Autor Wątek: olej kokosowy  (Przeczytany 2832 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mirekp

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 745
olej kokosowy
« dnia: Marzec 19, 2006, 10:57:09 »
Co można zrobić z oleju kokosowego oprócz polewy? Czy można na nim smażyć jak na innych olejach?
Kupiłam słoiczek i nie wiem co z tym zrobić :D
Julita





biwonka

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 307
olej kokosowy
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 19, 2006, 12:59:02 »
Ja na tym oleju przysmażam starte jabłko ,ma wtedy pyszny ,kokosowy aromat - i dodaję do ryżu ,synek się zajada nawet gdy jest chory i nic nie chce jeść . :)

wikowamama

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 144
olej kokosowy
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 19, 2006, 13:46:19 »
Ja używam jak najbardziej do smażenia

często ryż przysmażam na tym oleju i podaje z cynamonem ( taki deser)


albo robię "smalec"

Do niewielkiej ilości wrzącej wody dodać majeranek, 4-5 łyżek oleju kokosowego ,  dodać posiekaną drobno jedną dużą cebulę, kilka ząbków czosnku, pieprz i ostrą paprykę, posolić do smaku, wymieszać  , mozna  dodać poszatkowane jedno duże lub dwa małe jabłka. Dusić- bez przykrycia - na małym ogniu 10-15 minut.  Przełożyć do słoiczka.

Lenek86

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 56
Odp: olej kokosowy
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 22, 2019, 10:01:36 »
Jeżeli jest rafinowany to możesz na nim spokojnie smazyć wszystko , bo jego temperatura dymienia jest bardzo wysoka. Ja na przykład dodaje go do kawy kuloodpornej oraz do słodkich wypieków. Słyszałam, że można też stosować go na włosy , bo podobno super je odżywia. Ogólnei lubie olej kokosowy, bo jest jednym z najzdrowszych tłuszczy jaki istnieje. Ostatnio dużo o tym czytam od kiedy dowiedziałam się o utylizacji tłuszczy i skorzystałam z usług www.bio-ekon.pl/o-nas
nawet nie wiedziałam dotychczas , że taki wyrzucony zużyty olej się nie rozkłada tylk otrzeba go w odpowiedni sposób zutylizować :o także polecam się zpaoznać z szerokim tematem tłuszczy, bo tak się przyjęło głupio, że tłuszcze są niezdrowe. a to nierpawda. Tłuszcze są bardzo zdrowe, to węglowodany są prawdziwym szkodnikiem i pokarmem nowotworów, a koncerny cukrowe chcą żebyśmy się zajadali cukrem :) polecam sobie poczytac , a na jlepiej stestować na sobie i odstawić cukier i węglwodany, po 2 tygodniach efekt nie do pomyślenia