ale nasz instynkt samozachowawczy i zmysł obserwacji uległ niebezpiecznemu uśpieniu. Podobnie trujące działanie mają rozmaite opiekacze, samooczyszczające się piekarniki, blachy do pieczenia i inne przedmioty kuchenne pokryte teflonem.

U ludzi wdychanie oparów teflonowych (czyli oparów polimerowych) powoduje trudności z oddychaniem, przyśpieszone bicie serca, dreszcze i bóle całego ciała. Szkodliwe opary związane z PFOA (substancja będąca chemicznym syntetykiem używanym do produkcji plastików, w tym teflonu) wydobywają się także z naszych mebli, dywanów, zasłon, ubrań, jedzenia i rozmaitych opakowań. Są tam najczęściej stosowane jako środek impregnujący, zabezpieczający przed poplamieniami lub przed niechcianym przyleganiem. Wszystkie te środki są mocno nadużywane, bez wystarczającego uzasadnienia stosowane gdzie się da.

Niepalne

Bifenyle (PCB) to kolejne związki, wykorzystywane powszechnie i niestety powszechnie nas zatruwające. Ich główny składnik to brom, kiedyś używany głównie jako dodatek do benzyny ołowiowej. Jednak wraz z odejściem od tego rodzaju paliwa, należało wykreować inne masowe zastosowanie tej substancji. Zaczęto zatem dwubromek etylu dodawać do pestycydów. Okazało się jednak, że jest substancją rakotwórczą, wywołuje mutacje i zatruwa wody gruntowe, zabroniono więc jej używania w tym celu. Postawiono wobec tego na inne jego właściwości, a mianowicie zdolność spowalniania palenia i zaczęto go dodawać do... ubrań, a głównie do piżamek dla dzieci!

Kreowanie popytu na rozmaite produkty przemysłu chemicznego niekoniecznie idzie w parze z etyką i zdrowym rozsądkiem. Z jednej bowiem strony, spadła ilość śmiertelnych wypadków, w których ginęły dzieci od piżam zajmujących się ogniem, z drugiej jednak - równie szybko wzrosła liczba dowodów świadczących o mutagennym i rakotwórczym działaniu tego fosforanu. Marketing związany z promowaniem tej substancji jest na tyle skuteczny, iż w 1996 roku popyt na nie wynosił 372 milionów kilogramów, zaś w roku 2006 już 450 milionów!

Niestety środki spowalniające palenie dodawane są do wielu mebli, materaców, pianek tapicerskich, obudów sprzętu RTV itp. PCB powodują wiele różnych nieprawidłowości, takich jak: skrócony okres laktacji u matek, przedwczesne porody, zaburzenia neurorozwojowe, zaburzenia w rozwoju motoryczno-poznawczym, upośledzenie intelektualne u dzieci, a także podwyższone ryzyko zachorowania na raka.
Srebrne kulki

Używana przez wieki jako amulet, dodatek do atramentu, medykament, substancja grzybobójcza oraz środek ułatwiający wydobycie złota i srebra. Powoduje uszkodzenia mózgu, zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego, utratę pamięci, choroby serca, niewydolność nerek, uszkodzenie wątroby, raka, utratę wzroku i czucia oraz drgawki. A mowa tu o rtęci.

W naszych czasach rtęć znalazła zastosowanie w elektryce, m.in. w lampach fluorescencyjnych i neonowych oraz bateriach, papiernictwie, jako elektrolizer w zakładach produkcji chloru i wodorotlenku sodu, przy tworzeniu wszelkich termometrów, manometrów i barometrów, w stomatologii (amalgamaty), jako grzybobójczy i pleśniobójczy składnik farb i nawozów, jako środek konserwujący w szczepionkach dla dzieci i niemowląt, odkażający w kroplach do nosa oraz płynach do soczewek.

Pomijając wyjątkowo szkodliwy wpływ rtęci na ludzi organizm w bezpośrednim kontakcie (stłuczenie żarówki lub termometru starego typu), rtęć swobodnie przenika do środowiska naturalnego, kumulując się np. w mięsie ryb, takich jak tuńczyk, rekin, miecznik lub marlin. Jesteśmy narażeni na jej negatywne działanie niemal na każdym kroku, choć na szczęście ustawodawstwo wielu krajów każe ograniczać jej lub zabrania używania we wspomnianych dziedzinach przemysłu.

Antybakteryjnie

Bakteriofobia to chyba najtrafniejsze określenie czasów, w których przyszło nam żyć. Triklosan to najczęściej stosowana substancja bakteriobójcza, używana niemal wszędzie, w kremach, pastach do zębów, żelach do golenia, płynach pod prysznic i do mycia naczyń, bieliźnie, obuwiu, gąbkach, ręcznikach, materacach, zabawkach dla dzieci, zasłonach prysznicowych, tkaninach, wężach ogrodowych, ladach sklepowych, blatach kuchennych, deskach do krojenia, nożach, stosowany w laboratoriach, biurach, szpitalach, przedszkolach, jadłodajniach. Zasadniczo łatwiej powiedzieć, gdzie nie występuje, niż gdzie go można z pewnością znaleźć.

W większości przypadków jego zastosowanie jest niepotrzebnym nadużyciem, które nie dość, że powoduje na całym świecie powszechny wzrost oporności zarazków na jakiekolwiek, nawet najsilniejsze leki (w tym głównie antybiotyki), to jeszcze wywołuje różnorodne problemy zdrowotne u ludzi. Do tego należy dodać obserwację specjalistów ochrony zdrowia, iż mydło z triklosanem w dawkach mniejszych niż 0,3 proc. nie jest skuteczniejsze od zwykłego mydła, a oprócz tego używanie produktów przeciwbakteryjnych nie zmniejsza ryzyka pojawienia się symptomów jakiejkolwiek choroby zakaźnej. Tak masowe stosowanie tej substancji oczywiście kończy się zanieczyszczeniem ekosystemów wodnych, a w następnej kolejności nas samych. Triklosan ma przede wszystkim negatywny wpływ na funkcjonowanie hormonu tarczycy.

Inna wykorzystywana antybakteryjnie substancja to srebro. Istnienie nanotechnologii pozwoliło rozdrobnić cząstki tego pierwiastka na mikroskopijne cząsteczki, aby swobodnie nim spryskać materiały powierzchniowe, ubrania, obudowy np. lodówek lub opakowania i pojemniki na żywność, stworzono nawet pralkę z dodatkiem nanosrebra. Problem polega jednak na tym, że nanosrebro jest 45 razy bardziej trujące niż zwykłe. Niszczy pożyteczne bakterie w glebie i w oczyszczalniach ścieków. U ludzi ma negatywny wpływ na funkcjonowanie wątroby, komórek macierzystych oraz komórek mózgowych.

Chwastobójczo

Nawozy, herbicydy, pestycydy, insektycydy i tym podobne to jedna wielka tykająca bomba toksyczna. Owoce pozbawione robaków, lepsze plony, zdrowszy dom i bardziej mięsista wołowina to powody, dla których wiele osób skusiło się używać tych toksycznych substancji. Niestety, rozmaite np. owady szybko uodparniają się na ich działanie, zmuszając tym samym do stosowania coraz większych i bardziej "zajadłych" dawek. Powodując tym samym wzrost zachorowalności wśród ludzi na raka, powodując upośledzenia neurologiczne i hormonalne, astmę, zahamowanie układu immunologicznego, zaburzenia płodności i uszkodzenia płodu, a nawet zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD), chorobę Parkinsona lub autyzm. A przy bezpośrednim kontakcie z takim pestycydem mdłości, migreny, wymioty, trudności z oddychaniem i koordynacją ruchową.

Epoka plastiku

Bisfenol A wszechobecny i wszechpopularny. Substancja będąca składnikiem większości przedmiotów wykonanych z poliwęglanów lub żywic epoksydowych. Stosowany przez największych i najbardziej znanych producentów. Jest w płytach CD, DVD, butelkach, urządzeniach kuchennych, szkłach do okularów, butelkach dla niemowląt, kaskach, sprzęcie medycznym, komputerach, telefonach komórkowych, reflektorach, sprzęcie sportowym, w samochodach, samolotach, puszkach do konserw i stu tysiącach innych miejsc. Powoduje wiele chorób i dolegliwości, od nowotworów począwszy przez ADHD i cukrzycę, na niepłodności kończąc.

Tych substancji jest oczywiście dużo więcej. Wymienione tutaj to tylko przykłady. Z jednej strony, niby możemy się cieszyć, że w skutek zanieczyszczenia olejem i ściekami chemicznymi nie płoną dziś rzeki jak jeszcze w 1969 roku w Cleveland w Ohio, z drugiej jednak strony - musimy sobie zdawać sprawę z powolnego zabijania samego siebie, najbliższych, sąsiadów i innych ludzi.

W dzisiejszych czasach dbałość o własne podwórko to zbyt mało, zanieczyszczenia i masowe stosowanie substancji toksycznych w jednym rejonie świata nie pozostaje bez wpływu na resztę kontynentów. Na to co jemy, czym oddychamy, co pijemy. Czy istnieją jeszcze rodziny, w których ktoś nie chorował na raka, cukrzycę lub niepłodność? Prawie nie. Zatem każdy nasz codzienny wybór konsumencki, pracowniczy, rodzicielski czy jakikolwiek inny ma znaczenie. Zacznijmy się interesować, z czego są wykonane przedmioty, produkty, które sprzedajemy, sprowadzamy, wytwarzamy i kupujemy, jak powstają, wymuszajmy na innych "zdrowe" rozwiązania, bądźmy odpowiedzialni wobec naszych dzieci. Zadbajmy o otoczenie w naszej firmie możliwie najmniej toksyczne. Zaufajmy własnym instynktom, obserwujmy przyrodę, dla naszych przodków obserwacja wyginięcia lub emigracji danego gatunku zwierząt była ważną i czytelną informacją. A po nas niestety przyszli archeolodzy, ustalając nazwy różnych epok, zamiast posługiwać się liczeniem słojów drzew czy warstw skał osadowych będą używać nazw toksyn, królujących w danych okresach XX i XXI wieku.

Olga Dyżakowska

W artykule korzystałam z książki "Mordercza gumowa kaczka" Ricka Smith'a i Bruce'a Lourie'a

za: http://fakty.interia.pl/n...woli,1607595,14
Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

favorita

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2090
Odp: Teflon,plastik i piżamy dla dzieci czyli Konserwanty zabijają powoli *
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 11, 2011, 15:50:20 »
Widziałam to właśnie dzisiaj na Interii. Straszne, najgorsze, że od tego praktycznie nie ma ucieczki :(
Ania (2006) 131 # ALA 20 mg

taka jedna mama

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 55
Odp: Teflon,plastik i piżamy dla dzieci czyli Konserwanty zabijają powoli *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2011, 10:59:36 »
Widziałam to właśnie dzisiaj na Interii. Straszne, najgorsze, że od tego praktycznie nie ma ucieczki :(

no właśnie, jakie mamy alternatywy? zabawki made in china... nawet te polskie skręcone w PL ale z chińskich części lub farb... szlag by to trafił...

betina123

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 1
Odp: Teflon,plastik i piżamy dla dzieci czyli Konserwanty zabijają powoli *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 02, 2011, 22:59:10 »
Niestety żyjemy w takich czasach ,że praktycznie zdrowa żywnośćjest nieosiągalna bo to co w sklepach ,to wszystko ma takie terminy przydatności,że od razu wiadomo że musi być konserwantem zaprawione.A nawet jak ktoś ma kawałek działki to co na niej urośnie też jest zanieczyszczone.http://wiecznedzieci.blogspot.com/

taka jedna mama

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 55
Odp: Teflon,plastik i piżamy dla dzieci czyli Konserwanty zabijają powoli *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 20, 2011, 12:53:49 »
... no tak, ale trzeba wybierać mniejsze zło... własna działka na pewno jest lepszym wyborem niż warzywa z biedronki... (nigdy nie byłam w biedronce hihi

mamusiaTomka

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 14
przykre :(

aurelius

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 2
nie jesteśmy w stanie cały czas jeść zdrową żywność, z każdej strony otaczają nas konserwanty, nastały takie przykre czasy :(
naklejki 3d - naklejki 3d    baseny - baseny

roza-81

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 41
Ja mam pomysł przeprowadźmy się ,według rankingów najdłużej żyje się w;

      Świat    65,82    63,89    67,84
1    1     Andora    83,52    80,62    86,62
—    2     Makau    82,27    79,44    85,25
2    3     Japonia    82,02    78,67    85,56
Makau ma w jednym miejscu kreskę bo to paradoksalnie jeden z regionów Chińskiej Republiki Ludowej ( najwyraźniej im plastik nie szkodzi  ;) )hmm na Japonię aktualnie tez raczej się nie zdecyduję bo statystyki w tym roku zapewne mocno im opadną , ale taka Andora leży w sumie na granicy z Francją , nic tylko się przeprowadzać :D.
Tak dal porównania ,w Polsce wygląda to tak ;54jako państwo    75jako region     Polska 75,19    71,18 mężczyźni   79,44kobiety( te cyferki za nazwą państwa to średnia długość życia), no i nie polecam krajów afryki środkowej oraz południowej , pomimo prawdopodobnie najsłabiej rozwiniętego przemysłu żyje się tam średnio 30 -40 lat.

meggy

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Teflon,plastik i piżamy dla dzieci czyli Konserwanty zabijają powoli *
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 09, 2011, 14:02:01 »
Nie wiem czemu taki artykuł mnie ominął. Zresztą muszę poszukać tej książki bo temat bardzo interesujący. Wiem, że nie każde E jest złe bo pod niektórymi oznaczeniami kryją się naturalne substancje. Ale patrząc na skład i idealny wygląd warzyw, owoców dochodzę do wniosku, że to sama chemia. Szkoda, że tak mało mówi się o konserwantach. Ok są programy takie jak "wiem, co jem" gdzie możemy dowiedzieć się jak nas oszukują producenci. Własny warzywniak to jest to, tylko nie każdemu dane go mieć. :(
Co do terminów przydatności, przecież świeże produkty bez konserwantów mają termin przydatności. Uwagę powinny raczej zwrócić długie terminy przydatności.
A tak trochę z innej beczki, to bez konserwantów też się da. Przykład soki w kartonach, które poddawane są pasteryzacji. :)

Lilia

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 433
  • zaufanie budzi odpowiedzialność
Odp: Teflon,plastik i piżamy dla dzieci czyli Konserwanty zabijają powoli *
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 10, 2011, 14:50:47 »
masakra:( można mieć działkę,ale ziemia skażona,powietrze zanieczyszczone... można jedynie sugerować się pojęciem bardziej/mniej zanieczyszczane...

a co z biedronkowymi warzywami jest nie tak? moim zdaniem nie sa złe,gorsze w lidlu,realu,tesco czy carefour'rze ;p
Huguś (  5,5 :)    )
50# 65mg ALA

kelly

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Teflon,plastik i piżamy dla dzieci czyli Konserwanty zabijają powoli *
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 19, 2011, 00:08:25 »
Zgadzam się z Lilia, teraz możemy jedynie wybierać pomiędzy mniej lub bardziej chemiczną żywnością, bo nawet te warzywa z własnego ogródka nie są takie całkiem zdrowe jeśli w glebie są różne zanieczyszczenia, w wodzie i powietrzu też. Ale jeśli jest taka możliwość warto wybierać zdrowszą żywność. Nie kupować gotowych wędlin, jajka tylko 0 czy 1, warzywa z targu etc. To, co pisze meggy o sokach w kartonach to też prawda- tylko trzeba sprawdzać skład bo wielu producentów i tak dodaje konserwanty. A o konserwantach w żywności  można poczytać na przykład na tej stronce- http://zamiastkonserwantow.tetrapak.pl/#/home. W sumie fajny pomysł na kampanię informacyjną.



sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: Teflon,plastik i piżamy dla dzieci czyli Konserwanty zabijają powoli *
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 19, 2011, 03:32:42 »
Sugerowanie się składem soków jest BŁĘDEM.

 coś co jest dozwolone a nie trzeba pisać o tym na kartonach to proces produkcji soku i z jakich owoców się go otrzymuje, które to także są nam oferowane w swojej"naturalnej postaci"!

fragment dyskusji o sokach i owocach z forum: dobradieta.pl

Tutaj można oglądnąć filmik o "produkowaniu" komercyjnych bananów (dość długi ):
http://www.tvp.pl/styl-zy.../wideo/bananera

tutaj poczytać o transporcie i przechowywaniu bananów:
http://209.85.229.132/sea...lient=firefox-a
www.mech.pg.gda.pl/ktc/wt..._zamrazanie.pdf -

dobre będą do przyspieszenia dojrzewania w warunkach lateksowe rękawice ( zamiast prezerwatyw te są "czymś" nawilżane ) - najlepiej jak największy rozmiar - można wepchnąć kilka :-) :
http://www.dente.pl/index...akowanie-100szt


Dodać wypada , że banany mają "ciekawy" stosunek omega 3 do omega 6 :
Omega-3 ok. 27.0mg Omega-6 46.0mg na 100 g - mało ale stosunek wychodzi 1 do 2 oraz ok. 36 mg fitosteroli .

tutaj bardziej szczegółowa analiza żywieniowa - u góry z lewej strony ustawia się gramaturę:

http://translate.google.p...cial%26hs%3DzeF
http://www.nutritiondata....t-juices/1846/2

tutaj tez można zerknąć:
http://www.forumveg.webd....a-vt1942,15.htm

no i kultowy już artykulik:
http://www.surawka.republika.pl/B.htm

link:http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=92077#92077

post z: Nie Maj 17, 2009 16:11

autor: krzysztof2 

i tutaj:

a tak wogóle każdy sok w butelce jaki by nie był jest kijowy, jak twierdzą Gersonowcy i nie tylko oni już po 10 minutach od wyciskania w każdym soku giną enzymy - dlatego lepiej miec w domku wygniatasz , dodajesz do soku innego albo do oleju lnianego i pijesz i masz to co najlepsze bo świeże żywe enzymy.

Kiedyś robiliśmy w laboratorium badanie aktywności enzymów z czarnej porzeczki iii
co się okazało że soki nawet świeże eko jednodniowe były stosem nieaktywnych cukrów prostych.........ale o dziwo co było pełne zdrowiutkich związków enzymatycznych ??
Świeży soczek ale z zamrożonych porzeczek..
....

Mrożenie w przeciwieństwie do grzania pasteryzacji nie jest aż tak szkodliwe..
 
Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: Teflon,plastik i piżamy dla dzieci czyli Konserwanty zabijają powoli *
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 19, 2011, 03:40:54 »
A co do pestycydów i możliwościach produkcji bez nawożenia i jak owoce SAME SOBIE DAJĄ RADĘ ZE SZKODNIKAMI - niezłe s-f, dopóki nie przeczytałam nie uwierzyłam

po rośliny:owoce , warzywa  mają m.in różne związki obronne by się bronić przed np. szkodnikami tylko już nam niestety wmówiono, że tak nie jest bo liczy się zysk, wielkość upraw po to by nas zdołać wyżywić itp. bzdury.

Ziemia specjalnie odnowiona po wielu latach nawożenia i spryskiwania roślin ma tak niesamowite w sobie związki i substancje mineralne,że naukowcom, którzy o tym słyszą oczy chcą wyskoczyć z orbit. Silna roslina z tymi związkami pozyskanymi z gleby jest mniejsza ale zdrowa, ma mnóstwo siły i związków mineralnych i witamin nam do przekazania choć nie jest piękna ma fantastyczny smak jak np. pomidory z niewielu istniejących we Włoszech upraw rodzinnych naprawdę ekologicznych, którymi zachwycali się niemieccy naukowcy gdy pojechali do nich bo szukali nowych sposobów uzyskania sztucznych smaków !!!!

Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

meggy

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Teflon,plastik i piżamy dla dzieci czyli Konserwanty zabijają powoli *
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 20, 2011, 16:41:50 »
Sylwia, teraz to mnie lekko załamałaś. Przede wszystkim dziękuję za przydatne i ważne informacje. Interesuje mnie to co jem, jak jem i jak to jest produkowane. Zdaję sobie sprawę, że obecnie jesteśmy przechemizowani. Idzie się w zysk. A przecież natura jest siłą. Wydaje mi się, że jest pewna grupa naukowców która zauważyła siłę naturalnych związków i rozpoczęła badania. Co jakiś czas docierają do nas informacje, dotyczące zbawiennego wpływu ziół czy warzyw. Ale przed nami - cywilizacją jeszcze dłuuuga droga bo ziemia, przez naszą butność i zachłanność jest zmęczona.
Jednak spójrzmy na zwykłych konsumentów... chyba sama przyznasz, że lepiej by jednak przykładowa Kowalska kupowała produkty sprawdzając skład niż oczami vel modą? Jasne, że najlepsze soki są te świeżutki - sama mam wyciskarkę i robię kiedy tylko mogę. Ciekawą rzecz przedstawiłaś odnośnie owoców mrożonych.
A jeśli chodzi o tę akcję edukacyjną, jeśli przez to choć część z nas zacznie inaczej patrzeć na to co je, rozsądniej wybierać to ja jestem za takimi akcjami. Kelly - dzięki za namiar skorzystałam.

ariwle10

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 180
  • żyję, by kochać...
Odp: Teflon,plastik i piżamy dla dzieci czyli Konserwanty zabijają powoli *
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 13, 2011, 09:27:56 »
przeczytałam ten artykuł wczoraj przed snem i tak mnie to w nocy męczyło podświadomie... wszędzie toksyczne trucizny... są takie nacyznia francuskie cuisine czy coś, nie pamiętam nazwy bardzo ciężkie, ciekawe czy one byłyby zdrowe...

o teflonie już dawno trąbią.. ceramiczne garnki pewnie są najlepsze, nawet nie wiem gdzie je kupic... ktoś ma jakieś sugestie?