Forum Strony Dzieci

Tematyczne => Leczenie poprzez żywność => Wątek zaczęty przez: natasza w Styczeń 29, 2005, 01:13:02

Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: natasza w Styczeń 29, 2005, 01:13:02
witam!
po wielu niepowodzeniach mam to bulki zdatne do jedzenia
oto przepis

3 lyzki maki gryczanej
3 lyzki maki sojowej
3 lyzki skrobi pszennej
5 lyzek maki kukurydzianej
2 jaja
0,25 opakowania masla roslinnego
3 lyzeczki proszku do piecz. celiko
troszke soli i/lub xylolinu

ciasto zagniesc, mokrymi rekoma uformowac 4 buleczki, naciac je, posmarowac bialkiem lub woda, posypac sezamam lub slonecznikiem.
piec do lekkiego zarumienienia.
smacznego.
pozdrawiam.
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: mirekp w Kwiecień 19, 2005, 19:41:40
te bulki mojemu małemu dziecku nie smakują więc blagam niech ktoś da mi przepis na bułki takie troche bardziej puszyste jak kajzerki (nie wierze w cuda że takie są ale może). Bułki Noego byłyby niezłe tylko robi mi się zakalec. Oczywiście nie może być w nich drożdży :cry:
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: mirekp w Kwiecień 20, 2005, 20:32:34
Nikt tego nie czyta czy takie bułki nie istnieją? :p
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: annamag1 w Kwiecień 22, 2005, 07:26:26
Witam,
Proponuje poeksperymentowac z przepisem na bulki Noego, mysle ze zmniejszenie ilosci plynu moze przyniesc dobre rezultaty,i byc moze jeszcze podwyzszenie temperatury piekarnika przy pieczeniu ,ostatnio na jednej ze stron z tym przepisem pisano o temp. 400* F ,nie wiem ile to bedzie w celsjuszach (byl tu na forum taki pan co to swietnie przeliczal kiedys  :D  )
    Powodzenia.
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: Anouk w Kwiecień 22, 2005, 18:49:30
A mozecie tu wkleic przepis na bulki Noego. Nie moge znalezc. dziekuje:)
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: mirekp w Kwiecień 22, 2005, 21:37:38
Ja też nie mogęich tu znaleźć więc przepisze ze swojej karteczki:
składniki:
1/2 szkl białej mąki ryżowej
2/3 szkl tapioki
1/3 szkl mączki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli lub mniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki gumy guar lub XsantaX
1 jajko
1/3 szkl oliwy
1/2 szkl mleka ryżowego bg. bk.
1/3 szklanki wody mineralnej
wymieszać wszystkie suche składniki, osobno wszystkie mokre i dodawać je powoli mieszając mikserem, na końcu dodać stopniowo wode. Lyżką stołową kłaść na blache porcje ciasta. Piec ok 180*do jasnego zromienienia.
Ja piekłam w różnych temperaturach, największa to była 220 stopni tak jak się piecze chleby na drożdżach i nie wyszło. :(
Julita
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: mirekp w Kwiecień 23, 2005, 09:57:23
czy mąka ziemniaczana i mączka ziemniaczana to jest to samo? Ja zamiast mączki użyłam mąki może dlatego nie wyszło
Julita
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: jadzia w Maj 03, 2005, 15:39:09
Prosze napiszcie jaki chleb podajecie dzieciom gdy jest na diecie bezglutenowej i na candide.Do tej pory zamawiałam w glutenexie i problem z głowy,ale niestety zawiera drożdże i cukier.Jadzia
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: mirekp w Maj 03, 2005, 16:59:02
Witam. Ja robie chleb z przepisu jak na te bułki które są na samej górze, tylko wszystkie składniki daję trzy lub cztery razy więcej. Wszystko ładuje do małej blachy ( tak jak zwykłe chleby) i piekę przez 30 lub 40 minut na 200 stopni.
Wcześniej pisałam że moje dziecko tego nie chce jeść a teraz wcina aż mu się uszy trzęsą. Ten chleb jest z rodzaju tych ciężkich i żeby był trochę bardziej puszysty trzeba dać odrobine więcej margaryny. Foremke smaruję oliwą z oliwek (odrobinę).
Julita
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: mirekp w Maj 03, 2005, 17:01:34
I nie spotkałam się z innym przepisem na chleb, bułki Noego są dziwne jakby z zakalcem. Jeśli ktoś piecze jakiś inny chleb bez drożdży i mleka to napiszcie.
Julita
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: mirekp w Maj 04, 2005, 16:34:58
Jeśli to kogoś interesuje to bułki Noego dobrze wychodzą na Nutramigenie. Nawet są dobre, chociaż w środku sa podobne do zakalca. Da się zjeść i dziecku smakują. No i na zewnątrz wyglądają jak normalne.
Julita
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: megpl w Maj 06, 2005, 20:48:10
Problem zakalca polega na tym ze tam jest duzo tapioki (tapioka jest wspaniala bo daje delikatna kleistosc a~la gluten ... ale jak za duzo to zakalec)

wiec mozna poeksperymentowac przez
-zmniejszenie ilosci tapioki (zastapiejie czesci tapioki maka ryzowa)
-zwiekszenie temp w piekarniku
-robienie zamiast bulek czegos takiego jak ciasto na pizze (plaski chlebek - tam bedzie malo zakalca w srodku) - lub paluszki "precelki"

Meg
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: mirekp w Maj 07, 2005, 14:50:26
Robiłam te bułki na 500 sposobów ale zawsze niby zakalec wychodzi. no ale zrobie jeszcze raz. :D
Julita
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: megpl w Maj 07, 2005, 17:11:41
wiesz co jeszcze mozesz sprobowac:
jakbylam w Polsce w Krakowie (przy starej 18-stycznia, przecznica obok starego Pewexu ... ojej ale ja jestem stara!!!) jest sklep ze zdrowa zywnoscia. Tam maja dober chelby bezglutenowe ale i jeszcze maki na chleb bezglutenowy - mozna zamiast takiego chleba upiec buleczki (z ta maka)




Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: megpl w Maj 07, 2005, 17:24:34
Jeszze tu znalazlam taki przepis:

3/4 szklanki maki ryzowej
1/4 szklanki maki ziemniacznej
1/2 szklanki maki tapioki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczka soli
1 lyzka cukru
zmieszac wszystko razem

w osobnej misce przygotowac :
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka ryzowego

rozbeltac razem

Instrukcja:
1. zagrzac piekarnik do 400 F (205 C)

2.zmieszac suche skladniki z mokrymi
3. ma blasze rozlozyc papier do pieczenia, na nim okragle metalowe obrecze (takie moga byc pociete z puszki do kawy , oczywiscie oszlifowane, czyste - chodzi o to zeby masa ciastowa sie nie rozlala na papierze) - to wszystko jeszcze posprejowac olejem

4. od kazdej obreczy wlozyc 2 czubate lyzki masy

5. wyrownac mase palcami zamoczonymi w wodzie

6. Mozna posypac sezamem

7. piec natychmiast 13-15 minut

Przepis jest na 5 bulek.

--------

wiecie sprobuje tez je zrobic - napisze czy wyszly




Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: mirekp w Maj 07, 2005, 20:09:06
jak wyjdą ci te bułki to napisz bo ja na razie nie mam siły :;):
Julita
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: natasza w Maj 15, 2005, 17:34:21
Witam
Zrobilam wczoraj chleb z przepisu na bulki, ktory podala Megpl.(zamiast maki ziemn. dalam skrobie kukurydziana) Wyszedl niezly urosl jak babka w smaku dobryi bardziej puchaty od bulek Noego. Jak zdobede obrecze zrobie bulki. POLECAM
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: mirekp w Maj 16, 2005, 13:14:21
Też upiekłam ten chleb. Mąke ziemniaczaną zastąpiłam skrobią kukurydzianą jak moja porzedniczka. Zamiast mleka ryżowego, bo nie miałam, dałam Nutramigen. Chleb jest dobry, o niebo lepszy od bułek Noego. Nie ma tego zakalca. Na chleb w małej foremce trzeba dać 3 razy więcej składników i wydaje mi się że troche mniej oliwy, bo ten chleb wyszedł taki nasączony tą oliwą. Trzeba na dno położyć papier do pieczenia bo nie chce się oderwać no i troche mi się popsuł przy wyjmowaniu.
Dzięki Meg

Julita
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: mirekp w Maj 16, 2005, 13:15:40
A do bułek można kupić silikonową forme, tak będzie najprościej, tylko takie formy są chyba drogie, musze sprawdzić
Julita
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: natasza w Maj 16, 2005, 13:47:35
Moj Adrian ma jutro 4 lata. dzis sprobujemy zrobic dwa torty z przepisow watku  "dieta bezgl i bez ml"jak wyszly pochwale sie jutro. Trzymajcie kciuki!.
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: mirekp w Maj 18, 2005, 13:17:32
Chleb mi wyszedł w kolorze jasnym, troche gumowy, ale ok. Dałam jasną mąke ryżową. Bułki upiekłam z ciemnej mąki ryżowej, dałam troche mniej oliwy i wyszły super, takie jak glutenowe. Tylko że na drugi dzień w środku były mokre, takie jakby woda się wlała, nie całe tylko w miejscach pęknięć, ale już nie zjadliwe. Chleb trzyma się dalej.
Wszystko pięknie ale moje dziecko narazie nie chce ani tego chleba ani bułek.
U nas sprawdza się teraz tylko chleb z przepisu na bułki od Nataszy :D
Julita
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: mirekp w Maj 18, 2005, 13:21:26
Natasza jak te torty? Bo u nas też za niedługo urodziny :)
Julita
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: natasza w Maj 19, 2005, 14:39:53
Witam
Juz sie chwale. tort niestety zrobilam jeden ( ten truskawkowo- kokosowy) wyszedl niski ale dobry, masa wspaniala. Zamiast smietanki z kokosa dalam tapioke w ziarnie. Ta tapioka w ziarnie to cud nad cudy. gotuje sie ja okolo pol godz i wychodzi taka zawiesina jak kisiel , nie ma smaku wiec mozna ja zrobiic na wiele sposobow. ja np dodalam maczki z chleba swietojanskiego(bezglutonowy zamiennik kakao) i ksylitol z czego wyszedl mi tak jakby pudling. Maly wciagal az sie uszy trzesly. Mozna to miksowac z owocami np gruszka, maliny, jagody (bezpieczne przy kandidzie) Chce jeszcze wykorzystac laske wanilii, cynamon i co sie da, zeby zrobic malemu deserek
Polecam goraco i zycze smacznego
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: megpl w Maj 20, 2005, 21:51:40
Ciesze sie ze wyszedl chleb z bulek  :D (ja nie mialam czasu zeby probowac)

Wiesz ja sie zastanawialam nad forma silikonowa - ale czy to jest zdrowe?
Czy z tego silikonu nie przedostanie sie nic do chleba?  :O
Napisz co myslisz !

A moj Krzys sie uparl na .... domek z piernika ! Od 2 tygodni mi jeczy ze chce domek z piernika ... w maju! No wiec chyba musze zrobic.

Meg
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: mirekp w Maj 21, 2005, 21:20:27
Nie wiem czy z tym sylikonem może być coś nie tak, ale chyba lepiej w sylikonie niż w aluminiowych foremkach, no bo czy są jakiś inne dostępne, może są papierowe? Ja chleb piekę w formie wyłożonej teflonem i też nie wiem czy to zdrowe.
Co do piernika to nie wiem jak to wyczarować. O jezu, a jak moje dziecko już będzie mówić i wtedy zażąda domku z piernika :laugh:

Julita
Tytuł: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: natasza w Maj 22, 2005, 10:51:00
hello
Co do piernika to wiem,ze wardnieje od miodu( ale w nim tez cukier)
przyprawa piernikowa powinna byc bezpieczna-, zamiast kakao korab (maczka z chleba swietojanskiego) do wyrosniecia soda, bo to to samo co nasz proszek do piecz bezglutenowy tylko bez maczki ziemniaczanej. jak  robie ciastto to szkl. maki pszennej zamieniam 0,5 szkl maki ryzowej+ 0,5 szkl tapioki- raczej sie sprawdza choc mialam pare nieudanych sztuk. niestety piernika jeszcze nie robilam.
Tytuł: Odp: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: Asia.Szym w Październik 07, 2011, 18:00:04
Przepraszam, że po tylu latach podnoszę wątek, ale zrobiłam bułeczki, są super puchate i smaczne, ale są jeszcze troszkę miejscami mokre w środku, może orientujecie się czego mogłam dać za dużo, piekłam 20 min w foremkach.
Będę wdzięczna za pomoc:)

Pozdrawiam Asia
Tytuł: Odp: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: olka_78 w Październik 08, 2011, 21:14:58
Asia.Szym może podaj przepis to będzie łatwiej ustalić czego było za dużo czy za mało.
Tytuł: Odp: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: Asia.Szym w Październik 08, 2011, 22:10:25
Korzystałam z tego przepisu:


3/4 szklanki maki ryzowej
1/4 szklanki maki ziemniacznej
1/2 szklanki maki tapioki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczka soli
1 lyzka cukru
zmieszac wszystko razem

w osobnej misce przygotowac :
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka ryzowego

Zamiast jajek dodałam zamiennik, mniej cukru, oraz mleko ale kokosowe.

Moje dzieciaczki nie mogą mąki kukurydzianej, ryż wyszedł w granicy normy, ale ciagle boje się ze na ryż też się uczula. Jest w ogóle jakis przepis na chleb bezglutenowy, bezmleczny, bez soji, jajek, maki ryzowej i kukurydzianej oraz bez drożdży?

Pozdrawiam Asia
Tytuł: Odp: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: Asia.Szym w Październik 10, 2011, 10:00:53
Mam jeszcze szybkie pytanie, czy przy candidzie można pić mleko kozie? wiem, ze krowie nie można, to nam powiedziano, ale o kozim nic nie wspominano, po za tym na testach nie wyszło wiec podaje, ale nie do końca jestem pewna czy dobrze robie. Z candida walcze ja Wiki i Kacper. Dodatkowo Kacper ma problemy z robakami i nie wiem jak mu pomoc:/
Tytuł: Odp: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: neiss w Grudzień 11, 2011, 23:53:00
Zasada jest taka:

Mąka kukurydziana powoduje, że wypiek jest twardy. Wymaga pieczenia w wysokiej temperaturze i bardzo dokładnego połączenia z tłuszczem. Mąka ryżowa powoduje, że wypieki są puszyste. Skrobia kukurydziana powoduje, że ciasto jest bardzo delikatne. Można z niej zrobić ciastka, ale będą się bardzo kruszyć - coś w stylu biszkoptów Balviten. Mąkę ziemniaczaną dodaje się do ciasta kiedy chce się uzyskać chrupiącą powłokę i żeby ciasto się nie rozpadało. Dlatego daje się ją do biszkopta i ciasta naleśnikowego.

Jeśli więc zamiast mąki ziemniaczanej dacie kukurydzianą to całkowicie zepsujecie ciasto. Druga sprawa to jajko. Jeśli ubijecie żółtko z cukrem lub mlekiem lub nawet samo (aż zmieni kolor na biały i zwiększy objętość), potem dodacie olej wlewając powoli podczas mieszania, a na sam koniec dodacie pianę z białka ubitą na sztywno i wymieszacie delikatnie metalową łyżką to wyjdzie piękny puszysty wypiek. Bez tych wszystkich zabiegów będzie zwykły naleśnik prawdopodobnie z zakalcem.

Niedawno upypłałam kruche ciastka, które po dodaniu cynamonu smakują jak pierniczki. Powycinałam je w choinki i musiałam się powstrzymywać żeby dziecku nie zeżreć.

PIERNICZKI:

- 250g mąki (1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej + 1 lekko kopiata łyżka skrobi kukurydzianej + 100g mąki ryżowej + dopełnić do 250g mąką kukurydzianą)
- 125g miękkiej pokrojonej w kostkę margaryny bezmlecznej
- 1 jajko
- 50g cukru
- cynamon do posypania lub dodania do ciasta (1 płaska łyżeczka)
- cukier waniliowy

Mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. Dodajemy jajko i margarynę, a następnie ucieramy żeby składniki dobrze się połączyły. Najlepiej drewnianą pałką. Następnie zagniatamy aż zrobi się kulka. Pakujemy ją do worka i do zamrażarki na jakieś 15 minut żeby dobrze się schłodziło (lub na 2 godziny do lodówki). Nastawiamy piekarnik żeby się lekko nagrzał i w tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm i wycinamy ciastka. Wałkujemy pomiędzy dwoma woreczkami lub folią spożywczą. Ciasto ma być zimne żeby nie rozpadało się przy przenoszeniu na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180st.C aż ciastka staną się rumiane na brzegach. Jak będziemy piec zbyt krótko będą się nadawały do jedzenia, ale dopiero zarumienione mają ten wspaniały smak upieczonych ciastek, a nie mąki kukurydzianej.

Wychodzą podobne do herbatników Milly Schara. Z tego ciasta po schłodzeniu możemy zrobić wspaniałe spody do babeczek, tartinek lub upiec szarlotkę. Do babeczek czy tartinek wałkujemy ciasto na grubość 0,5cm, nakładamy na nieprzywierającą foremkę do babeczek, osuwamy aż opadnie na dno i dociskamy na brzegach blaszki odrywając tym samym nadmiar. Pieczemy tak samo do zrumienienia. Można napełnić potem owocami i zalać kisielem. To jest wersja krucha. Do szarlotki dzielimy ciasto na pół, jedną połową wykładamy spód blachy ugniatając palcami, nakładamy masę szarlotkową (to już podam w przepisie na szarlotkę) i na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach drugą część zmrożonego ciasta.
 
Mam też przepis na ciasto marchewkowe, które smakuje jak piernik, ale to innym razem.
Tytuł: Odp: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: krpop w Marzec 03, 2012, 17:31:19
Nie rozumiem pewnych spraw. Jakim cudem w przepisach na dietę przeciwgrzybową pojawia się cukier, albo owoce? Przecież i jedno i drugie jest ewidentnie zabronione :)
Skrobia ziemniaczana przy ścisłej też nie bardzo.
Tytuł: Odp: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: Agatita w Grudzień 09, 2014, 18:36:41
Szukam przepisu na smaczne bułeczki/ muffinki w wersji nie słodkiej dla 1,5 rocznego siostrzeńca ;] a i dla mojego Adasia coś bym spróbowała :)
Tytuł: Odp: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: koliber w Grudzień 09, 2014, 21:09:40
Nie rozumiem pewnych spraw. Jakim cudem w przepisach na dietę przeciwgrzybową pojawia się cukier, albo owoce? Przecież i jedno i drugie jest ewidentnie zabronione :)
Skrobia ziemniaczana przy ścisłej też nie bardzo.
dokładnie...

bułeczki to raczej beda kamyczki bo tego co mozna uzyc to maka migdałowa i z innych orzechow, inulina lub stewia..jajko jesli ktos moze ajesli nie to siemie lniane
j apieke ciasteczka dla syna od czasu do czsau

orzechy włoskue zmielone (ok 15dkg)
2 łyzki siemienia, 2 łyzki inuliny troche oleju i woda
20 min z jednej 20 min z drugiej w 180 stopniach

bułeczki na candide sa niewykonalne...bo skrobia przy candidzie jest zabroniona...
a juz kukurydziana czy ziemniaczana to pod grozba kary smierci  :P
Tytuł: Odp: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: Agatita w Grudzień 10, 2014, 18:59:55
Ale ja nie szukam bułeczek na candidę, tylko bułeczek bg, bm, bc :)
Tytuł: Odp: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: krpop w Grudzień 10, 2014, 19:03:25
Ale ja nie szukam bułeczek na candidę, tylko bułeczek bg, bm, bc :)

No to w niewłaściwym miejscu napisałaś :)
Tytuł: Odp: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: Agatita w Grudzień 10, 2014, 19:06:38
chyba tak ale nie wiem czy są inne wątki o bułeczkach :)
Tytuł: Odp: buleczki na candide
Wiadomość wysłana przez: krpop w Grudzień 10, 2014, 19:11:24
Ale może jest coś o wypiekach ogólnie. Był wątek o wypieku bezglutenowego chleba chyba.
Interesowałem się takim wypiekiem, stąd pamiętam ;)
Natomiast przepisy są chyba podobne - czy to bułki czy chleb.