Dla łatwiejszej dostepnosci przeklejam info o diecie niskosiarkowej:W książce “Amalgam Illness” A. Cutlera znajduje się stwierdzenie, iż wiele osób zatrutych rtęcią nie toleruje pewnego rodzaju pożywienia tzw. „pożywienia siarkowego”, zawierającego liczne wolne tiole. Spożywanie tego pożywienia podnosi poziom tioli we krwi, co z kolei mobilizuje rtęć i zwiększa natężenie objawów zatrucia.
A. Cutler pisze: “Standardowo najpierw czeka cię kilka godzin dobrego samopoczucia, zadowolenia, zwiększonej energii, a potem będziesz czuć się zmęczony, nastrój będzie obniżony i ta faza trwa od dnia do tygodnia. Oczywiście, jeśli spożywasz wysokosiarkowe jedzenie w każdym posiłku, problemy się nawarstwiają i nie zorientujesz się, co się dzieje.”
Objawy są dość jasne, okres, gdy nastrój i energia są obniżone zaczyna się po paru godzinach i trwa do 4-7 dni. Spożywanie tych pokarmów może ci się nawet podobać i możesz uwierzyć, że ci nie szkodzą, ale reakcja na nie mogą powodowac dużo niepotrzebnego cierpienia.
Ważne: chodzi tylko o pożywienie, które zawiera wysoki poziom grup wolnych tioli, nie o każde pożywienie zawierające jakąkolwiek pierwiastkową formę siarki. A. Cutler pisze: „W Internecie znajdziesz wiele różnych list pokarmów wysokosiarkowych. Ja mówię o tych pokarmach, które są bogate w tiole albo w cząsteczki, które metabolizują się w tiole a nie o całkowitej zawartości pierwiastka siarki w pożywieniu. Niektóre formy nie ulegają konwersji w tiole i są lepiej tolerowane niż inne. Np. mięso jest dość siarkowe, ale większość siarki jest w formie metioniny a nie w formie tioli, a zatem nie stanowi źródła tioli, co wynikałoby z analizy pierwiastkowej. Zwłaszcza jeżeli przyjmujesz TMG albo cholinę które dostarczają dostateczną ilość grup metylowych w organizmie tak że metionina nie musi w ogóle być metabolizowana.”
Podsumowanie na onibasu.com: „Poziom cysteiny w osoczu (ogolnie w populacji) może być niski, w normie lub wysoki – jest to coś innego od poziomu cystyny. Jest jasnym wskaźnikiem tego, czy ktoś może tolerować pożywienie wysokosiarkowe(tiolowe). Nie ma to również nic wspólnego z poziomem siarczanow (SO4) w osoczu albo stanu wątrobowej sulfacji. Poziom siarczanow w osoczu może być niezależnie (od kwestii cysieiny) niski, w normie bądź wysoki. Wiecej w kwestii wspomagania sulfacji.
Możliwe, że poziom cysteiny będzie się zmieniał w miarę postępów w chelatacji. Zwykle jest stabilny przez dłuższy okres czasu. Badanie cysteiny w osoczu nie jest już dostępne. Można określić jej poziom tylko przez próbę wykluczenia siarki. Pożywienia i suplementy wysokosiarkowe to takie, które zawierają grupę tiolową.
Negatywne efekty siarki u osób z wysoką cysteiną mogą trwać przez 4-7 dni po spożyciu siarki. Dlatego Cutler zaleca siedmiodniowy okres wykluczenia siarki, wówczas należy również zaprzestać chelatacji ALA. Pożywienie wysokosiarkowe może pogorszyć problemy związane z przerostem grzyba ”. (bedąc pożywnieniem dla niego – przyp. tłumacz)
A.Cutler szacuje, że “33-50% osób zatrutych rtęcią ma podwyższony poziom cysteiny w osoczu”, co oznacza że te osoby będą źle reagowały na pożywienie wysokosiarkowe, (jako że każda dodatkowa ilośc tioli będzie mobilizowała rtęć.) W zasadzie każdy, kto planuje chelatację, powinien wykonać przynajmniej raz próbę z wykluczeniem siarki aby określić swoją wrażliwość na siarkę i uniknąć cierpienia.
W taki sposób przeprowadza się próbę z wykluczeniem siarki:
Wiele z istniejących na sieci list żywności wysokosiarkowej są mylne ponieważ biorą pod uwagę jedynie calkowitą ilość pierwiastkow siarki w pożywieniu, miast wspominac zywność która zawiera tiole, albo cząsteczki które w tiole organizm konwertuje.
Wszystkie pokarmy wysokotiolowe i suplementy zawierające tiole (lista niżej) są ściśle wykluczone przez siedem dni, aby efekt ostatniego spożycia siarki miał szanse minąć. Negatywne efekty siarki maja miejsce od 4-7 dni po ich ostatnim spozyciu, co oznacza że trzeba wykluczyc wszystkie pokarmy ORAZ suplementy siarkowe przez przynajmniej tydzień zanim zorientujemy się co się dzieje.
ALA jest również na liście, więc nie można w tym czasie chelatować z użyciem ALA. Potem, po 7-10 dniach pożywienie wysokosiarkowe powinno być nagle przywrocone w sporej ilości do diety przez tydzień i należy obserwować reakcje zdrowotne przez ten okres. Jeśli poczujesz się gorzej tuż po wprowadzeniu tego pożywienia, nie musisz jeść go przez tydzień, tylko po prostu oznacza to, że lepiej będzie, gdy wyeliminujesz te pokarmy.
Nietolerancja pokarmów siarkowych u osób zatrutych rtęcią ma raczej coś wspólnego z mobilizacją rtęci spowodowaną przez zwiększony poziom cysteiny i nadmiar tioli a nie jest zwykłą nietolerancją/alergią pokarmową. Jeżeli nie tolerujesz tych pokarmów, musisz ich unikać albo spożywać w minimalnym zakresie. Pożywienie wymienione poniżej na „liście pokarmów wysokotiolowych” jest metabolizowane w taki sposób, że powoduje problemy dla osób zatrutych rtęcią i zwiększa poziom tioli. Te pożywienie zawiera grupy wolnych tioli, które wpływają na rtęć i mobilizują ją, powodując takie objawy jak zmęczenie, emocjonalne rozstrzęsienie i inne niespecyficzne symptomy.
A.Cutler mówi również: „Jeśli masz podwyższoną cysteinę a chcesz ją zamienić na glutation, przyjmuj glutaminę i glicynę w stosunku 2:1 (np. 2500mg glutaminy i 1500mg glicyny) i z reszta organizm sobie sam poradzi.”
Lista pokarmów wysokotiolowych karczochy (nie francuskie)
szparagi
pieczywo zawierające serwatkę, cysteinę, jaja lub enzymy
tofu
kiełki fasoli
fasole różnego rodzaju
brokuły
brukselka
kapusta
karob (mączka chleba świętojańskiego)
kalafior
sery wszelkiego rodzaju
szczypiorek
czekolada
kawa
śmietanka
jarmuż
produkty mleczne
jaja
czosnek
fasolka szparagowa
chrzan
por
soczewica wszelkiego rodzaju
mleko od każdego zwierzęcia
zupa miso
cebula
papaja (nieznacznie)
groszek
orzeszki ziemne
ananas (nieznacznie)
rzodkiewki
brukiew
kapusta kiszona
szalotka
kwaśna śmietana
ser sojowy
mleko sojowe
szpinak
łuskany groch
tempeh
tofu
rzepa
kurkuma (choć nie jest bogata w tiole, to podnosi poziomy tioli)
serwatka
wyciąg z drożdży
gryka, kasza gryczana
Dodatkowo mięso jest również bogate w siarkę ale większość osób toleruje je z uwagi na niskie poziomy tioli i zależy to od indywidualnej wrażliwości. Jeśli musisz ograniczać mięso, powinieneś suplementowa niektóre aminokwasy, szczególnie glutaminę która leczy śluzówkę jelita.
Suplementy wysokotiolowe
ALA (kwas alfa-liponowy). Oczywiście niezbędny do chelatacji, niezaleznie od tego czy tolerujemy siarke czy nie, jednak zawsze TRZEBA uzywać go w odpowiedni sposób wg half-life (okresu półtrwania), wg protokolu detoksykacyjnego Andiego Cutlera. Jednak jeśli jesteś osobą wrażliwą na siarkę, być może będziesz tolerować na początku tylko małe ilości ALA, więc od takich dawek należy zacząć. Nie zawsze jednak tak się dzieje. Proszę również nie przyjmować ALA podczas próby wykluczenia żywności siarkowej.
bromelaina i papaina (enzymy trawienne, w zamian uzywac enzymow pochodzenia trawiennego)
chlorella,
cysteina
acidophilus, którego źródłem był nabiał
DMSO,
wyciągi z pokarmów wysokosiarkowych,
glutation,
NAC,
MSM,
Metionina (zmienia się w cysteinę)
Kurkuma również dobrze podnosi poziomy tioli.
Suplementy bezpieczne i wspierające szlak metabolizmu siarki
Molibden w dawce 500 – 1000mcg/dzień.
Jeśli masz podwyższoną cysteinę a chcesz ją zamienić na glutation, przyjmuj glutaminę i glicynę w stosunku 2:1 i organizm sobie poradzi.
Lista pokarmów niskotiolowych mleko migdałowe
anchois
karczochy (francuskie)
awokado
boczek
pędy bambusa
jęczmień
żyto
wołowina
wątroby wołowa
buraki
wyciąg z czarnych jagód
brązowy cukier
bulgur
masło
dynia
ogórek
pomidor
kantalupa
kminek
karp
marchew
melon casaba
seler
ciemne mięso z kurczaka
wątróbka z kurczaka
cynamon
małże
kokosy suszone / świeże – “W kokosach nie ma znacznej ilości tioli ani ich prekursorów. Jednak niektóre produkty kokosowe są wzbogacane siarką by zachować kolor biały. Zapoznaj się z etykietką ” - Andy Cutler.
olej z wątroby dorsza
kolendra (cilantro) – choć jest pożywieniem o niskim poziomie tioli, jest to chelator i może powodować problemy, ponieważ nie może być właściwie dozowana np. jej okres półtrwania jest nieznany. Raczej należy unikać.
kukurydza (słodka)
olej z nasion bawełny
suszone ryby
kaczka
węgorz
bakłażan
sos ze sfermentowanych ryb
figi
flądra
dziczyzna
żelatyna
świeży korzeń imbiru
gęś
grejpfrut
sok z wyciśniętego grejpfruta
guawa
halibut
szynka
świeże zioła – tymianek bazylia, rozmaryn
miód
melon
makrela
kiwi
kumkwat
jagnięcina
cytryna
sałata
limonki
homar
makrela
mango
majeranek
grzyby
nie mrożony sok z cytryny
owies
ośmiornica
ostrygi
pietruszka
pasternak
gruszki
biały pieprz
pepperoni (czasami zawiera dodatki, jak czosnek)
persymona (funkcjonuje również pod nazwą hurma)
bażanty
marynowane ryby
gołębie
granat
wieprzowina
wątroba wieprzowa
ziemniaki
przepiórki
królik
ryż
mleko ryżowe
łosoś
sól
sardynki
nasiona – słonecznika, siemienia lnianego, dyni, len
kasza manna
olej sezamowy, ale ziarna sezamu są bogate w tiole
rekin
skorupiaki
krewetki (świeże)
pasta z krewetek
ryby wędzone
wędzony śledź
ślimak
oleju sojowy
kabaczek, cukinia, rośliny dyniowate
żołędzie
słodkie ziemniaki
pstrąg
tuńczyk
ciemne mięso indyka
białe mięso indyka
ocet (biały)
kasztany
arbuz
cukier biały
sos Worcestershire
yam
cukinia
proso (kasza jaglana, platki jaglane etc...)
(opracowane na podstawie:
http://livingnetwork.co.za/chelationnetwork/food/high-sulfur-sulphur-food-list/)
_____________________________________________________________________________________
Tiole obok mobilizacji rteci działaja rowniez negatywnie poprzez promowanie wzrostu złej flory bakteryjnej i grzybów. Tak samo jak samo cukier sa swiętną pożywka dla drożdży i działaja jak akcelerator wzrostu. Każda osoba ktora cos wie o produkcji wina, orientuje sie ze dodaje sie cysteine (aminokwas siarkowy, tiolowy) aby zwiekszyc wzrost drożdzy, wiec nie powinna dziwic jej rola w ich wzroscie. Dlatego warto eliminowac "siarke tiolowa" na kazdej diecie przeciwgrzybicznej i wielu osobom przynosi ona ogromną ulgę w samopoczuciu.
Reguly eliminacji siarki z diety sa takie same jak powyzsze - trzeba na minimum tydzien odstawic.
"Siarka" zatem działaja dwojako - z jednej strony mobilizujac metale, z drugiej wzmacniajac zła flore bakteryjna.
Ponizej post Andiego Cutlera nad ten temat wraz z tłumaczeniem:
http://www.healthyawareness.com/articles/about-amino-acids/more-about-amino-acids.aspxCysteine
Andy Cutler: People who are mercury poisoned sometimes have a condition where the level of the amino acid cysteine in their blood plasma is elevated. Taking things like whey is very harmful to people in this state.
Regardless of whether people have trouble with the amino acid cysteine, yeast love it and related thiol compounds. These are very nourishing to yeast. Eating too much of these is like giving vitamins to your yeast – they grow big and strong very rapidly. These foods are: eggs, dairy products, bakery products containing whey, cysteine, or “ enzymes,” cabbage, bok choy, cauliflower, broccoli, brussels sprouts, kale, turnips, rutabagas, asparagus, and coffee. When eating these foods it is important to keep a proper balance between what your body needs and what your yeast can use to grow. Onions, shallots, leeks, garlic are “ sulfur foods” that are likely to suppress yeast, but will still cause great problems for people who have “sulfur food” sensitivity.Tlumaczenie:Cysteina
Andy Cutler: Ludzie zatruci rtecia czasem maja problem na tym ze poziom aminokwasu cysteiny we krwii jest podniesiony. Przyjmowanie takich preparatow jak serwatka jest bardzo szkodliwe dla takich ludzi.
Niezaleznie od tego czy ludzie maja problem z aminokwasem cysteina, drozdze uwielbiaja go i powiazane tiolowe zwiazki. One sa bardzo odzywcze dla drozdzy. Jedzenie ich w duzej ilosci jest jak podawanie witamin drozdzakom - rosna w sile i rozmiarze i bardzo szybko.
Te pozywienie to: jajka, nabial.... (wymienia). Kiedy jemy te pozywienie wazne jest by bylo one w odpowiedniej rownowadze pomiedzy tym co potrzebuje nasz organizm a tym co dozdzaki moga zutylizowac do wzrostu. Cebula, por, czosnek sa pozywieniem "siarkowym" ktore moga miec dzialanie antydrozdzakowe, ale i tak beda powodowaly mase problemow u ludzi ktorzy sa wrazliwi na "siarkowe jedzenie".