0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Z platkow owsianych.Najprostrzy na swiecie, smkuje jak naturalny jogurt krowi ze sklepu.Do naczynia wsypujesz platki owsiane (wieczorem). Zalewasz woda platki (tak pi razy oko 1 cm powyzej poziomu platkow). Rano blendujesz. Po 3 dniach (z reguly, czasami troche dluzej max 5) masz pyszny jogurt. Jedyne co musisz robic to kilka razy dziennie mieszac "te packe". Dodatki wedle uznania.
Oleczek, żeby jogurt był gęsty, potrzebne jest białko zwierzęce, ktore się ścina pod wplywem dzialania bakterii jogurtowych. "Mleko" (bo nazwa mleko jest tu tylko umowna) ryżowe, czy migdalowe, białka nie ma. A na pewno nie ma takiego białka, ktore by się moglo ściąć. Bakterie jogurtowe nie dzialają na skrobię. Dzialają na kazeinę.
Chleby pszenne bezglutenowe też są... Ale to nic dobrego.