Autor Wątek: tarczyca - wyniki, ew. leczenie  (Przeczytany 27958 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

anaza

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 791
tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« dnia: Sierpień 21, 2012, 18:52:56 »
Przed rozpoczęciem chelatacji córki,tj. ponad rok  temu, robiłam jej podstawowe badania, w tym tarczycowe i wszystko było w normie.
W styczniu, po przebyciu zapalenia oskrzeli robiłam znow wiele badań, w tym tarczycowych - a tu zonk - TSH za wysokie
TSH   6,4   µIU/ml   (norma 0,350 - 4,940) -  wskazujące na niedoczynność tarczycy. Nic z tym nie zrobiłam, bo bałam się ew. interwencji hormonalnych.

Powtórzyłam badania tarczycowe za 5 miesięcy,w czerwcu br. a tu TSH było niestety jeszcze wyższe (plus FT3 ciut za wysokie),czyli hipoteza niedoczynności tarczycy coraz  bardziej domagała się zweryfikowania przez jakiegoś lekarza.
TSH   6,889   µIU/ml   (norma 0,350 - 4,940)   
FT3   3,77   pg/ml   (norma 1,71 - 3,71)

Więc się udałam-pani wypisała od razu Młodej hormony (Euthprox - czy jakoś tak),nie wzbudziła mojego zaufania, nie przekonująco wyjaśniła mi sensowność podawania. Zapamiętałam,że wg tej pani (endokrynolog dziecięcy) nawet jeśli TSH po 2 miesiącach zażywania leku się wyrówna, to i tak najprawdopodobniej będę musiała to jej jeszcze długo podawać.

Wyglądało na to, że TSH popsulo się od czasów chelatacji.

W sierpniu, w ramach kojejnego przystanku w pielgrzymce po różnistych lekarzach, pokazałam wyniki z przekroczonych TSH z stycznia i czerwca pani neuropediatrze dziecięcej. Ona stwierdziła, że to "subkliniczna niedoczynność tarczycy" i zachęcała do wprowadzenia wcześniej przepisanego leku.

Ale, że do hormonów mnie bardzo trudno przekonać (może to głupie,ale wydaje mi się,że jak się w tej materii nieumiejętnie namiesza, to potem to bardzo trudno odkręcić),więc postanowiłam, że podam jej te leki,ale dopiero jak to wskazanie powtórzy jakiś drugi endokrynolog dziecięcy. (to oznaka mojego ogromnego braku zaufaniado lekarzy - niestety).
Wizytę taką mam umówioną na najbliższy piątek. Ale wcześniej postanowiłam po raz kolejny zbadać tarczycę młodej.
I dzisiejsze wyniki bardzo mnie zaskoczyły - okazało się,że TSH jest już w normie !!
TSH=4,483 µIU/ml
Za to FT3 i T3 są za wysokie:)
FT3=3,82 pg/ml (norma 1,71 - 3,71)   
FT4=1,10 ng/dl (norma 0,70 - 1,48)   
T3 Trijodotyronina całkowita=1,64 ng/ml (norma 0,58 - 1,59)
T4 Tyroksyna=7,27 µg/dl (norma 4,87 - 11,72)
a napocieszenie FT4 i T4 jak były tak są ok.

No i nie wiem co o tym myśleć. Wygląda,na to, że gdybym posłuchała wskazań pierwszej endo,to niepotrzebnie podawałabym jej hormony już drugi miesiąc.
To co jest nowego w dzisiejszym badaniu, to pierwszy raz nie odbyło się w trakcie cyklu chelatacyjnego. Dwa pozostałe,gdzie TSH było za wysokie, robiliśmy w soboty,w trakcie cyklu. Ciekawe, czy to miało jakiś wpływ na wyniki?

I tak przejdę się w ten piątek do drugiej endo - posłucham,może coś mądrego powie...

Martwi mnie, że dodatkowo obniżył jej sie znacznie cholesterol (Cholesterol całkowity   2,57   mmol/l   3,90   5,20) i kilka parametrów morfologii jest nie prawidłowych (za wysokie limfocyty,za niskie lukocyty,neutrofile i eozynofile) a czerwcowa morfologia była prawidłowa.



« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2012, 18:55:57 wysłany przez anaza »
Natalka IV 2006, 65 cykl 6mg ALA
Mareczek IX 2009 - zdrowy nieszczepiony

ebusiek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 749
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 21, 2012, 19:12:26 »
Czytalam na forum, że chelatacja ma wplyw na parametry tarczycowe i w czasie cyklu lepiej badań nie robić.
Wydaje mi się, że powinnaś to jednak jeszcze raz skonsultować z dobrym dziecięcym endokrynologiem. Wyniki badań zawsze interpretuje się razem. Tzn. jeżeli wszystkie są w tak zwanej normie to niestety nie zawsze są one do końca prawidlowe. Istotne są proporcje, ale ja się na tym nie znam chociaż endokrynolog tlumaczyla mi lopatologicznie.
Jeżeli jesteś z okolic Katowic to polecam dr Willman /przyjmuje w Tychach na NFZ/
2007 -    ALA  5 mg#34 - zakończona
              dieta niskowęglowodanowa

Abril

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 785
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2012, 09:57:18 »
wiem z doświadczenia że z tarczycą nie ma żartów
mój syn również zaczynał od "subklinicznej niedoczynności" ale brał hormony , przez ok 6 lat dawka była niezmienna a potem zaczęły się skoki (okres dojrzewania)
to że teraz wyniki są dobre to nie świadczy o tym że faktycznie z tarczycą wszystko jest ok
ale najlepiej kontrolować
jeśli endo potwierdzi że jest ok to tak dla własnego spokoju co 3-4 mce zrobić kontrolne badania
mój syn teraz ma też wyniki w normie ale nadal bierze Euthyrox aby własnie utrzymac ten stan

ja nie robiłam chelatacji


lucky.pl

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 3858
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 22, 2012, 23:34:59 »
Cytuj
To co jest nowego w dzisiejszym badaniu, to pierwszy raz nie odbyło się w trakcie cyklu chelatacyjnego. Dwa pozostałe,gdzie TSH było za wysokie, robiliśmy w soboty,w trakcie cyklu. Ciekawe, czy to miało jakiś wpływ na wyniki?

ja tak anazo uwazam. robienie badania w trakcie przemieszczajacej sie rteci po organizmie ktora jest dysregulatorem hormonalnym to nienajlepszy pomysl:)
Uprzejmie proszę o stosowanie wyszukiwarki forum przed zadawaniem pytan. Dużo informacji jest w przeszłych postach.
Nie jestem lekarzem. Moje posty maja charakter informacyjny o zagadnieniach związanych z chelatacja Cutlera. Więc peace ;)

www.bioautyzm.pl

fight the future

lucky.pl

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 3858
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2012, 23:38:18 »
Wydaje mi się, że powinnaś to jednak jeszcze raz skonsultować z dobrym dziecięcym endokrynologiem. Wyniki badań zawsze interpretuje się razem.

Niby tak ebusku, ale taki endokrynolog moze nie potraktowac badan zrobionych podczas cyklow jako "falszywie pozytywnych"  - a tak chyba nalezy to nazwac jesli cykl wplywa na wyniki badan- i do koncowego wniosku wlaczyc fakt dwoch nieprawidlowych wynikow. i co wowczas uczyni ten wniosek nieprawidlowym i moze miec zle przelozene kliniczne.
Uprzejmie proszę o stosowanie wyszukiwarki forum przed zadawaniem pytan. Dużo informacji jest w przeszłych postach.
Nie jestem lekarzem. Moje posty maja charakter informacyjny o zagadnieniach związanych z chelatacja Cutlera. Więc peace ;)

www.bioautyzm.pl

fight the future

ebusiek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 749
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 23, 2012, 00:31:06 »
Cytuj
ale taki endokrynolog moze nie potraktowac badan zrobionych podczas cyklow jako "falszywie pozytywnych"
Pisząc, że wyniki interpretuje się zawsze razem mialam na myśli TSH, FT3, FT4. Proporcje między nimi są istotne.
2007 -    ALA  5 mg#34 - zakończona
              dieta niskowęglowodanowa

lucky.pl

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 3858
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 23, 2012, 14:58:19 »
sorry ebusku, nie skumalem.

chociaz tez wyobrazam sobie ze taki cykl moze proporcje same w sobie zaburzac.
ale rozumiem ze chodzi ci o to by endo obadal(a) ten jeden zestaw wynikow poza cyklem?
Uprzejmie proszę o stosowanie wyszukiwarki forum przed zadawaniem pytan. Dużo informacji jest w przeszłych postach.
Nie jestem lekarzem. Moje posty maja charakter informacyjny o zagadnieniach związanych z chelatacja Cutlera. Więc peace ;)

www.bioautyzm.pl

fight the future

ebusiek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 749
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2012, 20:55:08 »
Tak, jinx. :) , tak mi zawsze tlumaczyla endokrynolog, no i tak jak piszesz poza cyklem.
2007 -    ALA  5 mg#34 - zakończona
              dieta niskowęglowodanowa

anaza

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 791
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 28, 2012, 10:45:11 »
Byłam u drugiego endokrynologa dziecięcego i oto co się dowiedziałam:

TSH jest hormonem bardzo wrażliwym na wiele czynników zewnętrznych,tj.jego wartość może być zafałszowana przez aktualną infekcję,lub niedawno przebytą infekcję u dziecka, jakiekolwiek przyjmowane leki chemiczne, w tym np. chelator, różnież przez niewłaściwe przechowywanie pobranej krwi w laboratorium.
Więc można uczyć się na moich błędach - poziomu TSH NIE MIERZYMY W TRAKCIE CYKLU,tylko poza nim.
Nasze wyniki wskazywałyby na jakieś  nieprawidłowości tarczycowe gdyby przy nieprawidłwym TSH , również pozoim FT4 był zaburzony,ale ten akurat jako jedyny we wszystkich 3 pomiarach był w normie.
Poziom FT3 podobno ma prawo być poza normą wtedy gdy organizm rośnie, czyli u dzieci jak najbardziej.
Normy podawane przez laboratorium odnoszą się do  dorosłych a nie dzieci.
Do wyników t3 i t4 wogóle się nie odnosiła.

U nas ewentulanie niepokojące wydały się lekarce słaby przyrosty wzrostu Natalii,obecnie na granicy 0 centyla,w ciągu życia około 3 centyla. Poleciła obserwację tempa wzrostu. Wcześniej dokładnie wypytała o wzrost moj,męża,dziadków - a akurat 1 dziadka mamy bardzo niskiego (jest jakieśprawdopodobieństwo, że Natalia ma to po nim).

Żeby wykluczyć zupełnie zaburzenia na tle tarczycy,  poleciła ponowne badanie ale innych parametrów,tj. TSH,FT4 i TPO. Rozpisała mi 4 różne scenariusze wynikow tych badań i wskazała,które z nich nadają się do leczenia a które tylko do obserwacji. Zrobię te badania za jakieś 3 miesiące, bo niedawno robiłam, a pobieranie krwi Młodej to zawsze rzeźnia jest i ogromny stres dla wszystkich,a poza tym się nie spieszy, bo obecnie TSH jest OK.
Ogólnie jestem bardzo zadowolona z tej wizyty,bo dr potraktowała mnie i to co mówię poważnie, dużo i zrozumiale tłumaczyła,nic nie narzucała,słowem wzbudziła moje zaufanie (w przeciwieństwie do poprzedniej lekarki).


« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2012, 10:49:17 wysłany przez anaza »
Natalka IV 2006, 65 cykl 6mg ALA
Mareczek IX 2009 - zdrowy nieszczepiony

bubbelek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 821
Odp: tarczyca
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 24, 2013, 18:02:46 »
U mojej Natalki stwierdzono niedoczynnosc tarczycy.
Endokrynolog przepisał letrox 1/2 tab.
Czy zaburzenia rozwoju mogą byc spowodowane niedoczynnoscią tarczycy?
Czytalam duzo i wszedzie piszą ze wrodzona niedoczynnosc prowadzi do uposledzenia.
Nie sadze aby miala niedoczynnosc tarczycy od urodzenia.
Jednym z objawów jest niski wzrost,a mloda jest jak na swój wiek dosc wysoka.
Nigdy nie bylo z tym problemów.Przybierala i rosla prawidlowo.
Ja tez sie badałam tarczyca ok.choc przypisalabym wiele objawow.
Wrodzona niedoczynnosc przekazywana jest od matki poza tym robia bad.przesiewowe,no chyba ze 8 lat temu nie robili.
Prosze jezeli cos wiecie,napiszcie.Chcialabym aby przyczyną wszystkiego byla ta niedoczynnosc i leczenie przynioslo poprawe koncentracji,pamieci,zeby w koncu zniknela nadpobudliwosc.zeby dogonila rowiesnikow. :( :'(
   
Czasami rzeczywiście warto coś zmienić ... i nie ma lepszego uczucia!

Abril

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 785
Odp: tarczyca
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 24, 2013, 19:30:33 »
tak nieleczona tarczyca może powodować niepełnosprawnośc umysłową i różne zaburzenia
mojej koleżanki córka urodziła się bez tarczycy i niestety zbyt późno to wykryli i dziewczyna jest upośledzona (wtedy nie robiono żadnych badań)
z doświadczenia wiem że przy zaburzonej pracy tarczycy "umysł" płata figle i to dośc spore - mój syn przy złych wynikach poprostu "świruje",odpływa lub odwrotnie "nosi go" okropnie,poci sie strasznie itp
choroba tarczycy moze pojawić wię w różnym wieku - u mojego syna jak miał 1,5 roku (badania robiłam co 4 tyg od urodzenia) a ja lecze się od 3 lat

napewno prawidłowe leczenie przyniesie rezultaty
ważne jest kontrolowanie hormonów i to częsciej niż każe lekarz (na początek co 4-5 tyg) jak już dawka będzie ustalona prawidłowo to wystaczy co 3mce

bubbelek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 821
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 24, 2013, 20:54:19 »
dziekuje Abril,zmartwilaś mnie,ale mam cichą nadzieje ze leczenie przyniesie choc niewielka poprawe jezeli win a lezy po stronie tarczycy
wiesz moze czy po leczeniu tej malej stan sie poprawił?
Czasami rzeczywiście warto coś zmienić ... i nie ma lepszego uczucia!

abigaj

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 548
  • Arek-VII 2006
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 25, 2013, 09:14:06 »
Arek tez ma niedoczynnosc-wykryta w wieku 5 lat,ja sie nie badałam, moja mama tez ma niedoczynność,
nie martw się - moja endokrynolog mówiła ze ona widzi bardzo dobre rezultaty po wprowadzeniu leczenia u takich zaburzonych dzieci,co prawda ja u Arka zmian nie zauważam,leczy sie rok ale Arek juz nie ma takich cech autystycznych jakie miał w wieku 3 - 4 lat- jak dla mnie jest Ok

bubbelek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 821
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 25, 2013, 13:47:42 »
abigaj dziekuje za słowa otuchy :(
Letrox ma dopiero od tygodnia.
Dwa lata temu wyniki były na granicy teraz nadaja sie do leczenia,wiec nie wiadom czy to wina tarczycy.
Czasami rzeczywiście warto coś zmienić ... i nie ma lepszego uczucia!

Abril

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 785
Odp: tarczyca - wyniki, ew. leczenie
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 25, 2013, 15:45:13 »
bubbelek ta  dziewczyna ma obecnie 25 lat i jej przypadek jest dośc specyficzny bo ona wogóle nie ma tarczycy,brak hormonów spowodował nieodwracalne zmiany gdyż leczenie było wdrożone zbyt późno dopiero jak miała 9-10 mcy

napewno poprawa będzie widoczna ale musisz kontrolowac poziom hormonów (tak jak pisałam wcześniej) i nie słychaj lekarzy jak ci powie ze tak częste badania nie mają sensu - to nie prawda maja sens
wiem to w własnego doświadczenia

i moge cie jeszcze pocieszyć że zdecydowanie lepiej jest leczyc niedoczynnośc niż nadczynnośc

aaaaaaaaaaaaaaaaa
i najwazniejsze
przy niedoczynności może wystąpić problem z utrzymaniem prawidłowej wagi ciała
wiec i to trzeba miec pod kontrolą