0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Też własnie sobie czytałam w tej akademii. Co dziwne wapno z magnezem sie nie wchłania, wit K powinnam podawac bo wit D reguluje wapń i nadmiar moze sie dostac tam gdzie nie powinno go byc. Polecaja więc jesc kiszonki z wit D Ja tez daje 2000. Sobie kupiłam 5000. Dopiero idzie
Serce mi ściska, kiedy lekarz specjlista, dziecku (z F84.0) z niedoborem wit D sięgającym 17 ng/ml zaleca zwiększenie dawki do 800 - max 1200 j.m. na... miesiąc! ... bo w lecie nie ma potrzeby suplementować!? Dobrze, że wreszcie mówi się głośno o niedoborach. Niedobrze, że nadal w większości gabinetów witamina D to tylko hasło reklamowe. Trzy lata temu, na prośbę o zbadanie poziomu witaminy D otrzymałam od pediatry odpowiedź: "tego się ie bada, nie ma potrzeby - 400 j.m. w zimie wystarczy".
Cytat: krzem w Maj 13, 2015, 16:44:18Serce mi ściska, kiedy lekarz specjlista, dziecku (z F84.0) z niedoborem wit D sięgającym 17 ng/ml zaleca zwiększenie dawki do 800 - max 1200 j.m. na... miesiąc! ... bo w lecie nie ma potrzeby suplementować!? Dobrze, że wreszcie mówi się głośno o niedoborach. Niedobrze, że nadal w większości gabinetów witamina D to tylko hasło reklamowe. Trzy lata temu, na prośbę o zbadanie poziomu witaminy D otrzymałam od pediatry odpowiedź: "tego się ie bada, nie ma potrzeby - 400 j.m. w zimie wystarczy".Ja od lekarza usłyszałam, że branie witaminy d mija sie z celem a cała ta suplementacja to tylko nabijanie kasy producentom.