Autor Wątek: Miedź  (Przeczytany 6951 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krzem

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1782
Odp: Miedź
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 28, 2015, 16:53:25 »
Cytuj
to tak chemicznie rzecz ujmujac a biologicznie/biochemicznie jak to sie przedstawia

Tak samo + jeszcze ważne są warunki środowiska (kwaśne, zasadowe). Mn może występować na 5 stopniach utleniania: VII (inny zapis 7+), VI, IV, III, II (formalnie jest ich więcej, od III-). Utleniacz (oksydant) to substancja która może przyjąć elektrony i ulec redukcji. To znaczy, że musi być na wysokim stopniu utlenienia np VII , IV. Czyli Mn na takich stopniach jest oksydantem -bardzo silnym na VII. Na II jest reduktorem czyli, upraszczając..., antyoksydantem.
Tulo 12.2010

"Nothing ever goes away until it has taught us what we need to know."

krzem

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1782
Odp: Miedź
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 31, 2015, 16:30:03 »
Podobna sytuacja dotyczy koenzymu Q10 (odbiegając lekko od tematu). Dla tych, którzy stosują PQQ (tablica autyzm) -  Q10 może występować w dwóch formach – utlenionej UBICHINON i zredukowanej UBICHINOL. Formy te łatwo przechodzą jedna w drugą, jednak działanie antyoksydacyjne ma tylko ubichinol. Nie widziałam w sklepach ubichinonu, ale na wszelki wypadek warto pamiętać o końcówce "-ol".
Tulo 12.2010

"Nothing ever goes away until it has taught us what we need to know."