Autor Wątek: dieta GAPS  (Przeczytany 136464 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bepi

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1127
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #105 dnia: Listopad 24, 2013, 21:29:16 »
o alergiach krzyżowych już trochę czytałam,wziewnych u Nas na szczęście nie ma bo tu miał sporo testów i nic nie wyszło,też mi nie łapie katarów,ew w sezonie jesienno zimowym gdy go za ciepło ubiorę.Na wiosnę i lato w nosie sucho,chociaż jak ostatnio było babie lato...te puszki co latają w powietrzu,chyba z akacji  ;D to złapał kaszel na 3 tygodnie,przeszło samo,syrop nie pomagał a jedynie pogarszał bo pojawiły się wymioty po każdej dawce,ale miał też wtedy kontakt z chorym dzieckiem,ale trochę za długo na taką chorobę.

Próbuje cały czas rozszerzać dietę bo cały czas myślę że jak długo będzie jadł jeden rodzaj pokarmu to zacznie go nie tolerować,ale kurcze jak mu zmienić jego smaki to nie wiem.Od jutra będę siedzieć w przeróżnych sosach warzywnych.

A cukinia jest bezpiecznym warzywem ?

pomarańcza jest w pełni akceptowana i przez jelita i skórę i zachowanie się nie zmienia,grejpfruta nie zje bo mu nie smakuje
ale po cytrynie ma wysypkę,odstawiłam specjalnie leki na obniżenie histaminy by widzieć reakcje a tak nawet wysypki nie było i bym dawała cytrynę nadal bo czasami lemoniadę mu robiłam,no ale pomarańczy za często nie daję bo ma właściwości przeczyszczające bo już słyszałam że dzieci dobrze się wypróżniają a jelit podrażniać nie chcę.

Pamiętam jak mój jadł mieszane posiłki to kupy wyglądały jakbym serwowała mu za dużo tłuszczu.

a tosty lubi bo chleb bg lepiej smakuje i czasami mu coś tam przemycę  :)

Kuba jest na 90-97 centylu i wzrostowo pasuje do wagi,nie widać po nim tej wagi,jest jak mówią :ubity i taki jest od urodzenia,bo zaczynał o d ponad 4 kg i 57cm

Czyli ograniczyć spożywanie skrobi na początek tak,dlatego też daję bardzo dojrzałe banany a nie żółciutkie,to ryżu też na razie nie próbuję wprowadzać bo ziemniaki ograniczę a ryż wprowadzę...minie się to z celem,urozmaicenia nie będzie
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2013, 21:42:15 wysłany przez Bepi »
Jakub listopad 2009            Julia 2014

golir

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 350
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #106 dnia: Listopad 24, 2013, 22:58:52 »
Pomidory, truskawki banany i czekolada powodują uwalnianie histaminy z komórek tucznych ( a zawiera histaminę kiszona kapusta, wędliny, sery, niektóre ryby, szpinak i keczup) a widzę, że podajesz leki anty więc warto wiedzieć.
Jeżeli nie możesz tego zjeść to nie nakładaj tego na skórę :)

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #107 dnia: Listopad 24, 2013, 23:35:29 »
no właśnie chciałam zapytać o leki które podajesz

po kiego ,że tak powiem diabła, te leki i na jak długo?

nie przekonasz się nigdy jak dieta działa na organizm naprawdę, skoro dajesz lek obniżający zawartość histaminy

histamina wydziela się przy spożywaniu pokarmów jako naturalny proces, i obserwacja diety podczas wyrzutu histaminy normalnego daje TYLKO PRAWDZIWĄ  odpowiedź na dietę.

to normalne,że może pokazac objaw na cytrynę a na pomarańczę nie zarówno organizm jak i test na alergię bo testy badaja za pomocą specjalnych wyciągów chemiczno naturalnych alergię i mogą dać nie tylko wyniki prawidłowe ale i  FAŁSZYWE!!!! ZARÓWNO DODATNIO JAK I UJEMNIE !!!!

Mam tylko nadzieję, że jeśli brał jakiekolwiek leki alergiczne przed testami pokarmowymi czy skórnymi czy z krwi to były odpowiednio przez lekarza alergologa odstawione bo jeśli czas był za krótki to wynik testów można wrzucić do kosza.

Poza tym objawy ze strony organizmu w postaci odpowiedzi ze strony układów: pokarmowego, odpornościowego,skóry, nosa, oczu, uszu - np. gazy, wzdęcia, wypryski skórne, katar, łzawienie z oczu, alergiczne zapalenie uszu itp. nie dają wyników w postaci jakichkolwiek testów tylko poprzez obserwacje , które ostatecznie przesądzają o tym, czy dziecko jest na coś uczulone: bo 1 stopień to nietolernacja 2. alergia a pomiędzy jest długa droga obserwacji organizmu.

A jeżeli nawet dieta nie pomaga obniżyć poziomu histaminy CO STWIERDZA SIĘ PO JEJ ODSTAWIENIU I ZROBIENIU PONOWNEGO BADANIA POZIOMU HISTAMINY   TO to trzeba badać o co chodzi:

http://www.mojealergie.pl/wszystko_o_alergii/abc_alergii_1/leksykon_1/h_1/co_musisz_wiedziec_o_nadmiarze_histaminy_w_organizmie_.html

CYT: Kiedy rośnie w organizmie stężenie histaminy?

Przejściowo może zwiększać się –

    w trakcie wysiłku fizycznego
    w sytuacji nagłego stresu psychicznego
    przy wahaniach hormonalnych
    w chorobach infekcyjnych
    przy ostrych zakażeniach jelitowo-żołądkowych
    przy przewlekłych chorobach zapalnych jelit (chorobie Crohna i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego).


***

CO BY SIĘ NIE PASTWIĆ NAD LEKARZEM PRZEPISUJĄCYM TE LEKI GDY NIE ZNAM KONKRETNEGO PRZEBIEGU CHOROBY LUB PRZYCZYN PRZEPISANIA POWIEM TYLKO: CISZEJ NAD TĄ TRUMNĄ, KTÓRĄ JEST WIEDZA WIĘKSZOŚCI LEKARZY.



 
Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #108 dnia: Listopad 24, 2013, 23:37:42 »
A OWOCE MAJĄ TO DO SIEBIE PODCZAS DZIAŁANIA W ORGANIZMIE, ŻE  mogą pokazać uczulenie na wszystkie jabłka poza jedną odmianą na którą pacjent trafi i będzie !!!! mógł ją jeść bo mechanizmów robienia alergii są już cztery a nad kolejnym chyba się głowią nie wspominając o pseudo alergicznych i nietolerancjach które nie są okreslane mianem tego samego co alergia

Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

golir

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 350
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #109 dnia: Listopad 24, 2013, 23:42:17 »
Co do zatrucia histaminą, czyli pseudoalergią to objawy takie powodują jeszcze: kwasek cytrynowy, kwas szczawiowy, kwas jabłkowy, glutaminian, cukier , aspartam i sacharyna.
Jeżeli nie możesz tego zjeść to nie nakładaj tego na skórę :)

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #110 dnia: Listopad 24, 2013, 23:46:28 »
cukinia jak każde warzywo w Polsce jeszcze chyba rzadko jadane przez większość może być ok przy założeniu:, że jest z rodziny dyniowatych i nie ma za dużo substancji szkodzących jest raczej ok, ale zawiera  nierozpuszczalny błonnik - więc zależy jak to zadziała w jelitach, oby nie podawane codziennie,  to już lepszy ogórek, mało węglowodanów , dużo wody, dla innych rodziców którzy patrzą na nawożenie i związki trujące dopisuję, że każde jedzone za często warzywo to dostarczanie związków z nawozów i oprysków a tym samym podwyższanie w organizmie tylko WYBRANYCH minerałów na rzecz obniżonego poziomu innych minerałów, witamin, i całej gamy, którą mamy dostarczyć do naszego ciała.   

http://www.fit.pl/mobi/110/warzywa-dyniowate,18.html

 
Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

golir

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 350
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #111 dnia: Listopad 24, 2013, 23:53:06 »
Dlatego co niektórzy twierdzą, że następna wojna to będzie walka o jedzenie. Stąd też te banki nasion :) i przechowywanie wolnych od GMO roślin. Stąd też wielkie koncerny wykupują ziemie uprawne (patrz: Daewoo i zamiszki na Madagaskarze !!)
Czyli nie zabieraj babci dowodu ale zabierz babci działkę !!!!!
Jeżeli nie możesz tego zjeść to nie nakładaj tego na skórę :)

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #112 dnia: Listopad 24, 2013, 23:55:42 »
i wino i sery dojrzewające oraz żółte, i cała lista:
mleko i przetwory mleczne, jogurty, sery)
-jaja (czasem można je zastąpić przepiórczymi)
-owoce cytrusowe
-owoce drobnopestkowe (truskawki, poziomki, maliny)
-kakao
-ryby (słodkowodne w mniejszym stopniu niż morskie)
-skorupiaki (homary, langusty, krewetki, kraby) i mięczaki (ostrygi, małże)
-gluten (produkty z zawartością pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia)
-orzechy, sezam
-soja
-kukurydza mleko jego przetwory (masło, śmietana)
-konserwanty i barwniki
    alkohol (szczególnie czerwone wino i szampan);
    ser;
    owoce morza, ryby i sosy rybne;
    surowe kiełbasy (np. salami, bekon);
    kapusta kiszona;
    warzywa (np. pomidory, szpinak, bakłażan);
    owoce (np. truskawki, ananas, banan);
    czekolada.


w tej liście jest odpowiedź  na to co pisałam o obserwacji organizmu:

 Po spożyciu pokarmu bogatego w histaminę, mogą wystąpić takie reakcje jak:

    dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (biegunka, bóle brzucha, wzdęcia);
    bóle głowy;
    wysypka i świąd skóry;

    zaburzenia oddechu;
    astma oskrzelowa;
    mdłości;
    zaburzenie rytmu serca;
    nieżyt nosa.


http://www.instytut-mikroekologii.pl/portfolio/nietolerancja-histaminy/

Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

londonka

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 51
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #113 dnia: Styczeń 02, 2014, 01:19:02 »
Witam. Moj synek od 3 dni jest na diecie GAPS. Ciekawa jestem czy nadal kontynujecie ta diete u swoich dzieci i z jakimi efektami. U nas pierwszy dzien przebiegl bezproblemowo , drugiego dnia maly wymiotowal zolcia, nie chcial nic jesc, caly dzien spal. wystraszylam sie troche ale czytalam w tym watku,ze u was bywalo podobnie. Dzisiaj tzn. 3-go dnia diety bylo troche lepiej, zjadl dwa razy zupe, pil herbate imbirowa, nie wymiotywal ale mial odruchy wymiotne. Poza  tym jest badzo slaby, cichy , bez energii i powtarza,ze jest mu smutno :(. Czy wasze poczatki tez byly takie ciezkie?
Synek - jesien 2009

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #114 dnia: Styczeń 02, 2014, 08:51:05 »
magarth, te probiotyki wyglądają... apetycznie :)

Skład jest fajny, a cena nie zarzyna. Nie wiesz może czy wysyłają to do PL?

My będziemy zaczynać stosować dietę SCD.

Aha, co do tego, że dziecko jest ospałe, to jest to zupełnie naturalne przy takiej diecie. Organizm nie ma skąd brać węglowodanów, więc mózg nie jest dożywiony przez początkową fazę. Organizm musi przestawić się na produkcję węglowodanów z białek.

Kolega kiedyś próbował diety Kwaśniewskiego (mięcho i wędliny tylko). Mówił, że mimo, że żarł, jak koń to mięcho, ciągle czuł się głodny. Poza tym mgła umysłowa totalna i senność. Nie wytrzymał 2 tygodni, po których organizm się przestawia na produkcję węglowodanów z białek.

odniosę się do wcześniejszych postów bo niektórzy pewnie znaleźli a inni nie.

Po pierwsze, mózg nie jest NIGDY niedożywiony bo by organizm obumarł. Po drugie skutki uboczne sa takie jak opisujecie a można to też doczytać na różnych forach i książkach zajmujących się niskowoęglowodanowymi dietami. podstawowy link ten:

cyt: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_niskow%C4%99glowodanowa

Część osób rozpoczynających stosowanie diety niskowęglowodanowej (zwłaszcza ketogenicznej) skarży się na szereg skutków ubocznych występujących podczas procesu adaptacji organizmu, trwającego zwykle 1-7 dni. Wśród skutków ubocznych można wymienić bóle głowy, nudności, senność i zmęczenie. Pewne badania sugerują, że suplementacja karnityną zmniejsza skutki uboczne procesu adaptacji[67].

te skutki uboczne są wywołane tym, że nastepuje zmiana bo mózg ZAWSZE MA BYĆ DOŻYWIONY  pomiędzy odżywianiem mózgu glukozą a ciałami ketonowymi i dlatego dzieje się to z reguły nie 1 dnia diety bo organizm ma jeszcze zapasy i glukozę zawsze robi jako mechanizm podstawowy. Poza tym bóle głowy , nudności itp. nie są związane z mózgiem tylko z układem pokarmowym i krwionośnym bo inne odżywianie powoduje zmiany ciśnienia krwi, tętna, bole brzucha z powoduj innego dostarczania do organizmu pożywienia niż było wcześniej.

gdyby przyjąć ,że dieta GAPS jest dietą w której przeważa białko na początku to nudności są reakcją żoładka na odrzucanie białka. Ale musiałabym widzieć jadłospis i wagę produktów by to ocenić. Skutki uboczne to zmiana wywołana w całym organizmie. Apatia, brak sił i smutek mogą wynikać z tego,że dzieci nie chcą jeść nowej diety albo jest to za mało kalorii i stają się bez sił jak dzieci niedożywione.

a  ponieważ organizm to wszystko to wklejam tutaj:

http://www.mp.pl/artykuly/41986

trzeba rozróznic kilka rodzajów diet które mogą ograniczać węglowodany:

będzie więcej białka, jakaś ilość tłuszczu i mało węglowowadanow
będzie najwięcej tłuszczu , potem białko, na końcu mało węgli

powiem tak, dieta ketogeniczna z definicji ta gdzie najwięcej jest tłuszczu ma sens tylko przez jakiś czas bo tłuszcz dostarcza energii ale nie buduje organizmu. Gdy jesteśmy otyli tłuszcz zjedzony powoduje,że nie spadniemy ze swego tłuszczu a wykorzystamy własne bialko z ciała do budowy i odbudowy stad sens w tym wielki by dieta ketogeniczna była na jakiś czas !!!!w celach leczniczych.

dieta niskowęglowdanowa ale nie wysoko tłuszczowa gdzie przyjmuje się na 1 kg masy ciała 1 gram białka do tego tłuszcz ale w ilości niższej niż ilość białka, ewentualnie takiej samej ale nie wyższej kilkukrotnie niż ilość białka np. 3 razy więcej i ilość węgli pomiędzy 70 gram- 120 gram daje opcję bycia na takiej diecie całe życie.

Nie polecam podejścia najwięcej tłuszczu na długo bo to nie przynosi pożytku i po jakimś czasie pojawiają się choroby. Przykładem jest dieta Kwaśniewskiego.
http://pracownia4.wordpress.com/2013/11/04/dieta-ketogeniczna-z-ograniczeniem-kalorii-i-terapia-hiperbaryczna-w-walce-z-rakiem-metod-leczenia-nowotworow/

Kto nie rozumie: polecam to: http://www.polania.pl/wywiad-dla.html

Chciałbym poruszyć sprawę ilości tłuszczu w Diecie Optymalnej. Niektóre osoby zjadające duże ilości tłuszczu zaczynają odczuwać objawy typowe dla choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Obiegowa opinia krążąca wśród optymalnych głosi, że tłuszczu nie da się przedawkować, bo organizm zareaguje zmuszeniem takiego delikwenta do szybkiego odwiedzenia toalety. Z mojej praktyki, a bardziej nawet mojej żony prowadzącej Arkadię CDN w Krakowie wiem, że nie jest tak do końca. U niektórych osób mimo dużych ilości zjedzonego tłuszczu nie ma rozwolnienia, a nawet można powiedzieć, że jest wręcz przeciwnie. Charakterystyczne w ich przypadku jest to, że ich kał jest jasny i lekki (pływa), co świadczy o dużej zawartości tłuszczu w kale, a także o być może słabym wydzielaniu żółci przez wątrobę. Nurtuje mnie w związku z tym pytanie, czy nie może to powodować zalegania nie strawionego i nie wchłoniętego tłuszczu na ścianach jelit, zwłaszcza wobec małych ilości celulozy (błonnika) w pożywieniu optymalnych?

 

P: Myślę, że jest mała szansa zalegania tłuszczu, dlatego że tłuszcz zawsze pobudza wydzielanie żółci, a żółć działa drażniąco na ściany jelit i powoduje zwiększone wydalanie. Na przykład żółtka wyjątkowo pobudzają wydzielanie żółci. Przyczyną najprawdopodobniej jest cholina, a być może i inne substancje. Trzeba sobie uświadomić, że wszystko w nadmiarze jest szkodliwe, tłuszcz też. Pogląd, że tłuszczu nie da się przedawkować, myślę wziął się stąd, że tłuszcz syci, a w związku z tym zaspokojenie łaknienia ogranicza jego spożycie. Natomiast zdarzają się optymalni, którzy sugerując się wyliczonymi z proporcji ilościami, zjadają go za dużo, nie zważając na smak i przesyt. To kora mózgowa powoduje, że jemy coś, co nie służy naszemu organizmowi. Zaćmiła nam ona nasze naturalne łaknienie. Gdybyśmy kierowali się instynktem (nie wypaczonym), to wielu rzeczy byśmy po prostu nie zjedli. Jeśli optymalnemu coś nie smakuje, lub ma już dość, to znaczy, że powinien skończyć jeść!


....

ŻJ: Wzrasta ilość zachorowań na raka. Niedawno w telewizji podano informację, że w ciągu ostatnich 3 lat dwukrotnie wzrosła zachorowalność na raka jelita grubego.

 

P: Ilość zachorowań na raka wzrosła i będzie wzrastać nadal. Przyczyny? Pożywienie i chemia. Niestety, każdy z nas może zachorować. Ja raka też się boję. Optymalni są tylko odporniejsi, ale nie są "nietykalni". Moja koleżanka z pracy zajmująca się toksykologią przeprowadzała doświadczenia na szczurach, mające sprawdzić ich odporność na środki ochrony roślin, w powiązaniu z dietą. Z przeprowadzonych badań wynikało, że szczury karmione dietą wysokobiałkową były odporniejsze od szczurów karmionych dietą niskobiałkową. Odpowiednia dieta zwiększa odporność, ale tylko do pewnych granic. Ja już kiedyś dosadnie się wyraziłem, że jeśliby optymalnego wrzucić do pieca hutniczego, to też by się spalił, mimo zwiększonej odporności na czynniki środowiska.

 
ŻJ: A czy mózg u Optymalnych potrzebuje glukozy? A jeśli tak, to ile?

 

P: Niestety, nie mamy w tej materii żadnych badań. Normalny mózg potrzebuje około 120 g glukozy. U optymalnych być może potrzebuje mniej - tak jak po okresie głodówki. Gdy ktoś głoduje, to po 10-15 dniach zużywa już tylko około 50 g glukozy - reszta to są ciała ketonowe. Czy to jest stan normalny - to już inna sprawa. Nadal zakładamy, że tej glukozy może być powyżej 100 g organizmowi potrzebne. Z tego część może pochodzić ze zjedzonego cukru, część z białka, a część z glicerolu. Nie wiemy naprawdę, jaki jest metabolizm ludzi optymalnych. Znamy jedynie badania ludzi tzw. normalnych, czyli tych, którzy nie byli na diecie optymalnej. Liczę na to, że w sierpniu będę miał trochę czasu i będę jeszcze nad tym pracował, w oparciu o dostępne piśmiennictwo.

link http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4149

za dużo tłuszczu w diecie ketogenicznej na długi czas powoduje , zę białko jest zabierane z naszego ciała bo tłuszczu nie można zużyć w przemianach biochemicznych organizmu tak jak białka. Stąd skutki uboczne i okres przystosowania. Dlatego zawsze będę pisać,że ketogeniczną dietę zawsze w szpitalu by pierwszy tydzień był pod okiem lekarzy przeprowadzony.


« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2014, 09:05:55 wysłany przez sylwiamama »
Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

mama mama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 923
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #115 dnia: Styczeń 02, 2014, 09:28:34 »
Londonka, tak były ciężkie :(
My mieliśmy już dwie próby ...za pierwszym razem jakoś dwa tygodnie, za drugim tylko 5 dni... w drugim przypadku przerwałam, bo synek był tak słaby, że całe dnie spał, skóra była zwiotczała, bardzo schudł. Co prawda był bardzo "kumaty" , oczyścił trochę jelita , ale po tych kilku dniach lekarz nam powiedział, że taka dieta  nie jest dla niego, bo synek jest straszie chudziutki, ma nóżki i rączki jak patyczki, nie raz czytałam, że najgorzej jest przetrwać trzy pierwsze tygodnie- potem ma być lepiej, bo organizm przestawi się.... my nie doczekaliśmy tego momentu...  może kiedyś podejmę znowu kolejną próbę :)
Synuś 2009 :)
ALA : 42 # 50 mg - zakonczona.
TINUS: DPT/POLIO/HIB, MMR, Hepatitis B, Poly Combo Antibotics, PolyCombo vacc , homeopatia klasyczna
LDN, GCmaf

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #116 dnia: Styczeń 02, 2014, 10:23:28 »
 jak dziecko jest za szczupłe to można więcej białka, tłuszcz do tego a węglowodany z warzyw, spróbować owoce jak działają np. pół jabłka dziennie
pół mandarynki dziennie,
pół banana itp.
do tego migdały, rodzynki, orzechy inne , nauczyć się próbować nawet po 4 sztuki tylko !!! rodzynek czy migdała.

patrz książka: Życie bez pieczywa dr. Lutza i zdjęcie pana zbyt szczułego i potem po wprowadzeniu diety niskowęglowodanowej który nabrał masy :można to zrobić  około 1,5-2 gram białka na 1 kg masy ciała ale już samo zmniejszenie węglowodanów na rzecz niewiele większej ilości białka powoduje nabranie masy mięśniowej a co za tym idzie wagi ciała bo są 2 typy metabolizmu pokarmów o czym też pisze Lutz . Jedni są chudzi, inni tyją przy dużej ilości węglowodanów. patrz układ współczulny i przywspolczulny oraz układ hormonalny
 w tej samej książce opisane na hormonach.
 

po przybraniu masy do właściwej ilośc białka można zmniejszyć do ok. 1 grama na 1 kg  lub orientacyjnie wg smaku, do tego tłuszcz i węglowdany jak wyżej, bez  zbóż bezglutenowych, albo jedzonych raz na tydzień



Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska

mama mama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 923
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #117 dnia: Styczeń 02, 2014, 11:37:30 »
Sylwiamama, po etapie Intro dawałam mu tłuszcze, owoce też dostawał (gotowane jabłka i gruszki), co prawda orzechów podczas diety nie wprowadzałam, ale w przypadku kolejnej próby i tak odpadają wszytskie orzechy i migdały, bo synek ma wysoką alergię na nie :(
Młody jest z tych szczuplutkich, nawet po dużej ilości węglowodanów waży teraz około 15 kg (na 110 cm) , na tej diecie waga jeszcze bardziej spadła...

Muszę zacząć więcej czytać na ten temat.... :)
Synuś 2009 :)
ALA : 42 # 50 mg - zakonczona.
TINUS: DPT/POLIO/HIB, MMR, Hepatitis B, Poly Combo Antibotics, PolyCombo vacc , homeopatia klasyczna
LDN, GCmaf

golir

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 350
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #118 dnia: Styczeń 02, 2014, 17:39:10 »
Celem Intro jest regeneracja śłuzówki jelita, a co za tym idzie, to między innymi likwidacja alergii i nietolerancji pokarmowych.
Chciałbym zwrócić uwagę, że niska waga dziecka to wynik nieprzyswajania składników odżywczych, więc warto zadać sobie pytanie CO dalej? Gdzie to prowadzi?
Wielu z nas odpowie Suplementacja, nieprawdaż? Ile jest w stanie udźwignąć organizm przyjmując suplementy, które zawierają wiele przeróżnych substancji nie ujętych w spisie skłądników (Patrz Codex Alimentarius).
Jeżeli nie możesz tego zjeść to nie nakładaj tego na skórę :)

sylwiamama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 908
  • google:facebook Sylwia Kowalska dietetyk
Odp: dieta GAPS
« Odpowiedź #119 dnia: Styczeń 02, 2014, 18:17:04 »
Sylwiamama, po etapie Intro dawałam mu tłuszcze, owoce też dostawał (gotowane jabłka i gruszki), co prawda orzechów podczas diety nie wprowadzałam, ale w przypadku kolejnej próby i tak odpadają wszytskie orzechy i migdały, bo synek ma wysoką alergię na nie :(
Młody jest z tych szczuplutkich, nawet po dużej ilości węglowodanów waży teraz około 15 kg (na 110 cm) , na tej diecie waga jeszcze bardziej spadła...

Muszę zacząć więcej czytać na ten temat.... :)

no i czemu kolejny raz mam napisac,że nie wystarczy by rodzic wdrożył dietę tylko ten kto tę dietę przedstawia czyli jej autor  powinien wykazać w jakich okolicznościach "przyrody organizmu" ona się sprawdza a kiedy trzeba ją modyfikować a kazda sztywność w diecie zamierzona przez autora oznacza,że mało umie albo rozumie?

gotowane jabłko czy inny owoc to zmniejszenie alergenności jabłka jeśli alergizują ale przy niewłaściwej pracy jelit i alergiach nawet gotowanie może nic nie zdziałać bo gotowane jabłko nadal zawiera CUKRY!!!.

druga sprawa o czym piszę wszerz i szeroko, rodzice się upierają na suple albo owoce a nie są w stanie uwierzyć, że można w celach zdrowotnych być na bardzo ograniczonej diecie bez owoców, bez orzechów, z kilkoma warzywami i tylko kilkoma rodzajami białka i jakichś tłuszczów i będzie to lepsze niż suple itp. bo organizm chory, który wchłoni tylko kilka pokarmów i tak będzie miał mniejsze STRATY i szybciej się zregeneruje nabłonek jelit niż jak mu dowalimy niby w celach leczniczych całą garść supli. Bo sami się niektórzy z nich przekonali, że jak są wrażliwe jelita to nawet składniki tabletek, żelow i inne składniki w tym śladowe ilości laktozy w probiotykach SZKODZĄ - mogą ZASZKODZIĆ. 

Patrz opis doświadczenia zywieniowego  28 letniego na bardzo ograniczonej diecie syna  Ewy Szmytkowskiej z fundacji Dom Rainmana. !!!!

A więc jak zaczynamy jakąkolwiek dietę to nie wystarczy ją zastosować, trzeba mieć informacje jakie są w niej opcje modyfikacji w zalezności od występujących skutków ubocznych.

No i dobrze, że orzechów nie wprowadzałaś skoro uczulony, dieta jak tabletka, powinna mieć etykietkę czego nie robić w zalezności od choroby, jak się nie da to trzeba wiedzieć, że nadal my do chol....y rodzice niestety mamy się dokształcać.

Niska waga dziecka i alergie oznaczają kilka rzeczy w tym to, że trzeba nadal badać co się dzieje czy może jest cukrzyca, czy hiperinsulinizm, czy może fruktozemia, czy nietolerancja laktozy czy glutenu i jeszcze tyle chorób ,ze czasem lekarz nie da na nie skierowań.

Trzeba też wiedzieć, że większość diet poza takimi jak wywołująca ketonurię i inne skutki POWAŻNE uboczne dieta ketogeniczna  może być wprowadzona na okres do 6 tygodni i ma być obserwowana. Stąd dieta ketogeniczna to dieta szpitalna. !!!! Jesli  1 etap diety SCD jest dietą ketogeniczną  to powinien być pod nadzorem lekarza. !!!

Jesli ma być to dieta rotacyjna, eliminacyjna, przeciw alergiczna która nie powoduje skutkow ubocznych na tyle poważnych, że trzeba ją wprowadzić w szpitalu : np. pokarm nie wywoła wstrząsu anafilaktycznego można ją wprowadzic w domu pod warunkiem, że nie tylko wie się co dawać jeść ale jak obserwować i co ma nas zaniepokoić.

Poza tym gotowane owoce czy surowe owoce  i tłuszcz to nie jest połączenie szczęśliwe dla tworzenia się glukozy w organizmie i obciążania organizmu jeśli są podawane razem !!!! Bo wątroba metabolizuje tłuszcz ale i cukru tylko innymi drogami a danie jej tego razem w 1 posiłku powoduje wyjątkowe obciążąnie,

W alergii należy pamiętać,że alergizują drobiny białkowe z owoców, warzyw ale co za tym idzie  i jedzenie samego białka : jajka, mięso, ryby, jaja kumuluje alergię i jej powstanie. Dlatego obniżenie weglowdanów w spożywanych posiłkach i wykluczenie owoców i zbóż glu i bez glutenowych zmniejsza w obiegu organizmu ilość różnego rodzaju białek drobin alergennych co wygasza alergię. A co nie oznacza,że mamy nie podawać białka w postaci najbardziej wartościowej czyli :jajek, mięsa, ryb, ptactwa TYLKO generalnie zrobić na pewien czas pożywienie mniej różnorodnym bo w dłuższym czasie spożywanie białka wzmacnia odporność organizmu, buduje masę ciała w tym mięsnie i odzywia organizm bo białko ma więcej w sobie witamin ,minerałów itp. do lepszego wchłonięcia niż z owoców i warzyw razem wzięte bo większość z aminokwasów, niektóre minerały itd.  które nasz organizm potrzebuje są w produktach zwierzęcych i są lepiej wchłaniane niż w owocach.A w dłuższym czasie organizm ma mniejszy obrót w sobie witaminami, minerałami itp. bo jego dieta jest w większej ilości przyswajalna i nie traci on ich  z wydalaniem toksyn i złych produktów ubocznych z diety : np. ze zbóż fitatów, z mlecznych zle wchłonionego wapnia czy zaburzenia gospodarki wapń potas, równowagi kwasowow zasadowej  i inne,  TYLKO więcej na dłużej zatrzymuje w sobie, w środku organizm. Stąd więcej witamin nam ostatecznie zostaje bo jelita są szczelne, bo wygasaja alergie, bo ograniczając chemię organizmu na mniej pokamrów w diecie ograniczamy też straty z rozkładu  różnorodności pokarmowej. Proste a trudne.  I żadna dieta z zagranicy tego nie zmieni póki nie zostanie do niej dołączony fachowy opis jak działa w organizmie to co do niego wrzucamy a tutaj m.in. książka" Dieta bez pieczywa" jest wyjątkiem i dlatego tak skutecznie w niej jest pokazane na opisach pacjentów jak działa i dlaczego. Stąd uważam,że dieta SCD jest niepełna bo nie ma książki w jez. polskim z całym opisem co i jak działa.i jakie to ma odbicie w skutkach pozytywnych i negatywnych diety w organizmie. Stąd moje kiedyś długie posty ze zbieraniem info na temat diety : SCD czy innych diet bo mija już chyba z 9 rok gdy ciągle ktoś pyta o diete SCD na tym forum, tworzą się kolejne wątki i nadal są informacje niepełne bo nie w Polsce podstawy w języku polskim.

to tyle mojego marudzenia. 

Bartek - ur.19-08-02.Opóźnienie w rozwoju z cech.autyst.01.06 Navicula Łódź.Potem autyzm. Dieta niskowęglwodanowa wg lekarza z :www.dietaoptymalna.com

www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Dietetyk:Sylwia Kowalska