Autor Wątek: Badanie krwi - niskie leukocyty  (Przeczytany 22517 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ebusiek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 659
Badanie krwi - niskie leukocyty
« dnia: Sierpień 28, 2012, 00:18:46 »
Zrobilam Jasiowi badanie krwi, takie kontrolne, morfologia, próby wątrobowe i takie tam inne,
Najbardziej zaniepokoily mnie niskie leukocyty, wiem, że świadczą o niskiej odporności. Dodatkowo wyszly niskie plytki krwi, niskie trójglicerydy!, wysokie żelazo.
Nie mam jeszcze wyników ferrytyny.
Leukocyty 4,6    /6 - 17,5/ :-[  /jak to podwyższyć, beta-glukan, colostrum odpada ze względu na kazeinę

plytki krwi 208   /210 - 490/

trójglicerydy 39   / 50 - 180/

Trójglicerydy są lipidami powstającymi w wątrobie. Gromadzą się w komórkach tłuszczowych na skutek przekształcenia dodatkowych kalorii dostarczanych organizmowi z pożywieniem.  Ich obecność w organizmie jest niezbędna, gdyż stanowią one źródło energii. Niskie poziomy TG występują przy stosowanie diety z ograniczeniem tłuszczów. W diagnostyce różnicowej uwzględniamy także nadczynność tarczycy, zespół złego wchłaniania, niedożywienie. Każda z tych chorób natomiast stanowi zespół objawów i jedynie jednym z nich jest niski pozniom TG.

Zelazo 18,5   /5 - 16,7   - co badanie to wyższe a ferrytyna niska


tarczyca i cholesterol w normie  ;D
2007 -    ALA  5 mg#34 - zakończona
              dieta niskowęglowodanowa

ebusiek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 659
Odp: Badanie krwi - niskie leukocyty
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2012, 03:08:28 »
Czytam, czytam i już wiem.
Jeżeli u kogoś wyszly leukocyty poniżej normy a wlaśnie przechodzi/przechodzil chorobę to nie ma powodu do niepokoju. Tak samo może to dotyczyć trochę obniżonych plytek krwi.

"Należy pamiętać, że samo obniżenie zawartości leukocytów we krwi nie jest jeszcze chorobą. Może być jednak objawem groźnych zmian chorobowych, takich jak np. białaczka. Inne przyczyny leukopenii to np. nieprawidłowości w pracy szpiku kostnego czy zatrucie substancjami chemicznymi. Warto jednak pamiętać, że po jakiejkolwiek chorobie wirusowej czy bakteryjnej spada poziom leukocytów we krwi i jest to zjawisko w pełni normalne."
http://www.mowimyjak.pl/zdrowie/choroby_i_profilaktyka/leukopenia-czy-to-grozna-choroba,96_4404.html

A moje dziecko mialo badaną krew w sobotę rano a w poniedzialek już byla pieknie rozwinięta choroba bostońska "chwycona" od brata. A  3,5 tygodnia temu też przechodzil jakąś wirusówkę, wszystko z bardzo wysoką temperaturą.
2007 -    ALA  5 mg#34 - zakończona
              dieta niskowęglowodanowa

michaga

  • Kreatywny
  • ****
  • Wiadomości: 369
Odp: Badanie krwi - niskie leukocyty
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2013, 14:08:31 »
No dobrze, a co jeśli te obniżone wartości utrzymują się już ponad miesiąc od choroby? Czy wtedy jest powód do niepokoju?
Grześ    lipiec 2002
Dawid   marzec 2005 (autyzm)
Karol    czerwiec 2012

laojurek

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 172
Odp: Badanie krwi - niskie leukocyty
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 12, 2013, 16:38:14 »
ekspertem nie jestem ale jesli chodzi o to zelazo to byc moze jest to tzw utajony niedobor zelaza. Jesli ferytyna jest niska to oznacza, ze nie ma w organizmie "rezerw zelaza" (albo inaczej "zapasow" zelaza) poniewaz to zelazo z "zapasow" jest uwalniane i trafia do krwi i jest wykorzystywane. Moze to byc etap przed jawna niedokrwistoscia z niedoboru zelaza. Czyli spodaja zapasy (ferytyna), rosnie zelazo we krwi. Gdy zapasy sie skoncza zacznie spadac zelazo a pozniej parametry czerwonokrwinkowe czyli  hemoglobina, MCV, MCH. Za tako niedokrwistoscia utajona przemawiaja takze niskie trojglicerydy. Biorac pod uwage zelazo, ferytyne i trojglicerydy stawialabym na diete (tzn albo za malo energetyczna i malo zelaza/ albo sie zle wchlaniaja skladniki odzywcze)
Nikodem (Nikoś:)  VIII, 2012

Abril

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 783
Odp: Badanie krwi - niskie leukocyty
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 12, 2013, 20:13:56 »
u nas było podobnie
niskie leukocyty ,płytki poniżej normy ,ALAT i ASPAT podwyższone , cholesterol ok
ale własnie był po infekcji i dlatgo kazano nam skontrolowac morfologie po 1,5mcu
Alat mógł byc podwyższony po lekach ale też do kontroli za mc

ebusiek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 659
Odp: Badanie krwi - niskie leukocyty
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 13, 2013, 09:32:43 »
Cytuj
Biorac pod uwage zelazo, ferytyne i trojglicerydy stawialabym na diete (tzn albo za malo energetyczna i malo zelaza/ albo sie zle wchlaniaja skladniki odzywcze)

O kurde! To muszę mu te badania powtórzyć. Przy tych 3 wynikach, które napisalam w pierwszym poście, żelazo ma powyżej normy. Dietę wtedy rzeczywiście mial "chudą".
2007 -    ALA  5 mg#34 - zakończona
              dieta niskowęglowodanowa

laojurek

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 172
Odp: Badanie krwi - niskie leukocyty
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 13, 2013, 09:54:54 »
studiowalam diagnostyke laboratoryjna, co prawda nie pracuje w zawodzie ale cos tam jeszcze pamietam. Zreszta sama mialam anemie i przewalkowalam temat.Oczywiscie przyczyny moga byc rozne ale patrzac calosciowo stawiam na diete. Ale spokojnie skoro to utajona to poki co jest zelazo ktore bedzie potrzebne do budowy hemoglobiny, a jak wiadomo hemoglobina jest bardzo wazna. Dlatego aby prawidlowo ocenic anemie trzeba badac ferytyne
Nikodem (Nikoś:)  VIII, 2012

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1385
  • Patryk, grudzień 2008 r
Odp: Badanie krwi - niskie leukocyty
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 13, 2013, 10:56:38 »
@laojurek

A co jesli jest leukocytoza?

WBC - 12,6 (N 4,3-10,0)
MCHC - 36,1 (N 32,0-36,0)
NEU - 48,9 (N 50,0-80,0)
BAS - 2,3 (N 0,0-2,0)

w roz.recz.

NEU - 50
EOS - 2 (N 1-4)
BAS - 1 (N 0-1)
MON - 4 (N 3-8)
LYM - 43

infekcja byla od Wigilii, trwala tydz., a morfologia robiona 08.01
 ???
Czy po infekcji wlasnie nie powinny WBC spascZ?

w tym tyg. powtarzam badania i mam stresa >:(

Ten Walls - Walking With Elephants [Official Video]
https://www.youtube.com/watch?v=tuMgJrFoAFY
Ten Walls from Radio 1 in Ibiza HD
https://www.youtube.com/watch?v=xOeL6diGjMY

laojurek

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 172
Odp: Badanie krwi - niskie leukocyty
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 13, 2013, 11:31:13 »
Najogolniej mowiac leukocytoza (WBC) to poziom bialych krwinek ( na te biale krwinki skladaja sie: NEU,EOS, BAS, MON, LYM ) czyli to wszystko co w rozmazie to leukocytoza tylko taka "szczegolowa".
   Wyniki wskazuja na przebyta infekcje, z tego co piszesz badania byly robione niedlugo po infekcji wiec leukocytoza jeszcze nie jest w normie, ale leukocytoza nie jest bardzo wysoka takze sie nie martw. Leukocytoza rosnie podczas infekcji poniewaz leukocyty odpowiadaja za odpornosc , ale nie jest tak ze leukocytoza spada zaraz po zakonczeniu infekcji, podwyzszone WBC moze sie jeszcze utrzymywac. Daj znac jak zrobicie kolejne badania.
Nikodem (Nikoś:)  VIII, 2012

maPatrykama

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 1385
  • Patryk, grudzień 2008 r
Odp: Badanie krwi - niskie leukocyty
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 13, 2013, 11:36:26 »
ogromne dzieki, dam znac... ;)
pozdr. :-*
Ten Walls - Walking With Elephants [Official Video]
https://www.youtube.com/watch?v=tuMgJrFoAFY
Ten Walls from Radio 1 in Ibiza HD
https://www.youtube.com/watch?v=xOeL6diGjMY

laojurek

  • Aktywny
  • ***
  • Wiadomości: 172
Odp: Badanie krwi - niskie leukocyty
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 13, 2013, 11:53:45 »
O kurde! To muszę mu te badania powtórzyć. Przy tych 3 wynikach, które napisalam w pierwszym poście, żelazo ma powyżej normy. Dietę wtedy rzeczywiście mial "chudą".

Dieta "chuda" nie znaczy zla, zeby zelazo sie odpowiednio wchlanialo musi byc witamina C
Nikodem (Nikoś:)  VIII, 2012

ebusiek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 659
Odp: Badanie krwi - niskie leukocyty
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 13, 2013, 11:59:32 »
Ano wlaśnie, a mlody ma niską, skrajnie niską witaminę C. Wcześniej tą ferrytynę i trójglicerydy /za niskie/ oraz poziom żelaza /za wysokie/ mial w normie a od pewnego czasu zle.
Jak jeszcze leczyliśmy się u dr Esser, to zwrócilam uwagę pani doktor na tą niską ferrytynę ale ona w ogóle tego nie skomentowala.  :(
2007 -    ALA  5 mg#34 - zakończona
              dieta niskowęglowodanowa

ebusiek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 659
Odp: Badanie krwi - niskie leukocyty
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 21, 2013, 10:16:24 »
Czy ktoś wie do czego organizmowi potrzebne są trójglicerydy? My gdzieś od 2 lat mamy je niskie, poniżej normy. Lekarze nic na ten temat nie mówią, zaprogramowani są tylko na odpowiedź dotyczącą wysokich trójglicerydów.

No i ciągle podwyższone żelazo, na wyniki ferrytyny czekam.
2007 -    ALA  5 mg#34 - zakończona
              dieta niskowęglowodanowa

Abril

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 783
Odp: Badanie krwi - niskie leukocyty
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 22, 2013, 08:38:34 »
A sprawdzałaś cholesterol HDL i LDL ?
Trójglicerydy to tłuszcz występujący w krwi,który jest potrzebny aby organizm dobrze funkcjonował.
Podwyższony poziom trójglicerydów w połączeniu z niskim cholesterolem HDL i wysokim cholesterolem LDL znacznie przyśpiesza miażdżyce (obudowywanie ścian tętnic tłuszczem).
Nie wiem jak to się odnosi do niskiego stanu ale zapewne nie wpływa to korzystnie na organizm.

Co do żelaza to sprawdz, czy w składzie preparatów jakie bierze  nie ma żelaza, które powodowałoby zwiększenie poziomu we krwi ,sprawdzałaś Alat, Aspat, bilirubina całkowita ? Może okazać się, że  podwyższenie poziomu żelaza nie ma podłoża patologicznego.

ebusiek

  • Zasłużony
  • *****
  • Wiadomości: 659
Odp: Badanie krwi - niskie leukocyty
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 22, 2013, 19:05:22 »
Abril, cholesterol HDL 81 /min 55/
                           LDL 131 /max 130/

trójglicerydy 42 /min 50/

żelazo 20,3 /5 - 16,7/
ALT 20 /max 40/
AST 34 /max 37/
bilirubina calkowita 0,39 /max 1,0/

mlody jest na diecie niskowęglowodanowej a więc silą rzeczy musi jeść bardziej tlusto aby czerpać energię.
2007 -    ALA  5 mg#34 - zakończona
              dieta niskowęglowodanowa