Autor Wątek: Pomysły na pyszne posiłki  (Przeczytany 56317 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ToTa

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1623
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwiec 27, 2013, 23:55:48 »
Lilly, poszukaj niektore puszkowane "przetwory"/mleka maja puszki emaliowane od srodka, moze to bedzie tylko kwestia wyborui w sklepie.... zanim przejdziesz na domowe  :)
mistrzu ♥         kwiecien 10'
Tinus{DTaP, HepA, Hib, Prevnar, HepB, HepB sc, }

prof. Andrzej Nowak "Jak Zachód.... " https://m.youtube.com/watch?v=yfQ7rpq_irA

lilylouise

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1603
  • "..tak mysle sobie ze..ta zima kiedys musi minac"
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #76 dnia: Czerwiec 28, 2013, 00:51:18 »
musze popatrzec, moze faktycznie cos znajde ciekawego.nie pomyslalam o tym :)
Elfik 07.2010
18 # ALA 5 mg
13 # DMPS
18 # TD-DMPS

mama
19 # ALA 17 mg
5 # DMPS 5 mg

zosia_

  • Global Moderator
  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 8011
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwiec 30, 2013, 17:49:36 »
Fajny blog  z pomysłami na posiłki dla dzieci http://zdrowedzieci.blox.pl/2013/06/CO-WYBRALY-MOJE-DZIECI.html

lilylouise

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1603
  • "..tak mysle sobie ze..ta zima kiedys musi minac"
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #78 dnia: Październik 03, 2013, 23:55:21 »
wczoraj zrobilam placki z dynia.przepis b podobny do plackow z truskawkami ktore kiedys robilam i wstawilam przepis. wiem ze ja w kolko te placki ale to w zasadzie jedyne pozywienie ktore moj maly zje zawsze i bez mrugniecia okiem  ;D przepis ponizej, jednak wszystko dawalam "na oko":

dynia (obrana, wyciagniete flaki i pestki ze srodka, pokrojona na mniej sze kawalki i utarta na tarce jarzynowce a czesciowo na drobnej)
maka kasztanowa-ja dalam okolo 2 szklanki + gryczana-na oko (ale nie wiem ile dyni bylo-sporo :) )
maslo klarowane rozpuszczone i wystudzone (kolo 4 czubatych lyzek)
siemie lniane zmielone, zaparzone wrzatkiem i ostudzone -3 czubate lyzki plus 9  lyzek wrzatku)
woda,
lyzeczka plaska ksylitolu
2 lyzki stolowe proszku do pieczenia bezglutenowego.
ciasto bylo  dosc geste, nie rozlewalo sie za bardzo na patelni.
smazylam na oleju kokosowym, posypalam cukrem pudrem waniliowym domowej roboty.

pyyyyyycha :) jak dla mnie ciut mdle-my przelamalismy smak kleksem jogurtu naturalnego.moze  pare kropel cytryny na wierzch dla dzieci na diecie?albo jakis owocek w musie...? stasiek zjadl same i smakowalo bardzo


no i jako, ze sezon na dynie w pelni, wiec na obiad dzis zupa krem z dyni.
wywar-mieso warzywa, sporo ziol-lubczyk, seler liscie, koperek, natka.osobno dynia duszona na masle klarowanym.
po podduszeniu dodalam do wywaru pogotowalam chwile i zblendowalam (maly je zawsze wszystkie warzywa z zupy,nigdy nie robie na samym wywarze)
wyszla b gesta, slodkawa.zjadl z makaronek kukurydzianym ale spokojnie mozna bez niczego.
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2013, 23:59:57 wysłany przez lilylouise »
Elfik 07.2010
18 # ALA 5 mg
13 # DMPS
18 # TD-DMPS

mama
19 # ALA 17 mg
5 # DMPS 5 mg

joanna.nauczka

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 2
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #79 dnia: Październik 24, 2013, 16:35:44 »
Jajeczne łódeczki żeglujące po wzburzonym morzu z sałaty z żagielkami z żółtego sera umocowanymi na wykałaczkach w towarzystwie ciemnego pieczywa z masłem i talarków suszonej marchewki. Świetny pomysł na smaczne i zdrowe posiłki. Pomysł ten i wiele innych znalazłam na stronie .......
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2013, 17:35:17 wysłany przez admin »

krzem

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1782
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #80 dnia: Styczeń 25, 2016, 22:32:12 »
Pasta ze słonecznika
- 1,25 szklanki wody
- 2-3 łyżki ugotowanego ryżu
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki pasty pomidorowej
- sól
 
Słonecznik zalej wodą i gotuj 10-15 minut. Jeszcze gorący zmiksuj z ryżem, dodając pozostałe składniki.


Flaczki z boczniaka
- 0,5 kg boczniaka
- 1 por
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- mały seler
- 1 cebula
- sos sojowy shoyu
- gałka muszkatołowa
- imbir
- pieprz ziołowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- zielona pietruszka
- 2-3 szt. usmażonych naleśników
- 1,5 łyżki sklarowanego masła
 
Grzyby pokrój w plasterki w poprzek blaszek. Warzywa wymyj, wyszoruj szczoteczką i pokrój również w paseczki. Podsmaż w 2-3 łyżkach oliwy, często mieszając drewnianą łyżką. Boczniaka podsmaż osobno i połącz z warzywami. Dodaj 1 l wody. Gotuj 15 minut. Rozpuść masło, połącz z mąką kukurydzianą oraz odrobiną zimnej wody w celu rozprowadzenia. Dodaj do potrawy i zagotuj. Dopraw solą oraz przyprawami. Naleśniki pokrój w paseczki, rozłóż do miseczek i zalewaj gorącą zupą. Posyp posiekaną natką pietruszki.


Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną 
- 1 marchew
- 1 por
- 20 dag fasolki szparagowej
- 10 dag kapusty białej
- 1 pietruszka
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- 1 łyżka sklarowanego masła
- koperek
- 2 pomidory (niekoniecznie)
- sos sojowy do smaku
 
Drobno pokrojone jarzyny podsmaż na maśle, zalej 4 szklankami wody, dodaj kaszę jaglaną i gotuj 25-30 minut. Pod koniec gotowania wrzuć posiekane pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Zaciągnij żółtkiem, łącząc je początkowo z małą ilością zupy, aby się nie ścięło. Posyp koperkiem. Zupę podawaj gorącą.


Kasza jaglana gotowana z warzywami + prażone orzechy
- 1,5 szklanki wrzącej wody
- tymianek
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka sklarowanego masła, 1 marchew
- 1 mały por
- sól
- 1 łyżka kefiru lub naturalnego jogurtu ewentualnie nieco soku z cytryny
- 1-2 łyżki posiekanych i wyprażonych orzechów włoskich
 
Do wrzącej wody dodaj szczyptę tymianku, opłukaną kaszę, masło, startą marchew oraz drobno pokrojony por. Gotuj kaszę na małym ogniu, najlepiej w garnku ustawionym na płytce ok. 25 minut. Odstaw z ognia, posól, wlej łyżkę kefiru. Wymieszaj na talerzu i posyp prażonymi orzechami.


Ryż azuki
- 1/2 szklanki ryżu brązowego
- 1 szklanka fasoli azuki
- 3 1/2 szklanki wody
- kawałek glonu kombu (ok. 5 cm)
- 1/2 łyżeczki soli
 
Fasolę opłucz i namocz na 8 godzin, a następnie odcedź, a wodę zachowaj. Do dużego garnka włóż ryż, dodaj namoczoną fasolkę, wlej wodę (razem z tą pozostałą po namoczeniu fasoli). Wymieszaj, dodaj glon oraz sól. Gotuj na wolnym ogniu, w garnku ustawionym na metalowej płytce ok. 50-60 minut. Czas gotowania w szybkowarze, który nadaje się najlepiej do tego rodzaju potrawy, wynosi ok. 35-40 minut. Jest to tradycyjne, bardzo pożywne danie japońskie. Podawaj je z warzywami.


Warzywa duszone
- nieco wrzątku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- imbir
- 1 rzepa
- kawałek dowolnej kapusty
- 1 łyżka glonu hipiki
- sól, sos sojowy
- sok z cytryny
- tymianek
- oliwa lub dowolny olej
 
Warzywa korzeniowe pokrój w słupki lub półplasterki, natomiast cebulę – w półplasterki. Posiekaj kapustę. Glon namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Do małej ilości wrzącej wody włóż kolejno warzywa. Dodaj plasterki świeżego imbiru (lub szczyptę suszonego) oraz odcedzony na sitku glon hiziki. Garnek z warzywami trzymaj najlepiej na metalowej płytce i na niewielkim ogniu. Warzywa duś ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Pod koniec duszenia przypraw solą, sosem sojowym, wyciśniętym sokiem z cytryny oraz tymiankiem. Wlej nieco oliwy lub dowolnego oleju. Odstaw z ognia. Dokładnie wymieszaj.


Wzmacniająca zupa z amarantusem
- 1,5 l wrzącej wody
- szczypta kurkumy
- 4 łyżki amarantusa
- rozmaryn
- 1 łyżka sklarowanego masła
- kawałek dyni
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 por
- 1-2 łyżki miso lub sosu sojowego
- sól
- sok z cytryny
- zielone liście (np. pokrzywy, rzodkiewki, kalarepy)
 
Do wrzącej wody wrzuć szczyptę kurkumy i rozmarynu oraz amarantus. Dynię pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do zupy. Włóż masło, płatki owsiane oraz pokrojony drobno oczyszczony por. Gotuj 20 minut, po czym odlej odrobinę zupy i wymieszaj w niej miso. Dodaj do całości i zupę odstaw z ognia. Dodaj drobno pokrojone młode zielone listki. Potrawę przykryj pokrywką, aby liście się zaparzyły.
Potrawa ta jest doskonała również bez dodatku płatków owsianych. Zwiększ wówczas ilość amarantusa do 6-7 łyżek.

Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran
Tulo 12.2010

"Nothing ever goes away until it has taught us what we need to know."

krzem

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1782
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #81 dnia: Marzec 16, 2016, 21:03:04 »
Tulo 12.2010

"Nothing ever goes away until it has taught us what we need to know."

krzem

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1782
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #82 dnia: Marzec 16, 2016, 21:06:42 »
Coś na obiad:
Roladki z indyka pieczone (bez glutenu) - oczywiście zamiast folii - nitka ;)

http://www.prostobezglutenu.pl/roladki-z-indyka-pieczone-w-folii-bez-glutenu/
Tulo 12.2010

"Nothing ever goes away until it has taught us what we need to know."

kocinella

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 102
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #83 dnia: Maj 13, 2016, 22:08:41 »
No dobra jako,ze "latam" teraz po dietach i przepisach dodam nasz  ;)

1/2 piersi z kurczaka/indyka
1-2 srednie cukinie (ja uzywam mlodej z miekka skorka i bez pestek)
nac pietruszki (uzywam z pol peczka)
1-2 zabki czosnku
 
mieso pokrojone w kostke podsmazam, chwile pozniej dodaje czosnek (jak sie podsmaza za dlugo staje sie gorzki, wiec wole taka kolejnosc) na koniec cukinia i posiekana pietrucha, sol i inne przyprawy jak ktos chce i przykrywam,zeby sie dusilo.Zaleta jest ,ze szybko sie robi. Mozna robic wariacje zamiast cukinii papryka, baklazan,pomidor albo wszystko razem-bedzie kolorowo  :) Mozna jesc z ryzem(zalac woda i dodac ryz-wychodzi risotto),makaronem (wtedy dolac wody,zeby zrobil sie sosik jak kto lubi) albo bez niczego- wode odparowuje i mam danie warzywno-miesne na sypko.

biba122

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 1
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #84 dnia: Maj 24, 2016, 21:43:24 »
Świetne macie pomysły, dzięki wielkie za rady :)

AlaDona

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #85 dnia: Lipiec 18, 2016, 19:36:11 »
Ja lubię naleśniki bezglutenowe. Robi się je jak zwykle, tylko zamiast zwykłej mąki dodaję mąkę ryżową i mleko roślinne (kokosowe). Słodzę miodem. Do tego smarowidło czekoladowe z kaszy jaglanej (kasza ugotowana na mleku roślinnym z dodatkiem gorzkiego kakao i miodu). Jest pysznie :)

bursztynek

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 79
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #86 dnia: Lipiec 22, 2016, 18:21:42 »
My bardzo lubimy kotlety sojowe. Można je kupić w marketach za około 3 zł za torebkę (jest tam około 15 kotletów). Robimy je jak schabowe, tylko wcześniej gotujemy w wodzie przez 10 - 15 minut. Potem obtaczamy jajkiem, a potem bułką tartą i smażymy.

Madziulka39

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 157
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #87 dnia: Lipiec 29, 2016, 15:29:29 »
Moje dzieci bardzo lubią naleśniki z kaszy gryczanej, są bardzo dobre, kaszę gryczaną moczę prze noc (ja na 4 naleśniki zalewam 3/4 szkl kaszy wodą), potem wodę odlewam kaszę płuczę i  blenduję na gładko z zimną przegotowaną wodą, dolewać po trochu ciasto musi mieć konsystencje ciasta jak na nalezniki smażę cieniutki na  oleju kokosowym. Polecam
12.2010

nikola90

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #88 dnia: Sierpień 03, 2016, 12:58:39 »
Niektóre przepisy są rewelacyjne ;) Moje dzieciaki uwielbiają naleśniki bezglutenowe, mogłyby jeść na okrągło ;)

Karolka22

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: Pomysły na pyszne posiłki
« Odpowiedź #89 dnia: Listopad 22, 2016, 13:05:04 »
U nas króluje teraz zupa z dyni, szczerze to wątpiłam że moje dziecko polubi ale polubiło i to bardzo, korzystam z przepisu http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka/zupki/341-zupa-z-dyni-po-7-miesiacu.html tylko ja dodaję do gotowania jeszcze kilka plasterków papryki żeby zaostrzyć smak. Zupka wychodzi dosyć gęsta, ja podaję z płatkami migdałów, albo grzankami.