Autor Wątek: buleczki na candide  (Przeczytany 20946 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

natasza

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 264
buleczki na candide
« dnia: Styczeń 29, 2005, 01:13:02 »
witam!
po wielu niepowodzeniach mam to bulki zdatne do jedzenia
oto przepis

3 lyzki maki gryczanej
3 lyzki maki sojowej
3 lyzki skrobi pszennej
5 lyzek maki kukurydzianej
2 jaja
0,25 opakowania masla roslinnego
3 lyzeczki proszku do piecz. celiko
troszke soli i/lub xylolinu

ciasto zagniesc, mokrymi rekoma uformowac 4 buleczki, naciac je, posmarowac bialkiem lub woda, posypac sezamam lub slonecznikiem.
piec do lekkiego zarumienienia.
smacznego.
pozdrawiam.

mirekp

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 745
buleczki na candide
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 19, 2005, 19:41:40 »
te bulki mojemu małemu dziecku nie smakują więc blagam niech ktoś da mi przepis na bułki takie troche bardziej puszyste jak kajzerki (nie wierze w cuda że takie są ale może). Bułki Noego byłyby niezłe tylko robi mi się zakalec. Oczywiście nie może być w nich drożdży :cry:

mirekp

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 745
buleczki na candide
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 20, 2005, 20:32:34 »
Nikt tego nie czyta czy takie bułki nie istnieją? :p

annamag1

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 187
buleczki na candide
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 22, 2005, 07:26:26 »
Witam,
Proponuje poeksperymentowac z przepisem na bulki Noego, mysle ze zmniejszenie ilosci plynu moze przyniesc dobre rezultaty,i byc moze jeszcze podwyzszenie temperatury piekarnika przy pieczeniu ,ostatnio na jednej ze stron z tym przepisem pisano o temp. 400* F ,nie wiem ile to bedzie w celsjuszach (byl tu na forum taki pan co to swietnie przeliczal kiedys  :D  )
    Powodzenia.
pozdrawiam ,Ania

Anouk

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 31
buleczki na candide
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2005, 18:49:30 »
A mozecie tu wkleic przepis na bulki Noego. Nie moge znalezc. dziekuje:)

mirekp

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 745
buleczki na candide
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 22, 2005, 21:37:38 »
Ja też nie mogęich tu znaleźć więc przepisze ze swojej karteczki:
składniki:
1/2 szkl białej mąki ryżowej
2/3 szkl tapioki
1/3 szkl mączki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli lub mniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki gumy guar lub XsantaX
1 jajko
1/3 szkl oliwy
1/2 szkl mleka ryżowego bg. bk.
1/3 szklanki wody mineralnej
wymieszać wszystkie suche składniki, osobno wszystkie mokre i dodawać je powoli mieszając mikserem, na końcu dodać stopniowo wode. Lyżką stołową kłaść na blache porcje ciasta. Piec ok 180*do jasnego zromienienia.
Ja piekłam w różnych temperaturach, największa to była 220 stopni tak jak się piecze chleby na drożdżach i nie wyszło. :(
Julita

mirekp

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 745
buleczki na candide
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 23, 2005, 09:57:23 »
czy mąka ziemniaczana i mączka ziemniaczana to jest to samo? Ja zamiast mączki użyłam mąki może dlatego nie wyszło
Julita

jadzia

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 359
buleczki na candide
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 03, 2005, 15:39:09 »
Prosze napiszcie jaki chleb podajecie dzieciom gdy jest na diecie bezglutenowej i na candide.Do tej pory zamawiałam w glutenexie i problem z głowy,ale niestety zawiera drożdże i cukier.Jadzia
strona mojego syna www.arturek.zafriko.pl

mirekp

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 745
buleczki na candide
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 03, 2005, 16:59:02 »
Witam. Ja robie chleb z przepisu jak na te bułki które są na samej górze, tylko wszystkie składniki daję trzy lub cztery razy więcej. Wszystko ładuje do małej blachy ( tak jak zwykłe chleby) i piekę przez 30 lub 40 minut na 200 stopni.
Wcześniej pisałam że moje dziecko tego nie chce jeść a teraz wcina aż mu się uszy trzęsą. Ten chleb jest z rodzaju tych ciężkich i żeby był trochę bardziej puszysty trzeba dać odrobine więcej margaryny. Foremke smaruję oliwą z oliwek (odrobinę).
Julita

mirekp

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 745
buleczki na candide
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 03, 2005, 17:01:34 »
I nie spotkałam się z innym przepisem na chleb, bułki Noego są dziwne jakby z zakalcem. Jeśli ktoś piecze jakiś inny chleb bez drożdży i mleka to napiszcie.
Julita

mirekp

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 745
buleczki na candide
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 04, 2005, 16:34:58 »
Jeśli to kogoś interesuje to bułki Noego dobrze wychodzą na Nutramigenie. Nawet są dobre, chociaż w środku sa podobne do zakalca. Da się zjeść i dziecku smakują. No i na zewnątrz wyglądają jak normalne.
Julita

megpl

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 679
buleczki na candide
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 06, 2005, 20:48:10 »
Problem zakalca polega na tym ze tam jest duzo tapioki (tapioka jest wspaniala bo daje delikatna kleistosc a~la gluten ... ale jak za duzo to zakalec)

wiec mozna poeksperymentowac przez
-zmniejszenie ilosci tapioki (zastapiejie czesci tapioki maka ryzowa)
-zwiekszenie temp w piekarniku
-robienie zamiast bulek czegos takiego jak ciasto na pizze (plaski chlebek - tam bedzie malo zakalca w srodku) - lub paluszki "precelki"

Meg
Krzys VIII 2000

mirekp

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 745
buleczki na candide
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 07, 2005, 14:50:26 »
Robiłam te bułki na 500 sposobów ale zawsze niby zakalec wychodzi. no ale zrobie jeszcze raz. :D
Julita

megpl

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 679
buleczki na candide
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 07, 2005, 17:11:41 »
wiesz co jeszcze mozesz sprobowac:
jakbylam w Polsce w Krakowie (przy starej 18-stycznia, przecznica obok starego Pewexu ... ojej ale ja jestem stara!!!) jest sklep ze zdrowa zywnoscia. Tam maja dober chelby bezglutenowe ale i jeszcze maki na chleb bezglutenowy - mozna zamiast takiego chleba upiec buleczki (z ta maka)




Krzys VIII 2000

megpl

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 679
buleczki na candide
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 07, 2005, 17:24:34 »
Jeszze tu znalazlam taki przepis:

3/4 szklanki maki ryzowej
1/4 szklanki maki ziemniacznej
1/2 szklanki maki tapioki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczka soli
1 lyzka cukru
zmieszac wszystko razem

w osobnej misce przygotowac :
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka ryzowego

rozbeltac razem

Instrukcja:
1. zagrzac piekarnik do 400 F (205 C)

2.zmieszac suche skladniki z mokrymi
3. ma blasze rozlozyc papier do pieczenia, na nim okragle metalowe obrecze (takie moga byc pociete z puszki do kawy , oczywiscie oszlifowane, czyste - chodzi o to zeby masa ciastowa sie nie rozlala na papierze) - to wszystko jeszcze posprejowac olejem

4. od kazdej obreczy wlozyc 2 czubate lyzki masy

5. wyrownac mase palcami zamoczonymi w wodzie

6. Mozna posypac sezamem

7. piec natychmiast 13-15 minut

Przepis jest na 5 bulek.

--------

wiecie sprobuje tez je zrobic - napisze czy wyszly




Krzys VIII 2000