Autor Wątek: dieta GAPS  (Przeczytany 136806 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2000
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #210 dnia: Kwiecień 15, 2014, 09:23:56 »
5) zamiana na cholesterol !!!!!!!  Przy wzmożonej syntezie wzrasta więc stopniowo jego poziom we krwi i równolegle wysycają się nim tkanki – jest to jeden z elementów rozwijania się miażdżycy......

czyzby?

http://cholesterol.pl/

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2000
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #211 dnia: Kwiecień 15, 2014, 09:30:15 »
I tu jeszcze o cholesterolu i jego watpliwym wplywie na miazdzyce i choroby serca:

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090310/ZDROWIE/787015605

golir

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 350
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #212 dnia: Kwiecień 15, 2014, 10:21:24 »
Dziękuje za uwagę, ale nie to było głównym celem wstawienia posta ;)
Tak, cholesterol nie ma wpływu na powstawanie miażdżycy, służy do odbudowy tkanek...
Jeżeli nie możesz tego zjeść to nie nakładaj tego na skórę :)

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2000
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #213 dnia: Kwiecień 15, 2014, 10:46:18 »
Nawet Twoje Guru obala ta teze w swojej ksiazce o GAPS-ie::)

Dajac jakies cytaty podawaj prosze zrodlo, bo mozna odniesc wrazenie, ze mit cholesterolowy propagowany jest wlasnie w ksiazce dr Natashy.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2014, 10:48:17 wysłany przez maPatrykama »

golir

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 350
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #214 dnia: Kwiecień 15, 2014, 11:51:29 »
Miło że czytałaś :)
Jeżeli nie możesz tego zjeść to nie nakładaj tego na skórę :)

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2000
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #215 dnia: Kwiecień 15, 2014, 12:01:59 »
Przeczytalam od razu, jak tylko pojawila sie w polskiej wersji:

http://www.dzieci.org.pl/forum/leczenie-poprzez-zywnosc/dieta-gaps/msg192757/#msg192757

golir

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 350
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #216 dnia: Kwiecień 15, 2014, 12:29:07 »
I jak ze stosowaniem ?
Jeżeli nie możesz tego zjeść to nie nakładaj tego na skórę :)

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2000
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #217 dnia: Kwiecień 15, 2014, 13:03:21 »
Przeczytalam z ciekawosci, duzo informacji przydatnych jest w tej ksiazce, ale poki co nie musimy tej diety stosowac.

golir

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 350
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #218 dnia: Kwiecień 15, 2014, 13:41:53 »
Ja po przeczytaniu tej książki zaczęłam stosować dietę u mojego dziecka.
Wazne jest, że dzięki tej książce mogę to robić sama ;), z głową i dużą ulgą dla domowego budżetu  :D
To tak jak w wykładzie,który zamieściłaś na temacie leczenie odnośnie SCD i mąk o których nie mamy pojęcia, że istnieją i można je zamiennie stosować. Tak samo wiele z nas nie ma pojęcia o istnieniu książki o GAPS. Na prezentacji lekarza jest informacja ,że książka Gotschall nie jest wystarczająca do samodzielnego prowadzenia diety, hmm ciekawe dlaczego? Książka dr Campbell jak najbardziej jest taą pełnowartościową pozycją.
W moim rozumieniu jest to kurczowe trzymanie się tego kawałka tortu, który można jeszcze uszczknąć ;). A zdrowie swoją drogą  :(
Jeżeli nie możesz tego zjeść to nie nakładaj tego na skórę :)

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2000
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #219 dnia: Kwiecień 15, 2014, 13:49:24 »
Na prezentacji lekarza jest informacja ,że książka Gotschall nie jest wystarczająca do samodzielnego prowadzenia diety, hmm ciekawe dlaczego?
Przy najblizszej okazji zapytam o to dr, jednak tak samo twierdzi moja kolezanka dietetyk, ze SCD powinna byc konsultowana z kims, kto sie na tym zna. Ja nie stosuje ani GAPS, ani SCD, wiec sama nie znam odpowiedzi, jednak mam kolezanke, ktora troche sama lawiruje z SCD, troche korzysta z pomocy dietetyka i widze jak sie meczy, wiec cos w tym musi byc.

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #220 dnia: Kwiecień 15, 2014, 15:47:20 »
pytanie na jakiej diecie sprawdza się punkt 5 cholesterolu a na jakiej nie?

cyt:
"Zatem „hipoteza węglowodanowa” tylko łączy ze sobą te dwa fakty: skoro węglowodany wpływają  na poziom insuliny w surowicy, a insulina na gromadzenie się tłuszczu w tkance tłuszczowej, to - ogólnie rzecz ujmując – oznacza to, że spożywane węglowodany przyczyniają się do rozrostu tkanki tłuszczowej i tym samym sprawiają, że tyjemy."

ale nie sprawdza się to na dietach niskowęglowdanowych więc czy ktoś ocenił do jakich diet zaliczają się diety GAPS i SCD?
bo tylko przy diecie wysokowęglowdoanowej bez względu na stosowanie diety i łączenie pokarmów będzie teoria o węglowodananach i cholesterolu sprawdzalna

cyt:

"Natomiast jeśli spojrzymy na dowody zgromadzone w badaniach eksperymentalnych, zobaczymy, że nie tylko obalają one „hipotezę tłuszczowo-cholesterolową”, ale wręcz pokazują, że diety, o których mówi się, że nas zabiją (tj. bogate w mięso, jaja, boczek, masło, śmietanę itd.), są w rzeczywistości najzdrowszym z możliwych modeli odżywiania. Eksperymenty, które dotychczas wykonano pokazują, że jeśli przejdziesz na dietę bogatą w tłuszcze i ubogą w węglowodany nie tylko schudniesz dzięki wyeliminowaniu tuczącej żywności, ale też poprawisz u siebie parametry uważane za czynniki ryzyka w chorobach układu sercowo-naczyniowego. I mam tu na myśli te czynniki, które współczesna nauka uważa dziś za istotne, a nie przestarzałe parametry z lat 70. takie jak cholesterol całkowity, LDL[/u] i inne wskaźniki nie mające żadnego znaczenia."

a na dodatek jeszcze jest taka możliwość
cyt:
" Z drugiej strony mamy populacje, które również spożywają głównie węglowodany, a mimo to prawie nie chorują na cukrzycę lub otyłość, na przykład mieszkańcy południowo-wschodniej Azji."

ale także to cyt:"Mamy dane historyczne pokazujące, że kiedy jakieś populacje zaczynają spożywać duże ilości cukru i przetworzonych zbóż, zaczynają chorować na te same choroby, jakie prześladują nas obecnie"
link: http://rolikman.salon24.pl/393920,tlusta-dieta-jest-najzdrowsza-wywiad-z-gary-taubesem-cz-2

pytanie więc ostateczne: czy tylko ilość węglowodanów ma znaczenie?
czy także jedzenie zbóż ma znaczenie w udziale powstawania nieprawidłowości z insuliną, cholesterolem i innymi złymi wskaźnikami?

ponieważ nigdy nie doczekamy się lub możemy nie doczekać się wiarygodnych badańna temat w jakim stopniu zboża bezglutenowe także przyczyniają się do złych proporcji cholesterolu , cukrzycy itd bo cyt:

Trzeba pamiętać, że zadaniem USDA, podobnie jak każdego innego ministerstwa rolnictwa na świecie, jest przede wszystkim promocja wyrobów rodzimego rolnictwa, z których dominująca część to właśnie zboża, kukurydza i ryż
link: http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/
Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #221 dnia: Kwiecień 15, 2014, 21:09:47 »
jak ktoś chce poczytać lekarza to wklejam moją panią dr. która uczyła mnie diety i jej stosowania u syna i w rodzinie w różnych chorobach, jak ktoś nie przyjmuje do wiadomości to jego sprawa:

cyt:

Re: Cholesterol a zawartość tłuszczu w diecie?
Autor: ewa.bednarczyk.witoszek ☺ 12.11.06, 14:17
Dodaj do ulubionych Skasujcie
Odpowiedz
Cholesterol powstaje u Ciebie z węglowodanów.
Cholesterol NIE TWORZY się z oliwy z oliwek, smalcu, kokosu.
Tworzy się ze śmietany, masła - mają działanie cukrogenne.

Duży cholesterol u optymalnych spotykam przy "tłuszczeniu" ponad miarę i u tych
co piją śmietanę codziennie.
Dlatego zalecanie im rotacji mlecznych powoduje
obniżanie cholesterolu o 20% po miesiacu.
[/u]
3 x 2 łyzki oliwy z oliwek (jak boisz się DO) powinno Ci zrobic dobrze.
Przydałoby się zastosować choć dietę rozdzielną.
Ewa Bednarczyk-Witoszek

link: http://forum.gazeta.pl/forum/w,36,34656973,52024636,Re_Cholesterol_a_zawartosc_tluszczu_w_diecie_.html

a więc nie spożywanie produktów mlecznych a spozywanie tłuszczów obniża cholesterol
spożywanie masła, mleka, jogurtów nawet swojej roboty , nawet z mleka koziego czy innych ma nadal działanie cukrogenne czyli cukry mleczne są metabolizowane na węglowodany

drugi mechanizm działania oliwy na obniżenie cholesterolu to taki, że cholesterolu nie ma za duzo w roślinach skoro więc spozywamy tłuszcz bez węglowdanów / masła, mleka tłustego, serów białych tłustych/ nie wzrasta poziom cholesterolu/

z innych produktów zwierzęcych, z których cholesterol jest przyswajany przez organizm np. jajka plus tłuszcze /  ale nie mleczne/  plus warzywa nie tworzy się nadmiar cholesterolu a przy zmianie diety z wysokowęglowdanowych na niskowęglowdanową  wysoki poziom cholesterol się normuje

Cholesterol jest niezbędny bo:
cyt:
"Według autorów artykułu cholesterol jest niezbędny w mózgu m.in. jako:

    antyoksydant,
    izolator elektryczny (zapobiega wyciekom jonów),
    strukturalna podpora sieci neuronowej,
    funkcjonalny komponent wszystkich membran komórkowych.

Cholesterol oplata również neuroprzekaźniki i odgrywa ważną rolę w powstawaniu i funkcjonowaniu synaps w mózgu. Dodatkowo mózg cały czas aktywnie wykorzystuje w swojej pracy cholesterol LDL. Co ciekawe, wada genetyczna, która prowadzi do zmniejszonej absorpcji cholesterolu przez mózg, zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, zauważa Briffa."

ale

cyt:"Wpływ węglowodanów

Badacze przypominają, że węglowodany w diecie podnoszą stężenie cukru we krwi, a cukier – w formie glukozy lub fruktozy – może uszkadzać tkanki. Sprzyja bowiem powstawaniu tzw. końcowych produktów zaawansowanej glikacji (ang. advanced glycation endproducts – AGEs), które oddziałują negatywnie na cholesterol LDL oraz upośledzają możliwości jego absorbowania przez mózg. Autorzy przypominają, że cukrzycy typu 2, mający zwykle wysokie stężenie cukru we krwi, są od 2 do 5 razy bardziej narażeni na chorobę Alzheimera niż osoby zdrowe. Podejrzewa się, że generalnym problemem przy tym schorzeniu jest właśnie upośledzona zdolność utylizacji cholesterolu przez mózg.

Zdaniem Briffy najważniejsze wnioski, jakie płyną z omawianego artykułu, dotyczą tego, że:

    ludzki mózg potrzebuje cholesterolu
    dieta bogata w węglowodany jest przeszkodą we właściwym zaopatrywaniu mózgu w cholesterol.

Warto o tym pamiętać stosując się do wysokowęglowodanowej piramidy żywieniowej propagowanej przez różnych ekspertów."

link:http://nowadebata.pl/2011/04/02/cholesterol-a-choroba-azheimera/

podsumowując : masło by zwiększyć poziom cholesterolu w nadmiernie spożywanej ilości - to ryzyko do podjęcia przez tych ludzi, którzy "wiedzą lepiej"[/u]


Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

golir

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 350
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #222 dnia: Kwiecień 15, 2014, 21:22:17 »
Jogurt SCD/GAPS nie zawiera laktozy więc nie ma mowy o cukrzeniu  ;) i tylko takowy jest dozwolony. Niedozwolone jest surowe mleko i produkty mleczne zakupione nawet w ekologicznych sklepach.
Jeżeli nie możesz tego zjeść to nie nakładaj tego na skórę :)

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #223 dnia: Kwiecień 15, 2014, 22:15:55 »
że jak?

to proszę o wytłumaczenie mechanizmu jak się robi brak laktozy w jogurcie wg naukowców lub autorki diet SCD/GAPS ?

http://myblog-agnieszka.blogspot.com/2008/02/tym-razem-bdzie-o-jogurcie-scd.html

bo jeżeli myslisz o takim sposobie zrobienia jogurtu jak z cytowanego linku to poproszę o informację czy zostało to udowodnione w badaniach laboratoryjnych jogurtu?
cyt:
"Niezwykłość tego jogurtu polega na sposobie przygotowania i zawartości. Otóż dostępne na rynku jogurty sklepowe są wytwarzane w ciągu około 4 do 8 godzin. Tyle czasu wystarczy, aby z mleka powstał jogurt. Niestety jednak zawiera on duże ilości laktozy. Na naszej diecie wykluczonej.
Jeżeli do mleka wprowadzimy szczepy bakterii jogurtowych i stworzymy sprzyjające warunki (ciepło) zaczną się one namnażać i żywiąc laktozą zawartą w mleku przyrastać gwałtownie na ilość. W ciągu 4 godzin jednak nie są w stanie "zjeść" całej laktozy.



Nasz jogurt musi fermentować przynajmniej 24 godziny. Może dłużej ( maksymalnie 30 godzin, a pamiętajcie, że czas zaczynamy odliczać dopiero gdy jogurt osiągnie wymagana temperaturę, a nie wcześniej! - u mnie zabiera to 5 godzin, czyli 5 godzin na rozgrzanie + minimum 24, maksimum 30 godzin fermentacji). Ten czas gwarantuje, że cała laktoza w jogurcie została przerobiona. Taki jogurt nie posiada już żadnego zabronionego na diecie węglowodanu. Dodatkowo czas ten sprawia, że jogurt posiada nieporównanie większą ilość sprzyjających jogurtowych bakterii (probiotyków). Dlatego też stosowanie jakichkolwiek probiotyków w zastępstwie jogurtu ma się jak podawanie 5 kropli rumianku do pełnej jego filiżanki."

moje pytania: jak jest zatrzymywana fermentacja po tych max. 30 godzinach?
skąd wiadomo, że proces fermentacji zjadł cała laktozę czyli się zakończył  i nie zboczył ze swego kursu prawidłowej fermentacji?

Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2000
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #224 dnia: Kwiecień 15, 2014, 23:22:24 »
moje pytania: jak jest zatrzymywana fermentacja po tych max. 30 godzinach?
skąd wiadomo, że proces fermentacji zjadł cała laktozę czyli się zakończył  i nie zboczył ze swego kursu prawidłowej fermentacji?

tez chcialabym to wiedziec ;)