Autor Wątek: buleczki na candide  (Przeczytany 21820 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

neiss

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 77
Odp: buleczki na candide
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 11, 2011, 23:53:00 »
Zasada jest taka:

Mąka kukurydziana powoduje, że wypiek jest twardy. Wymaga pieczenia w wysokiej temperaturze i bardzo dokładnego połączenia z tłuszczem. Mąka ryżowa powoduje, że wypieki są puszyste. Skrobia kukurydziana powoduje, że ciasto jest bardzo delikatne. Można z niej zrobić ciastka, ale będą się bardzo kruszyć - coś w stylu biszkoptów Balviten. Mąkę ziemniaczaną dodaje się do ciasta kiedy chce się uzyskać chrupiącą powłokę i żeby ciasto się nie rozpadało. Dlatego daje się ją do biszkopta i ciasta naleśnikowego.

Jeśli więc zamiast mąki ziemniaczanej dacie kukurydzianą to całkowicie zepsujecie ciasto. Druga sprawa to jajko. Jeśli ubijecie żółtko z cukrem lub mlekiem lub nawet samo (aż zmieni kolor na biały i zwiększy objętość), potem dodacie olej wlewając powoli podczas mieszania, a na sam koniec dodacie pianę z białka ubitą na sztywno i wymieszacie delikatnie metalową łyżką to wyjdzie piękny puszysty wypiek. Bez tych wszystkich zabiegów będzie zwykły naleśnik prawdopodobnie z zakalcem.

Niedawno upypłałam kruche ciastka, które po dodaniu cynamonu smakują jak pierniczki. Powycinałam je w choinki i musiałam się powstrzymywać żeby dziecku nie zeżreć.

PIERNICZKI:

- 250g mąki (1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej + 1 lekko kopiata łyżka skrobi kukurydzianej + 100g mąki ryżowej + dopełnić do 250g mąką kukurydzianą)
- 125g miękkiej pokrojonej w kostkę margaryny bezmlecznej
- 1 jajko
- 50g cukru
- cynamon do posypania lub dodania do ciasta (1 płaska łyżeczka)
- cukier waniliowy

Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Dodajemy jajko i margarynę, a następnie ucieramy żeby składniki dobrze się połączyły. Najlepiej drewnianą pałką. Następnie zagniatamy aż zrobi się kulka. Pakujemy ją do worka i do zamrażarki na jakieś 15 minut żeby dobrze się schłodziło (lub na 2 godziny do lodówki). Nastawiamy piekarnik żeby się lekko nagrzał i w tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm i wycinamy ciastka. Wałkujemy pomiędzy dwoma woreczkami lub folią spożywczą. Ciasto ma być zimne żeby nie rozpadało się przy przenoszeniu na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180st.C aż ciastka staną się rumiane na brzegach. Jak będziemy piec zbyt krótko będą się nadawały do jedzenia, ale dopiero zarumienione mają ten wspaniały smak upieczonych ciastek, a nie mąki kukurydzianej.

Wychodzą podobne do herbatników Milly Schara. Z tego ciasta po schłodzeniu możemy zrobić wspaniałe spody do babeczek, tartinek lub upiec szarlotkę. Do babeczek czy tartinek wałkujemy ciasto na grubość 0,5cm, nakładamy na nieprzywierającą foremkę do babeczek, osuwamy aż opadnie na dno i dociskamy na brzegach blaszki odrywając tym samym nadmiar. Pieczemy tak samo do zrumienienia. Można napełnić potem owocami i zalać kisielem. To jest wersja krucha. Do szarlotki dzielimy ciasto na pół, jedną połową wykładamy spód blachy ugniatając palcami, nakładamy masę szarlotkową (to już podam w przepisie na szarlotkę) i na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach drugą część zmrożonego ciasta.
 
Mam też przepis na ciasto marchewkowe, które smakuje jak piernik, ale to innym razem.
Kubuś 09.04.2010 - autyzm, podejrzenie padaczki i porażenia mózgowego / dieta bezmleczna i bezglutenowa niemal od urodzenia

krpop

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: buleczki na candide
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 03, 2012, 17:31:19 »
Nie rozumiem pewnych spraw. Jakim cudem w przepisach na dietę przeciwgrzybową pojawia się cukier, albo owoce? Przecież i jedno i drugie jest ewidentnie zabronione :)
Skrobia ziemniaczana przy ścisłej też nie bardzo.

Agatita

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 332
Odp: buleczki na candide
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 09, 2014, 18:36:41 »
Szukam przepisu na smaczne bułeczki/ muffinki w wersji nie słodkiej dla 1,5 rocznego siostrzeńca ;] a i dla mojego Adasia coś bym spróbowała :)
"Pesymista widzi trudności w każdej nadarzającej się okazji, optymista widzi okazję w każdej trudności"  Sir W. Churchill


Adaś ( X 2008 - autyzm)  
Ala ( IV 2010)

koliber

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2352
Odp: buleczki na candide
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 09, 2014, 21:09:40 »
Nie rozumiem pewnych spraw. Jakim cudem w przepisach na dietę przeciwgrzybową pojawia się cukier, albo owoce? Przecież i jedno i drugie jest ewidentnie zabronione :)
Skrobia ziemniaczana przy ścisłej też nie bardzo.
dokładnie...

bułeczki to raczej beda kamyczki bo tego co mozna uzyc to maka migdałowa i z innych orzechow, inulina lub stewia..jajko jesli ktos moze ajesli nie to siemie lniane
j apieke ciasteczka dla syna od czasu do czsau

orzechy włoskue zmielone (ok 15dkg)
2 łyzki siemienia, 2 łyzki inuliny troche oleju i woda
20 min z jednej 20 min z drugiej w 180 stopniach

bułeczki na candide sa niewykonalne...bo skrobia przy candidzie jest zabroniona...
a juz kukurydziana czy ziemniaczana to pod grozba kary smierci  :P

Agatita

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 332
Odp: buleczki na candide
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 10, 2014, 18:59:55 »
Ale ja nie szukam bułeczek na candidę, tylko bułeczek bg, bm, bc :)
"Pesymista widzi trudności w każdej nadarzającej się okazji, optymista widzi okazję w każdej trudności"  Sir W. Churchill


Adaś ( X 2008 - autyzm)  
Ala ( IV 2010)

krpop

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: buleczki na candide
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 10, 2014, 19:03:25 »
Ale ja nie szukam bułeczek na candidę, tylko bułeczek bg, bm, bc :)

No to w niewłaściwym miejscu napisałaś :)

Agatita

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 332
Odp: buleczki na candide
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 10, 2014, 19:06:38 »
chyba tak ale nie wiem czy są inne wątki o bułeczkach :)
"Pesymista widzi trudności w każdej nadarzającej się okazji, optymista widzi okazję w każdej trudności"  Sir W. Churchill


Adaś ( X 2008 - autyzm)  
Ala ( IV 2010)

krpop

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: buleczki na candide
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 10, 2014, 19:11:24 »
Ale może jest coś o wypiekach ogólnie. Był wątek o wypieku bezglutenowego chleba chyba.
Interesowałem się takim wypiekiem, stąd pamiętam ;)
Natomiast przepisy są chyba podobne - czy to bułki czy chleb.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2014, 19:15:11 wysłany przez krpop »