Autor Wątek: nalesniki  (Przeczytany 2854 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

megpl

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 679
nalesniki
« dnia: Lipiec 07, 2005, 20:24:14 »
Nalesniki

4 jajka
4 lyzki maki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
sol
tluszcz do patelni

rozbeltac jajka z sola
rozbeltac make z woda

zmieszac razem - (trzeba co jakis czas mieszac bo maka osiada) - smazyc nalesniki

nie probowalam - byc moze sa one bardziej jak omlet ; ale zawsze mozna napchac je miesem i danie gotowe
Krzys VIII 2000

KasiaBeee

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: nalesniki
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 14, 2018, 14:06:19 »
A czy należy mieć jakąś specjalną patelnię do tego typu naleśników, czy wystarczy coś zwykłego? Czy taka byłaby ok https://naczynia.olkusz.pl/blog/patelnia-do-nalesnikow/ ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2018, 23:35:15 wysłany przez KasiaBeee »
(...)wszystkim zależy na podziwie, a nie na rozkoszy. Na pozorze, nie na rzeczywistości.

mokrada

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 1
Odp: nalesniki
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 15, 2018, 10:39:54 »
naleśniki robicie z mąki ziemniaczanej?
ja robie tylko ze zwykłej ...
 jak smakują z ziemniaczanej?
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2018, 10:31:45 wysłany przez admin »

Andco984

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: nalesniki
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 20, 2018, 14:39:46 »
ja robię ze zwykłej mąki pszennej, na zwykłej patelni

mamcia9000

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 35
Odp: nalesniki
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 14, 2018, 18:44:32 »
kiedyś robiłam z mąki kukurydzianej, wychodziły pyszne.
dobre też są z mąki migdałowej tyle, że to będą takie mniejsze placki, bo ta mąka nie klei się już tak...