Autor Wątek: AMARANTUS - przepisy  (Przeczytany 27757 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Abril

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 775
AMARANTUS - przepisy
« dnia: Sierpień 07, 2008, 16:24:45 »
Nasiona Amarantusa - Przepis podstawowy
Dla jednej osoby: 30 do 50 g nasion amarantusa, jako danie dodatkowe 60-80 g jako danie główne.
Nasiona amarantusa w potrójnej ilości wody zostawić do zagotowania i gotować na małym ogniu przez 15 minut.

Papryka nadziewana amarantusem
200 g czerwonej fasolki,
400 ml rosołku warzywnego,
4 duże papryki,
200 g cebuli,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oleju,
200 g nasion amarantusa,
600 ml wody,
4 pomidory,
sól, pieprz, majeranek, kminek, szczypior,
20 g startego parmezanu.
Sos ziołowy:
20 g masła,
20 g mąki z amarantusa,
2 łyżki mieszanki ziołowej: majeranek, oregano, bazylia,
60 ml białego wina,
200 ml rosołku warzywnego,
8 łyżek śmietany,
sól, pieprz.
Fasolę przez noc namoczyć i następnego dnia w rosołku warzywnym ugotować do miękkości. Paprykę umyć, odkroić górną część i wydrążyć ziarno. Drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek udusić w odrobinie oleju. Dodać do tego amarantus i ugotować w potrójnej ilości wody wg podstawowego przepisu (patrz wyżej). Pokroić w kostkę pomidory i razem z solą, pieprzem, ziołami, serem fasolą dodać do ugotowanego amarantusa i wymieszać. Powstałą masą nafaszerować papryki i gotować w 200 ml rosołku warzywnego przez ok. 30 min. W międzyczasie przygotować sos ziołowy. Masło roztopić i lekko na nim przyrumienić mąkę z amarantusa. Dodać zioła, wino i rosołek warzywny. Całość doprowadzić do zawiesistej postaci i przyprawić.

Amarsotto z pieczarkami - Ciepłe danie na obiad lub kolację
250g ugotowanego ziarna amarantusa,
50 g cebuli,
30 g masła,
100 g świeżych pieczarek,
100 g mieszanki chińskiej (mrożonej),
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka majeranku,
pieprz, sól, papryka do smaku,
1 szklanka jarzynowego wywaru.
Wykonanie tej potrawy jest niezwykle łatwe. Rozpocznij od posiekania cebulki w drobną kostkę. Następnie starannie umyj pieczarki i również pokrój je na drobne kawałki. Cebulę i pieczarki podduś przez chwilę na roztopionym maśle. Następnie dodaj do tego mieszankę chińską i jeszcze chwilę duś wszystko razem. Dodaj szklankę jarzynowego wywaru i przyprawy do smaku. Na końcu dopiero dodaj do potrawy ugotowane uprzednio ziarna amarantusa. Warzywa trzeba dusić, aż do momentu całkowitego odparowania wywaru jarzynowego. Danie smakuje znakomicie!

Ciasto amrantusowe z jabłkami
Po 1 szklance: mąki pszennej, kaszy manny, płatków owsianych, cukru, poppingu lub nasion amarantusa.
1 kg jabłek,
cynamon, cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kostka margaryny lub masła,
bułka tarta do posypania tortownicy.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę, kaszę, płatki, cukier, popping (lub nasiona), cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Do wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułka formy wsypać połowę przygotowanej mieszaniny, następnie wyłożyć na nią wcześniej obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Przykryć resztą mieszaniny. Na wierzchu równomiernie rozłożyć margarynę (lub masło). Piec 1 godzinę i 15 minut.

Keks z amarantusem
200 g mąki pszennej,
50 g mąki z amarantusa,
300 g ugotowanego ziarna amarantusa,
50 g poppingu z amarantusa,
200 g masła,
200 g cukru pudru,
5 jaj,
15 g proszku do pieczenia,
100 g rodzynek,
100 g migdałów,
100 g suszonych moreli,
70 g suszonych śliwek,
10 kropel aromatu pomarańczowego,
szczypta soli.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Suszone owoce opłukać, pokroić i obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Potem dodać mąkę pszenną i z amarantusa, popping, ugotowany amarantus oraz proszek do pieczenia i bakalie. Dobrze wymieszać i na koniec dodać ubitą pianę z białek. Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto. Naciąć je wzdłuż nożem. Piec godzinę w temp. 190oC.

Placuszki z amarantusa
2 jajka,
1 filiżanka mleka,
1 łyżka miodu,
2 łyżki stopionego masła lub margaryny,
1 filiżanki mąki pszennej,
1 filiżanki mąki amarantusa.
Jajka ubić. Dodać mleko, miód stopione masło i wymieszać. Dodać mąkę pszenną i mąkę z amarantusa. Wyrobić ciasto i zostawić przez noc w lodówce. Formować z ciasta cienkie placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju.

Murzynek z amarantusa
1 1/3 szklanki mąki pszennej,
2/3 szklanki mąki z amarantusa,
1 kostka margaryny,
1 szklanki mleka (lub wody),
2 szklanki cukru,
4 łyżki kakao (lub 2 łyżki Karobu),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jaja,
zapach rumowy,
popping do posypania.
Mleko, margarynę, cukier i kakao zagotować w rondelku: podzielić na dwie części. Po ostudzeniu do jednej z nich dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, zapach. Wyrobić ciasto i delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto piec ok. 50 min. Pozostałą cześć masy kakaowej wykorzystać jako polewę. Posypać ciasto poppingiem.  

Zupa-krem z groszkiem i zacierkami
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
pół cebuli,
mała porcja kapusty włoskiej,
1 ziemniak,
3 łyżki masła,
1 łyżka mąki z amarantusa,
1 łyżka siekanej zielonej natki,
sól, pieprz do smaku,
150 g zielonego, mrożonego groszku,
1/5 L wody.
Na zacierki:
40 g mąki z amarantusa,
1/2 jajka,
2 łyżki wody.
Obrane warzywa umyć i pokroić. W garnku rozpuścić masło, wrzucić przygotowane warzywa podlewając je trzema łyżkami wody. Przez kilka minut dusić wszystko na małym ogniu, następnie przyprawić i zalać resztą wrzącej wody. Zmiksować. Gotować jeszcze ok. 15 minut, podprawić zasmażką z mąki i masła. Chwile gotować wraz z zielonym groszkiem. Przygotować kluseczki jak na zacierki i ugotować w osolonej wodzie. Dodać do zupy posypanej posiekaną natką.

Jabłka pieczone z amarantusem
4 jabłka,
1 filiżanka poppingu z amarantusa,
3 łyżki ziaren słonecznika,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka cynamonu,
masło do smarowania naczynia żaroodpornego.
Jabłka przed pieczeniem umyć, osuszyć i wydrążyć usuwając gniazda nasienne. Wymieszać ziarno słonecznika z poppingiem z amarantusa, cynamonem i miodem. Napełnić jabłka. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem i lekko podlać wodą, aby nie pękała skórka jabłek. Piec ok. 30 min w temp. 200oC

Owocowa sałatka
1 puszka ananasów,
1 puszka brzoskwiń,
100 g rodzynek,
2 winne jabłka,
2 banany,
5 mandarynek,
krem jogurtowy,
50 g migdałów,
3 łyżeczki poppingu.
Owoce starannie umyć, opłukać rodzynki. Pozostałe "owocowe" składniki sałatki wyjąć z puszek i pokroić w mniej więcej równą kostkę, włożyć je do salaterki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać i dodać do owoców w salaterce. Obrane ze skórki jabłka, banany i mandarynki pokroić w kostkę i połączyć z resztą owoców. Wszystko starannie, ale delikatnie wymieszać. Jako sosu do sałatki użyć jogurtu Fantazja, posypać poppingiem.

Zupa śniadaniowa
50g płatków z nasion amarantusa,
250ml mleka
Cukier lub sól do smaku
Mleko zagotować, dodać płatki. Gotować jeszcze 5 min. Aż do uzyskania miękkiej konsystencji. Dodać do smaku cukier lub sól.