Autor Wątek: Dieta niskowęglowodanowa  (Przeczytany 33762 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 22, 2010, 20:52:52 »
Dzięki za podanie strony z przepisami. Przydadzą się

na mojej stronie - link z podpisu też są już pierwsze moje przepisy kulinarne choć nie jestem dobrą kucharką

Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 22, 2010, 21:16:14 »
Zapomniałabym jest świetna strona kolegi Krystiana , który wymyśla różne fajne przepisy związane z dietą Jana Kwaśniewskiego ale można je robić albo przerobić na swoje jakie Wam wygodne. W każdym razie on pokazuje jak mozna robić różne przepisy z małą ilością węglowodanów.

http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php

polecam ten przepis choć oczywiście miód może być dyskusyjny ale to zależy od waszej wiedzi co możecie jeść wy i wasze dzieci bo można zastapić jajkiem jak może jeść ktoś jajka

a ktoś jak lubi olej kokosowy może zastapic i eksperymentować. 

http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=99


albo ten przepis

Bułeczka bezglutenowa.

Robi się ją w identyczny sposób jak \"Bułeczke Norbercika\"

 http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=137

z tym jednak wyjątkiem ,ze zamiast mąki daliśmy 10 dkg zmielonej dyni/słonecznik oraz 10 dkg maki ziemniaczanej.
Norbert ostatnio nie tolerował rodzynek zawartych w bułce/aflotoksyny/, wiec dodatkowo wzmocnilismy wypiek dwa łyzkami kakao - jest super- pewnie jutro bedzie pieczona nastepna, za dużo chetnych sie znalazło.

jeśli ma być bezmlecznie to zamiast śmietanki można tylko z jajkami zrobić, można zrobić bez drożdzy wtedy po prostu nie wyrośnie, a wsypać trochę soli.

Ja robiłam ciastka z róznych nasion z jajkami i rodzynkami i wychodziły dobre a nie było tam nic dzięki czemu miały by wyrosnąć. Po prostu wychodziły chrupkie kawałki twarde do chrupania.

Są rónież bardzo ciekawe Naleśniki Adampio. Adampio to jeden z użytkowników z forum Kwaśniewskiego, od którego zaczynałam  swoją przygodę z dietą niskowęglwodanową  Krystian zamieścił jego przepis i nie przemyca do swoich przepisów żadnych mąk ze zbóż więc jego przepis jest jak najbardziej do wykorzystania jeśli tak jak Ja nie jecie zbóż i nie dajecie ich swoim dzieciom. ( gryka nie jest zbożem podobnie jak maka z kasztanów, której ja zaczęłam od jakiegoś czasu używać do panierki czy jakiś ciastek lub nalesników ale to muszę zrobić kolejny raz by zrobić zdjęcia i spisać przepis i wrzucic na swoja stronę internetową.)

Naleśniki Adampio

Skład:
5 dkg maki z pesetk dyni
5 dkg maki z pestek slonecznika
5 dkg mąki z kaszy gryczanej
5 całych jajek
100 ml wody
10 dkg smalcu do smażenia.
Robot w ruch i wszystkie składniki wymieszać. Smażyć na smalcu. Mnie wyszło 8 naleśników, fi ok. 18 cm. Włożony w srodek pasztet j. w. \"załatwił\" mnie chyba na cały dzień/zjadłem dwa/. A miały byc dziś robione gołąbki \"pańskie\" ..http://jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=128 , miały , ale nie będą , bo słoneczko za oknem zaprasza do wyjazdu.
Naleśniki wykazują proporcje jak B.62,0 T.170,7 W.57,1
1:2,7:0,9 - bez mąki z kaszy 1:2,7: 0,4

Adam- zrób kolejne- zamiast maki gryczanej , daj np sezam , lub....wcale... lub.... nie wiem...

http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=154

Chleb migdałowy.


Przyznam szczerze , że od momentu uzyskanej informacji o ziarnach dyni -wyprowadziłem ten produkt z kuchni/w handlu jest tylko i wyłącznie modyfikowana, bezpestkowa z Chin i Turcji-to koniec/.
Kilkakrotnie wykonany chlebuś z migdałów spełnia naszą lukę żywieniową, choć prawdę mówiąc możemy się obejść bez tego przysmaku.

Sklad:
1 kg białka jaja kurzego
30 dkg migdałów
20 dkg sezamu

Migdały zaparzyć wrzatkiem lub zagotować 20 sek , odczekać chwile , po to , aby bez problemu zciągnąć brazową łuskę. Lekko podprazyć , aby łatwiej było mielić. Zmielić w młynku do kawy.
Z białka ubić pianę , dodać mąkę z migdałow i sezam jako dodatek. Masę wylać do keksówek wysmarowanych grubo masłem i obsypanych sezamem.
Piec w temp 180 stC ok godziny.

Razem B.215,0 T.276,0 W.49,8
1:1,3:,2

http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=178

Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

Lola-Lola37

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 738
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 23, 2010, 08:06:26 »
Sylwia!
a o co chodzi z tymi pestkami dyni?

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 23, 2010, 08:27:46 »
Lola po prostu napisali o dyni łuskanej, którą kupujesz jak słonecznik łuskany a,że sa pestakmi z dyni to prawda ale raczej powinni napisać,nasiona dyni. Określenie troche niefortunne- w każdym razie chodzi o dynię luskaną; maki raczej sie z nich nie znajdzie dlatego wchodzi w gre mielenie dyni,słonecznika, siemienia lnianego.

Ostatnio kupiłam młynek do kawy taki zwykły jak kiedyś były a ostatnio nie mogłam spotkać,że na gorzę sa noże i po rpsotu można wsypać nie tylko kawe ale i inne nasiona i mielic i nie przelatuje to jescze przez pół młynka w jakies obudowie i czekam do jutra by coś upiec z przepisów które mam i zrobię zdjęcia i wrzucę na stronę.

Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

bazylia

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 591
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 23, 2010, 09:10:18 »
Sylwia, Ty na jakims watku szukalas calych ziaren, nie wiem, czy chodzi o ziarna zboz? Bo jesli tak to w www.bogutynmlyn.pl jest zyto i pszenica w ziarnach, zreszta i cala masa roznych innych cudow tez :)

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 23, 2010, 10:03:36 »
ja szukałam raczej dla innych bo jesli już pieka chleb kukurydziany codziennie to lepiej zemleć samemu zboże na make. Dzieki wkleje to do sklepów internetowych to inni skorzystają.

dzięki bazylia jest tam wiele super produktów!!!

« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2010, 10:14:32 wysłany przez sylwiamama »
Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 23, 2010, 10:58:39 »
Znalazłam tam make migdałową, bez żadnych dodatków glutenowych  można z niej upiec chleb , ciasto tak jak w tym przepisie zostawiajac lub nie dodając maki pszennej i zmniejszając ilość cukru lub zatapić go czyms innym a jesli ktos nie może jeść pomarańczy zrobić np. z rodzynkami, czy kawałkami owoców , które mozna jeść nawet surowych, które po upieczeniu nadadzą posmak owocowy ciastu np. jabłka czy gruszki

http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=1110&page=

Bliskowschodnie ciasto pomarańczowe
1 pomarańcza
3 jajka
250 g cukru
200 g mąki migdałowej
55 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pomarańczę (w całości) gotujemy przez godzinę na granicy wrzenia. Jajka ubijamy z cukrem, aż nabiorą jasnego koloru. Dodajemy mąkę migdałową, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy.Pomarańczę kroimy na kawałki, usuwamy pestki i razem ze skórką miksujemy na puree. Puree pomarańczowe łączymy z przygotowaną masą, przekładamy do małej formy tortowej, wysmarowanej masłem. Pieczemy około 45 minut w 180 st. C.Wystudzone ciasto można posmarować gęstym, greckim jogurtem lub serkiem homogenizowanym wymieszanym z marmoladą pomarańczową.

By nie używać masła do blachy wystarczy wziąść papier do pieczenia !!!





 
Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 23, 2010, 12:46:49 »
Dziewczyny udało mi się znaleźć i teraz przeczytac, że tutaj sa kolejne informacje o diecie, którą byłyście zainteresowane. Kiedys to już gdzies podawałam ale tego wtedy nie zauważyłam.

Podstrona o robieniu jogurtu na DIECIE SCD
http://www.dobrametoda.com/SCD/SCD-%20jogurtPL.htm

na wszelki wypadek wklejam by zostało

Jogurt SCD

Sposób na robienie jogurtu jest całkiem prosty tak długo, jak długo bierzesz pod uwagę fakt, że w jego powstanie zaangażowane są żywe organizmy wrażliwe na temperaturę - zbyt wysoka zabija je, a zbyt niska nie pozwala im się rozmnożyć. Być może takie szczegóły nie są ci do niczego potrzebne, ale mam jednak nadzieję, że znajdziesz wśród nich coś, co ci się przyda. Jogurt jest ważną częścią diety SCD, ponieważ żywe kultury bakterii znajdujące się w nim zaludniają jelita "dobrymi" bakteriami i w ten sposób kontrolują nadmierny wzrost tych niepożądanych.
Smak, zapach i konsystencja jogurtu zależy od rodzaju mleka jakiego używasz. Im pełniejsze mleko, tj. zawierające więcej tłuszczu, tym mniej kwaśny i bardziej gęsty będzie jogurt. Nie ważne jakiego rodzaju mleka, czy śmietany używasz, bądź pewien że nie zawiera takich składników jak zagęszczacze, dodatki smakowe, czy słodziki lub cukier. Nie może w nim być nic oprócz mleka i czasami śmietany. Jeśli nie możesz znaleźć produktu, który byłby wolny od dodatków w sklepie z nabiałem, może będziesz musiał użyć organicznych produktów.

Ci którzy są wrażliwi na mleko krowie mogą sprawdzić, czy ich organizm będzie tolerował zrobiony domowym sposobem jogurt z mleka koziego. Cząsteczki białka w mleku kozim, są krótsze, niż te, które znajdują się w mleku krowim, a przez to są bardziej delikatne. Instrukcja, jak należy przygotować jogurt z mleka krowiego i koziego wraz z ewentualnymi opcjami do wyboru, znajduje się poniżej. I na koniec, ci którzy są wrażliwi na oba rodzaje jogurtu, mogą spróbować odsączyć płyn z jogurtu, żeby uczynić go łatwiej tolerowanym przez organizm. Instrukcja "odsączania" jogurtu z mleka krowiego możecie znaleźć na stronie 134 książki "Breaking the Vicious Cicle", a dla jogurty z mleka koziego na stronie internetowej Upper Canada Lower Bowel Society. Odsączony jogurt jest nazywany mianem sera jogurtowego lub śmietankowego sera SCD. Może być zjadany sam lub używany do przygotowywania posiłków jako substytut dla suchego wiejskiego sera.

Przygotowanie jogurtu SCD w jogurtownicy

1) Wlej 1 lub 2 litry mleka do czystego naczynia i podgrzewaj powoli na średnim ogniu aż temperatura osiągnie 82 stopnie C.* Mieszaj mleko od czasu do czasu, żeby zapobiec jego przywieraniu do dna, a przed końcem upewnij się, że zawartość osiągnęła pożądaną temperaturę. Podgrzanie ma na celu zabicie ewentualnych wszystkich bakterii, które mogą przeszkadzać wchodząc w reakcje z bakteriami jogurtowymi.

*Zarówno krowie jak i kozie mleko musi być podgrzane do 180 stopni F, w celu sterylizacji. Jednakże krowie mleko może tolerować wyższą temperaturę nawet do około 100 stopni C, natomiast kozie jest bardziej delikatne i nie powinno być podgrzewane do temperatury wyższej niż 85 C.

2) Wyłącz gaz i pozwól mleku ostygnąć do temperatury między 42 a 44 stopni C.
Mieszaj dokładnie zanim osiągnie pożądaną temperaturę. Możesz przykryć naczynie czystym ścierką do naczyń na czas stygnięcia.

3) Przelej mleko przez drobne sitko do pojemników na jogurt, żeby usunąć cieką warstwę , która tworzy się na wierzchu mleka, kiedy ono stygnie. Nie musisz tego robić, ale uczyni to konsystencję jogurt bardziej gładką.

4) Jeśli używasz starteru jogurtowego Yogourmet, włóż go do jakiegoś kubka, dodaj kilka łyżek stołowych mleka i wymieszaj dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj jeszcze pół kubka mleka, ponownie dokładnie wymieszaj i wlej wszystko do mleka w pojemniku, gdzie przygotowujesz jogurt. Ponownie całość dokładnie wymieszaj. Przykryj pojemnik z jogurtem przykrywką.
Jeśli używasz jogurtu kupionego w sklepie jako startera, może on zawierać bakterie takie jak Lactobacillus Acidophilus, Streptococcus Thermophilus, i Lactobacillus Bulgaricus. Nie wolno stosować jogurtów, które zawierają bakterie Bifidus/Bifidum. Nie mogą one również zawierać zagęszczaczy, cukru, dodatków, czy polepszaczy jakiegokolwiek rodzaju.
Muszą to być żywe kultury bakterii. Użyj 1 kubka na 1 litr mleka zachowując tą samą procedurę jaka została opisana wyżej do startera w proszku. Nie powinno się używać jogurtu zrobionego w domu jako startera dla następnych.

5) Wypełnij zewnętrzny pojemnik jogurtownicy ciepłą wodą na wskazaną w instrukcji wysokość.

6) Połóż pojemnik zawierający mleko z żywymi kulturami bakterii do środka urządzenia w niektórych modelach może to być odczuwane jakby pojemnik lekko unosił się na wodzie. Tak ma być. Załóż pokrywkę do jogurtownicy, włącz ją i zapomnij o wszystkim na przynajmniej 24 godziny. Osobiście kładę notatkę na wieczku z godziną, żeby wiedzieć.

7) Po upływie przynajmniej 24 godzin, wyłącz maszynę i wyjmij pojemnik. Ostrożnie, (pamiętaj to jest ŻYWE), włóż pojemnik do lodówki i pozwól mu odpocząć przez jakiś czas.

8) Delikatnie ale dokładnie wymieszaj jogurt łyżką lub metalową trzepaczką, że uczynić go jego konsystencje jednolicie gładką. WYSTARCZY! Jeśli jogurt będzie mieszany zbyt długo będzie mieć tendencje do dzielenia się, więc należy być ostrożnym.


Przygotowanie jogurtu w piekarniku

Kroki od 1 do 3 są takie same jak dla przygotowania jogurtu w jogurtownicy.

4) W osobnym naczyniu umieść 1 kubek naturalnego jogurtu zakupionego w sklepie lub starteru jogurtowego i powoli, równocześnie dokładnie mieszając, dodawaj po trochu schłodzone mleko. Do mieszania możesz użyć zarówno trzepaczki jak i elektrycznego miksera ręcznego.

5) Zakryte naczynie umieść w piekarniku włączonym z 60 watt żarówką. Sprawdź termometrem temperaturę (możesz do tego celu kupić taki w Home Depot za około $3.99) w piekarniku i utrzymuj ją na poziomie 37 do 43 stopnie C. Jeśli piekarnik staje się zbyt ciepły, użyj długopisu do uchylenia drzwi. Kiedy to zrobisz kilka razy nabierzesz rozeznania w jaki sposób Twój piekarnik najlepiej utrzymuje taką temperaturę. Poddawaj fermentacji jogurt w ten sposób przez 24 godziny.

6) Po 24 godzinach, wyjmij naczynie z piekarnika i włóż do lodówki na około 8 godzin. Nie ruszaj jogurty aż do momentu kiedy osiądzie właściwie lub zmieni konsystencję.

7) Delikatnie ale dokładnie wymieszaj jogurt łyżką lub metalową trzepaczką, że uczynić go jego konsystencje jednolicie gładką.



Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

zosia_

  • Global Moderator
  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 8011
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 23, 2010, 15:45:07 »
Najlepsze, najsmaczniejsze jogurty wychodzą z mleka, którego się nie podgrzewa. Warunek jednak jest taki, że musi to być mleko prosto od krowy\kozy, jak najszybciej dodane bakterie. Jak udało mi się zrobić z takiego jeszcze ciepłego to jugurt był przepyszny (robiłam kozie).
Jest gdzieś na forum cały obszerny wątek o kozich jogurtach, watro poczytać. Sprzed kilku lat, nazywał się chyba "mleko kozie czy sojowe" ale głowy nie dam.

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 17, 2011, 10:42:59 »
Moje pisanie na facebooku robi się coraz bardziej zblizone do kolejnych informacji  do których dochodzą inni rodzice na świecie.

Byłyście zainteresowane dietą Specyficznych węglowdanów a tutaj podają jeszcze inne informacje(podałam jużw wątku otranie w innym kontekście)
Zwracam uwagę,że nazwisko autora książki: Dieta bez zbóż się tam pojawia i dodatkowo takie raczej dla wielu kosmiczne założenia paleo diety.
ze strony Karyn Seroussi

http://www.autismndi.com/news/display.asp?content=news&shownews=20040721132615

fragment:
There are several other sources of information about grains, health, and chronic illness. A well-known advocate of the grain-free diet is Dr. Joseph Mercola. You may also be interested in reading about the Paleolithic Diet or the SCD™ at the Healing Crow website. Another similar approach can be found at the Body Ecology Diet website: www.bodyecologydiet.com and at our BED summary.

Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 05, 2011, 16:12:39 »
polecam fajnie napisane artykuły m.in z tagiem odżywianie niskowęglowodanowe, dzięki Kasi znalezione, Kasiu dzięki.  :D


http://nowadebata.pl/tag/odzywianie-niskoweglowodanowe/
Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 04, 2013, 18:51:45 »
nie mogę znaleźć wątku przepisy w diecie ketogenicznej więc zostawiam tutaj:

kluski ale bez węglowodanów :)
czyli po łódzku :

" lane kluski"z jajka

na gotujący się rosół czy zupę , jakikolwiek wywar wlewamy jajko i mieszamy by nie zrobiła się jajecznica i gotowe - wychodzą mniejsze, większe "farfocle"

albo

można sobie wziąść sitko i przez nie lać jajko na gotującą się zupę, potworzą się swego rodzaju nitki
jak ktoś nie chce na zupę bo akurat ugotował większy garnek można by spróbować na osolonę wodę lub bez soli też gotującą a potem przecedzić, myślę,że wyjdzie tak samo bo to tylko zasada ścinania się białka :)

Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

nowika

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 902
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 07, 2013, 18:25:08 »
Niestety, jajeczny lany makaron spotkał się z reakcją wymiotną ;( Za to świetnie została przyjęta drobiowa wątróbka duszona z warzywami (kawałek kalafiora, cukinii i jedna pieczarka - czy pieczarki są ok? pytam, bo panuje opinia, że grzyby są ciężkostrawne, szkoda by było z tego też rezygnować, bo dużo smaku dają).
Dzisiaj na obiad był więc czysty rosół z mięsem, bez makaronu (niestety mały ma alergię na marchew, więc nam odpada z rosołu). Za to znalazłam świetnego bloga o SCD  - i nawet jest pyszne spaghetti z "makaronem" z cukinii - już sobie zamówiłam ten twister do warzyw;)
Po kilku dniach wprawek, stwierdzam, że damy radę z dietą i w sobotę zaczynamy intro.
Oliwier 13 I 2010 ALA 23#8,3 mg

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 07, 2013, 21:59:41 »
wszystko może byćalergenem nawet pieczarki, nikt tego nie wie dopóki nie spróbuje

co dawałaś przed makaronem jajecznym i zupą,

wymioty sa albo,że mu nie smakuje albo podrażnienie bo za duza ilość białka w diecie

jeśli prowadzisz dietę to warto sobiezapisywać co je i jak się czuje jajko może być alergiczne stąd taka reakcja?

możliwości jest kilka

obserwacja pokazuje co się dzieje na przestrzeni kilku dni i jak zapisujesz to uświadamiasz sobie co już było a co mozna wprowadzić nowego

marchewka alergia na nią to oznacza,że do sprawdzenia też np.seler

 

Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

nowika

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 902
Odp: Dieta niskowęglowodanowa
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 08, 2013, 11:15:54 »
nic nie dawałam,czekał na ten rosół, bo b. lubi - spróbował i od razu miał taki odruch wymiotny i wszystko wypluł do miski - nie było mowy, żeby jeszcze spróbował. Musiałam nalać mu jeszcze raz- sama woda i mięsko. Sylwia- on nie zwymiotował, tylko taki miał odruch - nie wiem, jak to dokładnie wytłumaczyć. Po pieczarkach nic się nie dzieje, więc chyba ok.
Oliwier 13 I 2010 ALA 23#8,3 mg