Autor Wątek: Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci  (Przeczytany 15150 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Megi

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2897
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« dnia: Maj 11, 2004, 23:37:57 »
Pragnę zwrócić uwagę na ważny temat poruszany na tablicy AUTYZM, dotyczący stosowania diety bezmlecznej i bezglutenowej. Dieta ta wskazana jest nie tylko dzieciom z autyzmem ,ale też osobom  cierpiącym na schizofrenię, z zaburzeniami jelitowymi i trawiennymi,  niektórym osobom z porażeniem mózgowym, celiakią i nietolerancją pokarmową.

 dieta bezglutenowa i bezmleczna

tesia

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 4
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2005, 10:53:41 »
Megi
czy taka dieta ma również wplyw na dziecko z mutyzmem selektywnym?
pozdrawiam

agness

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 40
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2005, 18:07:45 »
"Dieta bezglutenowa
 
Stosowanie diety bezglutenowej jest zalecane w celiakii i w zespole złego wchłaniania . Zanik kosmyków jelita cienkiego pod wpływem glutenu prowadzi do zaburzeń procesów wchłaniania i wodno-elektrolitowych. Proces ten prowadzi do niedożywienia, a w skrajnych przypadkach, również do zmian osobowości mogących przejawiać się apatią, agresją itp. Nie stosowanie diety bezglutenowej w ciągu dwóch pierwszych latach życia dziecka może doprowadzić do - poza zaburzeniami rozwoju fizycznego - zahamowania intensywnego rozwoju układu nerwowego i doprowadzić do trwałego upośledzenia rozwoju intelektualnego. W przypadku zespołu złego wchłaniania i przejściowej nietolerancji glutenu dieta bezglutenowa jest stosowana przez stosunkowo krótki czas (około kilku miesięcy). W celiakii dieta powinna być stosowana przez całe życie. W ostrej fazie zaburzeń wchłaniania, kiedy śluzówka jelita jest płaska, może wystąpić objaw nietolerancji mleka i jego przetworów oraz cukru. W tym czasie należy stosować tzw. preparaty mleko zastępcze.
Dieta bezglutenowa polega na eliminacji: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa oraz wszystkich ich przetworów, nie oznacza jednak eliminacji innych produktów zbożowych. Produkty mączne dozwolone w diecie bezglutenowej to naturalne bezglutenowe zboża - kukurydza i ryż oraz wszystkie ich przetwory, a także soja, proso, gryka, sorgo, mąka ziemniaczana, tapioka itd. Za bezglutenowe można uznać produkty z surowców naturalnie bezglutenowych lub skrobi pszennej, w których zawartość glutenu nie przekracza 1 mg/100 g produktu. Coraz częściej producenci umieszczają na produktach bezglutenowych symbol przekreślonego kłosa, lub napis: bezglutenowe.

W przypadku produktów, co do których nie mamy pewności czy do ich sporządzenia nie użyto mąki można przeprowadzić próbę z płynem Lugola wystarczy użyć 1-2 krople płynu. Płyn Lugola jest uniwersalnym wykrywaczem skrobi - niestety każdej - a więc i kukurydzianej i ziemniaczanej czy sojowej. Jednakże w naszych technologiach spożywczych najczęściej stosowana jest mąka pszenna i o ile przeprowadzana próba wykaże w badanym produkcie obecność skrobi (mąki) lepiej nie podawać go osobie chorej na celiakię.
Płyn Lugola zawiera jod, który barwi skrobię na kolor fioletowy. Sam płyn ma zabarwienie rubinowo-czerwone. Białka barwią się pod wpływem płynu Lugola na brązowo. Tak więc tylko fioletowe zabarwienia próbki badanego produktu  świadczy o obecności w nim maki.
W przypadku wędlin należy pamiętać że wystąpienie pojedynczych drobnych fioletowych "kropek" w plasterku kiełbasy posmarowanej płynem świadczy o zabarwieniu się skrobi kminku czy pieprzu i nie dyskwalifikuje wędliny. Natomiast pojawienie się jednolitego fioletowego zabarwienia w całym plasterku lub w znacznej jego części, świadczy o tym, że do produkcji badanej wędliny została użyta niewskazana substancja.
Płyn Lugola można zamówić w aptece, a receptę można uzyskać u każdego lekarza.

Wszystkie toksyczne dla pacjentów z defektem złego wchłaniania składniki nazwano glutenem. Działanie toksyczne dla organizmu zależy zarówno od dawki spożytego glutenu jak i jego rodzaju. Najbardziej toksyczna jest gliadyna zawarta w pszenicy, następnie sekalina w życie, hordeina w jęczmieniu. Mniejszą toksyczność wykazuje avenina zawarta w owsie. Nietoksyczne są prolaminy ryżu, kukurydzy, prosa, sorgo. Do bezglutenowych należy zaliczyć również grykę. Występujące niekiedy objawy nietolerancji po spożyciu gryki wiąże się z niedostatecznym przemiałem i alergią.

O działaniu toksycznym decyduje jednak nie zawartość glutenu w produktach bezglutenowych, lecz jego dobowa dawka i indywidualna wrażliwość. Produkty zbożowe bezglutenowe są ubogie w żelazo, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), błonnik pokarmowy, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na wysokie spożycie w diecie owoców i warzyw, także strączkowych, a przy skłonnościach do zaparć - dodatkowo otrąb ryżowych lub kukurydzianych.

W codziennej diecie:
- należy mieszać różne rodzaje mąki bezglutenowej.
- jadłospis powinien uwzględniać ilość produktów z każdej grupy zgodnie z zaleceniami związanymi z wiekiem.
- należy zapewnić odpowiednią liczbę posiłków: dzieci do 5-ego roku życia 5posiłków, dzieci w wieku szkolnym  minimum 4 posiłki.
- powinno się codziennie spożywać pieczywo bezglutenowe.
- w każdym posiłku powinny się znaleźć owoce i warzywa

Należy pamiętać, iż o całokształcie diety decyduje lekarz, może on oprócz glutenu zalecić wyeliminowanie z diety również innych produktów (dwucukry, mleko). Dieta bezglutenowa polega na całkowitej i bezwzględnej eliminacji glutenu. występuje on w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie.

Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:
Mleko płynne i w proszku, sery, twarogi, śmietana, sery żółte, mięsa i wędliny nie zawierające glutenu( często np. do pasztetu dodawana jest kasza manna), podroby-wątroba, płuca nerki, jaja, owoce, warzywa, ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka ,makarony bezglutenowe, kaszę kukurydzianą, gryczaną, jaglaną, ryż, płatki ryżowe, kukurydziane, proso, kleik ryżowy, mąka ziemniaczana, ryżowa, gryczana, tapiokowa, kukurydziana, skrobia kukurydziana wszystkie tłuszcze, cukier, miód, przyprawy, sól, pieprz, kawa, herbata, kakao, pieczywo, ciasta i desery muszą być przygotowywane z produktów nie zawierających glutenu,
alkohole: wino, rum, tequila, sake, wódki wytwarzane z ziemniaków (np. Luksusowa, Monopolowa)

Produkty zabronione w diecie bezglutenowej:

Kasze: manna, jęczmienna, owsiana, mąki z owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy, przetwory zawierający ww. rodzaje zbóż, produkty gotowe zawierające wyżej wymienione składniki, słodycze zawierające dodatki z mąki i ww. zbóż, wszystkie przetwory zawierające dodatki z zawartością glutenu, pieczywa i ciast (pszennego, żytniego i razowego), opłatka wigilijnego i komunijnego, makaronów pszennych i razowych, kaszy jęczmiennej, pęczaku, mannej, kuskus,
pasztetów, parówek (do których w procesie produkcji dodawana jest bułka) , kawy zbożowej , płatków jęczmiennych, owsianych
produktów zawierających skrobię pszenna (nie oczyszczona z glutenu) lub syrop skrobiowy czy skrobię modyfikowaną przygotowane na jej bazie
niektórych alkoholów: piwo (powstaje ze słodu z jęczmienia), wódek (żytnich) ."

zlotarybka

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 8
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 02, 2006, 10:44:30 »
Cytat (agness @ Sty. 27 2005,18:07)
"Dieta bezglutenowa
 
Stosowanie diety bezglutenowej jest zalecane w celiakii i w zespole złego wchłaniania . Zanik kosmyków jelita cienkiego pod wpływem glutenu prowadzi do zaburzeń procesów wchłaniania i wodno-elektrolitowych. Proces ten prowadzi do niedożywienia, a w skrajnych przypadkach, również do zmian osobowości mogących przejawiać się apatią, agresją itp. Nie stosowanie diety bezglutenowej w ciągu dwóch pierwszych latach życia dziecka może doprowadzić do - poza zaburzeniami rozwoju fizycznego - zahamowania intensywnego rozwoju układu nerwowego i doprowadzić do trwałego upośledzenia rozwoju intelektualnego. W przypadku zespołu złego wchłaniania i przejściowej nietolerancji glutenu dieta bezglutenowa jest stosowana przez stosunkowo krótki czas (około kilku miesięcy). W celiakii dieta powinna być stosowana przez całe życie. W ostrej fazie zaburzeń wchłaniania, kiedy śluzówka jelita jest płaska, może wystąpić objaw nietolerancji mleka i jego przetworów oraz cukru. W tym czasie należy stosować tzw. preparaty mleko zastępcze.
Dieta bezglutenowa polega na eliminacji: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa oraz wszystkich ich przetworów, nie oznacza jednak eliminacji innych produktów zbożowych. Produkty mączne dozwolone w diecie bezglutenowej to naturalne bezglutenowe zboża - kukurydza i ryż oraz wszystkie ich przetwory, a także soja, proso, gryka, sorgo, mąka ziemniaczana, tapioka itd. Za bezglutenowe można uznać produkty z surowców naturalnie bezglutenowych lub skrobi pszennej, w których zawartość glutenu nie przekracza 1 mg/100 g produktu. Coraz częściej producenci umieszczają na produktach bezglutenowych symbol przekreślonego kłosa, lub napis: bezglutenowe.

W przypadku produktów, co do których nie mamy pewności czy do ich sporządzenia nie użyto mąki można przeprowadzić próbę z płynem Lugola wystarczy użyć 1-2 krople płynu. Płyn Lugola jest uniwersalnym wykrywaczem skrobi - niestety każdej - a więc i kukurydzianej i ziemniaczanej czy sojowej. Jednakże w naszych technologiach spożywczych najczęściej stosowana jest mąka pszenna i o ile przeprowadzana próba wykaże w badanym produkcie obecność skrobi (mąki) lepiej nie podawać go osobie chorej na celiakię.
Płyn Lugola zawiera jod, który barwi skrobię na kolor fioletowy. Sam płyn ma zabarwienie rubinowo-czerwone. Białka barwią się pod wpływem płynu Lugola na brązowo. Tak więc tylko fioletowe zabarwienia próbki badanego produktu  świadczy o obecności w nim maki.
W przypadku wędlin należy pamiętać że wystąpienie pojedynczych drobnych fioletowych "kropek" w plasterku kiełbasy posmarowanej płynem świadczy o zabarwieniu się skrobi kminku czy pieprzu i nie dyskwalifikuje wędliny. Natomiast pojawienie się jednolitego fioletowego zabarwienia w całym plasterku lub w znacznej jego części, świadczy o tym, że do produkcji badanej wędliny została użyta niewskazana substancja.
Płyn Lugola można zamówić w aptece, a receptę można uzyskać u każdego lekarza.

Wszystkie toksyczne dla pacjentów z defektem złego wchłaniania składniki nazwano glutenem. Działanie toksyczne dla organizmu zależy zarówno od dawki spożytego glutenu jak i jego rodzaju. Najbardziej toksyczna jest gliadyna zawarta w pszenicy, następnie sekalina w życie, hordeina w jęczmieniu. Mniejszą toksyczność wykazuje avenina zawarta w owsie. Nietoksyczne są prolaminy ryżu, kukurydzy, prosa, sorgo. Do bezglutenowych należy zaliczyć również grykę. Występujące niekiedy objawy nietolerancji po spożyciu gryki wiąże się z niedostatecznym przemiałem i alergią.

O działaniu toksycznym decyduje jednak nie zawartość glutenu w produktach bezglutenowych, lecz jego dobowa dawka i indywidualna wrażliwość. Produkty zbożowe bezglutenowe są ubogie w żelazo, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), błonnik pokarmowy, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na wysokie spożycie w diecie owoców i warzyw, także strączkowych, a przy skłonnościach do zaparć - dodatkowo otrąb ryżowych lub kukurydzianych.

W codziennej diecie:
- należy mieszać różne rodzaje mąki bezglutenowej.
- jadłospis powinien uwzględniać ilość produktów z każdej grupy zgodnie z zaleceniami związanymi z wiekiem.
- należy zapewnić odpowiednią liczbę posiłków: dzieci do 5-ego roku życia 5posiłków, dzieci w wieku szkolnym  minimum 4 posiłki.
- powinno się codziennie spożywać pieczywo bezglutenowe.
- w każdym posiłku powinny się znaleźć owoce i warzywa

Należy pamiętać, iż o całokształcie diety decyduje lekarz, może on oprócz glutenu zalecić wyeliminowanie z diety również innych produktów (dwucukry, mleko). Dieta bezglutenowa polega na całkowitej i bezwzględnej eliminacji glutenu. występuje on w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie.

Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:
Mleko płynne i w proszku, sery, twarogi, śmietana, sery żółte, mięsa i wędliny nie zawierające glutenu( często np. do pasztetu dodawana jest kasza manna), podroby-wątroba, płuca nerki, jaja, owoce, warzywa, ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka ,makarony bezglutenowe, kaszę kukurydzianą, gryczaną, jaglaną, ryż, płatki ryżowe, kukurydziane, proso, kleik ryżowy, mąka ziemniaczana, ryżowa, gryczana, tapiokowa, kukurydziana, skrobia kukurydziana wszystkie tłuszcze, cukier, miód, przyprawy, sól, pieprz, kawa, herbata, kakao, pieczywo, ciasta i desery muszą być przygotowywane z produktów nie zawierających glutenu,
alkohole: wino, rum, tequila, sake, wódki wytwarzane z ziemniaków (np. Luksusowa, Monopolowa)

Produkty zabronione w diecie bezglutenowej:

Kasze: manna, jęczmienna, owsiana, mąki z owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy, przetwory zawierający ww. rodzaje zbóż, produkty gotowe zawierające wyżej wymienione składniki, słodycze zawierające dodatki z mąki i ww. zbóż, wszystkie przetwory zawierające dodatki z zawartością glutenu, pieczywa i ciast (pszennego, żytniego i razowego), opłatka wigilijnego i komunijnego, makaronów pszennych i razowych, kaszy jęczmiennej, pęczaku, mannej, kuskus,
pasztetów, parówek (do których w procesie produkcji dodawana jest bułka) , kawy zbożowej , płatków jęczmiennych, owsianych
produktów zawierających skrobię pszenna (nie oczyszczona z glutenu) lub syrop skrobiowy czy skrobię modyfikowaną przygotowane na jej bazie
niektórych alkoholów: piwo (powstaje ze słodu z jęczmienia), wódek (żytnich) ."

wymieniła pani parówki jako zabronione a parówki berlinki classic z molin są dopuszczalne w diecie bezglutenowej i bezmlecznej.

zlotarybka

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 8
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 02, 2006, 10:47:07 »
chciałabym prosić jeszcze o produkty dozwolone w diecie bezglutenowej i bezmlecznej

Blondi_

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 1
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 11, 2006, 13:23:59 »
Witam serdecznie

 na to forum trafiłam bardzo przypadkowo ale bardzo zaciekawił mnie temat :) ponieważ mój synek Gracjanek ( 25 kończy roczek) jest na diecie bezmlecznej i bezprzenicznej :( i szukając przepisów trafiłam do Was :) mam nadzieje że mnie przyjmiecie do waszego grona i podzielicie się waszą wiedzą na temat urozmaicenia jedzonka :P) Mój Gacus jest na diecie od listopada , na testach wyszła allegria pokarmowa na białko mleka krowiego i przenice a takrze skrobie przenna która niestety jest w produktach bezglutynowych hmmmmm i nie moge stosować mąki i innych artykułów bezglutynowych np z Gluteneksu ponieważ skrobia pszenna jest właśnie składnikiem w/w  ???  a ponij mamy cyrk !!! bóle brzucha i zachowanie jak przy kolce niemowlęcej która notabene była nam wmawiana przez 8 miesięcy   :angry:  :laugh:  a po 2 miesiącach diety jak ręką odjął :)

 Pozdrawiam serdecznie i liczę na Wasze doświadczenie i wiedzę kulinarną i nie tylko

andrzeja

  • Global Moderator
  • Kreatywny
  • *****
  • Wiadomości: 322
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 12, 2006, 00:11:38 »
Witaj Blondi_, na forum są rodzice z dużym doświadczeniem w tym temacie, mam nadzieję, że podzielą się wiedzą.

Cytat
Zanik kosmyków jelita cienkiego pod wpływem glutenu prowadzi do zaburzeń procesów wchłaniania i wodno-elektrolitowych. Proces ten prowadzi do niedożywienia, a w skrajnych przypadkach, również do zmian osobowości mogących przejawiać się apatią, agresją itp. Nie stosowanie diety bezglutenowej w ciągu dwóch pierwszych latach życia dziecka może doprowadzić do - poza zaburzeniami rozwoju fizycznego - zahamowania intensywnego rozwoju układu nerwowego i doprowadzić do trwałego upośledzenia rozwoju intelektualnego.


Mam pytanie - czy celiakia i zespół złego wchłaniania zawsze objawia się niedożywieniem? Innymi słowy, jeśli dziecko jest dobrze rozwinięte, a nawet miało lekką nadwagę, to czymoże być w ogóle cień podejrzenia o celiakie i zesp. złego wchłaniania?

Pozdrawiam,
Andrzej
Małgosia 2001, Maciuś 2008

neoaferatu

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2835
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 13, 2006, 13:17:53 »
Mój Pawełek bardzo źle wchłania, najpierw był z leciutką nadwagą i nawet miał sadełko, potem zaczął chudnąć, w końcu wyglądał jak szkielet obciągnięty skórą.

                                                                              Neo
Neo Aferatu

niebieskooka_32

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 95
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 13, 2006, 20:13:07 »
Mam pytanie kto leczy z was dzieci u dr.ESSER czy macie jakies szczegolne efekty prosze napiszcie i jeszcze jedno moze macie jakis pomysl jak zdobyc tak dużą gotówke na leczenie i na ten wynik w USA bo siedze i mysle po nocach skąd zdobyc nato wszystko pieniądze moze NFZ DAJE JAKIES DOTACJE  NAPISZCIE PROSZE JEZELI COŚ WIECIE :)  :)  :)  :)  :)

zosia_

  • Global Moderator
  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 8005
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 13, 2006, 23:03:22 »
Wielu rodziców leczy u dr Esser. Poszukaj w dziale Autyzm, jest osobny watek o dr Esser.

Pączuś

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 1
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 15, 2006, 22:30:25 »
Witam!

Od paru dni jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Czy ktoś mógłby mi udostępnić jakieś przepisy? np. na chleb z mąki kukurydzianej? każdy przepis się przyda.

toma

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 390
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 16, 2006, 15:35:53 »
Ja też poproszę o przepis na jakiś dobry chlebek z mąki bezglutenowej, bo ten kupny nie jest ciekawy, pozatym ma cukier i drożdże.

manika

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 1
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 16, 2006, 22:32:01 »
Kozie mleko

A ja mam dobry namiar na przetwory z mleka koziego w okolicach Wrocławia. Nie mam nr telefonu. Ludzie mają osrodek konny koło Jelcza-Laskowic i przy okazji kilka kóz. Nazywa się to chyba Goathorn. Dostałam kilkukrotnie mleko i sery od koleżanki która tam jeździ. Było OK.

pozdrawiam





monimata

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 11
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 22, 2006, 17:18:55 »
Witam!
Ja również proszę o przepis na chleb "zjadliwy-nieszkodliwy" przy diecie bezglutenowej, bezmlecznej, bezcukrowej.
Pozdrawiam wszystkich! :)
I dziekuję :)

jawor

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 261
Diety w zaburzeniach rozwoju dzieci
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 11, 2006, 22:30:10 »
pozwalam sobie wkleić podane przez innych pomysły na jedzonko. Nie są to co prawda gotowe przepisy ale i tak to wzbogaca nasz okrojony jadłospis.

no to ja zaczynam ten watek, mam nadzieje ze bedzie pomocny
     SNIADANKO
jogurt kozi,
jajeczka przepiorcze na twardo;
jajeczniczka na parze;
omlet;
ostatnio kaszka orkiszowa na slodko z mleczkiem ryzowym;
buleczka z pasztetem warzywnym, miesnym lub serem kozim, albo w zastepstwie buleczek chlebek ryzowy badz kukurydziany
     OBIADEK
zawsze jest zupka, przewaznie warzywna, czesto dodaje kaszke jaglana, zawsze czosnek juz do talerzyka; czasem rosolek na kozlinie, badz pomodorowa z makaronem bezgl, badz krupnik; czasem zupka z pulpetami ale zawsze duzo warzyw; nie daje ziemniakow, zastapilam je selerem i pietruszka[swietnie sie sprwdzaja]
drugie danko to zazwyczaj warzywka na parze, brokuly, seler, pietruszka, z kawalkiem mieska , czasem kotlecik,
czasem placki z selera tak jak ziemniaczane, albo makaron na slodko z ksylitolem i jogurtem kozim,
pierozki z twarogiem kozim , badz z miesem,
     DESEREK
lody z jogurtu koziego, albo jabluszko, czasem gruszka,
      KOLACJA  
tak jak sniadanko
      DODATKI
OLIWA Z OLIWEK, SOL MORSKA, KSYLITOL, WODA MINERALNA DO PICIA, CZOSNEK,
Ja mam GFCG diete ; wiec kozie jogurty odpadaja, no i teraz odpadaja sojowe jogurty bo lekarz mi powiedzial zeby odstawic bialko sojowe (olej sojowy jest OK)

Sniadanie
- bezglutenowe chrupki sniadaniowe
- bulka francuska (uzywam jajka przepiorcze i mleko ryzowe lub orzechowe)
- wafle bezglutenowe/bez jajeczne/bez caseiny . Na szczescie znalazlam tu gotowe z kaszy grycznej... ale pamietam ze Nikolaczek podwala przepis
- nalesniki tez oczywiscie GFCG
-banan
-cfgf chleb z maslem orzechowym
-gfcf kielbaska (z indyka lub czasem wieprzowa - taka typu "biala kielbasa")

LUNCH (ten do szkoly co pakuje oczywiscie nie wszystko codziennie- poniewaz szkloa podgrzewa jedzenie to daje czesto to co zostalo z obiadu
lub robie wersje sniadaniowa z kielbaska i nalesnikiem wtedy oczywiscie kiedy nie mial tego na sniadanie
lub robie male kurczaczki a la te z McDonalda  i gfcg frytki
gfcg pizza nie wychodzi bo nie jest dobra po podgrzaniu
- owoc-warzywo (banan, ananas, marchewka  surowa pocieta na kawalki, arbuz, jablko)
- gfcg wypiek domowy - jak mam kawalek ciasta domowego
- woda lub naly sok do picia
- chrupki kukurydziane, prazona kukurydza, gfcf precle, lub chrupki ziemniaczane

chodzi o to zeby tez mogl sie podzielic lunchem z kolegami, a oni nie sa na zadnej diecie wiec takie rzeczy jak kukurydza jest lubiana przez wszystkich. Poza tym tez moj lunch musi byc atrakcyjny, bo to nie jest dobrze jak Krzys widzi ze koledzy wcinaja ciastka a on nie ma nic slodkiego

Objad my go jemy ok 5- 6 po poludniu
taki normalny jak dla nas wszystkich. Zupe robie czasem,bo lubi ja starszy syn, Krzys nie przepada ale nie gotuje osobno.
Jemy makaron (gfcf) , ziemniaki :-(, kurczaka, wolowine, wieprzowine...
brokuly, kukurydze, (gotowanej marchewki nie lubi) - no to co bym gotowala dla wszystkich tylko oczywiscie bez maki i mleka (uzywam mak bezglutenowych i oleje z oliwek)
z czosnkiem robie ostroznie bo przeczytalam ze naszym dzieciom nie powinno sie go dawac ze wzgledu na siarke (... ale czy to prawda ...? )

czasem tez daje "lody" bezmleczne, Krzys lubi jablka, i mleko ryzowe przed pojsciem do lozka.
Poniewaz nie mamy problemu z candida nie robie diety "anticandida" ale codznie mu daje probiotyki - tak jak zasugerowala lekarka.

co jeszcze - staram sie zeby byly dni przerwy poniedzy np jajkami - jak np dzis dalam jajka to jutro nie  .... tak samo z wieprzowina i innymi bialkami .. oj musze leciec

śniadania:
-płatki jaglane z mlekiem sojowym lub ryżowym, jabłkiem i cynamonem (można dosłodzić ksylitolem)
-płatki gryczane, płatki quinoa -przepis j.w.
-chlebek ryżowy posmarowany margaryną Flora (bezmleczna z kwasami Omega 3,6), jajko na twardo i pomidor (szczypiorek, rzodkiewka, w zależności od pory roku)
- chlebek ryżowy lub kukurydziany z upieczonym przeze mnie mięsem i pomidorem, margaryna Flora lub masło orzechowe
-mleko sojowe z bananem i ziarnem amarantusa popping (nie za często)
-jajecznica
obiady:
Gotuję to samo dla wszystkich (podobnie jak Meg)
zwykle zupki na króliku, kurczaku lub indyku
-pomidorowa z ryżem lub makaronem ryżowym (sojowym)
-wielowarzywna z brokułami, kalafiorem, fasolką szparagową, groszkiem (pełna dowolność)
-ostatni hit: rosołek z makaronem ryżowym doprawiany cynamonem i imbirem
-zupka z soczewicy pomarańczowej z kaszą jaglaną
drugie dania:
-gulasz z królika wg przepisu Zanety
-soczewica pomarańczowa z cebulką, czosnkiem, listkiem laurowym i marchewką
-często kasza gryczana z surówkami, gotowany i duszony kurczaczek
desery:
-kisiel domowy na mące ziemniaczanej z gotowanym jabłkiem
-jabłka, gruszki, kiwi, truskawki, czasami deserki sojowe (ale wyjątkowo bo zawierają cukier trzcinowy)
Niestety nie wyeliminowaliśmy wszystkich słodkich owoców, Jaś uwielbia banany i pomarańcze

Dodatki: do zupy zawsze zmielone siemię lniane, czosnek, zioła wg uznania, oliwa z oliwek, olej sezamowy

Kolacje:
jak śniadania

na śniadanie - pomidor, ogórek, szynka, pasztet, kiełbaska (własnej roboty), ziarna słonecznika, dyni, migdały, gniecione maliny z ksylitolem, twarożek kozi z owocami lub szczypiorkiem, kisiel z owocami,  (oczywiście nie wszystko na raz ;) )
na obiad - nie gotuję osobno, wszyscy jemy to samo - wszelkie zupli jarzynowe (warzywa trę na tarce) hehe, mam chyba ze 100 wersji takich gęstych, pozywnych zupek, czasem  z mięsem, częściej tylko z oliwą z oliwek,zupa rybna,  kasza gryczana z jogurtem albo twarozkiem kozim, kotlety, gulasz, fasolka "po bretońsku", placki "ziemniaczane" z marchewki z kasza gryczaną, ziołami i lnem, rosołki z makaronem bezgl, pomidorówka (taka zmiksowana jarzynowa + koncentrat pomidorowy i bazylia), mięsko lub ryba  z grilla (rzadko), fasolka szparagowa, brokułu, kalafior, surówki wszelkie - najczęściej z białej kapusty lub marchewki, gotowana kukurydza w kolbach (w sezonie)...
Robię często takie "dziwne" obiadki, które wszyscy bardzo lubimy, np robię sałatkę z  sałaty albo kap. pekińskiej, do tego pomidory, ogórki, trochę cebulki, kukurydzy, polewam sosem  z ziół, cytryny, czosnku i oliwy, na to kłade gorące mięso i danie gotowe. Czasem na wierzch jeszcze majonez domowy (z przepiórczych jajek)

deserek zawsze prawie ten sam - jogurt kozi, z owocami lub bez

kolacja - to samo prawie co na śniadanie, czasem sledzie lub pstrag smazony.

Moja córka wogóle nie je pieczywa! Nie jadła nigdy nawet jak mogła glutenowe!
na śniadania je kiełbaske lub zupę ( Ola lubi pierwszy posiłak jeść dopiero ok 11),
na obiadek ziemniaczki ,warzywka i mięsko ( lubi tylko kotlety),
podwieczorek, różnie, owoc, deser sojowy,kisiel.
Kolacja to z reguły kiełbaska ,
a wszystko to zapija olbrzymią ilością soków owocowych ( nic innego nie wypije!)
Moja Ola nie może jeść: glutenu ( totalne zaparcie) mleka i jego przetworów ( koziego też nie może- biegunki, wysypki)
Córka nigdy nie miała grzybicy ( nie choruje, bierze mało antybiotyków, może 4 razy w życiu brała ?) więc nie stosujemy diety b/ cukrowej, ale probiotyki - Enterol- podaje regularnie.

My jemy tak:
śniadanie: kaszka ryżowa z ksylitolem, potem gruszka lub bułeczka forumowa wg przepisu megi sucha, ew. z domowej roboty wędlinką (piekę schab lub karkówkę)
obiad: rosołek z makaronek bg, zupka jarzynowa-wcina każdą; kotleciki, pulpeciki, mięsko z zupki albo samo, albo z kaszą gryczaną czy brązowym ryżem; przyznam że czasem smażę, ale to jest tak, że tego schabowego ( w mące z amarantusa-wygląda jak tarta bułka) podsmażam na oliwie i zalewam wodą, ze się próży i dusi
deser: gruszka lub jogurt kozi (wyszedł mi pitny, więc albo prze rurkę, albo daje ksylitolu i łyżeczką), kisiel Celiko z ksylitolem lub tartym owocem
kolacja: bułeczka z domową wędlinką, lub/i jajeczniczka (przeważnie z przepiórczych), gotowane jaja

- pierwsze śniadanko: omlet, jajecznica, kasza jaglana z jajem, wafle ryżowe z mięsem, pastą jajeczną itp.
- drugie śniadanie do szkoły to wafele ryżowe z mięsem, sałatka warzywna.
- obiad: wiele wriantów z kaszą jaglaną, gryczaną i ciemnym ryżem. Zupa np. krem brokułowy z masłem klarowanym.
- kolacja: kiełbaski na ciepło, rybka wędzona, kawałek mieśka na ciepło, Daniel źle sypia jak na kolację dostanie węglowodany, więc omijamy z daleka jak się da....


Meg przepraszam ze tak pozno, ale zamiana ziemniaka na selera to wyglada tak ze gotuje pitruszke i selera w duzych kawalkach, a potem do talerzyka kroje w kosteczke, i tak samo do mieska, tylko ze na parze , pozdrawiam
      
Poza tym zjada sobie co chce i kiedy chce, oczywiście zupa warzywna musi być, jakieś 2, 3 razy dziennie. Lubi chrupkie pieczywo, chrupki kukurydziane, duszone mięso, gruszka, czasem jabłko, rzadko jajecznice, precelki własnej roboty, płatki kukurydziane i inne jedzonko. Zauważyłam że mój synek sam najlepiej wie po czym będzie się źle czuł i nawet do tego nie podchodzi. On woli zjeść zupe 3 razy dziennie i czuć się dobrze. Nie zmuszam go do niczego a i tak o niebo lepiej je niż przed dietą

Z moich doświadczeń wynika, ze najbardziej bezpieczne jest mleko ryżowe. Sojowe ma budowę podobną do tych "opioidotwórczych" ( gluten, kazeina)
Kozie -ponoć tylko w postaci jogurtu, bez cukru .
pozdrawiam
Michałek ur.29.09.2001

"Nikt w swojej inności nie może być sam"