Autor Wątek: Niedowaga  (Przeczytany 16575 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

abigaj

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 548
  • Arek-VII 2006
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 18, 2013, 08:45:32 »
warto skonsultować wątpliwości z endokrynologiem,moja pierwsza endokrynolog jak zobaczyła ze Arek ma tylko troche przekroczona norme zbagatelizowała sprawe ,to samo potwierdziła neurolog i mnie uspokoiły a póżniej kolejna endokrynolog do której dotarłam jak juz mi przyszła kolejka po półrocznym oczekiwaniu z nfz-powiedziałą szkoda ze pani do mnie wcześniej nie trafiła,dzieci sie leczy jak tsh przekracza 3(jak jej powiedziałam ze inni lekarze leczą przekroczenie powyżej 10 to sie tylko zaśmiała i mówi czy chcę leczyć dziecko-tym bardziej że dziecko nie przybiera na wadze i ma autyzm-co oznacza ze zdrowe nie jest) więc leczymy
a jeszcze co do zdrowej diety dziecko może jeść duzo i dobrze i nie przybierać bo poprostu organizm nie przyswaja-tak miałam też i u Arka po badaniach w Stanach dopiero wyszło,że nie trawi żadnych tłuszczy,nie przyswaja witamin i lekarka i tak w szoku że tak dobrze wygląda przy tak fatalnych wynikach,a fakt faktem ze w tamtym okresie Arek robił olbrzymie kupy-wszystko co zjadał wydalał i często gęsto mial biegunki lub stolec dwa razy na dzień

borsooq

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1212
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 18, 2013, 09:11:29 »
abigaj, jeśli ta lekarka, jest w W-wie/Łodzi, to daj, proszę namiar na nią. Mały ma TSH 4,76 z ostatniego badania. Lekarze nie widzą problemu. AC pisał, ze każde TSH powyżej 1,5 podlega leczeniu. Ja to chcę drążyć i ciągle pytam, bo zarówno moja mama, moja ciotka, jak i teściowa mają problemy tarczycowe. Jednak ostatnio panie w IMiDzie, na moje pytanie dotyczące tego odburknęła, że głupoty gadam i że powinienem to skonsultować (moje teorie) z takim 'mądrym' endokrynologiem. Psiakrew. O wszystko trzeba się wykłócać i walczyć. Nawet badania robić za własną kasę, wysłuchać, że niepotrzebnie, bo przecież są skierowania, a później, jeszcze, jak się mówi, że jest źle, bo się czytało, to ci wpierają, że jest dobrze. Żyć się odechciewa.
Dawid - 08.2009 - w trakcie diagnozy
Piotr - 09.2012

zniżka na iherb: VCP976

ebusiek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 749
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 18, 2013, 11:15:31 »
Nie jestem abigaj, ale:
borsooq, to TSH dobrze skonsultować z endokrynologiem. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w Tychach przyjmuje dr Willman - endokrynolog, jest rewelacyjna.
Mój ma TSH 2,23 i też zamierzam skonsultować to z nią. Pamiętam jak mi powtarza, że TSH, Ft4 i Ft3 ZAWSZE trzeba interpretować razem.
A ten wynik TSH twojego synka wg mnie jest za wysoki.

Mąż wybrał sie do lekarza rodzinnego /pediatry/ po skierowania do poradni gastrologicznej i nefrologicznej, gdyż dalej szukamy przyczyny moczenia się mlodego. Skierowanie do w/w poradnii mamy zalatwić po rozmowie z gastrologiem i neurologiem /konsultacje po pobycie na oddziale neurologii/.
Pan pediatra był baaardzo zdziwiony co my rodzice robimy, czego my szukamy, no i po co nam kolejne EEG, rezonans skoro już mamy diagnozę. Mąż się ucieszył , no bo jeździmy tu i tam a tu lekarz z naszego rejonu wie dlaczego synek po okresie suchym znowu się moczy i przy tym normalnie też zglasza potrzeby fizjologiczne. Pyta pośpiesznie JAKĄ DIAGNOZĘ?
Pan doktor zdziwiony, odpowiada "No autyzm!!!"

Mój starszy syn jak miał 3 miesiące i był po operacji serca przyszedł do mnie kardiochirurg i powiedział mi bardzo mądre zdanie:  "Jak pani ktokolwiek powie, że te dzieci tak mają, to proszę zmienić lekarza. On ma takie samo prawo do rzetelnego leczenia jak wszystkie dzieci."
No cóż, nie wszyscy jednak rozumieją, że nie można patrzeć przez pryzmat zespołu Downa czy autyzmu. Nic dodać nic ująć.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2013, 11:23:26 wysłany przez ebusiek »
2007 -    ALA  5 mg#34 - zakończona
              dieta niskowęglowodanowa

abigaj

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 548
  • Arek-VII 2006
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 18, 2013, 11:43:12 »
lekarka endokrynolog przyjmuje w Rudzie Śl. dzielnica Nowy Bytom ja ze śląska jestem i też szlag mnie trafia ze co lekarz to inna gadka i potem ja zostaje sama z dwiema co najmniej opiniami i muszę wybierać ,wybieram intuicyjnie i jak narazie udaje mi się,każda moja interwenacja i leczenie to dobre posuniecię i najlepiej że leki "chemiczne"typu depakina którą Arek tez brał nie były na stałe czego się bałam,dwa lata które mija że człowiek nawet się nie spostrzeże- cos naprawiły i wycofane,teraz mam nadzieję będzie tak z lekiem na tarczycę ,
Arek też miał takie samo tsh albo 4,8 a norma bodajże była do 4,6

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2000
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 18, 2013, 11:55:12 »
i to nie wszystko niedowagę powoduje też tarczyca,Arek miał zrobione badania tsh minimalnie ponad normę -bierz euthrox 25-pół tabl.,kuracja dwa lata, w liostopadzie mamy próbę odstawienia,

ciekawa jestem jak u Was to zaskutkowalo (u nas lekka niedoczynnosc przy TSH 3,13, gdzie norme podana mam w wieku 1- 6 lat od 0,70- 5,97, ale Anty TPO mielismy w styczniu tego roku 15,45, a teraz jest 10,87) , tym bardziej, ze sa podobno skuteczne metody naturalne na niedoczynnosc.

cytat:

"Preparaty lewodopy są zarejestrowane do leczenia małych dzieci w leczeniu niedoboru enzymu hydroxylazy tyrozyny. Na rynku jest tani suplement organiczny o nazwie.. tyrozyna, którym wiem, że można LECZYĆ różne postacie niedoczynności tarczycy, kiedy tego neuroprzekaźnika jest po prostu za mało. Z cząsteczki tyrozyny są budowane cząsteczki noradrenaliny i dopaminy, a preparaty lewodopy są po prostu syntetycznymi “naśladowcami” dopaminy. Dopaminy nie można podać ani w formie tabletki, ani dożylnie. Gdyż dopamina nie przejdzie przez barierę krew-mózg, do mózgu, czyli tam, gdzie w chorobie parkinsona i innych jest jej za mało. Ludzie być może wypruwają sobie żyły, podając dzieciom to świństwo, a lek może być gdzie indziej."

za:

http://kefir2010.wordpress.com/tag/niedobor-hydroksylazy-tyrozyny/



maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2000
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 18, 2013, 12:08:26 »
i to nie wszystko niedowagę powoduje też tarczyca,Arek miał zrobione badania tsh minimalnie ponad normę -bierz euthrox 25-pół tabl.,kuracja dwa lata, w liostopadzie mamy próbę odstawienia,

ciekawa jestem jak u Was to zaskutkowalo (u nas lekka niedoczynnosc przy TSH 3,13, gdzie norme podana mam w wieku 1- 6 lat od 0,70- 5,97, ale Anty TPO mielismy w styczniu tego roku 15,45, a teraz jest 10,87) , tym bardziej, ze sa podobno skuteczne metody naturalne na niedoczynnosc.

cytat:

"Preparaty lewodopy są zarejestrowane do leczenia małych dzieci w leczeniu niedoboru enzymu hydroxylazy tyrozyny. Na rynku jest tani suplement organiczny o nazwie.. tyrozyna, którym wiem, że można LECZYĆ różne postacie niedoczynności tarczycy, kiedy tego neuroprzekaźnika jest po prostu za mało. Z cząsteczki tyrozyny są budowane cząsteczki noradrenaliny i dopaminy, a preparaty lewodopy są po prostu syntetycznymi “naśladowcami” dopaminy. Dopaminy nie można podać ani w formie tabletki, ani dożylnie. Gdyż dopamina nie przejdzie przez barierę krew-mózg, do mózgu, czyli tam, gdzie w chorobie parkinsona i innych jest jej za mało. Ludzie być może wypruwają sobie żyły, podając dzieciom to świństwo, a lek może być gdzie indziej."

za:

http://kefir2010.wordpress.com/tag/niedobor-hydroksylazy-tyrozyny/

a jeszcze:

FT3- 3,69
FT4- 1,28

u nas endokrynolog (bardzo dobra, znana w Szczecinie) nie widziala problemu, nawet przy obnizonym parathormonie u malego i kazala mi sie nie doszukiwac, odstawic suple i wprowadzic nabial ;D
               

abigaj

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 548
  • Arek-VII 2006
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 18, 2013, 12:26:27 »
u nas leczenie skutkuje co widać po kontrolnych badaniach,kazde tsh i ft4 w normie,usg tarczycy prawidłowe,ponawiamy usg w pażdzierniku,Arek za każda wizyta jest skrupulatnie oglądany,ważony,mierzony-przybiera,rosnie-jest wysoki,lekarka pyta o każde zmiany w zachowaniu itp.

borsooq

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1212
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 18, 2013, 13:28:02 »
No to świetnie, to mam wyłożone na tacy, co dzieciakowi dolega, pytam, proszę, a to nic. Szkoda, że ci lekarze daleko. Zobaczymy, jakiego endokrynologa mają w IMiDzie. Tam chyba się skierujemy. Jak nic nie powie, to będziemy szukać dalej.

Ostatnie badania:
TSH: 4,760
FT3: 4,46
FT4: 1,41

Dawid - 08.2009 - w trakcie diagnozy
Piotr - 09.2012

zniżka na iherb: VCP976

abigaj

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 548
  • Arek-VII 2006
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 18, 2013, 13:52:44 »
no własnie wszystko się rozbija o lekarzy , jakbym trafiła za drugim razem do endokrynolog ,która też by uważała że takich przekroczeń sie nie leczy,myslałabym że jest w porządku,szczęscie w życiu pomaga-czasami uda mi się trafić na prawdziwych lekarzy no i własnie ona jako jedyny lekarz zainteresowala sie leczeniem biomedycznym i leczy dzieci z downem i mówi że ma efekty,tylko,że co zrobię Arkowi jakies badania to zwiększa mi się grono specjalistow do których muszę jeżdzić,pocieszam się tym,że są sprawy ,które zakończylismy,bądż zakańczamy i tak sobie po cichu sobie marzę jak zacznie się szkoła to już coraz mniej terapi będę stosować     

borówka

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 170
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 18, 2013, 15:39:08 »
A czy przy tych wartościach nie ma czasem innych jednostek u Was? Albo normy dla danego laboratorium?

Bo u nas: FT3- 6,97 pmol/l     norma 2,30-6,30
                FT4 -14,80 pmol/l  norma 10,30 - 24,50
                TSH 3,28 ulU/ml     norma  0,38-7,60
ta pierwsza pozycja przekroczona, ale ale dla lekarza było OK.
 Co o tym sądzicie?

Abril

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 785
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 18, 2013, 16:19:38 »
borsooqwyniki jakie podałaś nie sa dobre i konieczna jest wizyta u endo

maPatrykamajuż się nie patrzy na normy wg wieku
ciekawe co to za lekarka ze Szczecina napisz mi prosze na pw bo ja tez jeżdże do Sz do lekarzy  ;)
po ostatnich wynikach sama zmodyfikowałam dawke euthyroxu młodemu (mimo,że lekarz kazał zostawić tak jak było) za 5 tyg robie wyniki

abigajczy w pl można zrobić badania czy wchłania tłuszcze ,witaminy ? jak to się nazywa fachowo napisz mi prosze bo w poniedziałek może wydębie skierowania od dietetyczki lub z poradni zaburzeń  8)

borówka ja dla mnie to wyniki sa złe - zmień lekarza  ;)

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 2000
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 18, 2013, 17:11:02 »
borsooqwyniki jakie podałaś nie sa dobre i konieczna jest wizyta u endo

maPatrykamajuż się nie patrzy na normy wg wieku
ciekawe co to za lekarka ze Szczecina napisz mi prosze na pw bo ja tez jeżdże do Sz do lekarzy  ;)
po ostatnich wynikach sama zmodyfikowałam dawke euthyroxu młodemu (mimo,że lekarz kazał zostawić tak jak było) za 5 tyg robie wyniki

abigajczy w pl można zrobić badania czy wchłania tłuszcze ,witaminy ? jak to się nazywa fachowo napisz mi prosze bo w poniedziałek może wydębie skierowania od dietetyczki lub z poradni zaburzeń  8)

borówka ja dla mnie to wyniki sa złe - zmień lekarza  ;)

Napisalam Ci ;)

borówka

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 170
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 18, 2013, 19:46:52 »
A ja byłam z tymi wynikami u -o zgrozo - ordynatora oddziału endo :-\ Ręce opadają. Czy ktoś w końcu poważnie nas potraktuje?
I podpisuję się pod pytaniami do abigaj, o te badania na wchłanianie witamin, tłuszczów itp.

borsooq

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1212
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 19, 2013, 08:08:54 »
Wielkie dzięki za potwierdzenie moich obaw. Tak myślałem. Skierowanie już mamy. Teraz kwestia znalezienia specjalisty. W IMiDzie zapisy wstrzymane, bo najbliższe wizyty dopiero na październik. Będę szukał dalej.
Dawid - 08.2009 - w trakcie diagnozy
Piotr - 09.2012

zniżka na iherb: VCP976

abigaj

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 548
  • Arek-VII 2006
Odp: Niedowaga
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 19, 2013, 08:49:46 »
te badania na wchłanianie tłuszczu i pozimom witamin to ja robiłam cały komplet w Stanach przez Vega medice w Warszawie ale rodzice na forum może będą wiedziec czy u nas tez jest możliwe zrobienie takich badań