Autor Wątek: O pieczeniu chleba  (Przeczytany 84367 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mimi

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 330
O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 10, 2009, 20:08:21 »
Ponawiam prośbę o sprawdzony przepis na chleb z automatu do pieczenia.  

Czy ktoś używał mieszanki chleba firmy Schar??

beata1

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 872
O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 05, 2009, 19:12:32 »
Od jakiegoś czasu włączyliśmy Filipowi gluten do diety i mam problem (znowu) z pieczeniem chleba. Mam maszynę, a nie umiem upiec w niej chleba na zakwasie. Same zakalce mi wychodzą. Maszyna jest ok, bo z drożdżami sa dobre. Poratujcie!!!
Filip lipiec 2002r.

supcia

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1880
O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 26, 2009, 00:07:30 »

(mimi @ Kwie 10 2009,20:08)
QUOTE
Ponawiam prośbę o sprawdzony przepis na chleb z automatu do pieczenia.  

Czy ktoś używał mieszanki chleba firmy Schar??

Ja kupuję właśnie takie gotowe mieszanki i zawsze trzeba stosować się w/g przepisu pieczenia podanym na mieszance, a nie na tym co podaje instrukcja obsługi w maszynie- głównie dlatego, że maszyny do pieczenia chleba są pomyślane o pieczeniu chleba normalnego glutenowego.
jak się trzymam przepisu z opakowania- to chlebuś wychodzi super:-)
A piekę zawsze na tym szybkim programie, i używam drożdży suchych.
生まれ変わり...無限に...優れた:-)

Wiola22

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 7
O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 21, 2009, 15:16:02 »
Ratujcie 4 raz piekę chleb w automacie na proszku do pieczenia bg. i wychodzą  ':help:' mi zakalce niestety drożdży nie może moja corka a zakwasy też mi nie wychodzą.Co robię nie tak ':help:'

erm

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 206
O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 27, 2009, 13:34:15 »
bo niestety z maszyny nie wyjdzie dobry chleb na zakwasie (obojętnie czy glutenowy czy bez) - takie jest moje doświadczenie. Maszyny są dobre do pieczenia "szybkich" chlebów, drożdżowych, najlepiej z jasnej mąki. O upieczeniu dobrego chleba na zakwasie, razowego (nie z mieszanki) w maszynie można zapomnieć - lepiej wyjdzie w zwykłym piekarniku. Co do pieczenia chleba na proszku do pieczenia się nie wypowiem - próbowałam tylko raz i wyszedł paskudny...
Tomek - 03.2007

mon

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 102
O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 01, 2009, 23:35:42 »
Supciu jakiej firmy używasz mieszanek bo ja kilka razy robiłam i są zakalcowate ale w piekarniku

monikes

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 19
Odp: O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 31, 2010, 11:59:48 »
dzięki za przepisy, zabieram sie za pieczenie od dawna

krpop

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 12, 2012, 20:15:25 »

*) ciasto zakwaszone mozemy wyhodowac bardzo latwo startujac z jednej lyzeczki pszennego zakwasu, 250g maki kurydzianej i 250ml wody. jesli ma byc to pieczywo bezglutenowe nalezy ten proces powtorzyc kilkakrotnie, zeby pozbyc sie maki pszennej.

Czy ktoś, kto robił taki chleb może mi wyjaśnić co znaczy: "proces powtorzyc kilkakrotnie"?

Cytuj
zeby pozbyc sie maki pszennej. ?

W jaki sposób ta mąka pszenna "znika" z tego zakwasu?

Być może będę robił sobie chleb jeśli jest możliwe zrobienie takowego w przypadku diety p-grzybiczej (min. bez glutenu)
Być może będę nawet sam mielił sobie ziarna na mąki.
Jakie mieszanki mąk dają smaczny i dietetyczny chleb wg. Was?
Robicie oprócz z kukurydzianej np. z gryczanej, z prosa i ich mieszanek ?

 

obrazki

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1747
Odp: O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 12, 2012, 20:35:33 »
Krpop zacznij od poczytania jak się robi zwykły zakwas i chleb na nim :) będzie ci łatwiej zrozumieć na czym polega ten proces. Potem wez się za pieczywo bezglutenowe. Są przerózne strony o chlebie
1994, autyzm
"Jeśli nie poświęcisz czasu na rodzenie się, czas zajmie ci umieranie."

krpop

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 13, 2012, 08:15:41 »
Typowe - odsyłanie na inne strony. Jeśli każdy odsyłałby do google, to google znajdowałoby tylko posty z odsyłaniem (co często się zdarza, dlatego twierdzę, że "typowe")
W sieci jest niemal wszystko, ale ja pytam tu na tym forum.

olka_78

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 723
Odp: O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 13, 2012, 11:27:55 »
Robi się zakwas z jednej łyzki mąki pszennej i reszta z bezglutenowej. Potem jak juz jest zakwas to robi się ciasto na chleb wg przepisu. Z całej porcji zostawia sie troche cista i to służy jako zakwas do następnego chleba. I tak się to robi za każdym razem. Czyli jeśli w pierwszym bochenku była łyżka mąki pszennej to wiadomo że w kolejnych bedzie tej mąki coraz mniej az wkoncu pewnie wogole.

krpop

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 13, 2012, 12:08:54 »
A to w ten sposób. Czyli pierwsze chleby idą np. dla domowników, a dopiero powiedzmy po 4 pozyskaniu zakwasu można jeść chleb?
I jeszcze jedno - czy może to być mąka żytnia zamiast pszennej?
Aha to ciasto uzyskane na zakwas też się rozrabia w 250ml wody?
Trzyma się te zakwasy w jakiej temperaturze?
Woda do zakwasu ma być ciepła, czy zimna?

obrazki

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1747
Odp: O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 13, 2012, 17:27:11 »
Typowe - odsyłanie na inne strony. Jeśli każdy odsyłałby do google, to google znajdowałoby tylko posty z odsyłaniem (co często się zdarza, dlatego twierdzę, że "typowe")
W sieci jest niemal wszystko, ale ja pytam tu na tym forum.
Widzisz krpop, wysłałam cię do google, bo tam najłatwiej znaleźć interesujące cię informacje, zostały juz spisane przez ludzi piekących chleb. Ja też tam zdobywałam info, ale każdy ma jakies własne preferencje. Czy w szkole opierałeś się tylko na odpowiedziach nauczyciela? Nie ma prostej jednozdaniowej odpowiedzi na twoje pytanie. Popatrz, zadałes już 5 nastepnych.
Pieczenie chleba, zwłaszcza na zakwasie, to sztuka. Wymaga odpowiedniej temperatury, proporcji, czasu, czesto wielu prób. Poczytaj sobie coś z historii chleba, bardzo ciekawe.
Mąka do zakwasu powinna być nawet żytnia. Woda ma być ciepła, ale nie goraca (powiedzmy temperatura ciała). Pierwszy zakwas trzeba kilka razy dokarmiać. Nie może on też zmarznąć :/
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2012, 17:41:47 wysłany przez obrazki »
1994, autyzm
"Jeśli nie poświęcisz czasu na rodzenie się, czas zajmie ci umieranie."

krpop

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 13, 2012, 18:29:59 »
ale każdy ma jakies własne preferencje.

Otóż to

Czy w szkole opierałeś się tylko na odpowiedziach nauczyciela?
Odpowiem pytaniem - A czy w szkole nie robiłaś nigdy streszczeń?

Nie ma prostej jednozdaniowej odpowiedzi na twoje pytanie. Popatrz, zadałes już 5 nastepnych.

Można odpowiedzieć w dwóch zdaniach.

Pieczenie chleba, zwłaszcza na zakwasie, to sztuka. Wymaga odpowiedniej temperatury, proporcji, czasu, czesto wielu prób. Poczytaj sobie coś z historii chleba, bardzo ciekawe.

Wiele ciekawych rzeczy czytałem, szukając czegoś w google i wiele godzin przy tym spędziłem przed kompem.
To działa na zasadzie łańcuszka. Tak więc z powodu jednego tematu pt. "chleb"
można "stracić" na tym nawet kilka dni, a tematów do działań w kompie mam baaaaardzo wiele. Zatem siłą rzeczy muszę jakoś sobie usprawniać pracę.
Czasem to działa, czasem nie.

Mąka do zakwasu powinna być nawet żytnia. Woda ma być ciepła, ale nie goraca (powiedzmy temperatura ciała). Pierwszy zakwas trzeba kilka razy dokarmiać. Nie może on też zmarznąć :/

To już jakiś konkret.

Karolina

  • Global Moderator
  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 3894
Odp: O pieczeniu chleba
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 13, 2012, 21:24:02 »
krpop - nigdy nie piekłam chleba z tego przepisu, który cytujesz , mimo iż go podałam. Ciekawe rady podała ci olka - próbuj.
Ja mam doświadczenie z zakwasem żytniem i pieczeniem wielu chlebów ale nie musiałam nigdy bezglutenowych.
Podam ci kilka rad sprawdzonych co do zakwasu - myslę,że obojętnie na jakiej mące to rady są uniwersalne.
1. Aby powstał zakwas musisz miec temeraturę pokojową  - kilka dni 5-6 i zakwas będzie gotowy. Musi być gęsty jak śmietana, za dużo wody spowoduje, że spleśnieje.
2. Zakwas trzymaj w szklanym słoju, dużym ale nie tak wysokim aby w dniach, kiedy się chleba nie piecze mógł wylądowac w lodówce. Zakwas wówczas po wyciągnięciu z lodowki i dokarmieniu (czyki dosypaniu z 2 łyżek mąki i dolania ciut wody) musi odstać i podrosnąc.
3. Najlepiej piec w systemie - odkładasz kilka łyzek zakwasu - reszta do lodowki - i robisz zaczyn na noc. Rano masz super bazę aby zrobic ciasto - zanim ci wyrośnie - kolo poludnia pieczesz chleb.

Mam kilkuletnie doświadczenie w pieczeniu - z przerwami bo człowiekowi się nudzi. Pytaj o co chcesz - tylko tak jak napisałam piekłam tylko chleby glutenowe.
Pozdrawiam, Karolina