Autor Wątek: dieta GAPS  (Przeczytany 137313 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golir

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 350
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #225 dnia: Kwiecień 16, 2014, 00:34:57 »
Co do pytań:
Aby proces fermentacji przebiegł prawidłowo muszą być spełnione oba warunki:
1 - temperatura w granicach 38-43
2- czas fermentacji 24-30 godzin

Te dwa warunki zapobiegają zboczeniom  ;D


Fermentacja zostaje zatrzymana po umieszczeniu jogurtu w lodówce. Może nie dokładnie zatrzymana, ale spowolniona. Autorka nie dopisała jeszcze, ze jogurt musi odleżeć 6-8 godzin zanim można go będzie jeść.
Przechowywać można go w lodówce parę miesięcy (moje Guru) lub 2 tygodnie (Gottschall ;) i używać jako startera do następnych produkcji (tak uważa moje Guru) lub korzystać z kupnego jako starter (tak uważa Gottschall).

Najważniejsza kwestia jest taka, że jogurty przemysłowe są dodatkowo pakowane laktozą i białkiem (aby skrócić proces fermentacji). Jednak w przemysłowym procesie fermentacji bakterie przetważają połowę laktozy, tworzy sie kwas mlekowy i pH osiąga wartość 3.5. Przy tej wartości enzymy nie pracują i w jogurcie może być więcej laktozy niż w tej samej ilości surowgo mleka (pamiętamy o dodatkach). Dalsza fermentacja przemysłowego jogurtu nie rozwiązuje więc problemu ponieważ w takim kwaśnym srodowisku enzymy nie pracuja.

Badania jogurtu przeprowadziła Pani Gottschall, która ukończyła studia na kierunku biologii i biochemii.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2014, 00:40:51 wysłany przez golir »
Jeżeli nie możesz tego zjeść to nie nakładaj tego na skórę :)

koliber

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2352
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #226 dnia: Kwiecień 16, 2014, 07:05:02 »
kurcze...tak sobie mysle ze moze kupie jogurtownice i spróbuje...
brzmi to dosc przekonujaco o tym pozeraniu laktozy... i o ilosci bakterii probiotycznych...
no ale to dopiero jak bede migła z jednej z fundacji srodkow korzystac....czyli najwczesniej we wrezsniu (ze wzgledu na 3miesieczny termin waznosci rachunkow)
bo to moze okazac sie jednorazowy zakup jesli na kozie syn zareaguje zle

golir

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 350
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #227 dnia: Kwiecień 16, 2014, 09:31:28 »
Jogurtownice trzeba bardzo dokładnie sprawdzić bo niektóre modele przegrzewają się po 8 godzinach i mamy za wysoką temperaturę.
Jeżeli nie możesz tego zjeść to nie nakładaj tego na skórę :)

lilylouise

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1603
  • "..tak mysle sobie ze..ta zima kiedys musi minac"
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #228 dnia: Kwiecień 16, 2014, 10:15:56 »
moja sie przegrzewa wlasnie.i to po 3 godzinach juz a w lato nawet krocej.firma ariete-nie polecam
Elfik 07.2010
18 # ALA 5 mg
13 # DMPS
18 # TD-DMPS

mama
19 # ALA 17 mg
5 # DMPS 5 mg

nowika

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 902
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #229 dnia: Kwiecień 16, 2014, 10:27:46 »
A ja wczoraj zrobiłam eksperyment i pierwszy raz udało mi się zrobić jogurt kokosowy. Kupiłam starter do jogurtu sojowego (agovis) i zrobiłam w jogurtownicy z mleka kokosowego (jak zrobić mleko, to chyba każdy wie). I powiem Wam nawet wyszedł jogurt, może mógłby być bardziej gęsty, ale i tak w końcu mamy jogurt ;)
Oliwier 13 I 2010 ALA 23#8,3 mg

lilylouise

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1603
  • "..tak mysle sobie ze..ta zima kiedys musi minac"
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #230 dnia: Kwiecień 16, 2014, 10:37:50 »
nowika a starter mialas ten z Danisco?ktory dalas?probiotyczny czy naturalny?a mleko z wiorkow robisz czy z "zywego" kokosa?
Elfik 07.2010
18 # ALA 5 mg
13 # DMPS
18 # TD-DMPS

mama
19 # ALA 17 mg
5 # DMPS 5 mg

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #231 dnia: Kwiecień 16, 2014, 11:44:25 »
O tych przemysłowych jogurtach to wiem, książkę można napisać a nawet całą encyklopedię ale no właśnie chodziło mi o to, że w książce nie ma NADAL  pełnej informacji i nadal potrzebne jest wymienianie informacji na forum a szkoda.

Niestety sprawdza się to co wiem ze stosowania innych diet na gruncie polskim np. paleo inność naszego rynku, produktów dostepnych itd. powoduje problemy w stosowaniu każdej diety, która coś ogranicza.

a to tak żartobiliwe o świni w jogurcie :)

 bo ja wiem, że dzieci karmimy lepiej niż siebie i też mam czasem ochotę po miesiącu czy dwóch na coś i czy to lody czy jogurt to już przestałam kupować eko bo i tak nie wiem jak naprawdę jest zrobione bo wiele może być dodatków dodanych w tak śladowej ilości, że nie udowodni nikt poza laboratorium ale myślę sobie, że to już chyba wolę upiec ciasto z olejem kokosowym niż mieć ochotę znów na mleczne,
kiedyś już to czytałam i zapomniałam

http://supermarket.blox.pl/2012/02/Dlaczego-podkladacie-do-jogurtow-swinie.html




Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #232 dnia: Kwiecień 16, 2014, 11:51:51 »
a mały dodatek pytanie co się dzieje podczas fermentacji z KAZEINĄ?

bo zjeść laktozę można :)  w fermentacji ale kazeiny to się już nie da , więc uczuleniowość-alergenność pozostaje i twierdzenie, że mniej uczula można włożyć między bajki, więc się zastanawiam bo jedynym faktem jest to, że w uproszczeniu w zależności od zwierzęcia z jakiego jest mleko wielkość cząsteczek jest różna frakcji białkowych a tym samym ich "przenikanie" w ukł.pokarmowym, przyswajalność i zachowanie się ich w jelitach w uproszczeniu ale nie ma to wpływu na alergenność KAZEINY i POZOSTAŁYCH FRAKCJI białek mlecznych które alergizują. Jedynym plusem, który może powodować ,że ten jogurt WYDAJE się nie szkodzić jest zmiana całej diety w której używanie jogurtu nie pokazuje w sposób WIDOCZNY jego alergennosći nawet potencjalnej.

To co piszą autorki o KAZEINIE?
Tłumaczą wam to zagadnienie, czy nie?

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2014, 11:53:55 wysłany przez sylwiamama »
Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #233 dnia: Kwiecień 16, 2014, 12:07:13 »
niektórzy na sobie zauważają różnicę ,ze kokos naturalny im nie szkodzi a jakiekolwiek mleko kokosowe kupne szkodzi
odpowiedż być może leży jednak w przetworzeniu kokosa na mleko bo


kokos to:

Wartościci odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna w 100 g:   354,00 kcal
Białko w 100 g:   3,30 g
Węglowodany w 100 g:   15,20 g
Tłuszcz w 100 g:   33,50 g

link: http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Mi%C4%85%C5%BCsz-z-kokosa.html
a mleko kokosowe oczywiście w zależności od tego jkie się kupuje to:
Skład: wyciąg z orzecha kokosowego, woda, zagęstnik: E466, E412. Mleczko kokosowe

link: http://www.przepisychinskie.pl/mleczko-kokosowe-400ml

czy w kupnym mleku kokosowym zawartość tłuszczu jest taka sama czy niższa? tłuszcz zawsze powoduje, że wszystkie produkty spożywcze się kiedyś psują
no poza olejem kokosowym

Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

nowika

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 902
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #234 dnia: Kwiecień 16, 2014, 12:34:29 »
Sylwiamama - a mleko kokosowe z Rossmanna może być, bo pojawiło się niedawno u nas i zastanawiam się, czy byłoby ok, jak nie będę miała czasu zrobić sama. Skład nasienie orzecha kokosowego 65%, woda 35%.  Nie ma żadnych dodatków. Wiem, że to jednak puszka, więc i tak słabo, ale w ostateczności chyba może być, nie?
http://www.rossmann.de/verbraucherportal/produkt-pool/enerBiO/Bio-Kokosmilch/4305615200194.html

Lily mleko robię w kokosa http://www.zdrowemotywacje.pl/jak-zrobic-mleko-kokosowe/ - musi być gęściejsze, a starter daję ten - http://sklep.agrovis.eu/pl/p/Beaugel-Soja-1/424
Nie wiem czy te szczepy bakterii są ok dla naszych dzieci bo już się pogubiłam - Streptococcus Thermophilus, Lactobacillus Bulgaricus i Casei, ale i tak się cieszę, że wyszedł ;)
Oliwier 13 I 2010 ALA 23#8,3 mg

koliber

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2352
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #235 dnia: Kwiecień 16, 2014, 20:20:29 »
nowika a jaka masz jogurtownice?

nowika

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 902
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #236 dnia: Kwiecień 16, 2014, 21:34:43 »
koliber - jakaś zwykła, z marketu czy coś. Ale chwalę sobie, bo nie przegrzewa się. Mam ją już bardzo długo, a zaczęła używać dopiero, jak małemu trzeba było kombinować z jedzeniem.
Oliwier 13 I 2010 ALA 23#8,3 mg

golir

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 350
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #237 dnia: Kwiecień 16, 2014, 22:46:29 »
No to o kazeinie i jogurcie ciąg dalszy ;)
U obu autorek wprowadzanie produktów mlecznych u osób ze spektrum autyzmu musi byc wykonane z ostrożnością. Na GAPS jest specjalna procedura jeżeli byla nietolerancja lub alergia na mleko, na SCD  także nie wolno się spieszyć.
Pani Gottschall twierdzi, że im szybciej wprowadzimy fermentowany, domowy jogurt tym lepiej.

Dzięki procesowi fermentacji kazeina jest wstępnie strawiona przez bakterie i w wiekszości przypadków nie ma problemów.
No i najwazniejsza kwestia: mamy dwa typy kazeiny A1 i A2 i to jest klucz do sukcesu ;).
Jeżeli nie możesz tego zjeść to nie nakładaj tego na skórę :)

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #238 dnia: Kwiecień 16, 2014, 23:39:51 »
Znajdź mleko laboratoryjne zbadane gdzie dostaniesz wynik do ręki, że masz A1 albo a2 to ci dam Nobla
polskie badania to wykonały dla celów naukowych , nikt tego nie robi dla klientów, HA!

do tego kto ciebie zbada,że na pewno masz taki genotyp, że dobrze trawisz z tego co pamiętam własnie to lepsze A1?

pomyliłam się lepsze to A2 :)
a ja tylko uczulę was dorosłych na plany przyszłe producentów i ostrożność co do mleka bo cyt:

"Firma ta rozszerzyła już swoją działalność na kraje azjatyckie oraz Stany Zjednoczone. Produkt nosi nazwę „A2 Milk”, a jego znak towarowy został zastrzeżony. Mleko to jest sprzedawane po wyższej cenie niż mleko standardowe. Nowa Zelandia jest liderem w promowaniu mleka z wariantem A2 beta-kazeiny na rynku spożywczym.
Liczne prace i raporty, które ukazały się na ten temat w ciągu ostatnich lat nie dają ostatecznej odpowiedzi czy mleko z wariantem A1 wpływa negatywnie na organizm człowieka, a A2 korzystnie."

artykuł o pracy badawczej dr. Anny Cieślińskiej, mam w pliku pdf z gazety jednego z Uniwersytetów

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2014, 23:50:28 wysłany przez sylwiamama »
Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

koliber

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2352
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #239 dnia: Kwiecień 17, 2014, 07:57:06 »
u nas laktoza mysle ze jest b. duzym problemem
widze po reakcjach (kupy) na leki zawierajace laktoze
pominaszy pobudzenie po tym cukrze jakby nie było....

dzieki nowika
a czy ona nie ma jakiejs nazwy gdzies...?
pytam bo che kupic taka ktora sie nie bedzie przegzewac...