Autor Wątek: Integracja, ważny dla wszystkich rodziców problem do rozwiązania  (Przeczytany 1573 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

obrazki

• Zasłużony
    • galeria mojej córki
Odp: Integracja, ważny dla wszystkich rodziców problem do rozwiązania
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 17, 2012, 09:21:35 »
Byłam u pani dyrektor :| i załamka. Trafiłam tam przez przypadek, ponieważ potrzebowałam ksera dokumentów do nowej szkoły i pani z tej okazji zażądała wytlumaczenia.
Wg niej ilość uczniów niepełnosprawnych na całą klasę (14/28) jest w porządku, bo lekcje odbywają się często grupach ( a grupa wg mnie powinna byc po prostu klasą,wychowawca tez coś przebąkiwal na ten temat).
Dwóch nauczycieli wspomagających na trzy klasy też wg pani jest ok ponieważ:
- jeden jest od przedmiotów ścisłych,. drugi humanistycznych (na niektórych lekcjach nauczyciela nie ma wcale)
- "przeciez nie potrzeba dodatkowego nauczyciela, jesli w grupie są tylko zdrowi" (tu się odezwał brzęczyk w mojej głowie, że w takim razie w tej drugiej grupie sa sami niepelnosprawni - 14 osób!!!!)
Powiedziałam, że inni rodzice tez są załamani, ale nie przyjdą, bo nie mają czasu i sie boją o dzieci (tu usłyszałam, że opowiadam bzdury) oraz, że nauczyciele nie dają rady.
Wspomniałam o braku kontaktu z nauczycielami wspomagającymi i nierealizowaniu zaleceń z orzeczenia. Tu pani dyrektor zaczeła opowiadać, że nie każdy się nadaje do liceum ( wiadomo), że może jakies warsztaty powinny być, że jakas luka jest w ofertach (też wiadomo). Że ona musi wysłuchiwać płaczu i gróźb rodziców uczniów nieprzyjętych do szkoły (zdaję sobie z tego sprawę). Doszłam do wniosku, że kobieta nie ma pojęcia o autyźmie, aspergerze i że nie dojdę z nią do porozumienia (nie miałam nawet nadziei)
 Dowiedziałam się przy okazji od wychowawcy., że z tego liceum dużo uczniów odchodzi (zdrowych i niepełnosprawnych), więc myslę, że wywołałam lekki niepokój. Wychowawca pytał mnie, czy naprawdę jest tak źle :/ No jest, a ja już nie wiem do kogo uderzyć, nadal brak kontaktu z nauczycielami. Cała szkoła wygląda na nieogarniętą. W takich warunkach moje dziecko nie nauczy sie niczego, chociaż może - na warsztaty jeszcze za wcześnie :/
Wiem, że pani dyrektor jednej szkoły nie załatwi wszystkich problemów oswiatowych, ale nie widzę, żeby chciała coś zmienić w swojej własnej szkole.
Jestem wkurzona po tej rozmowie i wybieram się jeszcze do zastepcy dyrektora. Jednak najpierw muszę się przygotować merytorycznie.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2012, 08:56:04 wysłany przez obrazki »
jesień 1994, autyzm

Asterka

• Bywalec
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 19, 2012, 10:54:54 »
Myślę, że na tym etapie rozmawianie z dyrekcją szkoły jest bez sensu.Napisałabym pismo do kuratorium i Organu Prowadzącego.Szkołą przyjmując Twoje dziecko i inne dzieci liczyła się z tym, że musi stworzyć im odpowiednie warunki do nauki.Na pewno tymi warunkami nie jest klasa z 14 osobami niepełnosprawnymi i takim podejściem nauczycieli i dyrektora.Na warsztaty zawsze będzie czas, teraz dziecku potrzebna jest nauka i kontakt ze zdrowymi rówieśnikami.Masz rację, nie daj sobie wmawiać, że jesteś toksyczna, że za dużo chcesz i nie radzisz sobie z rzeczywistością.Masz prawo do takiej edukacji dziecka - a z... obowiązkiem szkoły jest jest je zapewnić  przynajmniej w zgodzie z istniejącymi przepisami.Drodzy Państwo, NIE DAJCIE SOBIE WMAWIAĆ, ŻE WY I WASZE DZIECI JESTEŚCIE PROBLEMEM.PROBLEMEM JEST POLSKA SZKOŁĄ, JEJ SKOSTNIAŁOŚC, WYGODA, MAŁA ELASTYCZNOŚĆ I UNIKANIE WYZWANIA JAKIM JEST DZIECKO NIEPEŁNOSPRAWNE.Po to powstały klasy integracyjne, by dzieciaki mogły się uczyć w normalnym świecie, gdzie przyjdzie im później żyć.To nie są już czasy, kiedy można poszbyć się problemu do szkoły specjalnej i niech ona sobie radzi.O dziecko trzeba walczyć, jeśli będzie to robić większość z nas moze w końcu zmieni się myślenie prominentów, nauczycieli i innych ludzi

obrazki

• Zasłużony
    • galeria mojej córki
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 21, 2012, 21:17:50 »
Pytanie głównie do nauczycieli:
Jak myślicie, czy nauczyciel wspomagający w liceum ma takie same obowiązki jak w szkole podstawowej? Czy może mi się coś przyśniło i się czepiam?
Moje dziecko nie jest orłem, ale teraz naprawdę pracuje dużo poniżej swoich możliwości i umiera z nudów. Ja już wymiękam, bo nie daję rady sama tego ciagnąć.
Na forach nauczyciele piszą o swoich obowiązkach, na różnych stronach np tej : http://www.edukacja.edux.pl/p-5692-nauczyciel-wspomagajacy-w-procesie-edukacyjno.php   też można poczytać o kompetencjach, zadaniach tychże nauczycieli, o współpracy. Czy to dotyczy tylko nauczania początkowego i szkoły podstawowej, ewentualnie gimnazjum? Czy po prostu trafiłam na taką beznadziejną szkołę? Przecież liceum integracyjne to tylko nastepny etap w edukacji. Wydaje mi się, że skoro stworzono taką możliwość to nauczyciele mogą robić dokładnie to samo co na wczesniejszych. etapach. W necie czytam o cudach :(
Chyba mam tego dość
jesień 1994, autyzm

Asterka

• Bywalec
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 22, 2012, 11:18:28 »
Widzisz, z tymi liceami jest dziwnie.Trafiają do nich dzieci, które teoretycznie nie powinny w nich być - uczniowie, którzy powinni iść  do zawodówek, dzieci upośledzone umysłowo.Trafiają też inni  uczniowie, których wcześniej nie było - niepełnosprawni ruchowo, z ADHD, zaburzeniami zachowania, autyzmem.I szkoła średnia sobie nie radzi.Integracja w podstawówkach ma ju swoje tradycjie, dla wielu liceów przyjęcie dziecka niepełnosprawnego wynika z walki o ucznia, jakiego kolwiek ucznia byle był.Nie oznacza to, ze ma być byle jak, z łamaniem przepisów oświatowych i norm.Nauczyciel wspierający powinien mieć takie same zadania jak w podstawówce czy gimnazjum.Odchodzi mu wiele z form opiekuńczych, które muszą pełnić np nauczyciele w kl. 1-3 .W liceum cała praca powinna się opierać na dostosowaniu metod i form pracy dla dzieci niepełnosprawnych, kart pracy, a przede wszystkim Indywidualnego Programu Edukacyjno Terapeutycznego.W nim , w oparciu o orzeczenie zawarte są dostosowania programu do możliwości ucznia i wszystko to co powinnien robić i wiedzieć nauczyciel, by nauczanie było efektywne.
NIE WYMIĘKAJ.Idz do OP i napisz do kuratorium, taka szkoła jak Twego dziecka jest parodią integracji.Takie szkoły nie powinny istnieć.

obrazki

• Zasłużony
    • galeria mojej córki
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 22, 2012, 12:57:14 »
Wiesz Asterko, własnie uczniowie niepełnosprawni ruchowo w normie intelektualnej nie są już problemem (tak tez twierdziła nasza nieszczęsna pani dyrektor), zwłaszcza jesli piszą samodzielnie. A reszta faktycznie albo sobie radzi albo nie. Z wszystkich dostepnych w Polsce form kształcenia liceum integracyjne jest w tej chwili najlepszą dla mojego dziecka (z wielu powodów). Gdyby było coś innego dla niego, to odpuściłabym sobie liceum, bo moja corka raczej nie bedzie zdawać matury. Ale tez nie mogę jej skazać na totalne umysłowe lenistwo. Czasem  to mam ochotę złapać nauczycielkę za ramiona, potrząsnać nią i powiedzieć " halooo kobieto obudź się, pomóż nam , błagam!" ;) Mam nadzieję, że indywidualny program edukacyjno terapeutyczny coś zmieni. Właśnie - efektywne nauczanie
jesień 1994, autyzm

Asterka

• Bywalec
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 22, 2012, 19:08:30 »
Doskonale rozumiem Twój wybór, ja też wzbraniam się przed innym typem szkoły ze względu na zaniżanie wymagań i fatalną opiekę.Ale w tej chwili masz trzy drogi - albo zabierzesz dziecko ze szkoły,  albo ruszysz wyższą instancję i zmusisz szkołe do respektowania przepisów, albo sobie odpuścisz i nie będziesz niczego wymagać.IPET nic nie zmieni, jeśli będzie napisany byle jak, przez niekompetentnych nauczycieli ( a takowi są w tej szkole) i pozostanie teorią - będzie istniał tylko na papierze.Wybacz w szkole, gdzie w klasie  jest 14 niepełnosprawnych  trudno liczyć na przestrzegania prawa i w tej dziedzinie Jeśli zależy Ci na edukacji , dobrej edukacji Twego dziecka zostaje Ci jedna droga.Droga bolesna, nerwowa, pełna przykrości.Zastanawiam się ilu z nas musi jeszcze przejść "edukacyjną Via Dolorosa" , by udowodnić całemu światu, że niepełnosprawne dzieci też mają prawo do normalnej edukacji.
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2012, 19:11:16 wysłany przez Asterka »

obrazki

• Zasłużony
    • galeria mojej córki
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 22, 2012, 19:26:22 »
Dziecko zabieram, już zdecydowałam, chociaż w tej chwili do każdej szkoły podchodzę z rezerwą ;) Wyższą instancję też ruszę, bo mnie trzęsie ze złości na system i wlasną bezsilność. Jeśli nie pójde do kuratorium, to nigdy nic sie w tej szkole nie zmieni.
jesień 1994, autyzm

zosia_

• Global Moderator
  • Zasłużony
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 22, 2012, 23:08:18 »
Obrazki, kłótnie i rozmowy nic ci nie dadzą poza niepotrzebnymi nerwami. Wszystko dawaj lub wysyłaj na piśmie, za potwierdzeniem odbioru. Jesli jakieś stanowisko albo odpowiedż będa dla Ciebie niejasne albo niezadowalające, to pisz o podanie podstawy prawnej z wyszczególnieniem konkretnych przepisów na których się taka odpowiedż opiera.
Niestety, tylko wtedy traktują rodziców poważnie i ważą słowa.
Podpisujecie petycję ! Działajmy :) http://www.petycje.pl/7000

Zosia  II 2000
Jasiu  XII  2006

polecam  http://www.dzieci.bci.pl/strony/autism/Biomed.htm