Autor Wątek: Histamina  (Przeczytany 22711 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krecik08

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 874
Odp: Histamina
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 26, 2016, 23:10:26 »
Poziom histaminy można sprawdzić w Alabie.
Krecik ur.06.2011
25 cykl ALA,DMSA,DMPS
Tinus, homeo klasyczna

krzem

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1783
Odp: Histamina
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 04, 2016, 22:20:31 »
Bardzo fajny tekst:

Cytuj
Metylacja a nietolerancja histaminy – Nutrigenomika w praktyce.

Nietolerancja histaminy staje sie coraz czesciej identyfikowanym problemem.

Bardzo wielu z nas zapewno jest ofiara tego biochemicznego zjawiska, nie zdajac sobie zupelnie z tego sprawy – zwlaszcza ci z nas, z genetycznymi predyspozycjami do slabiej funkcjonujacej metylacji.

Wiedzac jak powszechnym zjawiskiem w populacji sa polimorfizmy na genie MTHFR, stwierdzenie, iz wielu z nas rowniez predysponowane jest do nietolerancji histaminy mialoby sens.

Problem tkwi w tym, iz nietolerancja tego naturalnie wystepujacego skladnika moze zaskoczyc nas o kazdej porze i w niemal kazdym miejscu – warto byc przygotowanym na jej objawy i wiedziec jak je zlagodzic lub nawet im zapobiec.

Zidentyfikowanie  tego, czy mamy problem z nietolerancja histaminy nie jest prosta sprawa – naprawde latwo go przeoczyc.

Jedynym chyba, prawdziwym sposobem, zeby upewnic sie ponad wszelkie watpliwosci jest sprobowanie – przynajmniej na jakis czas – wykluczenia ze swojej diety produktow wysokohistaminowych.

Jesli zauwazysz, ze czujesz sie lepiej mozesz uznac z duza doza pewnosci, ze masz problemy z tolerancja histaminy – gratuluje poprawnej diagnozy
Tulo 12.2010

"Nothing ever goes away until it has taught us what we need to know."

krzem

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1783
Odp: Histamina
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 04, 2016, 22:20:54 »
Cytuj
„Prosze wymienic WSZYSTKIE swoje dolegliwosci zaczynajac od najbardziej dokuczliwych a konczac na tych najmniej…”

W ten sposob dobry lekarz moze przyjrzec sie calosci problemu i ustalic czy istnieja wyrazne powiazania.

A powiazania sa napewno. Twoj organizm jest caloscia a nie jedynie zlepkiem niezaleznych od siebie systemow.

Czas aby zaprzestac „cwiartowania” pacjentow na kawalki i „rozsylania ich organow”  od jednego specjalisty, do drugiego.

Zamiast tego warto w koncu zrozumiec zalezne od siebie procesy zachodzace w ludzkim organizmie oraz to jak rozne objawy sprowadzone moga byc do jednej przyczyny.

Aby jednak niczego nie pominac, pacjent rutynowo powninen byc ewaluowany pod katem:

stylu zycia  (sen, hobby, praca, rodzina, przyjaciele, wrogowie:)
otoczenie srodowiskowe (okolica, obszar rolny, miejski, etc.)
nastawienie (optymizm vs. pesymizm, „nie moja wina” vs. „wszytsko przeze mnie”, lubi mowic czy woli sluchac, jak czy raczej co?)
dieta (najczestsze pokarmy –dzienniczek bylby wskazany – wlaczajac napoje)
suplementy
przyjmowane lekarstwa
kalendarz waznych zdarzen w ciagu zycia: choroby, pamietne sytuacje zwiazane ze stresem (traumatyczne przezycia), toksyczne ekspozycje, operacje.
Jesli chodzi natomiast o liste badan, to w miare mozliwosci finansowych, ponizsza  dalaby dobry wglad w cala sytuacje (Jesli nie mozemy sobie na nie pozwolic, mozna z nimi zaczekac do momentu kiedy utkniemy z leczeniem w martwym punkcie ):

CDSA (comprehensive digestive and stool analysis )
Kwasy Tluszczowe w czerwonych krwinkach
Kwasy Orgaiczne z moczu
Aminokwasy w plazmie.
Ferrytyna w surowicy.
Panel tarczycowy (wolne T3, wolne T4, TSH, rT3, anti-TPO, anti-TG)
Homocysteina
Profil metylacji (SAM:SAH stosunek)
Utleniacze tluszczowe
Witamina D (najlepiej dwie formy: D25OH i 1,25 D)
Histamina (krew moze byc problematyczna, mozna wykonac histamina plus metabolity w moczu, celem ustalenia stopnia plynnosci metabolizmu)
Calkowite IgE, IgG, IgM, IgA
Morfologia krwi
Badanie DNA (Panel Nutrigenomiczny/Metylacyjny)
Jeden z praktykow, Michael McEvoy  podzielil sie kiedys swoja „perla kliniczna” piszac o bardzo czesto spotykanej w jego praktyce zaleznosci miedzy dyferencyjnym poziomem bazofili, rownym 1 lub wiecej % a poziomem histaminy we krwi, rownym 60. Natomiast przy 2% dzialce przypadajacej bazofilom, poziom histaminy we krwi rowny ma byc 150 i wiecej.

Mam nadzieje, ze z tego artykulu da sie wyczytac, iz nietolerancja histaminy jest oczywiscie tylko JEDNYM z potencjalnych problemow – dlatego czynniki przyczyniejace sie do tej przypadlosci zostaly wymienione jako caly wachlarz rzeczy, na ktore nalezy zwrocic uwage. Wiadomym powinno byc, ze zaadresowanie jedynie nietolerancji histaminy samo w sobie moze byc niewsystarczajace do pozbycia sie wszystkich objawow z naszej listy.

Mozna jednak dosc pewnie stwierdzic, ze nietolerancja histaminy jest powaznym czynnikiem przyczyniajacym sie do calej gamy naszych objawow i jak najbardziej musi zostac wzieta pod uwage jako jeden z  podejrzanych przy ewaluacji pacjenta.

Dlatego tez tym bardziej wazne jest aby miec pod reka osobe biegla w temacie metylacji i nutrigenomiki.

Ludzie na ogol sklonni sa jeszcze myslec, ze istnieje jakis magiczny, zloty srodek, w ktorego poszukiwaniu nie ustaja. Tak niestety nie jest. Droga do zdrowia potrafi byc bardzo zlozonym procesem, podczas ktorego warto miec przy sobie wspolpracujaca druzyne Praktykow.

Wracajac do problemu histaminy.

Wysilki zredukowania obciazenia organizmu przez ta substancje w pierwszej kolejnosci powinny zostac skupione na poznizszych dzialaniach :

Dieta: rezygnacja z produktow fermentowanych i kiszonych, zaniechanie zjadania resztek z poprzednich dni, ograniczenie cytrusow, ryby tylko swieze lub wcale, zaniechanie spozywania produktow poddanych starzeniu (sery, wina, wedliny). Sprobuj ograniczyc spozywania bialka do 0.8 gr/ kg masy ciala (bialko dostarcza rowniez histydyny – prekursora histaminy). Jedz wiecej tlustych pokarmow (chodzi oczywiscie o zdrowe tluszcze jak ekologiczne maslo czy ghee) oraz pelne ziarna jak quinoa czy dziki ryz (jesli nie ma innych przeciwskazan). Ogolnie dieta na wzor ketogenicznej bylaby najbardziej odpowiednia choc niektorzy nie sa w stanie jej tolerowac (z powodu wyczerpanych nadnerczy czy nieodpowienich poziomow elektrolitow).
Styl zycia: odpowiednia ilosc snu, unikanie stresu (jak ognia), oddychanie (pelne, glebokie), odpowiednia ilosc cwiczen fizycznych – bez przetrenowania, smiech! Znajdz czas na robienie tego co kochasz!
Otoczenie: hipoalergiczna posciel, poduszki, poszewki, higiena domu (kurz i inne alergeny), wentylacja (rowniez utrzymywana w czystosci), nie uzywaj odswiezaczy powietrza! (zawieraja aldeghydy, czyli spowalniaja redukcje histaminy), pozbadz sie dywanow, wietrz pomieszczenia.
Nastawienie: pozytywne, „Co masz zrobic jutro…”, Pozbadz sie nawyku w postaci oczekiwania na to, ze ktos poda Ci Twoje zdrowie na tacy i zdaj sobie sprawez tego, ze duzo zalezy od Ciebie samego/ej. Poszukaj odpowiedniego wsparcia na swojej drodze do zdrowia – badz dobrej mysli i pamietaj, ze medycyna przechodzi w tej chwili przez wielkie, gruntowne zmiany dzieki takim pacjentom jak Ty oraz dzieki calym organizacjom zaangazowanym w renensans, w ktorym funkcjonalne, bio-indywidualne podejscie do pacjenta jest przewodnia filozofia.
Ucz sie : i nigdy nie przestawaj!
Jeszcze raz o czynniku genetycznym:

MAO: gen, ktory wymaga witaminy B2 jako koofaktora (witamina b2 swoja droga jest dosc skutecznym remedium na migreny). Polimorfizmy na tym genie sa bardziej problemayczne dla mezczyzn. Enzym bedacy produktem tego genu redukuje tyraminy, histamine oraz katecholaminy (hormony stresu) i serotonine.
DAO:  Gen, ktory uzywa witaminy B6 oraz miedzi jako koofaktorow. Jest bardzo polimorficzny a jego zadaniem jest prdukcja enzymu redukujacego miedzykomorkowa histamine (pochodzenia pokarmowego lub bakteryjnego).
HNMT: Gen, ktorego prawidlowe dzialanie  zalezy od dostepnosc SAMe. produkt tego genu redukuje wewnatrzkomorkowa histamine.
MTHFR: Pomaga w regulacji cyklu metylacji a tym samym w produkcji SAMe, potrzebnej do redukji wewnatrzkomorkowej histaminy. Koofaktorem dla MTHFR jest witamina B2.
PEMT: Produkuje fosfatydylcholine potrzebno do budowy stabilnych membran komorkowych, mitochondrialnych oraz innych organelli komorkowych (kumulacja wewnatrzkomorkowej histaminy przyczynia sie do naruszenia integracyjnosci membran komorkowych do prowadzi „eksplozji” komorek a tym samym reakcji alergicznych).
Po wprowadzeniu zmian z zakresu stylu zycia i diety mozemy rowniez sprobowac suplementacji kilkoma formulami, ktore pomoga nam uporac sie z nietolerancja histaminy.

Pamietaj jednak, ze jesli bedziesz polegac jedynie na lykaniu kolejnych kapsulek – mozesz sie gorzko rozczarowac. Nalezy uswiadomic sobie, ze  rola suplementow to przede wszytskim WSPOMAGANIE a nie DROGA NA SKROTY, omijajaca podstawowe zmiany dotyczace stylu zycia, wyboru otoczenia i tego co wkladamy do ust.

Czesto zmiany widoczne sa juz po tej transformacji – ale nie zawsze – i tutaj mozemy siegac po nasze „wspomagacze”.

Suplementacja ma wspomagac Twoje dzialania na wszytskich frotach:

Przypuscmy, ze zmagasz sie z alergiami juz przez iles tam lat i po wprowadzonych zmianach widzisz juz znaczna poprawe ale nadal jeszcze czujesz, ze mogloby byc lepiej.

Warto pomyslec o brakujacych elementach calej ukladanki: Czy nadal borykasz sie z nadmiarem stresu a np. nie wspomagasz swoich nadnerczy w tym samym czasie? W takiej sytuacji odpowiednio dobrana suplementacja moze przechylic szale calkowicie na Twoja korzosc. Im wiecej zmian wprowadzisz do swojego codziennego stylu zycia, tym mozliwie mniej pieniedzy bedziesz musial/a wydawac na suplementy.

Z drugej strony, czasami nie da sie ominac oczywistej potrzeby stosowania pewnych srodkow, celem wyrownania brakujacych wartosci odzywczych czy witamin lub aby wyeliminowac patogeny czy odbudowac mikroflore jelitowa, ustabilizowac membrany komorkowe i zahartowac organizm aby lepiej umial radzic sobie ze stresem.

Ponizej wymieniam kilka zaufanych formul, ktore mozna wykorzystac do wspierania metabolizmu histaminy oraz do regulacji poziomu tego skladnika:

Histamine Block: Ten suplement pomocny jest przede wszystkim przed spozyciem pokarmow czy napojow bogatych w histamine. Zawiera on naturalna forme enzymu DAO (Di-Amino – Oxidase), ktory jest w stanie rozlozyc histamine pochodzaca z przyjmowanych pokarmow. Produkt ten moze rowniez byc brany jesli borykasz sie z przerostem bakterii produkujacych histamine w jelitach. Ciekawostwka jest, ze swinie, ktorych organizm naturalnie produkuje wielkie ilosci tego enzymu nie choruja na choroby lokomocyjne. Moga rowniez spozywa pokazne ilosci zgnilych produktow czy resztek, nie cierpiac z tego powodu.
HistaminX: Pomocny w redukcji objawow alergii sezonowych. Mozna brac go w porze porannej, po poludniu oraz wieczorem w okresach wzmozonej nietolerancji histaminy. Jesli nie masz zadnych obajwow, mozesz brac go profilaktycznie – raz dziennie lub poprostu nie przyjmowac  wcale.
ProBiota Bifido: Probiotyk, ktory wspiera mikroflore jelita grubego ale bez promowania wzrostu bakterii produkujacych histamine. Najlepiej przyjmowac go po kolacji i z dala od antymikrobow.
PurX Methyl B Complex: Wieksza zawartosc metylokobalaminy oraz mniejsza kwasu folinowego wraz z innymi koofaktorami w postaci witamin z grupy B aby zapewnic prawidlowy przebieg reakcji w cyklu metylacji. Dawkowanie mozna zwiekszac powoli. Bardzo dobre wyjscie dla tych, ktorzy slabo toleruja metylofolian sprzedawany w kapsulkach lub tabletkach, ktore trudna jest podzielic na mniejsze dawki.
PurX Vitamin C (nanospheric Liposomal): Witamina C jest rowniez znana z mozliwosci stabilizowania mastocytow a wiec i redukcji nietolarancji histaminy. Fosfatydylcholina (w ktorej „otoczone” sa nanoczasteczki witaminy C) jest rowniez pomocna pod wzgledem wzmacniania membran komorkowych.
Pure PC Phosphatidylcholine : Kiedy proces metylacji nie dziala optymalnie, wtedy formowanie membran komorkowych rowniez nie bedzie przebiegalo tak jak powinno. Spora proporcja produktu koncowego metylacji (SAMe) wyjorzystywana jest wlasnie w celu produkcji membran fosfolipidowych.  Jesli membrany te nie so formowane z adekwatnej ilosci odpowiednich materialow budulcowych mozemy spodziewac sie procesow zapalnych oraz niszczenia komorek. Przy slabszych membranach komorkowych, rowniez latwiej o wyrzut histaminy do krwioobiegu dlatego tak waznym jest dostarczanie naszemu organizmowi skladnikow do ich naprawy.
Rybi Olej: Rowniez przydatny do stabilizacji strukttur membran komorkowych, zwlaszcza przy stanach zapalnych.
L-glutamina lub Support Mucosa 90 capsules: Zdrowe jelita sa tutaj kluczowe. Enzym DAO produkowany jest wlasnie przez komorki scianek jelita. Jesli cierpimy z powodu nieszczelnego jelita enzym ten nie bedzie produkowany w wystarczajacych ilosciach. Polimorfizmy czy nie (gen DAO) uszczelnione jelita musza byc priorytetem. Jesli L-glutamina sprawia, ze czujesz poirytowanie, zmniejsz dawke a dodatkowo wspomagaj redukcje kwasu glutaminowego Magnezem (w formie glicynianu) i witamina B6.
Dobra Multivitamina – musimy upewnic sie, ze wszytskie szlaki metabolizmu histaminy  dzialaja optymalnie.
Stres?

Jak juz wspomnialem powyzej, stres powoduje wieksze zapotrzebowanie na eznymy MTHFR i MAO – oraz ogolnie na metylacje.

Jesli obciazysz zbytnio szlaki metylacji, jestes na dobrej drodze do nietolerancji histaminy.

Twoje wiadro histaminy moze zostac przepelnione poniewaz Twoj organizm zmaga sie z innymi przeciwnosciami, ktore rowniez wymagaja sprawnie dzialajacej metylacji.

Stres jest takim czynnikiem i dlatego jest jedna z najwazniejszych rzeczy do zaadresowania.

Wyrzucamy stres z naszego wiadra (Ja rowniez chcialbym zeby bylo to takie latwe:)

Oddychanie: Czy oddychasz poprawnie? Powaznie.To nie ma byc glupie pytanie. Oddychaj przepona – brzuchem. Znajdz dobre materialy na ten temat (Yoga moze dac dobre wskazowki na temat prawidlowego oddychania ). Czy wstrzymujesz oddech czasami? Zwroc na to uwage. Sam czesto sie na tym lapie – wlaszcza podczas wykonywania cwiczen lub prac fizycznych.
Doplyw tlenu:  Upewnij sie, ze spedzasz  odpowiednia ilosc czasu na swiezym powietrzu. Spij z otwartym oknem kiedy to mozliwe – czasem nawet lekko uchylone okno moze pomoc. Adekwatny poziom tlenu redukuje niepokoj i stres.
Sen: Jak sypiasz? Czy masz problemy z zasypianiem, czy wybudzasz sie w nocy oraz czy budzisz sie wypoczety/a?  Jesli nie, spietnuje to rowniez istniejacy juz poziom stresu. Obciazy Cie to zarowno fizycznie jak i emocjonalnie. Rozwaz uzycie naturalnych srodkow wspomagajacyh zdrowy sen.
Jedzenie: Jedz pelnowartosciowa, dobrze zbilansowana diete kiedy tylko to mozliwe. Ogranicz dlugie przerwy miedzy posilkami lub conajmniej zjedz cos kiedy czujesz glod – nie ograniczaj sie – jedz kiedy jestes glodny/a. Skup sie na dobrej jakosci bialkach, tluszczach, warzywach i pelnowartosciowych ziarnach (quinoa, dziki ryz).  Ogranicz spozywanie cukru aby uniknac „hustawek” poziomu kortyzolu. Pamietaj o relacji miedzy bialkami i histamina. Histydyna (prekursor histaminy) jest aminokwasem zawartym w wielu pokarmach bogatych w bialko.
Nadnercza: Jesli Twoje nadnercza sa „wypalone”,  bedziesz i Ty. Skup sie na wspieraniu nadnerczy poprzez powyzsze rekomendacje. Wspieraj je poprzez odpowiednia diete oraz interwencje ziolami.  Jesli czujesz, ze jestes bardzo podatny/a na stres, np. za duzo krzyczysz, masz slaba cierpliwosc, szybko wpadasz w zlosc, latwo Cie przestraszyc – mozliwe ze stosowanie adaptogenow bedzie dla Ciebie dobrym wyjsciem. Ta formula (przynajmniej na papierze) wyglada niezle. Powinna pomoc Ci zaadaptowac sie do sytuacji stresowych bez poczucia letargii i utraty koncentracji.  Najlepiej sprobowac jej na pusty zoladek w dniu, w ktorym ciezko jest Ci wstac z lozka. Jesli jestes „Nocnym Markiem” Adrenal Coretx moze byc pomocnym wsparciem. Zapewne po penwym czasie zauwazych, iz w niektore dni takie produkty  moga byc Ci potrzebne, w inne natomiast beda zbedne.
Sport: Jesli rozpiera Cie energia, zrob z niej pozytek wybierajac odpowiedni dla siebie rodzaj sportu – sprobuj czerpac z tego przyjemnosc
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2016, 22:22:50 wysłany przez krzem »
Tulo 12.2010

"Nothing ever goes away until it has taught us what we need to know."

krzem

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1783
Odp: Histamina
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 04, 2016, 22:23:34 »
Cytuj
Nawet codzienny, dlugi spacer z psem bedzie wspanialym rozwiazaniem. Kiedy cwiczysz, nie wysciskaj z siebie siodmych potow i miej swiadomosc wlasnych granic – nie wprawiaj swojego organizmu w stan niepotrzebnego stresu. Jesli zauwazysz problemy z oddychaniem lub wystapia objawy astmy, oznaczac to bedzie, iz zuzyles swoj potencjal metylowania wiec i poziom histaminy pnie sie w gore. Upewnij sie, ze Twoj organizm ma do dyspozycji odpowiednia ilosc elektrolitow oraz, ze wspomagasz mitochondria – pozwoli Ci to na wieksza produktywnosc i optymalna korzysc z wysilku fizycznego.  Optimal Electrolyte przed sesja cwiczeniowa  powinien zapewnic Ci dobry profil elektrolitow oraz D- Ryboze, Niacyne i CoQ10, celem wspomagania pracy mitochondriow i produkcji ATP.
Podsumowujac: Czy mozemy wyleczyc nietolerancje histaminy?

Nie.

Czy mozemy efektywnie zarzadzac jej poziomem w naszym organizmie oraz wspomoc go w jej usuwaniu?

Jak najbardziej!

Kluczem do tego jest wielostronne podejscie oraz adresowanie roznych sciezek matabolicznych, niekoniecznie poprzez suplementacje ale przede wszytskim poprzez wybory zyciowe opisane w tym artykule.

http://blog.epigenom.pl/author/lukehastorun/
Tulo 12.2010

"Nothing ever goes away until it has taught us what we need to know."

krzem

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1783
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2016, 18:00:55 wysłany przez krzem »
Tulo 12.2010

"Nothing ever goes away until it has taught us what we need to know."

krzem

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1783
Odp: Histamina
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 19, 2016, 02:19:22 »
Cytuj
" Histamina jest aminą biogenną. Inne aminy biogenne to np. putrescyna, spermina, spermidyna. Wszystkie one mogą w różnych ilosciach wystepować w środkach spozywczych i być rozkładane przez enzym DAO. Dlatego może się zdarzyć, ze potrawa z małą zawartoscia histaminy, która jednak zawiera duże ilości innej aminy biogennej, zuzyje zawartą w organizmie diaminooksydazę na metabolizm tej własnie aminy biogennej, co spowoduje niemożność rozłożenia histaminy."

http://www.dzieci.org.pl/forum/autyzm/swiatowy-szczyt-autyzmu-2013/180/
Tulo 12.2010

"Nothing ever goes away until it has taught us what we need to know."

krzem

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1783
Odp: Histamina
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 28, 2016, 00:24:56 »
"Alergia czy nietolerancja histaminy – podobieństwo kliniczne odmiennych typów nadwrażliwości pokarmowej

Mirosława Gałęcka
Patrycja Szachta
Instytut Mikroekologii w Poznaniu

Streszczenie
Stosunkowo niedawno odkrytym typem nadwrażliwości pokarmowej jest nietolerancja aminy biogennej – histaminy. Histamina jest wytwarzana fizjologicznie w ludzkim organizmie oraz przyjmowana z żywnością. O nietolerancji histaminy mówimy, gdy ilość opisywanej aminy w organizmie przekroczy próg tolerancji. Wynika to najczęściej ze zmniejszenia ilości bądź aktywności enzymu rozkładającego histaminę – oksydazy diaminowej (diamine oxidase – DAO), przy jednoczesnej wysokiej zawartości histaminy spożywanej w pokarmach. Objawy nietolerancji histaminy są zróżnicowane i mogą występować z różnym nasileniem, aż do sytuacji zagrożenia życia (wstrząs anafilaktyczny). Do typowych objawów zaliczamy wodnisty katar lub zaczerwienienie i świąd skóry, przypominające reakcję alergiczną. Równie często opisywana nadwrażliwość objawia się migrenami, zaburzeniami rytmu serca, bolesnymi menstruacjami, pokrzywką oraz dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego (biegunka, bóle brzucha). Objawy nietolerancji histaminy u pacjenta wyzwala nie tylko spożycie pokarmów bogatych w aminę, ale również inhibitorów DAO bądź stymulatorów produkcji aminy. Są to przede wszystkim produkty przetworzone, przeznaczone do dłuższego przechowywania i dojrzewające, podsuszane wędliny, sery, ryby i owoce morza oraz wybrane owoce i warzywa. Bogatym źródłem histaminy są napoje alkoholowe, szczególnie czerwone wino. Zdiagnozowanie nietolerancji histaminy jest trudne, gdyż towarzyszące jej reakcje sugerują występowanie alergii pokarmowej. Osoba nietolerująca histaminy musi stosować się do wytycznych niskohistaminowej diety eliminacyjnej bądź przyjmować suplementy diety zawierające egzogenną oksydazę diaminową, uzupełniając tym samym niedobory enzymatyczne w organizmie.


 Nietolerancja histaminy – mało znana przyczyna nadwrażliwości pokarmowej

Pokarm coraz częściej wywołuje niepożądane reakcje organizmu. Wynika to zarówno z rosnącego zanieczyszczenia środowiska, jak i postępującej higienizacji życia. Zmniejszona ekspozycja na czynniki mikrobiologiczne prowadzi do aktywacji układu immunologicznego w odpowiedzi na białka pokarmowe czy też pyłki roślin. W konsekwencji powstaje  reakcja alergiczna, czyli nieprawidłowa reakcja odpornościowa. Coraz częściej jednak diagnozowane są reakcje, w rozwój których nie jest zaangażowana komponenta immunologiczna. W tym kontekście mówimy przede wszystkim o pseudoalergii oraz nietolerancji pokarmowej. W Mechanizm nietolerancji pokarmowej bazuje na niedoborze bądź zbyt małej aktywności enzymu rozkładającego określony składnik pokarmowy (1). W konsekwencji zaburzonego rozkładu składnik pokarmowy kumulowany jest w organizmie, prowadząc do rozwoju dyskomfortu i dolegliwości, najczęściej ze strony przewodu pokarmowego. Do powszechnie występujących, a przez to najlepiej poznanych nietolerancji pokarmowych, należy nietolerancja laktozy i fruktozy. Szacuje się, iż nietolerancja laktozy występować może nawet u 20 – 35% populacji krajów wysoko uprzemysłowionych. Nietolerancja fruktozy występuje znacznie rzadziej, oscylując wokół wartości 5 – 7% społeczeństwa (2, 3). Nietolerancja węglowodanów objawia się dość charakterystycznymi zaburzeniami żołądkowo – jelitowymi, przede wszystkim biegunką pojawiającą się najczęściej do kilkudziesięciu minut po spożyciu pokarmu wysokolaktozowego lub bogatego we fruktozę. Na obraz kliniczny opisywanych nietolerancji składają się również bóle brzucha, wzdęcia i gazy, uczucie przelewania (4). Nietolerancja pokarmowa bywa wstępnie diagnozowana jako alergia pokarmowa, z uwagi na podobieństwo objawów. Diagnostyka nietolerancji węglowodanów jest często kolejnym krokiem po testach (skórnych bądź z krwi) w kierunku alergii pokarmowej. Gdy u pacjenta obserwowane są charakterystyczne dolegliwości, a wyniki badań alergologicznych nie wykazują nieprawidłowości, nietolerancja pokarmowa jest częstokroć trafna diagnozą.

W schemacie diagnostycznym nadwrażliwości pokarmowych pomija się często mało jeszcze znaną nietolerancję histaminy. Jest to postępowanie o tyle ryzykowne, iż nietolerancja ta może prowadzić do znacznego pogorszenia stanu zdrowia, a w skrajnych przypadkach nawet zagrożenia życia. Nietolerancja opisywanej aminy biogennej dotyka niemal 1- 2 % populacji krajów wysokorozwiniętych. Według raportu Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej (EAACI), reakcje przypominające w przebiegu alergię pokarmową, a wywoływane przez biologicznie czynne związki obecne w żywności, takie jak histamina, tyramina czy serotonina mogą być również określane mianem pseudoalergii pokarmowej.

Problemem w diagnozowaniu i prawidłowym rozpoznawaniu nietolerancji histaminy jest mnogość i nieswoistość objawów, które może wywoływać. Celem niniejszej pracy jest charakterystyka nietolerancji histaminy, możliwych jej objawów oraz wytycznych postępowania dietetycznego w przypadku stwierdzenia charakteryzowanej nadwrażliwości pokarmowej.

Objawy nietolerancji histaminy

Histamina należy do amin biogennych, wytwarzanych w ludzkim organizmie i przyjmowanych z pożywieniem. Opisywana amina powstaje w wyniku dekarboksylacji aminokwasu histydyny, a szczególnie nasilona jej produkcja obserwowana jest w żołądku, tkankach płuca, błonie śluzowej nosa oraz w skórze. Histamina pełni w organizmie istotną rolę, będąc neuroprzekaźnikiem, mediatorem procesów zapalnych i stymulując wytwarzanie kwasu żołądkowego. Dodatkowo, jest ona spożywana w codziennej diecie, będąc naturalną pochodną fermentacji pokarmów (procesy przechowywania czy dojrzewania). W warunkach fizjologicznych prawidłowy bilans wytwarzanej i spożywanej histaminy zapewniony jest przez odpowiednio wysoką aktywność diaminooksydazy (DAO – oksydaza diaminowa). Enzym ten jest aktywnie wytwarzany w jelicie cienkim, nerkach i łożysku, biorąc udział w degradacji egzogennej histaminy (5,6).

O nietolerancji histaminy mówimy gdy ilość bądź aktywność enzymu jest zbyt niska i/lub ilość spożywanych produktów bogatych w histaminę zbyt wysoka. W konsekwencji przyjmowana z pożywieniem amina nie jest właściwie rozkładana i kumuluje się w organizmie, wywołując szereg dolegliwości. Najczęściej przyczyną nietolerancji aminy biogennej jest warunkowany genetycznie deficyt enzymu, wpływ inhibitorów DAO, bądź przekroczenie rozkładalnej dawki histaminy z pokarmem (7). Zmniejszenie aktywności opisywanego enzymu jest często raportowane jako efekt uboczny farmakoterapii (zwłaszcza opartej na lekach narkotycznych,  antybiotykach, diuretykach, lekach rozkurczowych, cytostatykach, lekach psychotropowych), towarzyszy zaburzeniom mikroflory jelitowej oraz wysokiej podaży innych amin biogennych, hamujących aktywność DAO.

Jak wspomniano, nadmiar histaminy w organizmie może prowadzić do wystąpienia szeregu zróżnicowanych objawów, w zależności od tego do którego z czterech swoistych receptorów (H1: H4) histamina się przyłączy. Zaznaczyć należy, iż u pacjentów ze zdiagnozowaną  alergią, to właśnie histamina jest odpowiedzialna za rozwój objawów alergicznych, będących następstwem połączenia przeciwciała IgE ze swoistym alergenem pokarmowym lub wziewnym. W konsekwencji utworzenia opisywanego kompleksu immunologicznego następuje degranulacja mastocytów i granulocytów zasadochłonnych i uwolnienie histaminy. Amina ta aktywuje następnie kaskadę reakcji zapalnej, łącząc się ze swoistymi receptorami H1 i H2. Do typowych objawów tego typu aktywacji zaliczamy dolegliwości ze strony układu oddechowego – duszność, świszczący oddech, przekrwienie błony śluzowej nosa czy kichanie. Analogiczne reakcje obserwowane są więc zarówno u pacjenta alergią IgE – zależną jak i u osoby z nietolerancją histaminy, w konsekwencji spożycia pokarmu bogatego w opisywaną aminę. Jest to główną przyczyną mylnego diagnozowania nietolerancji histaminy jako alergii pokarmowej (8). Połączenie z receptorem H1 skutkuje rozszerzeniem naczyń krwionośnych i wzrostem ich przepuszczalności, czego wymiernym efektem jest obrzęk skóry i jej zaczerwienienie, spadek ciśnienia krwi oraz skurcze mięsni. Te ostatnie są szczególnie ryzykowne, grożąc u kobiet ciężarnych poronieniem (skurcz śluzówki macicy), a u astmatyków skurczem mięśniówki oskrzeli. Zaburzenia ze strony układu krążenia i przewodu pokarmowego u osoby z nietolerancją histaminy są wynikiem połączenia związku z receptorem H2. Najczęściej obserwuje się wówczas przyspieszenie tętna oraz występowanie bólów brzucha, wzdęć i zaparć po spożyciu pokarmów bogatych w histaminę (w konsekwencji stymulacji wydzielania soków trawiennych). Gdy histamina połączy się z receptorem trzecim odgrywa rolę typowego neuroprzekaźnika, prowadząc do wystąpienia zawrotów głowy, nudności, a nawet wymiotów czy zaburzeń rytmu serca. Przyłączenie aminy do receptora H4 prowadzi do de granulacji mastocytów (7, 9).

Do zdecydowanie najgroźniejszych objawów nietolerancji histaminy należą wspomniane powyżej skurcze mięśni i bezpośrednio zagrażający życiu szok anafilaktyczny (10,11). Wskazuje to na konieczność popularyzacji wiedzy o mechanizmach opisywanej nadwrażliwości pokarmowej oraz doskonalenia metod jej diagnozowania.

Główne źródła histaminy, diagnostyka i leczenie nietolerancji histaminy

Zdiagnozowanie nietolerancji histaminy dla lekarza alergologa jest dużym wyzwaniem, nie tylko z uwagi na mnogość objawów, przypominających alergię IgE –zależną, ale równie ujemne z założenia wyniki testów skórnych (8).

Głównym kryterium wskazującym na charakteryzowaną nietolerancję jest więc rozwinięcie opisywanych objawów po spożyciu przez pacjenta pokarmów bogatych w histaminę. Wskazówką może być występowanie dolegliwości po spożyciu posiłków wysokohistaminowych, w połączeniu z alkoholem, który jest nie tylko bogatym źródłem aminy, ale także jednym z najsilniejszych inhibitorów rozkładającego ją enzymu. U pacjentów z nietolerancja histaminy już po spożyciu znikomych ilości czerwonego wina pojawić się może charakterystyczna wysypka skórna (12).

Do pokarmów szczególnie bogatych w histaminę bądź hamujących aktywność diaminooksydazy należą wszystkie produkty dojrzewające, wysoko przetworzone i przeznaczone do długotrwałego przechowywania. Produkcja histaminy towarzyszy bowiem procesowi starzenia się produktów. Z tego względu dla pacjenta z nietolerancją aminy najbezpieczniejsze jest spożywanie produktów mało przetworzonych i świeżych. Bogate w histaminę są także wybrane warzywa (zwłaszcza pomidory, szpinak, kapusta kiszona), owoce (truskawki, banany, kiwi, cytrusy), sery żółte dojrzewające typu ementaler, stara gouda, parmezan, camembert oraz ryby (tuńczyk, sardela, makrele) i owoce morza. Wysoka zawartość histaminy jest charakterystyczna dla czekolady i wędlin podsuszanych, surowych, dojrzewających (suszona szynka, salami). Oprócz wymienionego już czerwonego wina, histaminę odnaleźć można także w winie białym czy piwie (8,11). Wyszczególnione produkty bogate w histaminę, stymulujące jej wytwarzanie oraz inhibitory oksydazy diaminowej przedstawiono w tabeli 1 (13)."

cd na stronie:
http://daosin.pl/wpis-1/
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2016, 00:30:56 wysłany przez krzem »
Tulo 12.2010

"Nothing ever goes away until it has taught us what we need to know."

krzem

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1783
Odp: Histamina
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 28, 2016, 14:04:38 »
Why Supplementing With Probiotics May Make You Ill – Part 1: Excessive Histamine Production

http://fixyourgut.com/probiotics-produce-histamine/

http://organic3.com/gutpro/?__hstc=209342221.f20163e97ce77bec706ddbe47ec17ad4.1461843071393.1461843071393.1461843071394.1&__hssc=209342221.2.1461843071398&__hsfp=910774615

Histamine Producers:

E. coli
Klebsiella pneumoniae
Lactobacillus bulgaricus
Lactobacillus casei
Lactobacillus helveticus
Lactobacillus reuteri

Histamine Degraders:

Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium longum
Lactobacillus gasseri
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus salivarius
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2016, 16:10:33 wysłany przez krzem »
Tulo 12.2010

"Nothing ever goes away until it has taught us what we need to know."

xcoverme

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 2
Odp: Histamina
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 19, 2018, 14:23:54 »
Jeszcze ciekawy artykuł jest na tej stronie: [...]
Dieta może to nie rozwiązanie problemu, ale na pewno jest pomocna jeśli ktoś jest wytrwały.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2018, 10:32:21 wysłany przez admin »

artur33w

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Histamina
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 27, 2018, 17:25:38 »
Poczytałem trochę wasze posty i się trochę dowiedziałem to co chciałem wiedzieć





pietro

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 206
Odp: Histamina
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 01, 2018, 16:45:41 »
Są na rynku te probiotyki promujące rozkład histaminy w jednej kapsułce ? coś nie mogę znaleźć w Polsce.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2018, 19:28:33 wysłany przez pietro »
40 cykl 8 mg ALA
Zniżka na Iherb GDC587