Autor Wątek: Problemy po chelatacji  (Przeczytany 36046 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adik1987

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 57
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 10, 2016, 01:42:17 »
Witajcie, mam mały problem, nie wiem dokładnie co mam jeść żeby nie wpaść w anemię.
1. Chodzi mi o proteiny roślinne- co mam jeść z tego jak kasze odpadają, bo albo jest siarka, albo mają wysoki indeks glikemiczny, ryż ciemny znowu jest ciężkostrawny.
2. Z ryb na razie też muszę zrezygnować. Wiem że bez aminokwasów długo nie pociągnę, tylko czym mam to wszystko zastąpić? Może wystarczy rosół,warzywa duszone i soki,słonecznik, trochę pestek z dyni i siemię lniane+dużo wody. Brakuję węglowodanów i białka też chyba nie ma za dużo. W weekend spróbuję zrobić swój własny chlebek, dzięki Donna za przepis.



Tomasz Badura

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 527
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 10, 2016, 07:19:57 »
Masz dostępny szeroki wybór protein.Od roslinnych do protein z izolatu białka serwatkowego.
pozdrawiam
Badura Tomasz
usługi dietetyczne dla dzieci z zaburzeniami rozwoju,chelatacja,suplementacja.
http://optimum.diet
http://dietaoptimum.com/

donna

  • Global Moderator
  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 4334
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 10, 2016, 07:27:03 »
Są bardzo wydajne proteiny z konopi czy brązowego ryżu (wygooglaj "wegańskie odżywki bialkowe") no i z grochu ale to siarka. Wydajne bo jedna miarka to 30g protein zwykle (albo przynajmniej dwadzieścia pare).żeby było ok, potrzebujesz dziennie tyle gram protein ile wazysz. To minimum. Jeśli wazysz 70kg to potrzebujesz 70g protein. Z rosolu,slonecznika,warzyw uzbierasz może 20g. Dorzucasz do tego dwa koktaile proteinowe dziennie i już jest ok. Są też wegańskie batony proteinowe ale są mniej wydajne, mniej protein a drozsze.
To czego Ci chyba bardziej brakuje to tłuszczów.
Aha - rosół to też mięso ;) o ile nie jest oczywiście warzywny. Więc jeśli zostawiasz rosół w diecie to nie jesteś na diecie bezmiesnej.
Brother,nie wszystkie odżywki białkowe mają cukier i chemie,weganskie zwykle są ok.


Witajcie, mam mały problem, nie wiem dokładnie co mam jeść żeby nie wpaść w anemię.
1. Chodzi mi o proteiny roślinne- co mam jeść z tego jak kasze odpadają, bo albo jest siarka, albo mają wysoki indeks glikemiczny, ryż ciemny znowu jest ciężkostrawny.
2. Z ryb na razie też muszę zrezygnować. Wiem że bez aminokwasów długo nie pociągnę, tylko czym mam to wszystko zastąpić? Może wystarczy rosół,warzywa duszone i soki,słonecznik, trochę pestek z dyni i siemię lniane+dużo wody. Brakuję węglowodanów i białka też chyba nie ma za dużo. W weekend spróbuję zrobić swój własny chlebek, dzięki Donna za przepis.
----
Inga ur. 13.05.2007 - od 2011 chelatacja ALA,DMSA,DMPS ,lacznie ponad 100cykli
Michał ur. 15.06.2012
www.bioautyzm.pl
www.dietaoptimum.com
http://fotoforum.gazeta.pl/5,2,donna28.html

donna

  • Global Moderator
  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 4334
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 10, 2016, 07:27:44 »
Masz dostępny szeroki wybór protein.Od roslinnych do protein z izolatu białka serwatkowego.

Skarbie,jaka serwatka?? Chłopak pisze ze mu się po siarce pogarsza.
----
Inga ur. 13.05.2007 - od 2011 chelatacja ALA,DMSA,DMPS ,lacznie ponad 100cykli
Michał ur. 15.06.2012
www.bioautyzm.pl
www.dietaoptimum.com
http://fotoforum.gazeta.pl/5,2,donna28.html

brother

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1075
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 10, 2016, 17:36:24 »
Donna weź poszukaj sobie odżywki białkowe dla sportowców i zobacz profil. Zobacz w szczególności na polskie firmy które robią świetne odżywki które dobrze się sprzedają i mają dobre opinie. Wkleje ci przykładowy profil aminokwasowy:
Profil aminokwasowy w porcji (33g) :    
L-Kwas glutaminowy    4512 mg
L-Leucyna    2771 mg
L-Kwas Asparaginowy    2774 mg
L-Lizyna    2457 mg
L-Prolina    1743 mg
L-Walina    1505 mg
L-Izoleucyna    1657 mg
L-Treonina    1822 mg
L-Alanina    1268 mg
L-Seryna    1374 mg
L-Fenyloalanina    845 mg
L-Tyrozyna    819 mg
L-Arginina    608 mg
L-Glicyna    476 mg
L-Metionina    554 mg
L-Histydyna    449 mg
L-Cysteina    291 mg
L-Tryptofan    476 mg

L cysteina ma zatem tylko 291 mg w jednej dawce 33 g. Każdy kto jest wrażliwy na tiole ma pewną ilość którą toleruje. Ja bym raczej spróbował brać bo to może raczej pomóc niż zaszkodzić bo to tylko 291 mg. Szybko pomoże uleczyć żołądek a i ogólne samopoczucie powinno się polepszyć z czasem oczywiście. Według mnie korzyści przewyższają znaczenie wszelkie ryzyko. Jeżeli wystąpią po tym die offy to chyba dobrze prawda ? No ale to najlepiej jak każdy sam sprawdzi.
Te wegańskie też są dobre. Co do cukru i chemii to trzeba sprawdzić skład opisany przez producenta bo te są różne i można znaleźć też słodzone stevią a nie sukralozą i są też chyba bez smakowe. Mimo wszystko uważam że tutaj u Adika warto aby spróbował któregoś z tych białek i poszukał (z cysteiną lub bez). Ten żołądek powinien ci stopniowo się po miesiącu zagoić.
Ogólnie to musisz testować swoje reakcje na pokarmy i suplementy i wybrać te co ci nie szkodzą. Można też kupić samą glutaminę bezsmakową i wtedy jest bez żadnych dodatków typu słodziki i inne.
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2016, 17:53:50 wysłany przez brother »
53# ALA 5 mg

per aspera ad astra
Andy Cutler - lepszego życia diler :D
pdm.org.pl
bioautyzm.pl

donna

  • Global Moderator
  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 4334
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 10, 2016, 17:58:08 »
Ok -291mg cysteiny na 33g protein. Czyli tyle co trzy jajka - jedno takie średnie jajko ma 80-100mg cysteiny. Zakładając że je dwie miarki dziennie,zeby tych protein sobie zapewnić określoną ilość - zjada rownowaznik 5-6 jajek. Teraz weź osobę wrażliwa na siarke i dawaj jej po 5 jajek dziennie :) nie wiem, kto by to zniosl.
Czy nie bezpieczniej jeść niesiarkowe a wysokoproteinowe odżywki wegańskie?
Wg mnie dla osoby wrażliwej na siarke 291 mg cysteiny to nie "tylko" a "az". Ale pewno najlepiej byłoby wypróbować jak się odżywkę serwatkowa toleruje. Ryżowe wydają mi się po prostu bezpieczniejsze.
----
Inga ur. 13.05.2007 - od 2011 chelatacja ALA,DMSA,DMPS ,lacznie ponad 100cykli
Michał ur. 15.06.2012
www.bioautyzm.pl
www.dietaoptimum.com
http://fotoforum.gazeta.pl/5,2,donna28.html

Tomasz Badura

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 527
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 10, 2016, 20:13:23 »
Przepraszam,faktycznie przy nadwrażliwości na siarkę lepiej dać sobie z tym spokój. Odżywki z ryżu, konopi,nawet groszku.Sportową lepiej stosować w innych przypadkach.
pozdrawiam
Badura Tomasz
usługi dietetyczne dla dzieci z zaburzeniami rozwoju,chelatacja,suplementacja.
http://optimum.diet
http://dietaoptimum.com/

krzem

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1782
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 10, 2016, 21:38:23 »
Możecie coś dobrego wege podlinkować, bez alergenów typu orzeszki, sezam, kazeina, gluten?
Tulo 12.2010

"Nothing ever goes away until it has taught us what we need to know."

donna

  • Global Moderator
  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 4334
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 10, 2016, 21:44:53 »
Możecie coś dobrego wege podlinkować, bez alergenów typu orzeszki, sezam, kazeina, gluten?

Choćby to: http://pl.m.iherb.com/NutriBiotic-Vegan-Rice-Protein-3-lb-1-36-kg/4229

Czysty sklad,w 15g proszku jest 12g protein
----
Inga ur. 13.05.2007 - od 2011 chelatacja ALA,DMSA,DMPS ,lacznie ponad 100cykli
Michał ur. 15.06.2012
www.bioautyzm.pl
www.dietaoptimum.com
http://fotoforum.gazeta.pl/5,2,donna28.html

Adik1987

  • Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 57
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 11, 2016, 00:01:18 »
Witam, dzięki za ważne informacje, proteiny zakupione, w jednej dawce(30 mg) znajduje się 26.6 g białka, więc będę je brał 2 razy dziennie. Białko jest na bazie ryżu ciemnego bez cukrów i dodatków. Dzisiaj zażyłem 1 dawkę, ogólnie czuję się dużo lepiej, ewidentnie brakowało mi białka w diecie ( a dokładniej białka które strawię i nie będzie mi zalegać w żołądku). Teraz mam nadzieję że wszystko ruszy do przodu. Mam jeszcze pytanie o te tłuszcze.
Nie wiem czy mam wystarczającą ilość, jem rosół na bazie z mięsa, słonecznik,olej lniany +siemię lniane więc chyba wystarczy na dzień? Czy coś lepiej dołożyć?
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2016, 00:19:30 wysłany przez Adik1987 »

krzem

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1782
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 11, 2016, 02:04:29 »
Dziękuję Donna :)
Tulo 12.2010

"Nothing ever goes away until it has taught us what we need to know."

donna

  • Global Moderator
  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 4334
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 11, 2016, 06:20:34 »
Tłuszczów teoretycznie powinno być tyle co jedna trzecia Twojego zapotrzebowania kalorycznego. Nie wiem ile wazysz wiec trudno mi to wyliczyc
----
Inga ur. 13.05.2007 - od 2011 chelatacja ALA,DMSA,DMPS ,lacznie ponad 100cykli
Michał ur. 15.06.2012
www.bioautyzm.pl
www.dietaoptimum.com
http://fotoforum.gazeta.pl/5,2,donna28.html

brother

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1075
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 11, 2016, 13:09:52 »
Ok -291mg cysteiny na 33g protein. Czyli tyle co trzy jajka - jedno takie średnie jajko ma 80-100mg cysteiny. Zakładając że je dwie miarki dziennie,zeby tych protein sobie zapewnić określoną ilość - zjada rownowaznik 5-6 jajek. Teraz weź osobę wrażliwa na siarke i dawaj jej po 5 jajek dziennie :) nie wiem, kto by to zniosl.
Czy nie bezpieczniej jeść niesiarkowe a wysokoproteinowe odżywki wegańskie?
Wg mnie dla osoby wrażliwej na siarke 291 mg cysteiny to nie "tylko" a "az". Ale pewno najlepiej byłoby wypróbować jak się odżywkę serwatkowa toleruje. Ryżowe wydają mi się po prostu bezpieczniejsze.
Wow nie przypuszczałem że jajka mają tak mało. Za to w 100 g twarogu czy białego sera ciekawe ile jest. Bo chyba twaróg to najbardziej tiolowy pokarm ze wszytkich ? No inna kwestia jest czy ktoś jest rzeczywiście wrażliwy na tiole bo reakcja ta nie zawsze jest łatwo wyczuwalna i można ją pomylić z czymś innym np. zmęczeniem nadnerczy które i tak może występować w tle.
Kwestia próbowania.
53# ALA 5 mg

per aspera ad astra
Andy Cutler - lepszego życia diler :D
pdm.org.pl
bioautyzm.pl

brother

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1075
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 11, 2016, 13:27:55 »
po glutaminie wątpliwe są jakiekolwiek "die-offy", glutaminę grzyb uwielbia.
Polemizowałbym i to bardzo ;) no może nie do końca bo grzyb wiadomo że pożywia się białkiem też nie tylko węglowodanami.
Czyli co wychodzi na to żeby wogóle białka nie jeść bo grzyba podkarmimy ? Sory ale to błędne rozumowanie. Wiem osobiście jak reagowałem jak za pierwszym razem brałem samą glutaminę w proszku bez dodatków. Były die off po których była właśnie spora poprawa. Oczywiście hormonalna i ogólne samopoczucie poszło w górę ale potem przerwałem tą suplementację.
No glutamina pozatym to jest podstawa wogóle to regenracji - człowiek zbudowany jest w iluś procentach z glutaminy. Ma ona ogromne pozytywne znaczenie dla nadnerczy chociażby. W każdej odżywce białkowej glutaminy jest zawsze najwięcej i to ona daje nam nejwięcej korzyści zdrowotnych. I w ogóle to dla mnie po prostu beatainka i białko to w diecie jest najważniejsza rzecz bo wiem że wtedy moje nadnercza pracują najlepiej. I żadne ilości innych supli nie są potrzebne
53# ALA 5 mg

per aspera ad astra
Andy Cutler - lepszego życia diler :D
pdm.org.pl
bioautyzm.pl

pietro

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 206
Odp: Problemy po chelatacji
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 11, 2016, 15:18:34 »
Te odżywki są bezpieczne ?, w sensie zawartości arsenu, bo skoro w ryżu są przekroczone normy, to w takiej odżywce będzie chyba jeszcze więcej ?
40 cykl 8 mg ALA
Zniżka na Iherb GDC587