Autor Wątek: Dieta niskosiarkowa  (Przeczytany 70081 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lucky.pl

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 3858
Dieta niskosiarkowa
« dnia: Grudzień 12, 2013, 21:32:59 »
Dla łatwiejszej dostepnosci przeklejam info o diecie niskosiarkowej:

W książce “Amalgam Illness” A. Cutlera znajduje się stwierdzenie, iż wiele osób zatrutych rtęcią nie toleruje pewnego rodzaju pożywienia tzw. „pożywienia siarkowego”, zawierającego liczne wolne tiole. Spożywanie tego pożywienia podnosi poziom tioli we krwi, co z kolei mobilizuje rtęć i zwiększa natężenie objawów zatrucia.

A. Cutler pisze: “Standardowo najpierw czeka cię kilka godzin dobrego samopoczucia, zadowolenia, zwiększonej energii, a potem będziesz czuć się zmęczony, nastrój będzie obniżony i ta faza trwa od dnia do tygodnia. Oczywiście, jeśli spożywasz wysokosiarkowe jedzenie w każdym posiłku, problemy się nawarstwiają i nie zorientujesz się, co się dzieje.”

Objawy są dość jasne, okres, gdy nastrój i energia są obniżone zaczyna się po paru godzinach i trwa do 4-7 dni. Spożywanie tych pokarmów może ci się nawet podobać i możesz uwierzyć, że ci nie szkodzą, ale reakcja na nie mogą powodowac dużo niepotrzebnego cierpienia.

Ważne: chodzi tylko o pożywienie, które zawiera wysoki poziom grup wolnych tioli, nie o każde pożywienie zawierające jakąkolwiek pierwiastkową formę siarki. A. Cutler pisze: „W Internecie znajdziesz wiele różnych list pokarmów wysokosiarkowych. Ja mówię o tych pokarmach, które są bogate w tiole albo w cząsteczki, które metabolizują się w tiole a nie o całkowitej zawartości pierwiastka siarki w pożywieniu. Niektóre formy nie ulegają konwersji w tiole i są lepiej tolerowane niż inne. Np. mięso jest dość siarkowe, ale większość siarki jest w formie metioniny a nie w formie tioli, a zatem nie stanowi źródła tioli, co wynikałoby z analizy pierwiastkowej. Zwłaszcza jeżeli przyjmujesz TMG albo cholinę które dostarczają dostateczną ilość grup metylowych w organizmie tak że metionina nie musi w ogóle być metabolizowana.”

Podsumowanie na onibasu.com: „Poziom cysteiny w osoczu (ogolnie w populacji) może być niski, w normie lub wysoki – jest to coś innego od poziomu cystyny. Jest jasnym wskaźnikiem tego, czy ktoś może tolerować pożywienie wysokosiarkowe(tiolowe). Nie ma to również nic wspólnego z poziomem siarczanow (SO4) w osoczu albo stanu wątrobowej sulfacji. Poziom siarczanow w osoczu może być niezależnie (od kwestii cysieiny) niski, w normie bądź wysoki. Wiecej w kwestii wspomagania sulfacji.

Możliwe, że poziom cysteiny będzie się zmieniał w miarę postępów w chelatacji. Zwykle jest stabilny przez dłuższy okres czasu. Badanie cysteiny w osoczu nie jest już dostępne. Można określić jej poziom tylko przez próbę wykluczenia siarki. Pożywienia i suplementy wysokosiarkowe to takie, które zawierają grupę tiolową.

Negatywne efekty siarki u osób z wysoką cysteiną mogą trwać przez 4-7 dni po spożyciu siarki. Dlatego Cutler zaleca siedmiodniowy okres wykluczenia siarki, wówczas należy również zaprzestać chelatacji ALA. Pożywienie wysokosiarkowe może pogorszyć problemy związane z przerostem grzyba ”. (bedąc pożywnieniem dla niego – przyp. tłumacz)

A.Cutler szacuje, że “33-50% osób zatrutych rtęcią ma podwyższony poziom cysteiny w osoczu”, co oznacza że te osoby będą źle reagowały na pożywienie wysokosiarkowe, (jako że każda dodatkowa ilośc tioli będzie mobilizowała rtęć.) W zasadzie każdy, kto planuje chelatację, powinien wykonać przynajmniej raz próbę z wykluczeniem siarki aby określić swoją wrażliwość na siarkę i uniknąć cierpienia.

W taki sposób przeprowadza się próbę z wykluczeniem siarki:

Wiele z istniejących na sieci list żywności wysokosiarkowej są mylne ponieważ biorą pod uwagę jedynie calkowitą ilość pierwiastkow siarki w pożywieniu, miast wspominac zywność która zawiera tiole, albo cząsteczki które w tiole organizm konwertuje.

Wszystkie pokarmy wysokotiolowe i suplementy zawierające tiole (lista niżej) są ściśle wykluczone przez siedem dni, aby efekt ostatniego spożycia siarki miał szanse minąć. Negatywne efekty siarki maja miejsce od 4-7 dni po ich ostatnim spozyciu, co oznacza że trzeba wykluczyc wszystkie pokarmy ORAZ suplementy siarkowe przez przynajmniej tydzień zanim zorientujemy się co się dzieje.

ALA jest również na liście, więc nie można w tym czasie chelatować z użyciem ALA. Potem, po 7-10 dniach pożywienie wysokosiarkowe powinno być nagle przywrocone w sporej ilości do diety przez tydzień i należy obserwować reakcje zdrowotne przez ten okres. Jeśli poczujesz się gorzej tuż po wprowadzeniu tego pożywienia, nie musisz jeść go przez tydzień, tylko po prostu oznacza to, że lepiej będzie, gdy wyeliminujesz te pokarmy.

Nietolerancja pokarmów siarkowych u osób zatrutych rtęcią ma raczej coś wspólnego z mobilizacją rtęci spowodowaną przez zwiększony poziom cysteiny i nadmiar tioli a nie jest zwykłą nietolerancją/alergią pokarmową. Jeżeli nie tolerujesz tych pokarmów, musisz ich unikać albo spożywać w minimalnym zakresie. Pożywienie wymienione poniżej na „liście pokarmów wysokotiolowych” jest metabolizowane w taki sposób, że powoduje problemy dla osób zatrutych rtęcią i zwiększa poziom tioli. Te pożywienie zawiera grupy wolnych tioli, które wpływają na rtęć i mobilizują ją, powodując takie objawy jak zmęczenie, emocjonalne rozstrzęsienie i inne niespecyficzne symptomy.

A.Cutler mówi również: „Jeśli masz podwyższoną cysteinę a chcesz ją zamienić na glutation, przyjmuj glutaminę i glicynę w stosunku 2:1 (np. 2500mg glutaminy i 1500mg glicyny) i z reszta organizm sobie sam poradzi.”

Lista pokarmów wysokotiolowych

    karczochy (nie francuskie)
    szparagi
    pieczywo zawierające serwatkę, cysteinę, jaja lub enzymy
    tofu
    kiełki fasoli
    fasole różnego rodzaju
    brokuły
    brukselka
    kapusta
    karob (mączka chleba świętojańskiego)
    kalafior
    sery wszelkiego rodzaju
    szczypiorek
    czekolada
    kawa
    śmietanka
    jarmuż
    produkty mleczne
    jaja
    czosnek
    fasolka szparagowa
    chrzan
    por
    soczewica wszelkiego rodzaju
    mleko od każdego zwierzęcia
    zupa miso
    cebula
    papaja (nieznacznie)
    groszek
    orzeszki ziemne
    ananas (nieznacznie)
    rzodkiewki
    brukiew
    kapusta kiszona
    szalotka
    kwaśna śmietana
    ser sojowy
    mleko sojowe
    szpinak
    łuskany groch
    tempeh
    tofu
    rzepa
    kurkuma (choć nie jest bogata w tiole, to podnosi poziomy tioli)
    serwatka
    wyciąg z drożdży
    gryka, kasza gryczana

Dodatkowo mięso jest również bogate w siarkę ale większość osób toleruje je z uwagi na niskie poziomy tioli i zależy to od indywidualnej wrażliwości. Jeśli musisz ograniczać mięso, powinieneś suplementowa niektóre aminokwasy, szczególnie glutaminę która leczy śluzówkę jelita.

Suplementy wysokotiolowe

    ALA (kwas alfa-liponowy). Oczywiście niezbędny do chelatacji, niezaleznie od tego czy tolerujemy siarke czy nie, jednak zawsze TRZEBA uzywać go w odpowiedni sposób wg half-life (okresu półtrwania), wg protokolu detoksykacyjnego Andiego Cutlera. Jednak jeśli jesteś osobą wrażliwą na siarkę, być może będziesz tolerować na początku tylko małe ilości ALA, więc od takich dawek należy zacząć. Nie zawsze jednak tak się dzieje. Proszę również nie przyjmować ALA podczas próby wykluczenia żywności siarkowej.
    bromelaina i papaina (enzymy trawienne, w zamian uzywac enzymow pochodzenia trawiennego)
    chlorella,
    cysteina
    acidophilus, którego źródłem był nabiał
    DMSO,
    wyciągi z pokarmów wysokosiarkowych,
    glutation,
    NAC,
    MSM,
    Metionina (zmienia się w cysteinę)
    Kurkuma również dobrze podnosi poziomy tioli.

Suplementy bezpieczne i wspierające szlak metabolizmu siarki

    Molibden w dawce 500 – 1000mcg/dzień.
    Jeśli masz podwyższoną cysteinę a chcesz ją zamienić na glutation, przyjmuj glutaminę i glicynę w stosunku 2:1 i organizm sobie poradzi.

Lista pokarmów niskotiolowych

    mleko migdałowe
    anchois
    karczochy (francuskie)
    awokado
    boczek
    pędy bambusa
    jęczmień
    żyto
    wołowina
    wątroby wołowa
    buraki
    wyciąg z czarnych jagód
    brązowy cukier
    bulgur
    masło
    dynia
    ogórek
    pomidor
    kantalupa
    kminek
    karp
    marchew
    melon casaba
    seler
    ciemne mięso z kurczaka
    wątróbka z kurczaka
    cynamon
    małże
    kokosy suszone / świeże – “W kokosach nie ma znacznej ilości tioli ani ich prekursorów. Jednak niektóre produkty kokosowe są wzbogacane siarką by zachować kolor biały. Zapoznaj się z etykietką ” - Andy Cutler.
    olej z wątroby dorsza
    kolendra (cilantro) – choć jest pożywieniem o niskim poziomie tioli, jest to chelator i może powodować problemy, ponieważ nie może być właściwie dozowana np. jej okres półtrwania jest nieznany. Raczej należy unikać.
    kukurydza (słodka)
    olej z nasion bawełny
    suszone ryby
    kaczka
    węgorz
    bakłażan
    sos ze sfermentowanych ryb
    figi
    flądra
    dziczyzna
    żelatyna
    świeży korzeń imbiru
    gęś
    grejpfrut
    sok z wyciśniętego grejpfruta
    guawa
    halibut
    szynka
    świeże zioła – tymianek bazylia, rozmaryn
    miód
    melon
    makrela
    kiwi
    kumkwat
    jagnięcina
    cytryna
    sałata
    limonki
    homar
    makrela
    mango
    majeranek
    grzyby
    nie mrożony sok z cytryny
    owies
    ośmiornica
    ostrygi
    pietruszka
    pasternak
    gruszki
    biały pieprz
    pepperoni (czasami zawiera dodatki, jak czosnek)
    persymona (funkcjonuje również pod nazwą hurma)
    bażanty
    marynowane ryby
    gołębie
    granat
    wieprzowina
    wątroba wieprzowa
    ziemniaki
    przepiórki
    królik
    ryż
    mleko ryżowe
    łosoś
    sól
    sardynki
    nasiona – słonecznika, siemienia lnianego, dyni, len
    kasza manna
    olej sezamowy, ale ziarna sezamu są bogate w tiole
    rekin
    skorupiaki
    krewetki (świeże)
    pasta z krewetek
    ryby wędzone
    wędzony śledź
    ślimak
    oleju sojowy
    kabaczek, cukinia, rośliny dyniowate
    żołędzie
    słodkie ziemniaki
    pstrąg
    tuńczyk
    ciemne mięso indyka
    białe mięso indyka
    ocet (biały)
    kasztany
    arbuz
    cukier biały
    sos Worcestershire
    yam
    cukinia
    proso (kasza jaglana, platki jaglane etc...)

(opracowane na podstawie: http://livingnetwork.co.za/chelationnetwork/food/high-sulfur-sulphur-food-list/)
_____________________________________________________________________________________

Tiole obok mobilizacji rteci działaja rowniez negatywnie poprzez promowanie wzrostu złej flory bakteryjnej i grzybów. Tak samo jak samo cukier sa swiętną pożywka dla drożdży i działaja jak akcelerator wzrostu. Każda osoba ktora cos wie o produkcji wina, orientuje sie ze dodaje sie cysteine (aminokwas siarkowy, tiolowy) aby zwiekszyc wzrost drożdzy, wiec nie powinna dziwic jej rola w ich wzroscie. Dlatego warto eliminowac "siarke tiolowa" na kazdej diecie przeciwgrzybicznej i wielu osobom przynosi ona ogromną ulgę w samopoczuciu.
Reguly eliminacji siarki z diety sa takie same jak powyzsze - trzeba na minimum tydzien odstawic.
"Siarka" zatem działaja dwojako - z jednej strony mobilizujac metale, z drugiej wzmacniajac zła flore bakteryjna.

Ponizej post Andiego Cutlera nad ten temat wraz z tłumaczeniem:

http://www.healthyawareness.com/articles/about-amino-acids/more-about-amino-acids.aspx

Cysteine

Andy Cutler: People who are mercury poisoned sometimes have a condition where the level of the amino acid cysteine in their blood plasma is elevated. Taking things like whey is very harmful to people in this state.

Regardless of whether people have trouble with the amino acid cysteine, yeast love it and related thiol compounds. These are very nourishing to yeast. Eating too much of these is like giving vitamins to your yeast – they grow big and strong very rapidly. These foods are: eggs, dairy products, bakery products containing whey, cysteine, or “ enzymes,” cabbage, bok choy, cauliflower, broccoli, brussels sprouts, kale, turnips, rutabagas, asparagus, and coffee. When eating these foods it is important to keep a proper balance between what your body needs and what your yeast can use to grow. Onions, shallots, leeks, garlic are “ sulfur foods” that are likely to suppress yeast, but will still cause great problems for people who have “sulfur food” sensitivity.


Tlumaczenie:

Cysteina

Andy Cutler: Ludzie zatruci rtecia czasem maja problem na tym ze poziom aminokwasu cysteiny we krwii jest podniesiony. Przyjmowanie takich preparatow jak serwatka jest bardzo szkodliwe dla takich ludzi.

Niezaleznie od tego czy ludzie maja problem z aminokwasem cysteina, drozdze uwielbiaja go i powiazane tiolowe zwiazki. One sa bardzo odzywcze dla drozdzy. Jedzenie ich w duzej ilosci jest jak podawanie witamin drozdzakom - rosna w sile i rozmiarze i bardzo szybko.
Te pozywienie to: jajka, nabial.... (wymienia). Kiedy jemy te pozywienie wazne jest by bylo one w odpowiedniej rownowadze pomiedzy tym co potrzebuje nasz organizm a tym co dozdzaki moga zutylizowac do wzrostu. Cebula, por, czosnek sa pozywieniem "siarkowym" ktore moga miec dzialanie antydrozdzakowe, ale i tak beda powodowaly mase problemow u ludzi ktorzy sa wrazliwi na "siarkowe jedzenie".

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2016, 09:38:54 wysłany przez lucky.pl »
Uprzejmie proszę o stosowanie wyszukiwarki forum przed zadawaniem pytan. Dużo informacji jest w przeszłych postach.
Nie jestem lekarzem. Moje posty maja charakter informacyjny o zagadnieniach związanych z chelatacja Cutlera. Więc peace ;)

www.bioautyzm.pl

fight the future

krpop

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: Dieta niskosiarkowa
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2014, 02:39:21 »
bromelaina i papaina (enzymy trawienne, w zamian uzywac enzymow pochodzenia trawiennego)

Czy tutaj nie ma błędu? O jakie enzymy chodziło?
Czy nie w każdym suplemencie gdzie występują enzymy pochodzenia naturalnego występuje bromelaina i papaina?
Chcę kupić dobre enzymy ale skoro powinienem unikać siarki to jakie byłyby wskazane?

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2000
Odp: Dieta niskosiarkowa
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 28, 2014, 09:28:55 »
Bromelaina i papaina i nie sa skladnikiem wszystkich enzymow trawiennych...mozna kupic eznzymy niemajace  ich w skladzie:

http://www.houston-enzymes.com/learn/articles/product-brochure.php


« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2014, 10:06:44 wysłany przez maPatrykama »

krpop

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: Dieta niskosiarkowa
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 28, 2014, 10:35:56 »
Bromelaina i papaina i nie sa skladnikiem wszystkich enzymow trawiennych...mozna kupic eznzymy niemajace  ich w skladzie:

http://www.houston-enzymes.com/learn/articles/product-brochure.php

U mnie słabo z angielskim. Muszę się na iherbie ostro wczytywać. Google tłumacz kulawo tłumaczy tego typu słowa. Poszukam w każdym razie.
Jeśli jest plant w nazwie czy w opisie, to są to same naturalne enzymy czy nie koniecznie?
Ciekawi mnie też o co chodziło w tym zdaniu co podałem. No ale to tylko ktoś, kto to tłumaczył będzie wiedział. 

lucky.pl

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 3858
Odp: Dieta niskosiarkowa
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 28, 2014, 10:45:56 »
Cytuj
Jeśli jest plant w nazwie czy w opisie, to są to same naturalne enzymy czy nie koniecznie?

niekoniecznie.

patrz po prostu na skład suplementow, same skladniki maja jezykowo wrecz uniwersalna nazwe np papain - papaina, bromelain-bromelaina. wiec nie powinno byc problemow.
Uprzejmie proszę o stosowanie wyszukiwarki forum przed zadawaniem pytan. Dużo informacji jest w przeszłych postach.
Nie jestem lekarzem. Moje posty maja charakter informacyjny o zagadnieniach związanych z chelatacja Cutlera. Więc peace ;)

www.bioautyzm.pl

fight the future

lucky.pl

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 3858
Odp: Dieta niskosiarkowa
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 28, 2014, 11:08:47 »
a-haa.......???
Uprzejmie proszę o stosowanie wyszukiwarki forum przed zadawaniem pytan. Dużo informacji jest w przeszłych postach.
Nie jestem lekarzem. Moje posty maja charakter informacyjny o zagadnieniach związanych z chelatacja Cutlera. Więc peace ;)

www.bioautyzm.pl

fight the future

krpop

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: Dieta niskosiarkowa
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 28, 2014, 11:13:58 »
krpop, lucky nie zrobił błędu, bo papaina i bromelaina występują pod nazwą: enzymy proteolityczne (tak jak serrapeptase, lumbro/nattokinase), trawienne to: amylaza, lipaza, proteaza, laktaza itd.

Czyli amylaza, lipaza, proteaza, laktaza itd. są pochodzenia trawiennego a papaina i bromelaina trawienne?

Lucky te dwa słowa odnajdę ale gdy ich nie ma w składzie to są jeszcze dwie opcje: enzymy sztuczne i naturalne i tego nie mogę rozgryźć.
Gdyby przy każdej nazwie enzymu było, że syntetic lub plant czy natural, to byłoby jasne.

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2000
Odp: Dieta niskosiarkowa
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 28, 2014, 11:47:39 »
Enzymy pochodzenia trawiennego sa po prostu enzymami pozyskiwanymi ze zwierzat, ale:

"W przewodzie pokarmowym wykazują aktywność proteazy, amylazy, laktazy, lipazy, celulazy, pektynazy, fosfatazy i nukleazy. Ułatwiają trawienie nie tylko żywności pochodzenia zwierzęcego, ale również roślinnego."

Nowoczesne preparaty sa kombinacjami roslinnych i zwierzecych enzymow.

"Ich zakres działania jest bardzo szeroki, działają na substancje zarówno w kwaśnym, jak i zasadowym środowisku (pH=3.0-8.0)"

krpop

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: Dieta niskosiarkowa
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 28, 2014, 13:39:37 »
Enzymy pochodzenia trawiennego sa po prostu enzymami pozyskiwanymi ze zwierzat, ale:

"W przewodzie pokarmowym wykazują aktywność proteazy, amylazy, laktazy, lipazy, celulazy, pektynazy, fosfatazy i nukleazy. Ułatwiają trawienie nie tylko żywności pochodzenia zwierzęcego, ale również roślinnego."

Nowoczesne preparaty sa kombinacjami roslinnych i zwierzecych enzymow.

"Ich zakres działania jest bardzo szeroki, działają na substancje zarówno w kwaśnym, jak i zasadowym środowisku (pH=3.0-8.0)"

Ok. Mnie tylko interesuje jak to się ma do podawania składu suplementu. W składzie jest więc podane jaką aktywność wykazują? (proteazy, amylazy, laktazy, lipazy, celulazy, pektynazy, fosfatazy i nukleazy)
Ważny jest sposób tego pozyskiwania?
Roślinne są np liofilizatami a te zwierzęce?

Są np. Protease Thera-blend
Amylase Thera-blend
itd.
Nie wiem co to jest np. thera?. blend to mieszanka.

lucky.pl

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 3858
Odp: Dieta niskosiarkowa
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 28, 2014, 15:17:17 »
jezus maria krop kup normalne enzymy zwierzece tzw PANKREATYNA  takie  wktorych nie ma papainy i bromelainy! i juz! (Now ma np taki preparat pancreatin)
Uprzejmie proszę o stosowanie wyszukiwarki forum przed zadawaniem pytan. Dużo informacji jest w przeszłych postach.
Nie jestem lekarzem. Moje posty maja charakter informacyjny o zagadnieniach związanych z chelatacja Cutlera. Więc peace ;)

www.bioautyzm.pl

fight the future

krpop

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: Dieta niskosiarkowa
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 28, 2014, 16:43:21 »
Nooo i to jest jakaś konkretna wskazówka, tylko ten wstęp niepotrzebny.
Najpierw trąbisz o edukacji a potem "jezus maria". To teraz będę wiedział o pankreatynie
bo pochodzenie zwierzęce, byle nie było tam papainy i bromelainy i że takie są ok i już. I nic więcej nie muszę wiedzieć na ich temat. Czyli pierwsze lepsze enzymy z polskiej apteki, spełniające powyższe warunki też będą dobre jak rozumiem?
maPatrykama uważa np., że mieszanki z roślinnymi są bardziej uniwersalne(czyt. lepsze).

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2000
Odp: Dieta niskosiarkowa
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 28, 2014, 21:10:32 »
Ja nie uwazam, ze lepsze, tylko zacytowalam pewien artykul...ja uzywalam (maly je jadl) takich mieszanych, ale bez bromelainy i papainy Zyme Prime i dobrze sie sprawdzaly, ale jesli do problemow trawiennych dochodzi trzustka, to mozna Kreon z naszej apteki. Dlugo maly dostawal tez wyciag z papai i nie dzialala na niego w jakis niepozadany sposob, wiec to zalezy od predyspozycji czlowieka, czy mu miesza w zatrutym organizmie, czy nie...teraz mamy grzyba na ++ w Felixie, wiec sila rzeczy musze siare w kazdym calu eliminowac i narazie bye bye papajka, ktora tak uwielbia, chyba ze jedna saszetke na 2 dni.

lucky.pl

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 3858
Odp: Dieta niskosiarkowa
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 29, 2014, 13:57:37 »
Nooo i to jest jakaś konkretna wskazówka, tylko ten wstęp niepotrzebny.
Najpierw trąbisz o edukacji a potem "jezus maria".

edukacja tak ale nie rozczłanianie wszystkiego na atomy:)

Cytuj
I nic więcej nie muszę wiedzieć na ich temat. Czyli pierwsze lepsze enzymy z polskiej apteki, spełniające powyższe warunki też będą dobre jak rozumiem?

moim zdaniem nie, bo dawka jest za mała i nieoplacalna. lepsza jakas pankreatyne z amerykanskich supli.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2014, 14:00:14 wysłany przez lucky.jinx »
Uprzejmie proszę o stosowanie wyszukiwarki forum przed zadawaniem pytan. Dużo informacji jest w przeszłych postach.
Nie jestem lekarzem. Moje posty maja charakter informacyjny o zagadnieniach związanych z chelatacja Cutlera. Więc peace ;)

www.bioautyzm.pl

fight the future

krpop

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 309
Odp: Dieta niskosiarkowa
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 29, 2014, 20:43:37 »
Ja nie uwazam, ze lepsze, tylko zacytowalam pewien artykul...ja uzywalam (maly je jadl) takich mieszanych, ale bez bromelainy i papainy Zyme Prime i dobrze sie sprawdzaly, ale jesli do problemow trawiennych dochodzi trzustka, to mozna Kreon z naszej apteki. Dlugo maly dostawal tez wyciag z papai i nie dzialala na niego w jakis niepozadany sposob, wiec to zalezy od predyspozycji czlowieka, czy mu miesza w zatrutym organizmie, czy nie...teraz mamy grzyba na ++ w Felixie, wiec sila rzeczy musze siare w kazdym calu eliminowac i narazie bye bye papajka, ktora tak uwielbia, chyba ze jedna saszetke na 2 dni.

Tak nie uważasz ale ...stosujesz? :)
Kreon jest tylko na trzustkę, a z tego co czytam, to takie same enzymy co w Kreonie są też min. w innych suplach(trypsyny jedynie brak). Kreon to nie jest chemia? Lekarz mi go przepisał choć nic nie wskazuje bym miał problemy z trzustką, tylko z wątrobą. Wolę kupić coś, co by było też i na wątrobę. Zyme Prime dość drogi

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2000
Odp: Dieta niskosiarkowa
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 29, 2014, 21:55:49 »
Piszac, ze nie uwazam za lepsze mialam na mysli, ze sama nie mam zdania wyrobionego i sie nie znam az tak bardzo... bo chyba by mi RAM-u zabraklo juz w glowie, zeby jeszcze ranking enzymow prowadzic...po prostu polegam czesto na zdaniu lekarza w doborze supli dla dziecka i dziele sie tym z innymi, jezeli cos sie sprawdza...
Kreon ma pankreatyne wieprzowa, jedynie co do substancji pomocniczych mozna by sie przyczepic, bo to wyrob medyczny, ale u nas poprawil funkcje trzustki, bo mielismy z nia problem, a to wbrew pozorom bardzo czesta dysfunkcja u zatrutych osob i warto to zbadac. Zreszta zawartosc pankreatyny w Kreonie jest duzo wieksza niz w takim zestawie enzymow zawartym preparacie majacym kombinowany sklad. My podawalismy zarowno Kreon, jak i Zyme Prime.