Autor Wątek: Przepisy bezglutenowe  (Przeczytany 23633 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Megi

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2897
    • http://www.dzieci.bci.pl/strony/autism/
Przepisy bezglutenowe
« dnia: Wrzesień 29, 2004, 16:09:51 »
Kopiuję z tablicy AUTYZM przepisy i bardzo proszę o umieszczanie ich tutaj ,w tym wątku:


 Oto przepisy podane przez Nikolaczek:( na wafle)
---------------------------------------------------

mam kilka  przepisow - oto one

200g mixu maki( mix to 4 czesci maki ryzowej ,1 czesc ziemniaczanej i 1 czesc tapioki)
1 3/4 lyzeczki gumy xantanowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
2 jajka ( bialka ubite oddzielnie)
425 ml mleka ( soja , ryz )
125 ml oleju roslinnego

Mieszamy najpierw "suche" ,w drugim naczyniu- jajka ,olej i mleko -razem mieszamy .na koniec dodajemy ubita piane z bialka- ale nie za duzo juz mixujac!
Smazymy na grillu , gofrownicy - ( ja daje olej w sprayu)
Smakuje wspaniale z dzemem , mieskiem .Jest naprawde chrupiace!!!

Drugi przepis "na slodko"
65 g maki( mix)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki gumy xantanowej
7g cukru mialkiego
1 jajko( bite oddzielnie)
125ml mleka(dairy free)
15g margaryny
1/4 lyzeczki wanilii
Mieszamy podobnie .

Jesli ktos nie ma gumy to polecam ten przepis

WAFLE!
3/4 kubka mixu maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
2 jajka (oddzielnie)
1/2 kubka mleka(dairyfree)
2lyczki stolowe oleju

WAFLE BEZ CUKRU I BEZ JAJKA!
3/4 kubka mixu maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka zmielonego- siemienia - namoczonego na 5 min. we wrzatku 2 lyzek stolowych)
1/2 kubka mleka (dairyfree)
2 lyzki stolowe oleju
Suche razem , mokre razem- na koniec dodac razem i smazyc na gofrownicy

SMACZNEGO!





Megi

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2897
    • http://www.dzieci.bci.pl/strony/autism/
Przepisy bezglutenowe
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 29, 2004, 16:14:48 »
A oto przepisy Megpl:

------------------------------
CIASTECZKA Z CZEKOLADA

1 1/2 szklanki maki z ryzu
1 lyzeczka sody do pieczenia (nie proszku)
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1/2 szklanki maki ze "slodkiego ryzu" (ale jak sie nie ma to mozna sprobowac innej maki)
2 lyzeczki Xantam Gum (O tym pislalm wczesniej)
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli (jezeli margaryna jest solona to nie pitrzeba dodawac soli)

1 szklanka cukru
1 szkalnka margaryny
2 jajka

pokrojona tabliczka czekolady (musi byc bez mleka i bez glutenu. Jak sie nie ma to mozna zastapic rodzynkami, orzechami. Mozna tez zrobic czekoladowe coasteczka przez zamiane 1/2 szklanki maki ze "slodkiego ryzu" na 1/4 szklanki maki ze slodkiego ryzu i 1/4 szklanki kakao)

Zamieszac pierwsze 7 (suche) skladniki>

Utrzec cukier, margaryne. Dodac jajka. Dodac make i czekolade.

NAkladac lyzka na niewysmarowana  tluszczem blache. Piec 10-12 min w temperaturze 375 F (190 C).

CIASTECZKA Z DMUCHANEGO RYZU

1 szklanaka maki bezglutenowej
2/3 szklanki cukru
1 lyzeczka Xantam Gum
1 jajko
1/2 lyzeczki sody do pieczenia
1/2 szklanki margaryny
2 szklanki dmuchanego ryzu
(jezeli sie chce mozna dodac 1/2 szkanki pokrojanych suszonych owocow lub orzechow)

Polaczyc suche skladniki (bez dmuchanego ryzu). Utrzec margaryne z cukrem , dodac jajko , ucierac.
Dodac suche skladniki i ryz.
NAkladac lyzka (ja uzywam papieru do pieczenia wiec nie wiem czy blache trzeba smarowac). Piec w temp 175 przez 10-12 min do b.lekkiego brazu.

Ciastka z guszka

1/2 szklanki margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanka roztertych gruszek (lub jablek)
2 szklanki maki (bezglutenowej)
2 lyzeczki Xantam Gum
1 lyzeczka sody do pieczenia
1/2 lyzeczka cynamonu
1/4 lyzeczka roztartych gozdzikow
1 jajko
1/2 lyzeczka soli (jezeli margaryna byla slona to nie trzeba soli)
1 szklanka rodzynek

Utrzec margaryne z cukrem. Dodac jajko. Utrzec. Dodac sos gruszkowy, zmieszac. Dodac suche poloczone suche skladniki i rodzynki. Zamieszac.
NAkladac lyzka na wysmarowana tluszczem blache (lub na papier do pieczenia). Piec 10 min w temperaturze 375 F (190 C). Schlodzic na blasze przez 2 min, Zdjac z blachy i niech dostygna na talerzu.

Najlepiej sie sciaga ciastka plaska lopatka taka jak do przewracania kotletow. Wiekszosc ciasteczek bedzie b. delikatna i kruchlowa zaraz po wyjeciu z piekarnika, ale sie zrobi twardsza po wystudzeniu.



Ciasteczka orzechowe
1/2 szklanki margaryny
3/4 szklanku masla orzechowego
1 szklanak cukru
2 jajka
1 1/2 maku bezglutenu
1 lyzka sody do pieczenia
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka Xantam Gum
jezeli sie chce: tabliczka czekolady GFCF polamana na drobne kawalki

Ubic margaryne z maslem orzechowym, dodac cukier jajka.Ucierac. Dodac poloczone wczesniej suche skladniki i kawalki czekolady.
NAkladac lyzka na wysmarowana tluszczem blache (lub na papier do pieczenia). Zplaszczyc je troche widelcem. Piec 12 -15 min w temp 175C. Srodek coesteczka bedzie b. mieki. Schlodzic je na blasze przez 2 minuty i potem je przniesc na talerz.

---------------

Przepisy podaner wyzej sa wielokrotnie wyprobowane przezemnie. NIgdy sie nie udaly. Ale trzeba pamietac ze w nich sa ograniczenia tylko z powodu glutenu i mleka. Jezeli dzieci sa na innych dodatkowych dietach (ograniczenie cukru, jajek, lub orzechow) przepisy trzeba zmodyfikowac. Nie wiem wtedy jak beda smakowaly.

Chleb bananowy
To bardziej placek niz chleb.

3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki margaryny
2 jajka , ubite
1 szklanka ubitych bananow (b.dojrzale 3 srednie banany, rosetrzec dobrze widelcem)
1/3 szklanki mleka (ryzowego, sojowego, lub innego bez caseiny)
2 szklanki maki bezglutenowej
1 lyzeczka sody do pieczenia
1/2 lyzeczki soli (jezeli margaryna jest slona to ominac sol)
2 lyzki xantam gum
do smaku przyprawy piernikowej (cynamon, gozdziki itp)

Podgrzac piekarnik do 175 C
Lekko wysmarowac foremka do babki piaskowej (podluzna)

Utrzec cukier, margaryne razem. Dodac zmieszane jajka. Zamieszac.
Dodac rozgnieciane banany, "mleko", zamieszac.

W innym naczyniu polaczyc wszystkie suche skladniki.

Dodac sucha miksture do "mokrej". Zamieszac duza lyzka tak zeby sie skaldniki poloczyly. Beda "kluchy" bananowe, ale maka powinna byc rozprowadzona rownomiernie. Nie mieszac zbyt dlugo.

Wlac do formy (powinna byc wypelniona do 2/3 - 3/4). Piec 45 minut do godziny.
Ciasto jest upieczone kiedy patyczek wlozony od srodka wyjdzie suchy.

Schlodzic w formie, letnie wyjac z formy na talerz.

Megi

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2897
    • http://www.dzieci.bci.pl/strony/autism/
Przepisy bezglutenowe
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 29, 2004, 16:17:19 »
Przepis Jomate:
-----------------------------------
CIASTKA

To przepis na ciastka , który my pieczemy, ale ja daję cukier, więc jak ktoś wykluczył cukier trzcinowy to musi posłodzić tym co stosuje.
1/2 kg mąki ( ja stosuję mieszankę kukurydzianej-250 g, ziemniaczanej 200g i kleiku ryżowego-50 g) 12o g cukru pudru, 3 żółtka, 250 g margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Celiko. Wszystko zagniatamy jak ciasto kruche.Ciasto na 1 godz do lodówki. Później wałkuję ( podsypuję mąką ziemniaczaną) wycinam ciasteczka , po wierzchu smaruję białkiem z jajek posypuję cukrem ( grubym) i piekę . Są pyszne je cała rodzina.

Megi

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2897
    • http://www.dzieci.bci.pl/strony/autism/
Przepisy bezglutenowe
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 29, 2004, 16:18:02 »
Kolejny przepis Megpl skopiowany z forum AUTYZM
------------------------


Pizza bez drozdzy wersja 1:

2 szklanki wody
1/4 szklanki oliwy
1 1/2 lyzeczki octu ryzowego / lub innego bez glutenu

WYMIESZAC
----------------------

2 LYZKI cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sproszkowanego czosnku
2 lyzeczki "xantam gum" (no wlasnie jaki jest odpowiednik polski?)
2 szklanki kleiku ryzowego
2 szklanki maki ryzowej

WYMIESZAC i dodac to tej pierwszej oleisto/wodnej mikstury. Wymieszac wszysko razem.

Podzielic na 2 czesci. Posmarowac olejem blache polozyc na niej ciasto i wlozyc do b.goracego piekarnika. Piec 10-15 minut. Wyciagnac z piekarnika. Polozyc sos (i, jezeli sie chce inne rzeczy) wlozyc do piekarnika i podpiec dopuki brzegi pizzy stana sie lekko zlote.

Mozna tez zrobic mini-pizze:
Bieze sie 1/4-1/2 szklanki ciasta , i kladzie sie go ma wyoliwiona blache. Uzyc widelca maczanego w wodzie zeby pozplaszczyc te male pizze. Piec tak jak duza pizze.

Po pierwszym upieczeniu (zanim sie je posmaruje sosem) , male pizze mozna wlozyc sdo zamrazalnika i uzywac je wtedy kiedy sie chce.

Ten przepis wymyslila Beth Crowell; matka trojaczkow autystycznych!!!

Pizza bez drozdzy wersja 2:
ta wersja jest smaczna jezeli zrobi sie ja b. cienka

1 szklanka maki sojowej (lub innej maki pochodzenia "fasolowego")
1/2 szklanki kleiku ryzowego , lub maki ryzowej
2 LYZKI oleju
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczku czosnku w proszku
1/2 szklanki wody
sol do smaku

W duzym naczyniu przesiac i poloczyc suche skladniki; W srodku zrobic zaglebienie i dac olej  i wode. Zmieszac. Rozprowadzic ciasto mokrymi palcami na brasze posmarowanej olejem. Przed pieczeniam posmarowac sosem, i polozyc na wierzchu co sie chce.
Piec w BARDZO goracym piekarniku (ok 15 min)

Megi

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2897
    • http://www.dzieci.bci.pl/strony/autism/
Przepisy bezglutenowe
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 29, 2004, 16:19:16 »
Przepis Jarosławy:
---------------------------
Przy okazji podaję przepis na doskonały biszkopt:
4 białka miksujemy na sztywno, w międzyczasie dodajemy 1 szklankę cukru. Potem dodajemy 4 żółtka, dalej miksjemy. Na koniec dodajemy 1 1/2 szklamki mączki ziemnaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Pieczemy jak biszkopt. Około 30-40 minut w temperaturze około 180 - 200 stopni

kicia

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 818
    • http://autyzmpomoc.org.pl
Przepisy bezglutenowe
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 01, 2004, 01:18:16 »
Słuchajcie, ja mam skopiowane różne przepisy, pewnie wasze też, ale również z forum dla bezglutków.

Mam bardzo dobry i sprawdzony przepis na pyszne ciasteczka.

Kostka masła roślinnego
2 jajka
1 szklanka cukru
1 paczka kleiku ryżowego
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko razem ugnieść i kłaść łyżką na blachę ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Piec do lekkiego zarumienienia.  Palce lizać.
…………………………………………………………………………………………………………………..
PALUSZKI
Jedno jajko,
4- 5  łyżek margaryny.
Mąki: ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana,
skrobia kukurydziana oraz  kleik ryżowy ( czysty)  
Pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Całe jajko wbić do miski, wymieszać z margaryną,  kolejno wsypywać różne rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz kleik ryżowy aż ciasto będzie miało gęstą konsystencję.
Masa ma wyjść dość gęsta, taka, aby dało się uformować z niej walce, ( czyli paluszki) Paluszki formowaliśmy  z Michałem w taki sam sposób jak się to robi z plasteliny. Posypaliśmy je solą ( grubą)
Włożyliśmy to do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekliśmy 20 minut.

Mąki jak myślę mogą być inne ( bezglutenowe), grunt, aby nie był to jeden rodzaj mąki, szczególnie kukurydziana nie lubi występować w cieście samotnie, gdyż ciasto się wtedy  kruszy. Innowacją jest kleik ryżowy ( spaja całość)
Dla amatorów paluszków- smacznego!•Czekam na dalsze przepisy.
Do paluszków użyłam po dwie łyżki każdej mąki ( około) a całość zagęściłam kleikiem ryżowym.
życzę  udanych wypieków i dużo przepisów w dziale " kuchnia"
Smacznego!  
dostępne mąki bezglutenowe z jakimi się spotkałam to: kukurydziana, gryczana, ziemniaczana, ryżowa, skrobia kukurydziana, skrobia pszenna ( ta ostatnia jest bezglutenowa - oczyszczona z glutenu, ale raczej zaleca się ostrożność, bo może zawierać ślad glutenu ). Jest jeszcze mąka mleczna, ale tej nie polecam na tym forum, gdyż mówimy też o diecie bezmlecznej.
…………………………………………………………………………………………………………………………
A to "torcik"- łatwy i prosty.
- Gotowa masa makowa w puszce (dzielę ją na pół)
- 4 jajka
- kleik ryżowy
- cukier
- coś do przełożenia, mała okrągła foremka do ciasta.
Z żółtek kręcimy kogel-mogel, z białek - pianę.
Mieszamy z masą, dodajemy z 4,5 łyżek kleiku lub bułkę tartą bezglutenową,
- półtora łyżeczki proszku do pieczenia.
Po upieczeniu można przełożyć np. dżemem.
Smacznego!!   Ala
Ps.Ta gotowa masa makowa jest chyba do kupienia w całym kraju, a już na pewno przed Św.
Masy starcza na dwa razy, więc albo od razu piekę dwa torciki np. na urodziny, albo trzymam ja w lodówce przez tydzień i robię "inne wydanie" np. gotowym kremem, (ale na wodzie), czy galaretką.
Temp. pieczenia 200-C, ok.50 minut.
…………………………………………………………………………………………………………………………
A to zmodyfikowany przepis na placki z cukini (danie raczej obiadowe):
1-dna cukinia lub kabaczek(obrana ze skórki i wydrążona ze środkowego miąższu) oczywiście w kawałkach,
2-3 ząbki czosnku
zielony koperek(bardzo wskazany)
1 jajko
trochę mąki 3,4 łyżki- ja dodaję mix bezglutenowy z Glutenexu
trochę soli i pieprzu do smaku
smażymy na oleju , aż się zrumienią.
Robię takie dla całej rodziny bez wyjątku , a oni prawdę mówiąc nawet nie wiedzą że danie jest bezglutenowe.
Pozdrawiam, Ala

KROKIETY Z KASZY GRYCZANEJ

Szklanka kaszy
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera (najlepiej ostrego)
serek topiony (ziołowy)
bułka tarta (bezglutenowa)
sól
tłuszcz do smażenia

Przepłukaną kaszę zalać 3 szklankami wrzącej wody. Lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, aż kasza nabierze kleistej konsystencji . Do ostudzonej kaszy dodać 2 jajka i żółty ser. Masę wymieszać, uformować krokiety. Smarować rozmąconym jajkiem i obtaczać w bułce. Smażyć na złocisty kolor.

Wracając do obiadów: sosy świetnie dają się zagęszczać mixem z Glutenexu, tego samego dodaje do "klusek śląskich" czy "kopytek".


A dziś najprostszy placek z owocami dla całej rodziny:
4jajka wymieszać ze szklanką cukru, dodać roztopioną margarynę(2/3kostki) bezmleczną a potem szklankę mąki ziemniaczanej, szklankę mixu i dwie łyżeczki proszku do pieczenia(Celiko). Wszystko wymieszać(mikserem,ręcznie), wylać na blaszkę(mała kwadratowa bądź okrągła) na to wyłożyć owoce.
Piec w temp.180/200 ok 40minut
Smacznego!!!
…………………………………………………………………………………………………………………………
fajne placuszki kukurydziane...
Szklanka wody najlepiej mineralnej
szklanka kaszki kukurydzianej
2 łyżki stołowe maki kukurydzianej
2 łyżki stołowe maki ziemniaczanej
łyżka oliwy z oliwek lub oleju
można dodać dwie łyżki cukru
wymieszać wszystko i smażyć na nieprzylegajacej patelni. Można je jeść na słodko z dżemem czy czekoladą albo na słono, ale wtedy nie dodawać cukry w trakcie wyrobu.
Pozdrawiam serdecznie
i życzę smacznego
…………………………………………………………………………………………………………………………
szklankę miodku ucierać w misce, dodawać po żółtku (z trzech jajek), potem dodać łyżeczkę sody i 1,4 kg mąki ziemniaczanej. Kiedy masa jest jednolita dodać sztywno ubita pianę z białek. Nalewac ciasto do małych foremek wysmarowanych tłuszczem i piec w gorącym piekarniku.

…………………………………………………………………………………………………………………………
A teraz na ryżowe ciasteczka:

potrzebne: paczka kleiku ryżowego, kostka margaryny, 3 jajka, szklanka cukru, 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, dżem lub konfitura

Wszystkie te składniki zagnieść, uformować z niego kulki wielkości orzecha, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, potem zrobić w kulce wgłębienie, upiec ciastka, podawać z dżemem i lizać palce.
…………………………………………………………………………………………………………………………
MURZYNEK

6 jajek
1 szklanka mąki MIX PKU
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 i ½ szklanki cukru
1 kostka masła
3 czubate łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia celiko
1 tabliczka gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe do posypania

Białka ubijać mikserem na gęstą pianę, do której dodawać po kolei cukier i żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej proszek do pieczenia i kakao. Mieszankę mąki z kakao powoli wsypywać do zmiksowanych jaj z cukrem i mieszać dużą łyżką. Na wolnym ogniu rozpuścić tłuszcz i po ostudzeniu dodać do wymieszanej masy. Dobrze wymieszane ciasto wlać do foremki i włożyć do rozgrzanego do temp. 200 stopni pieca. Piec około 50 minut. Po ostygnięciu ciasto polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
…………………………………………………………………………………………………………………………
szyszki z ryżu preparowanego,
ogromnie je lub ię do tej pory.
Na paczkę ryżu 2-3 łyżki margaryny i ciągnące się toffi (tu wypróbowałam reklamowane Riese) jedno op.
Margarynę i toffi rozpuszcza się w dość dużym garnku i wsypuje ryż -szybko i energicznie miesza i po chwili klei szyszki. Kiedy wyschną- są gotowe.
…………………………………………………………………………………………………………………………
PIERNICZKI ZIEMNIACZANE

szklanka miodu
3 jajka
1/4 kg mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody

Ucierać w misce miód, dodawać po 1 żółtku, potem sodę, mąkę. Gdy masa jest jednolita, dodać sztywno ubitą pianę z białek. Nalewać ciasto do małych foremek wysmarowanych tłuszczem i piec w gorącym piekarniku.
…………………………………………………………………………………………………………………………
CIASTECZKA RYŻOWE

paczka kleiku ryżowego
kostka margaryny
3 jajka
szklanka cukru
3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
dżem lub konfitura

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem lub folią do pieczenia. Palcem zrobić w kulce wgłębienie. Upiec ciasteczka, dodać dżemu.

CIASTECZKA KRÊCONE PRZEZ MASZYNKÊ

1 1/2 mąki MIX PKU
1 1/2 kostki masła
2 szklanki cukru pudru
7 żółtek
3/4 szklanki gęstej śmietany
2 opakowania cukru wanilinowego
4 łyżki kakao
4 łyżki proszku do pieczenia Celiko

Masło rozetrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo żółtka, śmietanę i cukier wanilinowy. Kiedy wszytskie składniki będą dobrze połączone, dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy masa zrobi się gęsta, aby rozcierać ją pałką należy dalej wyrabiać ją ręką. Następnie ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą z nich pozostawić, drugą - zmieszać z kakao a do trzeciej dodac orzechy.
Tak przygotowane ciasto należy włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto przekręcić przez maszynkę, używając różnych przystawek i pociąć na ciastka. Piec 20-25 minut w temp. 150-180 stopni.
…………………………………………………………………………………………………………………………
KOKOSKI

20 dag wiórków kokosowych
4 białka
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ubijać białka, dodając powoli na przemian cukier i wiórki. Przy końcu ubijania wsypać mąkę. Nakładać na blachę duża łyżką w ten sposób, aby powstawały babeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku (do temp. 220 stopni) około 10-15 minut do uzyskania złocistego koloru.
…………………………………………………………………………………………………………………………
CIASTECZKA MAŚLANE

1 kg mąki MIX PKU
1 1/2 kostki masła
1 czubata szklanka cukru
3 jajka
3 żółtka
2 opakowania cukru wanilinowego
3 łyżki gęstej  śmietany
6 łyżeczek proszku do pieczenia Celiko

Masło, cukier, cukier wanilinowy, jajka, żółtka, śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia zagnieść do otrzymania jednolitej masy.
Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować na stolnicy. Za pomoca foremek wykrawać różne wzory i rozkładac je na blaszce.
Piec około 20-25 minut w temp. 150-180 stopni.
……………………………………………………………………………………………………………………….
CIASTKA CYNAMONOWE

1 1/2 szklanki mleka
15 dag margaryny
5 dag drożdży
1 jajko
1 białko
80 dag mąki MIX PKU
2 duże ziemniaki ugotowane
2 łyżeczki drobno posiekanego cynamonu
szczypta soli

Przygotować rozczyn z drożdży w małej ilości mleka i pozostawić do wyrośnięcia. W pozostałej ilości mleka (37 stopni) rozmiksować jajko, margarynę oraz pozostałe składniki (z wyjątkiem jednego białka i cukru do posypania). Na końcu dodać wyrośnięty rozczyn. Odstawić na około 10-15 minut (do wyrośnięcia). Z gotowego ciasta uformować wałeczki grubości małego palca, lekko je spłaszczyć i pokroić na skos. Posmarować tak uformowane ciastka białkiem i posypać cukrem. Następnie pozostawić do wyrośnięcia (około 30 minut). Następnie piec ciastka w temp. 250 stopni około 8-10 minut.
………………………………………………………………………………
Podaję trochę inny przepis na kokoski od tego, który jest na tej stronie.
Składniki : 20 dag margaryny roślinnej
             3/4 szkl.cukru
              5 białek
              30 dag wiórek kokosowych
              0.5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
              1 szkl.mąki bezglutenowej
              cukier waniliowy.
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z 20 dag wiórek i proszkiem do pieczenia, dodać do utartej margaryny nadal ucierając mikserem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do margaryny. Gdy jest jednolita masa dodać pozostałe wiórka tak aby cała masa była gęsta - nie rozpływała się.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą małej łyżeczki układać kleksy w małych odstępach. Z podanych składników wychodzą mi dwie blachy kokosek.
Piekę na termoobiegu 170 C przez ok 20 minut aż się zarumienią, potem wyłaczam termoobieg i dopiekam ok 10-15 min. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiam ciastka aby doschły. Trzeba pilnować aby za szybko się nie spiekły. Palce lizać - smacznego
……………………………………………………………………………………………………………………..
pyszny tort BEZGLUTENOWY I BEZMLECZNY (może komuś się przyda - świeta tuż tuż) mojego autorstwa:
SK£ADNIKI
6 jaj
3/4 szklaniki cukru
opakowanie mąki biszkoptowej CELIKO
1 łyżeczka proszku do pieczenia Celiko
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 opakowania biteje śmietany sojowej
1 torebka galaretki ( w składzie nie znalazłam nic niepokojącego)
NAS¡CZENIE
0.5 litra herbaty
0.5 cytryny
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dadawać po trochu cukier. Gdy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą, dodać powoli mąkę i delikatnie wymieszać.Dużą tortownić wysmarować masłem roślinnym i wysypać bułką tartą bezglutenową (dostępna w HIT), wlać ciasto. Tortownice wstawić do ciepłego piekarnika piec ok 40 min w tem. ok180-200 c. Podzielić biszkopt na trzy części. Przygotować galaretkę dodając mniej wody niż jest podane na opakowaniu. Gdy galarektka się ścina przygotować bitą śmietanę. Nasączyć krążek dolny ( najmniej dolny, następne więcej) przełożyć bitą śmietaną wymieszaną z galaretką, pozostawić trochę śmietany na wierzch torutu i boki. Zapewniam PYCHA, wszyscy goście prsili o dokładkę. SMACZNEGO

Biszkopt orzechowy !!!!
Wczoraj upiekłam i naprawdę wyszedł super!!!!!!!
Biszkopt ma te zaletę ze jest całkowicie bezglutenowy, bezmleczny i bezcukrowy!!!
……………………………………………………………………………………………………………………….
dziele sie przepisem z myślą o  takich maruderach (jak ja) którzy to pieka na ostatnia minutę:

3 jajka
2 łyżki miodu
3 łyżki maki mix
5 dkg orzechow włoskich (zmielonych)

żółtka ucieramy z miodem na gładka mase, dodajemy ubita piane i zmielone orzechy. Porcja na mala tortownice.

Pozdrawiam swiatecznie
Olu,
………………………………………………………………………………………………………………………
dla Antosia i wszystkich dzieciaczkow ktore nie jedza jajek:
1/2 kg miesa mielonego z indyka
4 lyzki kaszy kukurydzianej
cebulka (jak zwykle)
maly peczek wloszczyzny (bez kapusty)

Wloszczyzne (spora marchew, kawalek selera i pietruszke) starta jak na surówke (grubsza tarka), posiekana cebulke wymieszac z miesem i kaszka kukurydziana. Posolic i popieprzyc do smaku. mozna dodac zielonej pietruszki.
Gotowac w niewielkiej ilosci posolonej wody lub zupie (pulpety) lub obsmarzyc i dusic. Do duszenia mozna dodac cebulke i potem otrzymany sos zagescic maka kartoflana lub inna bezglutenowa (albo kleikiem ryzowym).
Mysle, ze mozna tez wyprobowac wersje z innymi jarzynami, choc ja takich nie robilam.

Te kotleciki sa naprawde b. smaczne, my robimy najczesciej gotowane, bo najmniej obciazaja watrobe (Mateusz po wielu kuracjach p/grzybiczych musi juz na to uwazac). Zycze smacznego
…………………………………………………………………………………………………………………………
KOKOSANKI
przepis jest taki:

1 filiżanka maki mix bezglutenowej

1 filiżanka wiórków kokosowych

12, 5 dkg (1/2 kostki) margaryny bezmlecznej

2 jaja

margarynę ucieram na puch, dodaje żółtka, łącze z maka i kokosem , dodaje ubita piane.

W ręku wyklepuje placuszki, układam na blaszce wysmarowanej olejem i wysypanej maka kukurydziana, piekę w gorącym piekarniku. Z tej proporcji wychodzi 1 blaszka ciastek. Można je długo przechowywać. Gdyby w robocie ciasto okazało sie zbyt rzadkie należy dodać maki...

Oczywiście można posypać je na wierzchu orzechami lub jakimiś ziarenkami (sezam, dynia, słonecznik)

Dla dzieci, którym nie szkodzi cukier można dodać trochę (ubic z bialkami)...
PLEŚNIAK
SK£ADNIKI:

3 szklanki mąki (ja dałam pól na pól kukurydzianej i mix pku,a le myślę, że z iemniaczaną i kukurydz. też by wyszło)

5 zółtek

5 białek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki cukru

owoce lub dżem

250g margaryny

2 łyżki kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i margarynę pociachać, następnie ugnieść i podzielić na trzy ćwiartki (1 może być większa od dwóch pozostałych). Na wysmarowaną tłuszczem blachę położyć tą część większą, wyłożyć owoce/dżem. Jedną część z pozostałych dwóch zmieszać z dwoma łyżkami kakao i położyc na owoce/dżem. Teraz trzeba ubić białka, dodać do ubitych już około 1-2 łyżek cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Wylać to na owoce i pokruszyć na to ostatnią część ciasta. Piec około 45-50 minut w temp. 180 stopni.

UWAGA! Można jedną z części ciast awsadzić do lodówki,a  potem mocno zbitą utrzec na tarce, wówczas wychodzi ładna kruszonka. Ja dzieliłam tą część palcami, ale to z braku cierpliwości.

Ciasto jest pycha i naprawdę polecam, oczywiście jeśli ktoś lubi takie ciasta. Pozdrawiam
…………………………………………………………………………………………………………………..
przepis na doskonały biszkopt:
4 białka miksujemy na sztywno, w międzyczasie dodajemy 1 szklankę cukru. Potem dodajemy 4 żółtka, dalej miksjemy. Na koniec dodajemy 1 1/2 szklamki mączki ziemnaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Pieczemy jak biszkopt. Około 30-40 minut w temperaturze około 180 - 200 stopni. Życzę smacznego i proszę jeszcze raz o wyjaśnienie co to jest mąka MIX PKU, bo chcę zamówić, a nie maj tej nazwy w produktach Glutenex-u.  

CIASTECZKA Z CZEKOLADA

1 1/2 szklanki maki z ryzu
1 lyzeczka sody do pieczenia (nie proszku)
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1/2 szklanki maki ze "slodkiego ryzu" (ale jak sie nie ma to mozna sprobowac innej maki)
2 lyzeczki Xantam Gum (O tym pislalm wczesniej)
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli (jezeli margaryna jest solona to nie pitrzeba dodawac soli)

1 szklanka cukru
1 szkalnka margaryny
2 jajka

pokrojona tabliczka czekolady (musi byc bez mleka i bez glutenu. Jak sie nie ma to mozna zastapic rodzynkami, orzechami. Mozna tez zrobic czekoladowe coasteczka przez zamiane 1/2 szklanki maki ze "slodkiego ryzu" na 1/4 szklanki maki ze slodkiego ryzu i 1/4 szklanki kakao)

Zamieszac pierwsze 7 (suche) skladniki>

Utrzec cukier, margaryne. Dodac jajka. Dodac make i czekolade.

NAkladac lyzka na niewysmarowana  tluszczem blache. Piec 10-12 min w temperaturze 375 F (190 C).
……………………………………………………………………………………………………………………….
CIASTECZKA Z DMUCHANEGO RYZU

1 szklanaka maki bezglutenowej
2/3 szklanki cukru
1 lyzeczka Xantam Gum
1 jajko
1/2 lyzeczki sody do pieczenia
1/2 szklanki margaryny
2 szklanki dmuchanego ryzu
(jezeli sie chce mozna dodac 1/2 szkanki pokrojanych suszonych owocow lub orzechow)

Polaczyc suche skladniki (bez dmuchanego ryzu). Utrzec margaryne z cukrem , dodac jajko , ucierac.
Dodac suche skladniki i ryz.
NAkladac lyzka (ja uzywam papieru do pieczenia wiec nie wiem czy blache trzeba smarowac). Piec w temp 175 przez 10-12 min do b.lekkiego brazu.



Ciastka z gruszką

1/2 szklanki margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanka roztartych gruszek (lub jabłek)
2 szklanki maki (bezglutenowej)
2 łyżeczki Xantam Gum
1 łyżeczka sody do pieczenia
1/2 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczka roztartych gozdzikow
1 jajko
1/2 łyżeczka soli (jezeli margaryna była słona to nie trzeba soli)
1 szklanka rodzynek

Utrzeć margarynę z cukrem. Dodać jajko. Utrzeć. Dodać sos gruszkowy, zmieszac. Dodać suche połączone suche składniki i rodzynki. Zamieszać.
Nakładać łyżką na wysmarowana tłuszczem blachę (lub na papier do pieczenia). Piec 10 min w temperaturze 375 F (190 C). Schłodzić na blasze przez 2 min, Zdjąć z blachy i niech dostygna na talerzu.

Najlepiej sie ściąga ciastka plaska łopatką taka jak do przewracania kotletów. Większość ciasteczek będzie b. delikatna i kruchlowa zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale sie zrobi twardsza po wystudzeniu.

………………………………………………………………………………………………………………………

Ciasteczka orzechowe
1/2 szklanki margaryny
3/4 szklanku masla orzechowego
1 szklanak cukru
2 jajka
1 1/2 maku bezglutenu
1 lyzka sody do pieczenia
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka Xantam Gum
jezeli sie chce: tabliczka czekolady GFCF polamana na drobne kawalki

Ubic margaryne z maslem orzechowym, dodac cukier jajka.Ucierac. Dodac poloczone wczesniej suche skladniki i kawalki czekolady.
NAkladac lyzka na wysmarowana tluszczem blache (lub na papier do pieczenia). Zplaszczyc je troche widelcem. Piec 12 -15 min w temp 175C. Srodek coesteczka bedzie b. mieki. Schlodzic je na blasze przez 2 minuty i potem je przniesc na talerz.

---------------

Chleb bananowy
To bardziej placek niz chleb.

3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki margaryny
2 jajka , ubite
1 szklanka ubitych bananow (b.dojrzale 3 srednie banany, rosetrzec dobrze widelcem)
1/3 szklanki mleka (ryzowego, sojowego, lub innego bez caseiny)
2 szklanki maki bezglutenowej
1 lyzeczka sody do pieczenia
1/2 lyzeczki soli (jezeli margaryna jest slona to ominac sol)
2 lyzki xantam gum
do smaku przyprawy piernikowej (cynamon, gozdziki itp)

Podgrzac piekarnik do 175 C
Lekko wysmarowac foremka do babki piaskowej (podluzna)

Utrzec cukier, margaryne razem. Dodac zmieszane jajka. Zamieszac.
Dodac rozgnieciane banany, "mleko", zamieszac.

W innym naczyniu polaczyc wszystkie suche skladniki.

Dodac sucha miksture do "mokrej". Zamieszac duza lyzka tak zeby sie skaldniki poloczyly. Beda "kluchy" bananowe, ale maka powinna byc rozprowadzona rownomiernie. Nie mieszac zbyt dlugo.

Wlac do formy (powinna byc wypelniona do 2/3 - 3/4). Piec 45 minut do godziny.
Ciasto jest upieczone kiedy patyczek wlozony od srodka wyjdzie suchy.

Schlodzic w formie, letnie wyjac z formy na talerz.
…………………………………………………………………………………………………………………..
PUDDING ZIEMNIACZANY Z SZYNK¡

750g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
200g szynki
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
3 jajka
125g kaszki kukurydzianej (nie błyskawicznej)
50g mąki ziemniaczanej
80g masła lub margaryny bezmlecznej
sól, pieprz i tarta gałka muszkatołowa
bułka tarta bazgluten. Lub kaszka kukurydz.

Obrane ziemniaki zmielić w maszynce lub dokładnie rozgnieść na puree. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać a opłukany szczypiorek drobno pokroić i włożyć do miski.
Dodać jajka, kaszkę, mąkę ziemniaczaną, masło i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto i doprawić do smaku.
Ciastem wypełnić wysmarowaną i posypaną formę na babkę. Formę zamknąć i włożyć do kąpieli wodnej. Gotować 60 min. Można też upiec 40min. W temp. 180 st.
Formę przepłukać zimną wodą a pudding przełożyć na talerz.

Przepis na chlebek:
Składniki:
1 łyżka oleju
1 jajko
1-2 łyżki powideł
szczypta soli
450 ml ciepłego mleka
3 kubki mąki Glutenexu
1 paczuszka drożdzy Oetkera
śmigiełko w aparacie polewam łyżką oleju , następnie dodaję 1 jajko, łyżkę lub dwie powideł ( robi się od nich piękny kolor i wilgotność chlebka jest dłuższa), troszkę soli , 450 ml ciepłego mleka, następnie dwa kubki ( to taka miarka , która była w aparacie) mąki Glutenexu , oraz jeden kubek zmieszanej mąki mlecznej

 CIASTKA Z KLEIKU RYŻOWEGO

3 jajka
1margaryna
1 szkl. cukru
1 kleik ryżowy
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na masę (można najpierw rozpuścić margarynę z cukrem i po wystygnięciu dodać żółtka). Wsypać kleik ryżowy, wymieszać. Białka ubić na pianę i dodać do masy. Formować kulki, układać na blasze i piec w ok. 160st. Przez 25-30 min (do zarumienienia). Można dodać do masy trochę wiórków kokosowych, kleik ryżowy można zastąpić kleikiem kukurydzianym, do środka kulek można włożyć kawałek czekolady, rodzynkę czy orzecha Oto przepis na masę:
4 łyżki kakao
30 dag cukru(można mniej trochę)
10 dag masła
1/2 szklanki mleka
można posiekane orzechy, ale bez nich też pycha

mleko+cukier+kakao-zagotować, potem dodać do tego masło i mieszać(najlepiej garnczek wstawić do zlewu z zimną wodą i mieszać drewnianą łyżką). Masa nie jest gęsta, należy ją rozlewać na wafle, rozsmarowywać, nakładać następny itd. Ja na jedną warstwę dodaję jakiś dżem lub marmoladę. Tej masy może być za dużo na te wafle , ja robię jednocześnie glutenowe dla reszty rodziny, możesz spróbować z połowy składników. Gotowy wafel powinien sobie spokojnie poleżeć, owinięty np. folią i przygnieciony np. garnkiem czy deską. Najlepszy jest po paru godzinach, ale trudno tyle wytrzymać. Życzę smacznego

PLACEK MORELOWY Z M¡KI KUKURYDZIANEJ

1,5 l mleka
0,25 łyżeczki soli
375g mąki kukurydzianej
3 jajka
50 g cukru
masło do formy
850 ml kompotu morelowego
cukier puder

Mleko posolić, zagotować dodając stopniowo mąkę, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż do zgęstnienia. Masę przestudzić np. rozkładając ją na talerzu. Jajka i cukier utrzeć na pianę. Morele odsączyć. Formę wysmarować.
Do wymieszanej mąki kukur. Dodać stopniowo pianę jajeczną. Ciasto przełożyć do formy (np. tortownica 24cm). Na powierzchni rozłożyć owoce, oprószyc cukrem pudrem.
Piec w rozgrzanym piekarniku temp. 150st. Ok.35min. aż brzegi ciasta zaczną się marszczyć i rumienić.
Ono raczej sie nie piecze a dogotowuje, nie rośnie, można zrobić z innymi owocami np. z rabarbarem...
Ciasteczka kukurydziane można  

2,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy.

Zagnieść wszystko (za mnie sprawę załatwia malakser), uformować wałek o średnicy ok 5 cm. Wrzucić do zamrażarki na 1-2 godziny. Wyjąć, pokroić na plasterki grubości 0,5 cm i piec w 200 st aż spód zacznie leciutko brązowieć.
Znakomicie smakują z powidłami śliwkowymi.
Pół szklanki mąki można zastąpić wiórkami kokosowymi. Znalazłam przepis na pączki i wyszły bardzo dobre, szczególnie jeszcze ciepłe  
Podaję przepis:
0,5 kg mąki bezglutenowej Glutenexu, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 dkg drożdży, łyżka masła, 1,5 szkl. mleka, płaska łyżeczka soli, otarta skórka z cytryny. Na nadzienie szklanka powideł śliwkowych z kilkoma kroplami olejku rumowego albo z różą albo jeszcze cos innego wg własnego uznania.
Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodając łyżeczkę mąki i cukru. Gdy podrosną dodać je do mąki wraz z ubitymi z cukrem żółtkami i ciepłym mlekiem oraz otartą skórką z cytryny i odrobiną soli. Wyrobić ciasto, dodając pod koniec tłuszcz. Postawić w cieple do wyrośnięcia. Brać łyżką po ok. 3 dkg ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej mąką, nałożyć odrobinę powideł, dokładnie zalepić i stoną zalepioną układać na posypanej mąką ścierczce. Postawić w cieple do wyrośnięcia, po czym smażyć kładąc na gorący smalec na małym ogniu pod przykryciem, a po odwróceniu bez przykrycia.
Z 0,25 kg mąki wyszlo mi ok. 14 pączków (robiłam nieduże) Moja mała też nie pije mleka, ale do wypieków mieszam mleko z wodą, próbowałam też dodawać mieszankę, nie zmienia ona smaku ciasta.
Co do wypieków, to stosuję zasadniczo przepisy tradycyjne, zamieniając mąkę pszenną MIX-em PKU, czasem proporcje dzielę na połowę, żeby nie było za dużo naraz.
Życzę smacznego.
mąka, woda, kleik ryżowy.

Ja zrobiłam tak:
wymieszałam około 200 ml wody z kleikiem do konsystencji "ciut gęstszej wody". Mąkę wysypałam na stół (ilość chyba wedle uznania) i dolewałam tej kleikowej wody jednocześnie wyrabiając ciasto. Ciasto wyrobiłam do konsystencji zwykłego ciasta na pierogi. Pięknie się rozwałkowało. Z klejeniem tez nie miałam problemów, chociaż troszkę popękało. Ale kolejnych pierowgów po prostu nie naciągałam, tylko zrobiłam większe kwadraty i bez naciagania zaklejałam. W smaku były rewelacyjne, niczym nie różniły się od "naszych". Synkowi bardzo smakowały  

Pozdrawiam, Monika z chorym Michałem (ur. 26.03.2002) Mam przepas na kokosanki:

3 białka
20 dag cukru pudru
10 -"- wiórków
do piany z białka ,stale ubijając dodawać po odrobinie cukru na blache wysmarowaną masłem kłaść małą łyżeczką ciasto piec w dość ciepłym piekarniku na złoty kolorw 160
życze smacznego
  Brownie
      
      
      
      
      
 Tekst i przepisy: Agnieszka Kręglicka 20-03-2004, ostatnia aktualizacja 18-03-2004 18:49

To ciasteczko jest ciemne, gęste i bardzo czekoladowe. Ma jeszcze tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie

Kiedy nie mam czasu, dzieci przeszkadzają, a goście dotarli jak na złość punktualnie, zawsze mogę liczyć na ten przepis. Jest ekspresowy, nie wymaga koncentracji i wychodzi. Pod ręką trzeba mieć gorzką czekoladę. Amerykanie zachwalają taką, która ma co najmniej 70 proc. masy czekoladowej w składzie, ale nasza wedlowska z 61 procentami też jest dobra. Ponadto jajka, cukier, masło i bardzo mało mąki. Zauważyłam, że jest to niemal ta sama proporcja mąki do czekolady jak w cieście czekoladowym Neli Rubinstein, który autorka zachwala właśnie ze względu na tę korzystną relację. Ciasto piecze się kilkanaście minut. Krócej - jeśli lubimy błyszczące i wilgotne.

Nawet jeżeli jest lekko niedopieczone, mąka absolutnie nie przeszkadza - rozpływająca się masa czekoladowa jest kusząca nawet bardziej niż upieczona. Najczęstszym amerykańskim dodatkiem do brownie są orzechy. Zazwyczaj lekko podpieczone i pokruszone przed dodaniem. Można również dorzucić rodzynki, na przykład namoczone w rumie, skórkę pomarańczową, kandyzowany imbir.

Dodatki mogą być przeróżne, bo czekolada cudownie łączy się z wieloma smakami.

Eleganckim wykończeniem będzie polewa czekoladowa. Cukiernicy nazywają ją po francusku ganache. Posiekaną drobniutko, dobrej jakości czekoladę zalewa się gorącą kremówką i po nasiąknięciu delikatnie miesza do pełnego połączenia, następnie ubija trzepaczką, aby wprowadzić powietrze, co dodaje masy. Ta metoda pozwala ubarwić smak polewy. Do śmietanki można dodać gałązkę rozmarynu lub lawendę, gałkę muszkatołową, kardamon, wanilię albo miętę. Po podgrzaniu, kiedy śmietanka jest nabuzowana aromatem, usuwamy z niej dodatek i łączymy z czekoladą. Ganache ma liczne zastosowania. Można w niej maczać owoce, np. suszone morele, banany, truskawki lub herbatniki, polewać nią lody lub użyć jako nadzienia do tarty.

Można polewę zrobić łatwiej: rozpuścić czekoladę z kremówką lub z mlekiem w kąpieli wodnej, do smaku dodać brandy, likier lub nalewkę. Taka polewa jest mniej błyszcząca.

Jeżeli zdarzy się, że rozpakowywana tabliczka czekolady zaskoczy was delikatnym białym nalotem, nie przejmujcie się, bo do brownie można ją wykorzystać. Nalot powstaje, jeśli czekolada jest przechowywana w cieple; zniknie przy rozpuszczaniu.

Klasyczne brownie to płaskie ciasto pokrojone na kwadraty. Ale można je także piec w okrągłej formie i podawać jako czekoladowy torcik lub przygotować czekoladowe babeczki albo drobne ciastka chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku.

Kiedy nie uda wam się ciasto, nie rozpaczajcie! Spójrzcie na nie świeżym okiem i oceńcie, czy przypadkiem nie jest to odkrywcza propozycja kulinarna. Imię Mildred "Brownie" Schrumpf, nauczycielki gotowania z Maine, bardzo apetycznie zapisało się w ten sposób wśród wielbicieli czekolady.

Przepisy

Klasyczne brownie

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady

1 kostka (200 g) masła

100 g mąki

300 g cukru

6 jaj

50 g łuskanych włoskich orzechów

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.

Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę.

Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.

Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18--20 minut.


Wyjąć, ostudzić, okroić dookoła i wyrzucić do góry dnem na deskę. ' Oprószyć cukrem pudrem i pokroić w kwadraty. Podawać z zimnym mlekiem.

Babeczki brownie

1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady

100 g masła (pół kostki) + 2 łyżki

2/3 szklanki cukru

50 g mąki

3 jaja

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.

Jedno jajo i dwa żółtka ubić mikserem z cukrem.

Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i mąkę.

Pergaminowe foremki, najlepiej małe po czekoladkach, posmarować rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka.

Dwa białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy. Masą napełnić foremki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 10 minut (malutkie) lub 15 minut (wielkości kruchych babeczek).

Wyjąć, zostawić w papierkach, posmarować na wierzchu masą czekoladową ganache.

Najlepsze są na ciepło.

Można piec babeczki w metalowych foremkach do kruchych babeczek, ale po upieczeniu trzeba szybko wyjąć jeszcze gorące z foremek.

Ganache

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady

szklanka kremówki

Pokruszyć czekoladę do miski.

Kremówkę zagotować, gorącą zalać czekoladę.

Zostawić na kilka minut, po czym dokładnie rozmieszać, aż cała czekolada się rozpuści (takiej używać jako polewy do ciast).

Schłodzić w lodówce, mieszać co jakiś czas, aby nie stężała.

Wyjąć i za pomocą trzepaczki-

-rózgi ubijać, aż się dobrze "napowietrzy" (będzie się sztywniej trzymać).

Ganache używać do smarowania babeczek lub jako nadzienia do tortu lub tarty na orzechowym spodzie (patrz "WO" nr 49 z 6 grudnia 2003 r.).
Klasyczne brownie

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
1 kostka (200 g) masła
100 g mąki (bezglutenowej)
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.

Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę.

Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.

Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18--20 minut.




Jak tylko dorobie się miksera to zaraz wypróbuję, ciemna czekolada zalega u mnie kilogramami  

Pozdrawiam  
Ostatnie faworki zrobilam według tego o to przepisu:
0,5 kg mąki (mieszanki) z Glutenexu z czerwoną kartką
4 żółtka
1/2 szkl.śmietany
1 łyżka octu
sól do smaku.
Ciasto dobrze się kleiło, po usmażeniu kruche, smaczne faworki znikały z tacy bardzo szybko;)
Pozdrawiam IlonaPrzepraszam, użyłam mojego skrótu  chodzi mi o koncentrat ciasta chlebowego Glutenexu. Z czerwonym rogiem jest bezglutenowy, z zielonym dodatkowo dla osób chorych na fenyloketonurię. Czerwonym koncentratem z powodzeniem zastępuję zwykłą mąkę. Rzadko robię coś z mieszanek rożnych mąk.
Ta mąka z Glutenexu jest super. Ja generalnie korzystam z przepisów tradycyjnych, zastępując mąkę pszenną- Glutenexem. Wszystkie ciasta wychodzą pyszne. Doskonała jest też na pierogi, naleśniki itp.

Zrobiłam pyszną wuzetkę w prosty sposób .Wykorzystałam ciasto biszkoptowe w proszku z Celiko , dodałam 1 jajko więcej niż tam jest napisane i 2-3 łyżki kakao . Ubiłam śmietanę z cukrem pudrem .Polewa :3 łyżki cukru pudru ,3 łyżki kakao , 2 łyżki mleka wymieszać razem i dodać 0,5 kostki masła lub margarynę i zagotować.Wszystkim nam smakowało
Mój mąż opatentował ostatnio całkiem smaczne bulki z parówką. Postanowiłam podzielić się przepisem:
3/4kubka ciepłego mleka+ok. 3dag. drożdży+ 1/2 łyżeczki cukru=wymieszać i poczekać aż wyrośnie. Nastepnie wlać do miski dosypać mieszankę koncentratu ciasta bezglutenowego (Glutenexu) i szczyptę soli. Dodać 2-3 łyżki oleju. Wyrobić ciasto bardzo dokładnie, tak, aby odchodziło od ręki. Następnie formować placki, na których układamy plasterek sera(mozarella), i parówkę. Dokładnie zawijamy. Piekliśmy w nagrzanym(200 st.) piekarniku do momentu, aż ciasto było rumiane.
Już za pierwszym razem wyszły O.K. Syn był szczesliwy, a my z przyjemnością patrzyliśmy jak pałaszuje.

Pozdrawiam Ilona   A ile dajesz tak mniej więcej tej mąki? Wsypuję najpierw szklankę, a później po troszeczku, aż z ciasta będzie można formować placuszki.
 DROŻDŻÓWKI KUKURYDZIANE

500 g mąki kukurydzianej
0,5 szkl. Mleka
jajko
0,5 kostki masła
4 dag drożdży
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli

Mleko zagrzej w garnuszku, by było ciepłe. Masło rozpuścić i przestudzić. Do miski wlej mleko, masło, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier i jajko. Dobrze wymieszaj. Dosyp mąkę i wymieszaj ciasto (będzie dość luźne i mało lepiące). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Następnie wyłóż na stolnicę, podsyp mąką zagnieć i uformuj płaski kwadrat. Rozwałkuj i wykrawaj kwadraty ok.8x8cm. Na środek każdego nałóż troczę nadzienia i zawiń zlepiając wszystkie rogi razem. Każde ciastko odwróć na drugą stronę, ułóż na blaszce pozostaw na ok. 15 min. Piecz w temp. 200st. Przez ok. 15 min.
Nadzieniem mogą być owoce, budyń, serek.

PLACEK MORELOWY Z M¡KI KUKURYDZIANEJ

1,5 l mleka
0,25 łyżeczki soli
375g mąki kukurydzianej
3 jajka
50 g cukru
masło do formy
850 ml kompotu morelowego
cukier puder

Mleko posolić, zagotować dodając stopniowo mąkę, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż do zgęstnienia. Masę przestudzić np. rozkładając ją na talerzu. Jajka i cukier utrzeć na pianę. Morele odsączyć. Formę wysmarować.
Do wymieszanej mąki kukur. Dodać stopniowo pianę jajeczną. Ciasto przełożyć do formy (np. tortownica 24cm). Na powierzchni rozłożyć owoce, oprószyc cukrem pudrem.
Piec w rozgrzanym piekarniku temp. 150st. Ok.35min.

ciasto z masą wiśniową
2 szklanki maki kukurydzianej
cukier waniliowy lub lyzka cukru
kostka margaryny bezmlecznej
Zagnieść ciastko i włóż do zamrażalnika na godzinę lub dłużej. Po wyjęciu rozgnieć na płaskiej blasze. Piecz w temperaturze 220 st. na zloty kolor (10-15 min.). Możesz je posmarować kolorowym lukrem lub masa wiśniową.
masa:
pol szklanki soku z wisni
szklanka wisni
pol szklanki kleiku kukurydzianego
pol szklanki cukru pudru
Kleik polacz z sokiem. Wisnie wymieszaj z cukrem pudrem (najlepiej w malakserze). Nie przerywajac miksowania dodaj kleik z sokiem i dalej miksuj, az uzyskasz jednolita mase. Wylej ja na ostudzone ciasto.

KRUCHE CIASTKA KUKURYDZIANE

15 dag mąki kukurydzianej
15 dag kleiku ryżowego
20 dag masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka
cukier waniliowy

Masę i kleik wymieszaj na stolnicy, dodaj masło i posiekaj nożem. Połącz z cukrem i cukrem waniliowym, surowymi żółtkami i szybko zagnieć. Wstaw do lodówki na ok. 15 min. Następnie ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Ułóż na blasze, posmaruj białkiem i posyp grubym cukrem. Wstaw na 10 min do nagrzanego piekarnika.

ROGALIKI BEZGLUTENOWE

25g drożdży
250ml rozpuszczonego Nutramigenu lub np. Prosobee
2 łyżki oleju
25 g glukozy lub cukru
350g mąki kukurydzianej

Do rozpuszczonego mleka dodać drożdże, glukozę i mąkę. Zmieszać i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkować, wycinać trójkąty, posmarować np. dżemem i zwinąć. Można też zrobić bułeczki. Piec w temp. 200 st.


Ciasteczka kukurydziane

2,5 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
kostka margaryny.

Składniki zagnieść, uformować z ciasta walec o średnicy 5-6 cm i dobrze
schłodzić w lodówce. Potem kroić na plastry grubości 0,5 cm, układać na
papierze do pieczenia dość daleko od siebie i piec w temp. 160-180 st ok 15-20
minut (aż będą lekko brązowe od spodu).
Można z tego przepisu zrobić ciastka kokosowe, zastępując pół szklanki mąki
połową szklanki wiórków kokosowych.

BISZKOPT
4 jajka
12dag cukru
8 dag mąki kukurydzianej
masło i grysik kukurydziany do formy

Utrzeć żółtka z cukrem na puch, ubić na sztywno pianę z białek. Do utartych żółtek dodać pianę i mąkę, całość lekko wymieszać. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Smacznego życzy
Aga
PS> przepraszam ewentualnych autorów za ewentualne wykorzystanie ich przepisów

PUDDING ZIEMNIACZANY Z SZYNK¡

750g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
200g szynki
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
3 jajka
125g kaszki kukurydzianej (nie błyskawicznej)
50g mąki ziemniaczanej
80g masła lub margaryny bezmlecznej
sól, pieprz i tarta gałka muszkatołowa
bułka tarta bazgluten. Lub kaszka kukurydz.

Obrane ziemniaki zmielić w maszynce lub dokładnie rozgnieść na puree. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać a opłukany szczypiorek drobno pokroić i włożyć do miski.
Dodać jajka, kaszkę, mąkę ziemniaczaną, masło i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto i doprawić do smaku.
Ciastem wypełnić wysmarowaną i posypaną formę na babkę. Formę zamknąć i włożyć do kąpieli wodnej. Gotować 60 min. Można też upiec 40min. W temp. 180 st.
Formę przepłukać zimną wodą a pudding przełożyć na talerz.

kicia

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 818
    • http://autyzmpomoc.org.pl
Przepisy bezglutenowe
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 01, 2004, 01:19:35 »
O rany, ile miejsca zajęłam!!!!!!!!!!!

Megi

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2897
    • http://www.dzieci.bci.pl/strony/autism/
Przepisy bezglutenowe
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 01, 2004, 16:12:59 »
Kicia! Suuuper! Dzięki,że mnie nieco wyręczyłaś.

Proszę o dalsze przepisy

kicia

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 818
    • http://autyzmpomoc.org.pl
Przepisy bezglutenowe
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 01, 2004, 18:41:23 »
Gdzieś jeszcze mam przepisy na chleby, różne, najróżniejsze,bezglutenowe,  chcecie?

sandraw

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 541
Przepisy bezglutenowe
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 01, 2004, 23:29:00 »
CHLEBKI - baaardzo proszę! zwłaszcza na zakwasie, bez drożdży cukru mleka i pszenicy ;)

nikolaczek, wafle (te bez xantam gum) po prostu fantastyczne, mała właśnie się objada ;)
Ola, mama Martusi (XII 2000) i Michałka(II 2005)

kicia

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 818
    • http://autyzmpomoc.org.pl
Przepisy bezglutenowe
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 02, 2004, 12:37:50 »
OK, podaję te przepisy, z tym,że część dotyczy wypiekania w tych specjalnych machinach do pieczenia chleba, ale najważniejszy jest chyba dobór składników.
Polecam gryczany, wypróbowałam, wyszedł.


PRZEPISY NA CHLEBY BEZGLUTENOWE
Podaję przepis:

0,5 kg mąki bezglutenowej Glutenexu, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 dkg drożdży, łyżka masła, 1,5 szkl. mleka, płaska łyżeczka soli, otarta skórka z cytryny. Na nadzienie szklanka powideł śliwkowych z kilkoma kroplami olejku rumowego albo z różą albo jeszcze cos innego wg własnego uznania.
Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodając łyżeczkę mąki i cukru. Gdy podrosną dodać je do mąki wraz z ubitymi z cukrem żółtkami i ciepłym mlekiem oraz otartą skórką z cytryny i odrobiną soli. Wyrobić ciasto, dodając pod koniec tłuszcz. Postawić w cieple do wyrośnięcia. Brać łyżką po ok. 3 dkg ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej mąką, nałożyć odrobinę powideł, dokładnie zalepić i stoną zalepioną układać na posypanej mąką ścierczce. Postawić w cieple do wyrośnięcia, po czym smażyć kładąc na gorący smalec na małym ogniu pod przykryciem, a po odwróceniu bez przykrycia.
Z 0,25 kg mąki wyszlo mi ok. 14 pączków (robiłam nieduże) Moja mała też nie pije mleka, ale do wypieków mieszam mleko z wodą, próbowałam też dodawać mieszankę, nie zmienia ona smaku ciasta.
Co do wypieków, to stosuję zasadniczo przepisy tradycyjne, zamieniając mąkę pszenną MIX-em PKU, czasem proporcje dzielę na połowę, żeby nie było za dużo naraz.
Życzę smacznego.

Witaj, Mam swoje przepisy .Korzystałam głównie z książek dla celiaków oraz z własnej pomysłowości. Kilka bochenków zmarnowałam , ale teraz doszłam juz do wprawy. Przepis na chlebek:
Składniki:
1 łyżka oleju
1 jajko
1-2 łyżki powideł
szczypta soli
450 ml ciepłego mleka
3 kubki mąki Glutenexu
1 paczuszka drożdzy Oetkera
śmigiełko w aparacie polewam łyżką oleju , następnie dodaję 1 jajko, łyżkę lub dwie powideł ( robi się od nich piękny kolor i wilgotność chlebka jest dłuższa), troszkę soli , 450 ml ciepłego mleka, następnie dwa kubki ( to taka miarka , która była w aparacie) mąki Glutenexu , oraz jeden kubek zmieszanej mąki mlecznej , sojowej , gryczanej , tapioki ale równie dobrze może to być także mąka Glutenexu. Na końcu wsypuję drożdże Oetkera- 1 paczuszkę . W trakcie wyrabiania wsypuję różne ziarna: słonecznik, dynia, siemię lniane,a nawet osączoną kukurydzę z puszki. Piekę to wszystko na pierwszym programie , który trwa 3 godziny. Potem chlebek jest "palce lizać "
Smacznego

W Clatronicu najlepiej robić chleb na programie Normal i średnio przypieczone (3 godziny).
Przepis:
1 łyżka oleju - polać na śmigiełko;
1 jajko;
450 ml mleka;
400 g mąki (Glutenex);
szczypta soli;
1 łyżeczka cukru;
1 paczka drożdźy Instant (Dr Oetkera).

Podczas pipkania można wsypać słonecznik.
I najważniejsze: TEMPERATURA MLEKA = TEMPERATURZE POKOJOWEJ A NAWET TROCHÊ WYŻSZEJ. Niższa temperatura powoduje słabe rośnięcie chleba, wyższa - klapnięcie!

Zapomniałam dodać, że cukier zastępuję fruktozą, mleko - mlekiem sojowym, a jogurt naturalny jest dopuszczalny nawet przy diecie bezmlecznej (tak jest u nas).
Aga
ja piekłam co prawda nie chleb, ale bułki - gotowych mieszanek Glutenexu...ale chlebek tez mozna:)) W zasadzie na opakowaniu jest cały przepis krok po kroku co zrobić...jedyne "urozmaicenia" jakie czyniałm, to:

- drożdzę rozpuszczalam w niewielkiej ilości ciepłej wody (nie za zimnej, nie za goracej), przykrywałam folią i czekałam, az urosną (spienią się:)

-wyrzucałam łyzkę stołową (a czasem i dwie) tego mixu i na to miejsce dodawałam dwie łyżki mąki gryczanej; chelbek wychodził smaczniejszy i bardziej ciemny:)

Życze pwoodzonka w pieczeniu

aha, dodawałam też ziaren słonecznika i sezamu i pestek dyni:))))

Pozdrawiam
Kamila

Ja piekę w piekarniku chlebek ryżowy Celiko (z błonnikiem lub bez).
 Wersja dla mąki chleba z błonnikiem:
Wsypuje do miski, dodaje 300 ml ciepłej wody, pół łyżki stołowej oleju (z pestek winogron/z oliwek). Rozrabiam robotem około 5 min. Dodaję pestki dyni lub słonecznika i wkładam tak rozrobione ciasto do foremek (takie średniej długości; piszę o tym dlatego że początkowo moja foremka była trochę dłuższa i chlebek nie wychodzi, teraz już wiem  trzeba było dość do wprawy). No i ciasto sobie rośnie jakieś 40 min, następnie smaruję górę olejem (żeby po upieczeniu chlebek był zarumieniony)i wkładam do piekarnika na 40 minut na 220 stopni. Dla mąki bez błonnika- mniej wody, bo tylko 200 ml. wszystko inne tak jak w poprzedniej wersji. Aaaa no i to jest przepis bez mleka i jajek. Ale dobry!  Smacznego!

Ja piekę od paru lat właśnie w piekarniku, do mieszanek gotowych dodaję czasem słonecznik, czasem mąkę gryczaną(otrzymuję ją mieląc kaszę gryczaną), albo po prostu "tylko" wg przepisu na opakowaniu. Aha, czasem dosypuję łyżkę żelatyny, nie jest taki bardzo kruchy. Ostatnio moje dzieci gustują w chlebie firmy "Ania"( tel.do nich:12-422 21 89, e-mail: fph.ania@interia.pl ), jest to koncentrat w proszku, wychodzi mi lepszy, niż Glutenexowy. Warunkiem dobrych wypieków jest cierpliwość, bowiem zawsze musi dobrze wyrosnąć przed włożeniem do piekarnika. Każdy chleb można zamrażać, ten kupowany gotowy również, a potem wyjmuję kromkę i prosto z zamrażalnika wkładam do tostera. Dzieci mówią, żę pycha. Życzę wytrwałości i sukcesów kulinarnych.

Chleb kukurydziany - przepis oryginalny na małą blaszkę
-----------------------
300g mąki kukurydzianej
20g drożdży
2 jajka
400g mleka (o temperaturze pokojowej)
sól (osobiście nie używam)
Masło albo margaryna (do wysmarowania formy)
Kaszka kukurydziana (do wysypania formy)

Chleb kukurydziany - przepis zmodyfikowany na dwie blaszki, ewentualnie jedną dużą
-----------------------
700g mąki kukurydzianej
50g drożdży
4-5 jajek
1litr mleka (o temperaturze pokojowej)
sól (osobiście nie używam)
Masło albo margaryna (do wysmarowania formy)
Kaszka kukurydziana (do wysypania formy)


Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, kliku łyżek mleka i pozostawić do wyrośnięcia. Białka jajek ubić na pianę. Do przesianej mąki kukurydzianej dodać rozczyn i pozostałe składniki - wyrobić ciasto. Napełnić wysmarowaną foremkę. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w tem. 200 stopni C przez ok. 40 minut.

Uwagi:
1) Rozczyn stawiam w ciepłym miejscu. Zimą niedaleko kaloryfera, latem by szybciej podrósł podgrzewam nieco wodę w dużym garnku i stawiam do niego mniejsze naczynie w którym jest rozczyn.

2) Podobnie z ciastem - wiadomo drożdże lubią ciepło. Ogrzewam delikatnie piekarnik i stawiam do niego ciasto by wyrosło. Z tym, że nie zamykam w tym czasie piekarnika aby był dostęp powietrza. Za pomocą ścierki robię kurtynę by ciepło nie uciekało z uchulonego piekarnika. Wtedy ciasto szybciej rośnie.

3) Niestety ciasto podczas pieczenia opada nieco, ale nie robi się zakalec.

4) Chlebek jest najlepszy na słodko z dżemem, kremem czekoladowym, ale też dobrze smakuje z żółtym serem lub tylko z masłem z mleka. Nie znalazłem jeszcze nikogo komu by smakował ten chleb... co nie oznacza, że jest niedobry. Ja bardzo go lubię. Bardziej niż np. chleby z Glutenexu, które oczywiście mi smakują, ale kiedy są jeszcze świeże.

5) Trzymam go w blaszce w lodówce. Spokojnie wytrzymuje 4 dni - jest nadal świeży. Jednak im dłużej przetrzymywany tym jest bardziej kruchy.

6) Lepiej zrobić chleb na 2 małych (keksowych) blaszkach niż na jednej dużej.

Życzę smacznego i udanych wypieków.



 Chlebek gryczany:

1 i 1/2 kubka mąki gryczanej
1 i 1/2 kubka mąki mlecznej bezglutenowej
2 łyżeczki cukru
2 duże łyżki oleju
450 ml mleka pełnotłustego
1 i 1/2 miarki drożdży suszonych instant dr. Oetker (lud swierze wtedy tak 1/4 paczuszki)
szczypta soli

Umieszczone w foremce śmigiełko polać olejem. Następnie do foremki wlać mleko, wsypać mąkę, cukier, drożdże i sól (sól nie może być wsypana na drożdże!). (jezeli swierze drozdze to rozrobic je z mlekiem i lyzeczka cukru. temperatura wszystkich skladnikow powinna byc pokojowa)

Włożyć foremkę do automatu i przyciskiem menu wybrać program drugi do pieczenia o nazwie VOLLKORNBROT. Przyciskiem BRAUNING wybrać stopień przyrumienia MITTEL. Uruchomic piecyk przyciskiem START.


mi wyszlo tak na pol foremki ale wydaje mi sie ze opadlo troche bo w kulminacyjnym momencie wyrastania byla prawie pelna. ale ogolnie nie bylo zakalca. zauwazylem ze ciasto musi byc takie jakby sie go rekami wyrabialo (konsystencka) inaczej opadnie.

po ugniataniu ciasta mozna posypac go roznymi ziarnami (dlatago pytalem o sezam) ale tylko wtedy bo po rosnieciu moze sie przestraszyc i opasc (tak mi zawsze babcia mowila)  

Pozdrowionka... zapomnialam dodac ze ciasto wyrabiam mikserem, na najwyzszych obrotach takimi lopatkami w ksztalcie lekko rozciagnietej sprezynki podwinietej na koncu(sa przeznaczone do wyrabiania ciasta drozdzowego)


Podaję przepis:
0,5 kg mąki bezglutenowej Glutenexu, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 dkg drożdży, łyżka masła, 1,5 szkl. mleka, płaska łyżeczka soli, otarta skórka z cytryny. Na nadzienie szklanka powideł śliwkowych z kilkoma kroplami olejku rumowego albo z różą albo jeszcze cos innego wg własnego uznania.
Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodając łyżeczkę mąki i cukru. Gdy podrosną dodać je do mąki wraz z ubitymi z cukrem żółtkami i ciepłym mlekiem oraz otartą skórką z cytryny i odrobiną soli. Wyrobić ciasto, dodając pod koniec tłuszcz. Postawić w cieple do wyrośnięcia. Brać łyżką po ok. 3 dkg ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej mąką, nałożyć odrobinę powideł, dokładnie zalepić i stoną zalepioną układać na posypanej mąką ścierczce. Postawić w cieple do wyrośnięcia, po czym smażyć kładąc na gorący smalec na małym ogniu pod przykryciem, a po odwróceniu bez przykrycia.
Z 0,25 kg mąki wyszlo mi ok. 14 pączków (robiłam nieduże) Moja mała też nie pije mleka, ale do wypieków mieszam mleko z wodą, próbowałam też dodawać mieszankę, nie zmienia ona smaku ciasta.
Co do wypieków, to stosuję zasadniczo przepisy tradycyjne, zamieniając mąkę pszenną MIX-em PKU, czasem proporcje dzielę na połowę, żeby nie było za dużo naraz.
Życzę smacznego.

sandraw

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 541
Przepisy bezglutenowe
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 02, 2004, 14:49:35 »
wszechobecne drożdże, a co jak ja chcę bez drożdży? ;)
Ola, mama Martusi (XII 2000) i Michałka(II 2005)

megpl

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 679
Przepisy bezglutenowe
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 02, 2004, 19:59:25 »
Placek/chleb Marchewkowy

2 szklanki utartej marchewki
1 szklanka rodzynek
1/2 szklanki miodu
cynamon i przyprawa piernikowa do smaku
2 lyzki margaryny
1 i 1/2 szklanki koncentratu soku jablkowego
2 szklanki skrobi kukurydzianej (byla w sklepie w Krakowie na Zamenhoffa)
1 lyzeczka sody do pieczenia (nie proszku)
1 szklanka posiekanych orzechow

Instrukcja:
Marchewke, moid, przyprawy, maslo i koncentrat sokowy zagotowac i dusic na b.malym ogniu przez 10 min

ostudzic do kiedy bedzie letni

Zalaczyc piekarnik i nagrzac do 150 C

poloczyc wszystkie suche skladniki

Wymieszac je z letnia marchwekowa masa

Wylac do 2 malych, dobrze wysmarowanych  prostokatnych foremek (lub foremki wyscielic papierem pergaminowym)

Piec dotad az patyczek wlozony w chlebek wyjdzie suchy

-----------------------------------------------------

jeszcze nie sprawdzalam przepisu, wiec nie wiem czy bedzie dobry. Tu (USA) ciasto marchewkowe jest bardzo popularne i nawet go sie przeklada i smaruje masa waniliowa.
Przepis zwrocil moja uwage, bo nie ma w nim jajka i slodzony jest miodem.
Krzys VIII 2000

bar62a

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 21
Przepisy bezglutenowe
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 04, 2004, 03:35:35 »
hej witajcie!   Świetny wątek !
A może ktoś wie jak robi się w domu jogurt z koziego mleka?
Basia mama Kamisia

ewasz

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 858
    • http://www.domrainmana.pl
Przepisy bezglutenowe
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 20, 2004, 12:17:05 »
Ostatnio wyprobowalam przepis na b. latwa w przygotowaniu  babke bezglutenowa i bezmleczna. U nas funkcjonuje ona pod nazwa Babka Babci Mery (czyli mojej Babci) i wersja gf jest jej zmodyfikowana forma:

4 jajka
1.5 szklanki maki ziemniacznej
2 lyzki maki mix gf
2,5 lyzeczki proszku do pieczenia gf
kostka (25 dkg) margaryny bezmlecznej
cukier waniliowy lub inny aromat (np. rumowy lub cytrynowy)

Ubijam bialka b. dokladnie  dodaje cukier i nadal ubijam na sztywna mase
dodaje zoltka, maki i proszek, zapach
margaryne rozpuszczam i goraca wlewam do masy
mieszam
i wlewam do wysmarowanej tluszem i wysypanej np. maka kukurydziana foremki
pic ok. 40 min. w tem. 180 st C

W innej wersji wlac tylko 1/2 ciasta do foremki, a do pozostalej dodac kakao, wymieszac i wlac na biale ciasto. Wtedy mamy babke tzw. marmurkowa.
W obu wersjach jest super.

smacznego
ewa