Autor Wątek: tarczyca - wyniki, ew. leczenie  (Przeczytany 27956 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bubbelek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 821
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 25, 2013, 17:46:47 »
dzieki,dzieki
młoda strasznie przytyła,włosy matowe ,nawet wypadały-słabe,niska temperatura ciala,zawsze ponizej normy,meczyły ja spacery ale zawsze jest ruchliwa,nadpobudliwa z atakami wscieklosci,zero koncentracji,slaba pamiec.Tak jest od zawsze :(
juz nie wiem co robic,ciekawa jestem kiedy beda jakies efekty leczenia chocby znikneła to uciazliwa nadpobudliwosc  :( :(
 
Czasami rzeczywiście warto coś zmienić ... i nie ma lepszego uczucia!

donna

  • Global Moderator
  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 4334
tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 25, 2013, 18:32:47 »
Bubbelku efekty pewno beda jak zaczniesz usuwac rtec z tego zbitego termometru,z ktorym mala miala kontakt w dziecinstwie i ktora ja truje...

----
Inga ur. 13.05.2007 - od 2011 chelatacja ALA,DMSA,DMPS ,lacznie ponad 100cykli
Michał ur. 15.06.2012
www.bioautyzm.pl
www.dietaoptimum.com
http://fotoforum.gazeta.pl/5,2,donna28.html

oleczek555

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 893
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 26, 2013, 09:36:21 »
bubbelku- a jakie dokładnie wyniki miała i ma teraz Twoja Natalka? Czasem dobrze skonsultować z kilkoma endokrynologami (z doświadczenia córki wiem). Czy tą niedoczynność rozpoznano na podstawie 1 wyników? Bo pracę tarczycy może zaburzać wiele czynników- niektóre leki, w CZD mówili mi, że i pewne infekcje i wiele wiele innych.
Czasem dziecko ma jedynie subkliniczną postać niedoczynności, z tarczycą są ogólnie różne cuda, moja córka miała przejściowe problemy z tarczycą (wynikały one teraz wiem z błędów lekarzy na porodówce- chodzi właśnie o leki, ale nie chcę pisać dokładnie co i jak), po skończeniu 2 miesięcy zaczęła dostawać eutyrox (teraz wiem, że nie potrzebnie), który miał wspierać jej rozwój-zdaniem endokrynologa. jak nie widziałam żadnego wsparcia, skonsultowałam się z inną, bardzo dobrą endokrynolog z Gdańska, która kazała odstawić eutyrox, jak moja córka miała 16,5 mca. no i ta endokrynolog sama się głowiła i zastanawiała, czy moja córka będzie 2 fenomenem w jej karierze, który ruszy z rozwojem po odstawieniu hormonów. i faktycznie tak było, bo po niespełna 3 tyg od odstawienia moja córa zaczęła samodzielnie chodzić, a niby hormony miały poprawiać rozwój.
 z badaniami przesiewowymi też bywa różnie, jedna pediatra opowiadała mi o niemowlęciu, który przesiew przeszedł dobrze, ale wg niej miał objawy niedoczynności, kazała mu zrobić tsh, a te było ponad 70.

Abril

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 785
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 26, 2013, 13:08:18 »
bubbelek to dopiero pocztek leczenia poczekaj ok 2 - 3tyg i napewno zauważysz zmiane
po 5 tyg zrób wyniki TSH,FT4 i FT3 i porównaj z pierwszymi wynikami

oleczek555 mój syn zaczynał właśnei od subklinicznej niedoczynności  ;)
a teraz niedoczynność pełna jednak bez "typowych" jej objawów
np mimo dużego apetytu i złych wyników nie przybiera na wadze  8)
od zawsze "chudy jak patyk" , skóra sucha ,na głowie od zawsze "ciemieniucha"
i wiele innych .....

bubbelek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 821
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 26, 2013, 14:40:59 »
wyniki z przed 2 lat
FT3 7,10 pmol/l       2,30-6,30 H
FT4 14,00 pmol/l     10,30-24,50
TSH 3,09 ulU/ml       0,35-5,80

wynik tsh bo tylko tsh robiłam z tego miesiąca
TSH  4200 uIU/ml    0.270-4.200
glukoza 87
cholesterol 183
trójglicerydy 74

nie kazal robic FT3 i FT4,mamy pokazac sie w marcu i wtedyzdecyduje o ewentualnych bad.

Jakies dziwnie inne te wyniki jezeli chodzi o pomiar i norme,zgłupialam
abril mozesz zerknąc ;)
Czasami rzeczywiście warto coś zmienić ... i nie ma lepszego uczucia!

Abril

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 785
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 27, 2013, 10:02:56 »
no faktycznie oznaczenia inne  ;)
wyniki z przed 2 lat były ok
te ostatnie sa w górnej granicy normy ale nie sa złe
jak dla mnie to troche za duży cholesterol choć wynik w normie ale jak wiadomo im mniej tym lepiej  ;)

FT4 robi się dlatego że pokazuje dokładniej przebieg niedoczynności
bo TSH może być wysokie a FT4 w normie i wtedy nie zmienia sie leczenia (ja miała tsh 74 ale ft4 było ok)

zrobiłabym jeszcze ALAT

lucky.pl

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 3858
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 27, 2013, 11:07:40 »
ja mysle ze powinien zrobic ft3 i ft4 dla pelnego obrazu, a tak to po prostu zalozyl ze nie ma sensu bo tsh pokazuje niedoczynnosc i juz wszytsko jasne. w zatrutym organizmie nie jest wszystko takie jasne.
Uprzejmie proszę o stosowanie wyszukiwarki forum przed zadawaniem pytan. Dużo informacji jest w przeszłych postach.
Nie jestem lekarzem. Moje posty maja charakter informacyjny o zagadnieniach związanych z chelatacja Cutlera. Więc peace ;)

www.bioautyzm.pl

fight the future

bubbelek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 821
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 27, 2013, 11:37:11 »
dziekuje Abril,jinx poprosze o dodatkowe bad.na wizycie w marcu.

Zauwazylismy ze po tym letroxsie jest w miare spokojna dostaje szajby ok.17,tak jest od kilku dni   
wieczorem jest nie do wytrzymania jak na " ;)haju"
nie wiem moze to ma zwiazek z tym lekiem popoludniu przestaje dzialac.
pomaga troche magnez.
endokrynolog mowił ze letrox dziala pobudzajaco hmm u niej jest odwrotnie
zastanawiam sie jeszcze czy to nie wina nadnerczy kupilam lukrecje ziolo ale nie chce tego pic nie dziwie sie nie do przełkniecia
jinx pisales mi kiedys aby wyprobowac hk masc(sprawdzic nadnercza) wtedy nie bylo różni.cy jak ja posmarowalam,wyrzucilam bo sie przeterminowała
 dodam jeszcze ze sporo schudla przez ten tydzien
 
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2013, 11:38:53 wysłany przez bubbelek »
Czasami rzeczywiście warto coś zmienić ... i nie ma lepszego uczucia!

Abril

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 785
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 27, 2013, 14:45:07 »
bubbelek letrox działa przez cały czas a nie do konkretnej godziny
tak więc przyczyna "szajby" musi byc inna
ważne aby letrox podawać na czczo, pół godz przed posiłkiem
i nie łączyć z innymi lekami
musisz poczytac ulotki leków które bierze bo wiem że nie wszystkie leki można podawać przy braniu hormonów tarczycy i odwrotnie

a jeśli schudła , nie zmieniając nawyków żywieniowych tzn że letrox działa  ;)

oleczek555

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 893
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 27, 2013, 17:40:56 »
ja też uważam, że na podstawie samego tsh nie można zdiagnozować na bank niedoczynności.

katieee

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 94
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 29, 2013, 10:47:17 »
Mój maluszek też ma nieprawidłowy wynik badań tarczycowych, lekarz bagatelizuje a mi nie daje to spokoju. Czy ktoś wie o czym może świadczyć taki oto wynik:
TSH 2,390 (0,350-4,940)
Ft3 4,42 (1,71-3,71) !!!
Ft4 1,26 (0,70-1,48)
Anty TPO <1 (do 5,61)
Anty TG 6,88 (do 4,11) !!!

Zawyżone Ft3 i anty-Tg przy prawidłowym tsh, ft4 i anty tpo. Proszę o wskazówki, może ktoś miał podobne problemy.

borsooq

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1212
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 29, 2013, 11:24:15 »
@katieee
jak wygląda bilirubina?
Dawid - 08.2009 - w trakcie diagnozy
Piotr - 09.2012

zniżka na iherb: VCP976

ika_s

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 79
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 29, 2013, 12:13:09 »
katieee
- tsh jest w normie. Trójjodotyronina (T3) ma mniejsze znaczenie diagnostyczne. Prawdopodobnie dlatego nie wzbudza zainteresowania. Nie wiem jakie są normy dla dzieci, ale na pewno nie są to złe wyniki i nie kwalifikują się do podawania leków. Zaznaczam, że nie jestem lekarzem, ale od 15 lat mam niedoczynność. Ja jestem na euthyroksie. Przeciwciała pojawiają się czasem i niekoniecznie mają związek z niedoczynnością, ale ich się chyba nie zbija z tego, co wiem. Można sterydami, ale nie wiem czy to mam sens. Niedoczynnosc można dodatkowo potwierdzić w usg, bo wtedy jest zwłóknienie jej w jakimś stopniu. W przypadku najczęstszej (choroby Hashimoto) tarczyca w USG ma charakterystyczny obraz (wygląda jak wygryziona przez mole). Nie jest zatem to trudno zdiagnozować na podstawie badań i objawów.

katieee

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 94
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 29, 2013, 12:47:23 »
Bilirubina całkowita 4,90 (3,40-20,50) czyli w normie ale blisko dolnej granicy.
Pomyślę o USG, tak dla pewności.

borsooq

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1212
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 29, 2013, 13:23:44 »
To w takim razie USG, IMHO będzie dobrym wyjściem.

U Piotrusia bilirubina była podwyższona - ponad 6 było max. Kiedy Bilirubina zaczęła spadać - wątroba zaczęła ją metabolizować, to FT3 zaczęło rosnąć. Za dwa tygodnie powtórzymy te badania. Mam nadzieję, że już wszystko będzie w normie - ostatnio bilirubina była już 0,79.

Dlatego zadałem to pytanie.

Ale, zaraz. Co to za normy bilirubiny? Wydaje mi się, że w skali z Diagnostyki jest max 1,2, a nie 20,50.
20,50, to chyba u noworodków w drugiej dobie życia może być.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2013, 13:26:18 wysłany przez borsooq »
Dawid - 08.2009 - w trakcie diagnozy
Piotr - 09.2012

zniżka na iherb: VCP976